Виж пълна версия : Батерия на лаптоп?
Сваляте ли батерията на лаптопа, докато работите примерно в офиса и сте го включили в контакта? Скъсява ли живота на батерията държенето й в лаптопа доката е включем в захранването?
Става въпрос за нов лаптоп на дел в моя случай, от инспирион серията.
Предполагам, че въпроса е бил задаван, но не намерих нищо конкретно.
Скъсява ли живота на батерията държенето й в лаптопа доката е включем в захранването?
Определено.
Аз процедирам така - всеки път , след като се зареди на 100% ( мерено с Notebook Hardware control ) изключвам зарядното , работя три часа примерно и после , когато почне да дрънчи, че ще гасне - пак включвам.
хмм, аз моя HP го държа когато мога на ток, защото не може да работи без батерия :(
а докато е изключен има ли някакъв проблем да е включен в тока, или да му дърпам кабела??
Никога не махам батерията (що за идея?), никога не изключвам зарядното от ел.мрежата/от преносимия когато не го ползвам.
Не съм забелязал батерията да държи по-малко или нещо подобно.
От време на време, естествено, работи и на батерия - все пак е преносим - пренасям го, работя в колата и т.н... но повечето време се ползва с адаптера.
Определено.Това сигурно ли е? Малко ми е странно? Не виждам връзка мижду двете - когато батерията е заредена, електрониката трябва да я изключва от зарядното и зарядното да не и влияе - тогава да подава само ток на преносимия?
Може би така е правилно при по старите батерии (в смисъл - по старите модели), не знам...
Аз процедирам така - всеки път , след като се зареди на 100% ( мерено с Notebook Hardware control ) изключвам зарядното , работя три часа примерно и после , когато почне да дрънчи, че ще гасне - пак включвам.Това предполагам е майтап? Ти знаеш, че точно това съкращава живота на батерията. Дори съвременните батерии имат ограничен брой цикли зареждане-разреждане.
Ако работиш примерно по 9-10 часа на ден - то това означава, че на ден я зареждаш по три пъти минимум... т.е. най-много след половин година (~450 зареждания-разреждания) вече ще държи наполовината на това, което е държала като нова...
а докато е изключен има ли някакъв проблем да е включен в тока, или да му дърпам кабела??От моя опит бих казал, че няма проблем...
Това предполагам е майтап? Ти знаеш, че точно това съкращава живота на батерията. Дори съвременните батерии имат ограничен брой цикли зареждане-разреждане.
Ако работиш примерно по 9-10 часа на ден - то това означава, че на ден я зареждаш по три пъти минимум... т.е. най-много след половин година (~450 зареждания-разреждания) вече ще държи наполовината на това, което е държала като нова...
От моя опит бих казал, че няма проблем...
Нищо общо с майтап!
Да, зареждам средно по три пъти на ден, лаптопа мина година и държи средно по 2.5 часа , тоест толкова, колкото и когато го взех! Отделно в софтуера на NHC има табличка за "износване" на батерията - изписва ми 0%, а "капацитета" на батерията ми когато беше нова беше нещо като 45 000mv ( мисля, че така изписваш).
В момента се колебае между 41500mv при лошо зареждане( дозареждания без да се изчерпила) до 42800mv , когато успея да я "хвана" навреме и я закача зарядното , когато стигне точно на 4-5% остатък.
След това зареждам докато изпише 100% и статуса се смени от charging на unavailble.
Имам колеги със същият модел, които ги държат на зарядните- карат им по час и половина...
Такива ти ми работи. http://www.pbus-167.com/ - изключително полезно софтуерче.
Ами това е ново за мен...
Факт е, че аз не правя нещо от това, което правиш ти и (без да ползвам програми/уреди за точно измерване на износването, капацитета и т.н.) чисто субектинвно - не намирам разлика в работата (продължителността на работа) на батерията... пак си кара към 2часа и 40 минути при интернет/офис приложения, при пълна яркост на дисплея...така беше и в началото, така е и сега.
Може би все пак няма значение и няма сми от сериозно обгрижване на батерията...
То всеки си решава за него де...
Ще пробвам твоя метод и без това в къщи супер се дразня на единствения кабел - зарядното... :)
" http://www.pbus-167.com/ - изключително полезно софтуерче" - ще го чекнем.
underweaver
02.03.07 г., 11:50
Това е много интересно...винаги съм си мислел, че като държа колкото се може по-често лаптопа на захранване му удължавам живота на батерията:conf: , а то не било така! Интересно ми е ilian359 какво ще каже по върпоса, струва ли си да се сваля всеки път батерията когато се ползва лаптопа със захранване от мрежата?
BornToDrink
02.03.07 г., 12:17
Хм, ще взема и аз да я поразредя малко, че само на зарядно седи.
По принцип правя тая процедура на месец по веднъж, но може би и по-често е оферта.. :)
ethernall
02.03.07 г., 12:26
http://www.pbus-167.com/ - изключително полезно софтуерче.
тва преди се наричаше Centrino Hardware Control май:) имам гоот много отдавна, супер софтуер:) иначе аз на Т42-ката, която ползвам от 2 години не я откачам, обикновено и не я гася и целия уикенд е на стендбай... та чак напоследък почна да изкарва по-малко и понякога да хайбърнейтва - battery wear level 40%
Нищо общо с майтап!
Не е необходимо да го правиш. Дръж си компютъра на АС и батерията ще седи на 100% без да се дозарежда. Повечето лаптопи не дозареждат докато не падне под 90%. Пълно разреждане и зареждане можеш да правиш веднъж в месеца. По твоя метод имаш късмет, че все още тази батерия работи. На много модели лаптопи батерията брои циклите на разреждане/зареждане и като стигне зададена стойност, със здрави клетки или не, ще откаже да я зарежда повече. А този battery wear level от някакъв софтуер не го гледай въобще. Днес ще ти показва wear level 0%, утре батерията ще ти умре от веднъж.
