PDA

Виж пълна версия : Сериен порт за лаптоп

bgeorgiev
25.02.07 г., 17:43
Има ли начин да се ползва пълноценно сериен порт на лаптоп , ако няма хардуерно такъв?
Пробвах с USB to RS232 и с PCMCI to RS232 и двете се инсталират нормално и си правят виртуални СОМ-портове , но не работят на всяка периферия която се закачи на тях.
Трябва ми за да си включа интерфеис за автомобилна диагностика.

vbdasc
25.02.07 г., 18:20
Има ли начин да се ползва пълноценно сериен порт на лаптоп , ако няма хардуерно такъв?
Пробвах с USB to RS232 и с PCMCI to RS232 и двете се инсталират нормално и си правят виртуални СОМ-портове , но не работят на всяка периферия която се закачи на тях.
Трябва ми за да си включа интерфеис за автомобилна диагностика.

Всички серийни адаптери за USB и PCMCIA не са еднакви. Някои може да са по-съвместими, други - не толкова. Неуспехът с един или два модела не бива да те отчайва - може би просто си пробвал несъвместимите. Търси друг модел.

P.S. Същата работа е като при PCI серийните адаптери - някои работят с всякакъв изчанчен хардуер, а някои... Помня, веднъж бях купил един - работеше само с мишка и нищо друго, два часа си играх, правих му какви ли не магии - не ще и не ще.

bgeorgiev
25.02.07 г., 18:51
Направо ме отчая с този отговор , но все пак благодаря
Ще пробвам

Ilian359
01.03.07 г., 12:31
Шансовете ти с PCMCIA са по-големи.

worm4
01.03.07 г., 12:53
ходи на място с лаптопа като купуваш преходник. Потвърждавам това:
"Някои може да са по-съвместими, други - не толкова."
Другия подводен камък е, че адаптера се намества примерно на COM4 и накоре, а софтуера дето требва да ползва порта ти дава избор от 1 до 3 (много преебана ситуация....)

vARIEC
01.03.07 г., 14:56
Проблемът с "подводния камък" се оправя в device manager/ports/usb-to-serial bridge/port settings/advanced -
там избираш на кой от началните портове да го преназначиш (стига да има свободни)

delian
01.03.07 г., 17:29
Аз след дълго търсене по метода на пробата и грешката си избрах този (http://www.reset.bg/catalog/product_info.php?products_id=1214).
Работи със Cisco рутери, пробвал съм го и с няколко вида геодезическа апаратура, която не тръгна с други по-евтини.

bgeorgiev
01.03.07 г., 20:22
Мерси за хелпа ама сигурно няма да ми дават всички адаптери да ги пробвам в колата

icaci
02.03.07 г., 06:30
Аз имам същия преходник като на delian, с който успешно програмирах една платка за разработка с ARM микроконтролер през серийния й интерфейс. Важно е да се знае, че преходниците от този тип са "непълни" RS-232 в смисъла, че не могат да се управляват директно сигналите им, а само през Win32 API-то, поради което разни ICSP програматори, които преобразуват сигналите от порта в напрежения за програмиране, не работят. Също така, изходните "истински" RS-232 драйвери на повечето лаптопи, които изобщо имат такъв порт (а напоследък такива са рядкост), често не доставят необходимата сила на тока за подобни творения.

delian
02.03.07 г., 09:14
Мерси за хелпа ама сигурно няма да ми дават всички адаптери да ги пробвам в колата

Евентуално ако кажеш от къде си, някой от нас може би може да ти даде своя преходник за проба, ако ти е близо.

GTA
12.12.07 г., 18:57
Намери ли подходящ преходник?