Виж пълна версия : Проблем със стартирането на Windows Помогнете!!!
Както разглеждах един сайт и компютъра ми заби. След като го рестартирах ми дава следното съобщение:
NTLDR is missing
press: Ctr + Alt + Del to restart
и винаги ми го дава, немога да влезна и в сейфмод влизам в windows-а през бутващото меню, но преди малко пак ми заби компютъра и този път и от там немога да влезна. Сложих диска на widnows-а да го repeat-на ама и тва ми даде някаква грешка, след като извадих диска успях да влезна пак през бутващото меню, но незнам кога може отово да ми направи проблем.
Помогнете, как мога да си го оправя?
Предварително благодаря!
Tixomip
24.02.07 г., 16:13
Проблемът ти е доста често срещан. Имал съм го и аз, а и съм го срещал и при много други. По принцип има начин за оправяне като по DOS и си копираш следния файл от инсталационния диск на Windows. Но е е най-добре да направиш чиста преинсталация, защото това се получава в следствие на вирус,който е изтрил файла. Дори при мен се наложи да форматирам целия ми 160ГБ диск, защо за два дена след преинталацията още 3 пъти ми се получи така. :)
Благодаря, ще ми кажеш ли кой фаил трябва да копирам?
@vil®- в recovery console пишеш подред:
fixmbr
fixboot
chkdsk c: /p ако уина ти е на С:
copy буквата на CD- то ти\i386\ntldr c:\
copy буквата на CD- то ти\i386\ntdetect.com c:\
Това би трябвало да е достатъчно за да подкараш ХР- то отново, макар че обикновенно само копиране на ntldr или chkdsk би могло да свърши работа.
Проблемът ти е доста често срещан. Имал съм го и аз, а и съм го срещал и при много други. По принцип има начин за оправяне като по DOS и си копираш следния файл от инсталационния диск на Windows. Но е е най-добре да направиш чиста преинсталация, защото това се получава в следствие на вирус,който е изтрил файла. Дори при мен се наложи да форматирам целия ми 160ГБ диск, защо за два дена след преинталацията още 3 пъти ми се получи така. :) Ама че щуротии изсипа в един пост :)
1. Ако е с NTFS какво прави?
2. Вирус да трие ntldr? Не че няма такива, ама пък да са толкова разпространени не вярвам.
3. Преинсталация заради липсващ ntldr? А сега де, при толкова много други варианти...
Сега немога да разбера, като съм под Windows, Widnows-а ми е на C:-то, а в конзолата е на D:
Напиши в RC map за да видиш коя буква какво е, напиши и резултата тук ако се объркаш.
Всичките възможно команди под RC тук (http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/recovery_console_cmds.mspx?mfr=true)
Възможно е файловата система да се е оплескала на C: и затова да не вижда инсталацията, в този случай първо започни с chkdsk c: /p и рестарт след него за да направиш останалото.
Tixomip
24.02.07 г., 23:03
Ама че щуротии изсипа в един пост :)
1. Ако е с NTFS какво прави?
2. Вирус да трие ntldr? Не че няма такива, ама пък да са толкова разпространени не вярвам.
3. Преинсталация заради липсващ ntldr? А сега де, при толкова много други варианти...
1. За NTFS си прав. :rolleyes:
2. Под често срещан имам предвид още 6 човека, на които лично съм го оправял.
3. Незнам вирус ли е или какво е, но аз като преисталирах уина с формат на с-то за две дена три пъти ми стана така. Първо като си сложих антивирусната взеха да стават много странни неща и да ми излизат съобщения . Като го рестартирах пак изписваше същото за липсващ NTDRL и така 3 преисталации, преди да форматирам целия хард и да се управи. Кажи ми какво е, ако не вирус ;)
При заразени системи често уина блокира и след съответният или поредният рестарт от копчето файловата система бива повредена, оттам и "ntldr is missing" ;)
Дали ще е ntldr или някой файл от регистъра е въпрос на късмет, обикновенно при NTFS chkdsk оправя положението.
Какво точно се е случвало при теб мога само да гадая, но с лека ръка да съветваш формат и да твърдиш че основната причина за ntldr is missing е вирус, няма да го бъде :)
Авторски права на vBulletin