BornToDrink
02.03.07 г., 16:01
Хм, ще взема и аз да я поразредя малко, че само на зарядно седи.
По принцип правя тая процедура на месец по веднъж, но може би и по-често е оферта.. :)
Не е необходимо да го правиш. Дръж си компютъра на АС и батерията ще седи на 100% без да се дозарежда. Повечето лаптопи не дозареждат докато не падне под 90%. Пълно разреждане и зареждане можеш да правиш веднъж в месеца.
Еми значи няма да си променям "стила" на ползване. :D
...Повечето лаптопи не дозареждат докато не падне под 90%. ...
Звучи логично - ако е така найстина, значи няма никакъв проблем.
П.П - Разрових се малко из официалния сайт на Делл - ето и малко инфо от FAQ секцията:
Q Should I totally discharge, then recharge my Dell notebook battery occasionally to make it last longer?
A No, discharging and charging does not increase the life of a Lithium Ion technology battery.
Q Can a Dell notebook battery be "overcharged"?
A No, the battery is designed to stop using the charger when it reaches full charge.
Q When docked or AC adapter is plugged into a wall outlet, am I using my battery charge?
A No.
По твоя метод имаш късмет, че все още тази батерия работи. На много модели лаптопи батерията брои циклите на разреждане/зареждане и като стигне зададена стойност, със здрави клетки или не, ще откаже да я зарежда повече.
:D Май Toshiba или Dell бяха царете на това, Илян359 ще каже, той ги псуваше преди време..
Моят е HP.. ;)
Иначе- не знам дали съм късметлия, но е факт, че шри мен батерията държи повече отколкото при други хора с идентични лаптопи ( които не ги свалят от зарядните).
_HighVoltage_
02.03.07 г., 21:01
Ползвам Dell Inspiron и мога да гарантирам, че батерията си има даден брой цикли, и ако я разреждам по 3-4 пъти на ден няма да издържи много дълго.
Толкова субективни мнения в друга тема май не съм виждал. :) Предполагам, че щом от Дел са го написали във FAQ-а си, значи би трябвало да е така.
Аз лично имах един IBM Thinkpad, взет на старо, батерията му държеше максимум половин час, ако се занимаваш само със Solitaire. Музика + средно-активна работа на харддиска означаваше 10 мин. на батерия, не повече. След има няма половин година вече на батерия (при минимална активност на работа) издържаше 5 мин. Сменихме батерията с друга, не нова, уж издържала доста, обаче държеше по 5 мин. След още половин година положението е следното: в момента, в който издърпаш зарядното, лаптопа почва да пиука и след 10 сек. - стенд-бай. И толкоз.
Иначе винаги си е бил със зарядното. Батерията не съм му я махал, най-вече заради 10-секундния "UPS", който имам, когато се случи да ритна кабела. :) Четох уж по разни сайтове, консултирах се тук-там, обаче така и не разбрах в крайна сметка как точно се поддържат батериите. Зареждане, разреждане, на топло, на хладно, на включено, на изключено... Ами писна ми да се занимавам с глупости. КАТО забогатея, ще си сменям лаптопите през годинка-две, ще ги взимам все чисто нови и хич няма да ме е еня батериите имат ли броячи за зарежданията, трябва ли им фризер, и по колко пъти трябва да ги извеждам на разходка.
Чисто субективно мога да ти кажа, че ако си купиш нова батерия за този модел лаптоп, тя ще държи повече от 10 секунди поне първите 2 години. :rolleyes:
_HighVoltage_
03.03.07 г., 10:00
Напълно съм съгласен с Valeri. А и останах с впечатлението, че говорим за сравнително нови лаптопи, а не за взети на старо с използвани батерии. Нещата доста се промениха при мобилните компютри и вече не са толкова крехки и нестаблини същества каквито бяха преди няколко години.
И преди време е имало качествени неща, но не е имало чак толкова и такива тарикати на пазара. От какъв зор ще ти залагат 500 цикъла и ще те пращат да си купуваш нова батерия? Safety? Bull shit...
Все още имам един Compaq лаптоп от 1999 с оригиналната му батерия. След 7 години работа и незнайно колко цикъла на зареждане държи 1h на full load (примерно, някакъв DivX, Р3-500 CPU) и около 1h 40min на ровене в Internet. Тази машинка няма умора, колко хиляди километри е минала, колко 9.99е+32 битове е видяла и още работи и има доста добър външен вид. В момента щерката си цъка нейните on-line игри за Barbie на нея.
Здравейте, имам лаптоп АСУС А2Н. Вече три години и нещо го ползвам доста натоварено. Отскоро се появи следния проблем - при зареждане на батерията, след достигане на 100% лампата за индикация че зарежда не изгасва, продължава да свети. Дали се презарежда или не не мога да разбера. Има ли софтуер /драйвър/който да управлява този процес - на зареждане или става по друг начин.
13х
Много спор за нещо добре известно. Литиево-йонната батерия старее не от употреба, а от температура. Погледнете уикипедия ако не друго. Няма батерия която да се ползва всеки ден и след 3г да има същия капацитет (справка - Тесла Ауто).
Зареждайте и разреждайте колкото искате, но на колкото по-горещо място седи батерията, толкова по-кратък й е живота. Затва човек си взема лаптоп за който знае че ако излезе читав и след 3г ще може да купи резервна батерия от производителя на човешка цена
Има ли софтуер /драйвър/който да управлява този процес...
Има контролер в самата батерия, който управлява процеса на зареждане.
Авторски права на vBulletin