PDA

Виж пълна версия : Батерия на лаптоп?

oreo
01.03.07 г., 18:15
Сваляте ли батерията на лаптопа, докато работите примерно в офиса и сте го включили в контакта? Скъсява ли живота на батерията държенето й в лаптопа доката е включем в захранването?

Става въпрос за нов лаптоп на дел в моя случай, от инспирион серията.

Предполагам, че въпроса е бил задаван, но не намерих нищо конкретно.

Cenzor
01.03.07 г., 18:32
Скъсява ли живота на батерията държенето й в лаптопа доката е включем в захранването?
Определено.
Аз процедирам така - всеки път , след като се зареди на 100% ( мерено с Notebook Hardware control ) изключвам зарядното , работя три часа примерно и после , когато почне да дрънчи, че ще гасне - пак включвам.

heoxum
02.03.07 г., 00:46
хмм, аз моя HP го държа когато мога на ток, защото не може да работи без батерия :(

а докато е изключен има ли някакъв проблем да е включен в тока, или да му дърпам кабела??

Vitkur
02.03.07 г., 09:20
Никога не махам батерията (що за идея?), никога не изключвам зарядното от ел.мрежата/от преносимия когато не го ползвам.
Не съм забелязал батерията да държи по-малко или нещо подобно.
От време на време, естествено, работи и на батерия - все пак е преносим - пренасям го, работя в колата и т.н... но повечето време се ползва с адаптера.

Определено.Това сигурно ли е? Малко ми е странно? Не виждам връзка мижду двете - когато батерията е заредена, електрониката трябва да я изключва от зарядното и зарядното да не и влияе - тогава да подава само ток на преносимия?
Може би така е правилно при по старите батерии (в смисъл - по старите модели), не знам...

Аз процедирам така - всеки път , след като се зареди на 100% ( мерено с Notebook Hardware control ) изключвам зарядното , работя три часа примерно и после , когато почне да дрънчи, че ще гасне - пак включвам.Това предполагам е майтап? Ти знаеш, че точно това съкращава живота на батерията. Дори съвременните батерии имат ограничен брой цикли зареждане-разреждане.

Ако работиш примерно по 9-10 часа на ден - то това означава, че на ден я зареждаш по три пъти минимум... т.е. най-много след половин година (~450 зареждания-разреждания) вече ще държи наполовината на това, което е държала като нова...

а докато е изключен има ли някакъв проблем да е включен в тока, или да му дърпам кабела??От моя опит бих казал, че няма проблем...

Cenzor
02.03.07 г., 09:48
Това предполагам е майтап? Ти знаеш, че точно това съкращава живота на батерията. Дори съвременните батерии имат ограничен брой цикли зареждане-разреждане.

Ако работиш примерно по 9-10 часа на ден - то това означава, че на ден я зареждаш по три пъти минимум... т.е. най-много след половин година (~450 зареждания-разреждания) вече ще държи наполовината на това, което е държала като нова...

От моя опит бих казал, че няма проблем...

Нищо общо с майтап!
Да, зареждам средно по три пъти на ден, лаптопа мина година и държи средно по 2.5 часа , тоест толкова, колкото и когато го взех! Отделно в софтуера на NHC има табличка за "износване" на батерията - изписва ми 0%, а "капацитета" на батерията ми когато беше нова беше нещо като 45 000mv ( мисля, че така изписваш).
В момента се колебае между 41500mv при лошо зареждане( дозареждания без да се изчерпила) до 42800mv , когато успея да я "хвана" навреме и я закача зарядното , когато стигне точно на 4-5% остатък.
След това зареждам докато изпише 100% и статуса се смени от charging на unavailble.

Имам колеги със същият модел, които ги държат на зарядните- карат им по час и половина...

Такива ти ми работи. http://www.pbus-167.com/ - изключително полезно софтуерче.

Vitkur
02.03.07 г., 10:03
Ами това е ново за мен...
Факт е, че аз не правя нещо от това, което правиш ти и (без да ползвам програми/уреди за точно измерване на износването, капацитета и т.н.) чисто субектинвно - не намирам разлика в работата (продължителността на работа) на батерията... пак си кара към 2часа и 40 минути при интернет/офис приложения, при пълна яркост на дисплея...така беше и в началото, така е и сега.

