PDA

Виж пълна версия : проблем с асус к8н и 2x512мб A-data

miata_bg
01.03.07 г., 05:08
здравейте проблема се състои в следното :
1. с едната памет работи на 400 с двете заедно на 333 при зададени в биоса настроики мануал на 400 процесора е на 9x200 таймингите са на ауто но и на мануал пак си е същото биоса на дъното е последния който е излизал за него 1011 мисля че няма по нов и едвали ще има като се има предвид че дъното си е "старичко" има няма май 2 годинки минаха.
2.паметите са абсолютно еднакви с еднакви чипове двустранни са и са си 400 кас 2,5 слотовете са 3 кадето и да ги поставя все едно и също е процесора е атлон64 2800 нюкясъл степинг DH-CG
3.знам за капризните контролри на процесорите и че е по добре да работят с един модул рам но все пак мисля че след като има три слота би трябвало да може да работи и с три модула памет така си мисля де :)
4.ако някой има идейка за проблема да сподели благодаря на всички предварително

сега намерих информация относно моя проблем явно не е само мои и не е само с а-дата проблема си е от дъното и все още не е решен съжелявам че пуснах темата преди да се поровя в нета благодаря може да изтриете темата

Nicko
01.03.07 г., 10:58
Това не е точно проблем и се дължи на това, че вградения мемори контролер на А64 е много агресивен към паметта и не може да управлява 100% надеждно много паралелни банки памет. Най-много 3 банки, а при 2 двустранни модула вече стават 4. Просто това си е доста голям капацитивен товар и без да се ползва буферирана (регистрирана) памет нисколатентния мемори контролер просто издиша.
В твоя случай имаш вариант да флашнеш биос 1006 - при него Асус не са спазили ограничението, за което стана дума по-горе и могат 2 двустранни модула памет да се пуснат на 400MHz. Само че трябва да тестваш с мемтест86+ и да гледаш дали на тест №5 на 98% няма да ти избият грешки - това е признака, че мемори контролера не може да носи такъв голям капацитивен товар на такава висока честота. И задължително пусни Command Rate = 2T.
Аз съм с 3 едностранни 512-ки и също ползвам биос 1006, въпреки че на теория би трябвало да мога да работя и на 400MHz. Явно Асус са се престарали.
Ако се сложат 3 двустранни памети, скоростта с по-новите биоси ще бъде ограничена до 200MHz.

Lyudmil
01.03.07 г., 11:16
Един въпрос. Тази особеност се проявява само при едноканалните 754 системи, докато при 939 май го няма или греша? Имам предвид, че модулите памет с голям обем(1GB и по-големи) обикновено са двустранни, а не съм чувал някой с 2х1GB в dual chanel да се оплаква от подобен проблем.

miata_bg
02.03.07 г., 06:02
Това не е точно проблем и се дължи на това, че вградения мемори контролер на А64 е много агресивен към паметта и не може да управлява 100% надеждно много паралелни банки памет. Най-много 3 банки, а при 2 двустранни модула вече стават 4. Просто това си е доста голям капацитивен товар и без да се ползва буферирана (регистрирана) памет нисколатентния мемори контролер просто издиша.
В твоя случай имаш вариант да флашнеш биос 1006 - при него Асус не са спазили ограничението, за което стана дума по-горе и могат 2 двустранни модула памет да се пуснат на 400MHz. Само че трябва да тестваш с мемтест86+ и да гледаш дали на тест №5 на 98% няма да ти избият грешки - това е признака, че мемори контролера не може да носи такъв голям капацитивен товар на такава висока честота. И задължително пусни Command Rate = 2T.
Аз съм с 3 едностранни 512-ки и също ползвам биос 1006, въпреки че на теория би трябвало да мога да работя и на 400MHz. Явно Асус са се престарали.
Ако се сложат 3 двустранни памети, скоростта с по-новите биоси ще бъде ограничена до 200MHz.
благодаря за изчерпателния и грамотен отговор вече ми се изясниха нещата още един път благодаря трябва да има повече хора като теб :)

Nicko
02.03.07 г., 10:56
Един въпрос. Тази особеност се проявява само при едноканалните 754 системи, докато при 939 май го няма или греша? Имам предвид, че модулите памет с голям обем(1GB и по-големи) обикновено са двустранни, а не съм чувал някой с 2х1GB в dual chanel да се оплаква от подобен проблем.

При 939 машините всеки канал е сам за себе си. 2 двустранни модула при сокет 939 (по един модул на канал) е равностойно като товар на един двустранен модул при сокет 754. При по-новите 754 и 939 процесори (Palermo, Venice ......) които са по 90nm технология АМД са поработили върху мемори контролера и те са по-толерантни към паметта и тази особеност не е толкова осезаема.

Lyudmil
02.03.07 г., 23:51
Благодаря за разяснението.
Аз съм точно с Palermo E6, обаче моя контролер мяй не е от преработените :) 'щото доста модули памет смених докато успея да намеря такива които да работят както трябва. И то памети от които не очаквах, че го могат -а именнo 2x512 Blitz DDR400 по default 3-4-4-8 работят на 400 на 2,5-3-3-8 1Т @2,7V. Но може би и дъното(К8N-Е Deluxе) ми прави мизерии и зарадаи него да имам проблем с паметта. За какво са му сложили трети слот за памет като е почти неизползваем.:conf: