Виж пълна версия : Имам въпросче
Имам едно въпросче искам да си инстална LINUX но бих искал да е нещо с графичен интерфейс и да е по достъпно за човек работил на WINDOWS...!!! Какво ще ми препоръчате да пробвам. 10х
Dark Skywalker
10.05.03 г., 14:38
Като за най-начало бих ти препоръчал да си купиш последния брой на PC Magazine - на диска има Knoppix 3.2, която е базирана на Debian (мисля) и се стартира директно от компактдиска. Иначе пробвай с Red Hat или Mandrake. Аз също наскоро започнах да разучавам Linux и сега щракам из RH 8.0...
:)
Sashooo
10.05.03 г., 14:38
RedHat, Mandrake.
Аз съм се пробвал жеднъш на RedHat8.0 но се почуствах като в небрано лозе и си мислех за нещо по опростено ако има да знаете случайно. :-)
Originally posted by SUPERA
Аз съм се пробвал жеднъш на RedHat8.0 но се почуствах като в небрано лозе и си мислех за нещо по опростено ако има да знаете случайно. :-)
На пръв поглед най-опростени и лесни за работа за несвикнали с Гну/Линукс са Мандрейк, СуСЕ и РедХат. Но колкото и лесни да са, те не са Уиндос. Отначало ще си в като небрано лозе но като свикнеш ще хвърчиш :) Проблемът е в опита.
Добре де а някоя книга ще може ли да ми препоръчате като за съвсем начинаещ. :-)))
Добре де а някоя книга ще може ли да ми препоръчате като за съвсем начинаещ. :-)))
Изглежда още няма написана книга за хора с твоята компютърна неграмотност :D :D :D
Хаха SUPER, заеби го тоя Линукс и тренирай малко CS че много лошо та плющя :D
Най-добре ще да е да си вземеш някоя по-дебела книжка, която не описва само една дистрибуция. Добре е да са застъпени в голяма степен командите на Линукс, не толкова графичния интерфейс. КДЕ и Гном се учат за 1 ден цъкане из менютата. В момента чета "Ръководство за Линукс" на "СофтПрес" и "О`Райли". Книжката не е лоша, но й липсва подробно описание на командите, което си е недостатък.
Silvina
09.06.03 г., 15:02
Originally posted by Mikis
В момента чета "Ръководство за Линукс" на "СофтПрес" и "О`Райли". Книжката не е лоша, но й липсва подробно описание на командите, което си е недостатък.
Според мен е много добра за начинаещи, а за след това човекът ще може да се ориентира и да си намери списък все отнякъде.
Crazy_hatteR®
09.06.03 г., 16:12
Ако чаткаш англииски започни с RedHat9.0 ,ако не Mandrake 9. . Поразходи се из www.linux-bg.org има много и полезна информация . По книжарниците има доста книги за Линукс , най-добрите са на О`Райли , но всички книги са на базата на стари ядра ( в момента текущо е 2.4.2х , а книгите са за 2.2.х ) така че - ръчкане му е майката . Инсталираш , пипаш тук там , скапваш Лина и пак от начало , така докато не се научиш да възстановяваш , а не да преинсталираш .
Не очаквай да е лесно , понякога ми е идвало да го затрия и забравя че има такава ОС , но гъдела се завръща - това е като клок на процесор - знаеш че всичко е изцяло в твои ръце и можеш да да изтриеш или замениш всяка папка без нещо да ти мрънка ;)
А дали има ниакакви книги или нешто подобно из И-нета на български.?!?!?!?!?!? Аз намерих една две но са пълни с бъгове и не може да се използват нито да се четат нито да се изпечатат. Ако някой знае нещо нека каже.??? :-)))
Авторски права на vBulletin