Може би все пак няма значение и няма сми от сериозно обгрижване на батерията...
То всеки си решава за него де...

Ще пробвам твоя метод и без това в къщи супер се дразня на единствения кабел - зарядното... :)

" http://www.pbus-167.com/ - изключително полезно софтуерче" - ще го чекнем.

underweaver
02.03.07 г., 11:50
Това е много интересно...винаги съм си мислел, че като държа колкото се може по-често лаптопа на захранване му удължавам живота на батерията:conf: , а то не било така! Интересно ми е ilian359 какво ще каже по върпоса, струва ли си да се сваля всеки път батерията когато се ползва лаптопа със захранване от мрежата?

BornToDrink
02.03.07 г., 12:17
Хм, ще взема и аз да я поразредя малко, че само на зарядно седи.
По принцип правя тая процедура на месец по веднъж, но може би и по-често е оферта.. :)

ethernall
02.03.07 г., 12:26
http://www.pbus-167.com/ - изключително полезно софтуерче.

тва преди се наричаше Centrino Hardware Control май:) имам гоот много отдавна, супер софтуер:) иначе аз на Т42-ката, която ползвам от 2 години не я откачам, обикновено и не я гася и целия уикенд е на стендбай... та чак напоследък почна да изкарва по-малко и понякога да хайбърнейтва - battery wear level 40%

Valeri
02.03.07 г., 15:12
Нищо общо с майтап!

Не е необходимо да го правиш. Дръж си компютъра на АС и батерията ще седи на 100% без да се дозарежда. Повечето лаптопи не дозареждат докато не падне под 90%. Пълно разреждане и зареждане можеш да правиш веднъж в месеца. По твоя метод имаш късмет, че все още тази батерия работи. На много модели лаптопи батерията брои циклите на разреждане/зареждане и като стигне зададена стойност, със здрави клетки или не, ще откаже да я зарежда повече. А този battery wear level от някакъв софтуер не го гледай въобще. Днес ще ти показва wear level 0%, утре батерията ще ти умре от веднъж.

BornToDrink
02.03.07 г., 16:01
Хм, ще взема и аз да я поразредя малко, че само на зарядно седи.
По принцип правя тая процедура на месец по веднъж, но може би и по-често е оферта.. :)

Не е необходимо да го правиш. Дръж си компютъра на АС и батерията ще седи на 100% без да се дозарежда. Повечето лаптопи не дозареждат докато не падне под 90%. Пълно разреждане и зареждане можеш да правиш веднъж в месеца.
Еми значи няма да си променям "стила" на ползване. :D

oreo
02.03.07 г., 18:37
...Повечето лаптопи не дозареждат докато не падне под 90%. ...

Звучи логично - ако е така найстина, значи няма никакъв проблем.

П.П - Разрових се малко из официалния сайт на Делл - ето и малко инфо от FAQ секцията:

Q Should I totally discharge, then recharge my Dell notebook battery occasionally to make it last longer?
A No, discharging and charging does not increase the life of a Lithium Ion technology battery.

Q Can a Dell notebook battery be "overcharged"?
A No, the battery is designed to stop using the charger when it reaches full charge.

Q When docked or AC adapter is plugged into a wall outlet, am I using my battery charge?
A No.

Cenzor
02.03.07 г., 19:35
По твоя метод имаш късмет, че все още тази батерия работи. На много модели лаптопи батерията брои циклите на разреждане/зареждане и като стигне зададена стойност, със здрави клетки или не, ще откаже да я зарежда повече.

:D Май Toshiba или Dell бяха царете на това, Илян359 ще каже, той ги псуваше преди време..
Моят е HP.. ;)

Иначе- не знам дали съм късметлия, но е факт, че шри мен батерията държи повече отколкото при други хора с идентични лаптопи ( които не ги свалят от зарядните).

