Виж пълна версия : Малко въпроси от любител.
SunShine
27.02.07 г., 22:07
Имам от 3 дни Pentax Optio M20, всичко до тук добре.
Какви батерий ще ми препочъчате (марка, модел), и каква карта да му търся (2gb мисля са ми достатъчни).
В момента карам с 1400мAh (от мишката на компютъра :ghi: ) и ползвам RS MMC 512MB с преходник за нормално ММС (това от телефона го измъкнах :ghi:).
Четох доста за тая "сапунерка" и доколкото разбрах е пестелива от към ток.
С читави батерий от рода на 2700mAh NiMH изкарва около 700 снимки на макс качество при 50% използване на светкавица (което ми е достатъчно).
Другото което ме интересува дали да купя цяла 2гб карта или по-скоро 2х1гб)?
Гледам карти има 1001 вида марки и модели, същото е и при батерийте положението :(.
А аз не разбирам все още, макар че чета доста за да се запозная малко от малко с материята снимане и използване на фото апарата.
Благодаря предварително за компетентните отговорите.
autosvet
27.02.07 г., 22:38
Батериики 2400,2500, 2700МАч два комплекта - Варта, Енерджайзър, Кодак, Сони Стамина. Ако можеш 2х1Гб карти ще е добре. За тая машина значение няма каква е картата.
SunShine
27.02.07 г., 22:42
Мерси за отговора, но сега излиза другото питане.
Каква зареждачка да си взема?
Мислех че тази на мишката ми ще върши работа но тя е на USB и пише че на 1400 мAh батерий им трябват 14 часа до пълно зареждане.
Което мен не ме устрйва като време х2 за другите батерий примерно.
А и не съм сигурен че точно тая "зареждачка" на мишката ми е правилната за фото батерий.
Едит:
Нормално ли е да се копира от апарата към пц с 2-3 mb/s през USB?
autosvet
27.02.07 г., 23:16
Да нормално е по принцип контролерите на апаратите са бавни. Има зарядни дето зареждат бързичко за 5-6 часа 2500мАч батерии и са на не лоши цени. Нама чак такова голямо зачение марката Дори и GP да е. Вземи си такова с 4 гнезда за да можеш да зареждаш двата комплекта на куп.
Аз наскоро си взех Sanyo зарядно + четири батерии (2700) в комплект за около 35лв. от технополис - върши работа перфектно. Като за толкоз пари зарядното е бавно нещо като 10-12 часа, но поне за мен няма значение това.
SunShine
01.03.07 г., 01:21
Днес направих проста проба.
Сложих напълно заредени 1400мAh и с тях 290 снимки на макс качество и светкавица в повечето време.
Което ще рече че 2700мAh би трябвало да е към 600 снимки поне.
Така ли да го пресмятам или бъркам някъде?
unscrew
06.03.07 г., 18:11
SunShine мога да ти дам няколко съвета:
за батерии- Лично аз сам си купил едни 2300маh от Germanos , дават ти 4 броя АА и у-во за зареждане, зареждат се за около 15 часа, но пък съм много доволен, издръжливи са. Когато използваш едната двойка, другите зареждаш.
Относно картите памет- според мен една карта 2 гигабайта, най-малкото по евтино ще ти излезе. :) И успех със снимките!
Зарядно и батерии: Uniross RC101677B SPRINT PHOTO 300 Charger 3h/8h +4xAA/R6/Mignon 2500 mAh Ni-MH - 28 лв. без ДДС (http://www.vali.bg/article_content.php?group=73&article=162)
За карта - аз лично предпочитам една по-голяма карта памет, вместо 2 по-малки - свободата е по-голяма... (и риска е по-голям :p )
SunShine
07.03.07 г., 10:10
Друг въпрос, до колко се влияе записа на снимка фотоапарата от скороста на картата?
В смисъл колко е минимума на картата като скорост която да търся.
Относно цяла 2гб карта според думите на всички вероятноста да се счупи е малка но я има, а ако имам 2х1гб ако едната се прецака поне половината снимки от другата ще са запазени.
Именно за туй съм казал, че риска е по-голям за една голяма, срещу двe po-малки карти... иначе по всичко друго като удобство на работа, е по-добре с една по-голяма (и аз туй предпочитам... пренебрегвам риска).
А относно бързината на картата - от 45x нагоре, всичко е предостатъчно за нормална работа. По-бърза карта евентуално може да ти потрябва единствено за серийни снимки (и/или снимки в RAW/TIFF, каквито твоята "сапунерка" май не подържа... не ми се рови да й гледам характеристиките). Абе - за стандартни снимки и клипчета, никаква разлика няма да забележиш между 50x и 150x.
SunShine
07.03.07 г., 10:40
Благодаря за отговора, мисля да взема все пак 2х1гб, не съм по рисковете макар и малки ако могат да се избегнат.
Авторски права на vBulletin