PDA

Виж пълна версия : Странно поведение на C45 с нова батерия

Dark Skywalker
09.05.03 г., 22:27
Днес си купих нова LiIon батерия 750 mAh (куча марка, за 29 лв.) за моя Siemens C45, която да замени изтощената оригинална NiMH 550 mAh.

Забелязах следното странно поведение: при поставяне на телефона на зарядното устройство той тръгва да се зарежда, след което се изключва. Ако го включа отново, пак се изключва. Ако откача кабела на зарядното, телефонът се включва и работи нормално, а батерията отчита 60% заряд. Напрежението между терминалите на новата батерия е 4.26 V, а на старата - 3.92 V при номинал 3.6 V. Сега се чудя на какво може да се дължи това странно поведение. Явно сработва някаква overvoltage защита на телефона.

Ще го оставя да поработи така и ще пиша отново, ако забележа други нередности.

BNN
09.05.03 г., 22:40
4.2-4.3V е нормално напрежение на заредена батерия, докато при 3.6V някъде вече се отчита като разреда. Предполагам знаеш че при Li-Ion-ите батерии първите 1-2 зареждания се правят в продължение на 12 часа за да може батерията да достигне до макс. си капацитет.

Ilian359
09.05.03 г., 22:46
Отиди в магазинчето и опитай да ги накараш да ти я сменят.

Dark Skywalker
09.05.03 г., 22:46
Абе аз знам за 12-те часа, но телефонът не ми позволява да зареждам батерията - изключва се! :(

А какъв аргумент да изтъкна за смяната? (Освен големия си чар, разбира се?) :cool:

Ilian359
09.05.03 г., 22:51
Това не го бях разбрал - значи като се изгаси, спира и да зарежда - така ли? Ако е така и аз мисля, че е защита срещу overvoltage, разкарай тази батерия, да не му стане нещо и на телефона.

Dark Skywalker
09.05.03 г., 22:57
Мда, явно утре ще бъде ден за разправии.... :mad:

Инак версията на софтуера ми май е доста старичка - 14. Е ли възможно да не може да работи с LiIon батерии?

BNN
09.05.03 г., 23:52
Хм ... теоритично е възможно. Имаш ли кабел за него? мога ти пратя по-нова да си го флашнеш.

Dark Skywalker
10.05.03 г., 06:44
Да, имам кабел....

QWERTY
10.05.03 г., 08:28
Originally posted by BNN
Предполагам знаеш че при Li-Ion-ите батерии първите 1-2 зареждания се правят в продължение на 12 часа за да може батерията да достигне до макс. си капацитет.

Аз имам Nokia 6510 и тя дори при първото зареждане, когато батерията се зареди (~3 часа), си изключи зареждането. Тоест на нея и да искам не мога да и зареждам батерията 12 часа. Между другото това за 12-те часа не го пише в ръководството...

Dark Skywalker
10.05.03 г., 11:00
Абе и аз винаги съм се чудил за какви 12 часа зареждане може да става дума при положение, че телефонът сам прекратява зареждането при достигане на максимален капацитет.

Винаги съм се чудил защо телефоните нямат програма от (примерно) пет автоматични цикъла заряд-разряд в рамките на 24 примерно, за да се формира новата батерия?

Fo
10.05.03 г., 11:05
Това за 12те часа и аз го знам, ама не мисля че има значение, ами като се зареди нали спира да се зарежда, какво ще се дозарежда 12 часа (което би било дори вредно) ли, едва ли, като се зареди спира и това е, другото са някви измислени теории.

V I P E R
10.05.03 г., 12:54
Dark аз имах подобни проблеми с моя М35. Купих си аз една калпава "маркова" батерия и същите симптоми като при теб цъфнаха веднага. Тази направо я върни ако можеш и си вземи парите и отиди в Германос и си купи Орбит батерия. Тези Орбит са с ЕДНА ГОДИНА ГАРАНЦИЯ :) и са доста качествени. Аз моята .. също 750 мили ампер часа Литиево-Йонна ... я купих от там преди 4 месеца и засега нямам проблеми ... кара ми 8-9 дни като телефона го изключвам от 24 до 07 часа и говоря по 10-тина мин на ден. За парите си тези батерии са супер - моята я взех 36лв с ДДС.
А да .. телефона можеш да го оставиш да се зарежда докато е включен .. поне при мен е така .. и може да се зарежда колкото часове искаш. А дали се зарежда не знам, но стига до едно положение и после си стои така, но не пречи да пробваш първите няколко пъти. Тази Орбит батерия от Германос НЕ съм я зареждал 12 часа. Още след първите 2 часа като я купих си заспа и от тогава насам ми кара както писах горе по 8-9 дни, а я зареждам по 2 часа.

Miki
10.05.03 г., 13:09
лошото е, че е на руски език ;)

http://www.sotovik.kvan.ru/titles/batteries.shtml

батерията я връщай, това е често срещан проблем с "куче марка" такива - някои даже изобщо отказват да почнат да се зареждат. А и много си се изръсил, такива се намират за по 15 лева. Вземай Орбит или GP Batteries /тея са много скъпи ама са и много читави/.

Paparac
10.05.03 г., 14:18
Originally posted by Dark Skywalker
Абе и аз винаги съм се чудил за какви 12 часа зареждане може да става дума при положение, че телефонът сам прекратява зареждането при достигане на максимален капацитет.

Originally posted by QWERTY
Аз имам Nokia 6510 и тя дори при първото зареждане, когато батерията се зареди (~3 часа), си изключи зареждането. Тоест на нея и да искам не мога да и зареждам батерията 12 часа. