Виж пълна версия : Сериен порт за лаптоп
bgeorgiev
25.02.07 г., 17:43
Има ли начин да се ползва пълноценно сериен порт на лаптоп , ако няма хардуерно такъв?
Пробвах с USB to RS232 и с PCMCI to RS232 и двете се инсталират нормално и си правят виртуални СОМ-портове , но не работят на всяка периферия която се закачи на тях.
Трябва ми за да си включа интерфеис за автомобилна диагностика.
Има ли начин да се ползва пълноценно сериен порт на лаптоп , ако няма хардуерно такъв?
Пробвах с USB to RS232 и с PCMCI to RS232 и двете се инсталират нормално и си правят виртуални СОМ-портове , но не работят на всяка периферия която се закачи на тях.
Трябва ми за да си включа интерфеис за автомобилна диагностика.
Всички серийни адаптери за USB и PCMCIA не са еднакви. Някои може да са по-съвместими, други - не толкова. Неуспехът с един или два модела не бива да те отчайва - може би просто си пробвал несъвместимите. Търси друг модел.
P.S. Същата работа е като при PCI серийните адаптери - някои работят с всякакъв изчанчен хардуер, а някои... Помня, веднъж бях купил един - работеше само с мишка и нищо друго, два часа си играх, правих му какви ли не магии - не ще и не ще.
bgeorgiev
25.02.07 г., 18:51
Направо ме отчая с този отговор , но все пак благодаря
Ще пробвам
Ilian359
01.03.07 г., 12:31
Шансовете ти с PCMCIA са по-големи.
ходи на място с лаптопа като купуваш преходник. Потвърждавам това:
"Някои може да са по-съвместими, други - не толкова."
Другия подводен камък е, че адаптера се намества примерно на COM4 и накоре, а софтуера дето требва да ползва порта ти дава избор от 1 до 3 (много преебана ситуация....)
Проблемът с "подводния камък" се оправя в device manager/ports/usb-to-serial bridge/port settings/advanced -
там избираш на кой от началните портове да го преназначиш (стига да има свободни)
Аз след дълго търсене по метода на пробата и грешката си избрах този (http://www.reset.bg/catalog/product_info.php?products_id=1214).
Работи със Cisco рутери, пробвал съм го и с няколко вида геодезическа апаратура, която не тръгна с други по-евтини.
bgeorgiev
01.03.07 г., 20:22
Мерси за хелпа ама сигурно няма да ми дават всички адаптери да ги пробвам в колата
Аз имам същия преходник като на delian, с който успешно програмирах една платка за разработка с ARM микроконтролер през серийния й интерфейс. Важно е да се знае, че преходниците от този тип са "непълни" RS-232 в смисъла, че не могат да се управляват директно сигналите им, а само през Win32 API-то, поради което разни ICSP програматори, които преобразуват сигналите от порта в напрежения за програмиране, не работят. Също така, изходните "истински" RS-232 драйвери на повечето лаптопи, които изобщо имат такъв порт (а напоследък такива са рядкост), често не доставят необходимата сила на тока за подобни творения.
Мерси за хелпа ама сигурно няма да ми дават всички адаптери да ги пробвам в колата
Евентуално ако кажеш от къде си, някой от нас може би може да ти даде своя преходник за проба, ако ти е близо.
Намери ли подходящ преходник?
Авторски права на vBulletin