_HighVoltage_
02.03.07 г., 21:01
Ползвам Dell Inspiron и мога да гарантирам, че батерията си има даден брой цикли, и ако я разреждам по 3-4 пъти на ден няма да издържи много дълго.

Tarvin
03.03.07 г., 07:47
Толкова субективни мнения в друга тема май не съм виждал. :) Предполагам, че щом от Дел са го написали във FAQ-а си, значи би трябвало да е така.

Аз лично имах един IBM Thinkpad, взет на старо, батерията му държеше максимум половин час, ако се занимаваш само със Solitaire. Музика + средно-активна работа на харддиска означаваше 10 мин. на батерия, не повече. След има няма половин година вече на батерия (при минимална активност на работа) издържаше 5 мин. Сменихме батерията с друга, не нова, уж издържала доста, обаче държеше по 5 мин. След още половин година положението е следното: в момента, в който издърпаш зарядното, лаптопа почва да пиука и след 10 сек. - стенд-бай. И толкоз.

Иначе винаги си е бил със зарядното. Батерията не съм му я махал, най-вече заради 10-секундния "UPS", който имам, когато се случи да ритна кабела. :) Четох уж по разни сайтове, консултирах се тук-там, обаче така и не разбрах в крайна сметка как точно се поддържат батериите. Зареждане, разреждане, на топло, на хладно, на включено, на изключено... Ами писна ми да се занимавам с глупости. КАТО забогатея, ще си сменям лаптопите през годинка-две, ще ги взимам все чисто нови и хич няма да ме е еня батериите имат ли броячи за зарежданията, трябва ли им фризер, и по колко пъти трябва да ги извеждам на разходка.

Valeri
03.03.07 г., 08:03
Чисто субективно мога да ти кажа, че ако си купиш нова батерия за този модел лаптоп, тя ще държи повече от 10 секунди поне първите 2 години. :rolleyes:

_HighVoltage_
03.03.07 г., 10:00
Напълно съм съгласен с Valeri. А и останах с впечатлението, че говорим за сравнително нови лаптопи, а не за взети на старо с използвани батерии. Нещата доста се промениха при мобилните компютри и вече не са толкова крехки и нестаблини същества каквито бяха преди няколко години.

Valeri
03.03.07 г., 18:41
И преди време е имало качествени неща, но не е имало чак толкова и такива тарикати на пазара. От какъв зор ще ти залагат 500 цикъла и ще те пращат да си купуваш нова батерия? Safety? Bull shit...

Все още имам един Compaq лаптоп от 1999 с оригиналната му батерия. След 7 години работа и незнайно колко цикъла на зареждане държи 1h на full load (примерно, някакъв DivX, Р3-500 CPU) и около 1h 40min на ровене в Internet. Тази машинка няма умора, колко хиляди километри е минала, колко 9.99е+32 битове е видяла и още работи и има доста добър външен вид. В момента щерката си цъка нейните on-line игри за Barbie на нея.

@lex
13.03.07 г., 12:56
Здравейте, имам лаптоп АСУС А2Н. Вече три години и нещо го ползвам доста натоварено. Отскоро се появи следния проблем - при зареждане на батерията, след достигане на 100% лампата за индикация че зарежда не изгасва, продължава да свети. Дали се презарежда или не не мога да разбера. Има ли софтуер /драйвър/който да управлява този процес - на зареждане или става по друг начин.
13х

Travis
14.03.07 г., 01:27
Много спор за нещо добре известно. Литиево-йонната батерия старее не от употреба, а от температура. Погледнете уикипедия ако не друго. Няма батерия която да се ползва всеки ден и след 3г да има същия капацитет (справка - Тесла Ауто).

Зареждайте и разреждайте колкото искате, но на колкото по-горещо място седи батерията, толкова по-кратък й е живота. Затва човек си взема лаптоп за който знае че ако излезе читав и след 3г ще може да купи резервна батерия от производителя на човешка цена

Valeri
14.03.07 г., 07:04
Има ли софтуер /драйвър/който да управлява този процес...

Има контролер в самата батерия, който управлява процеса на зареждане.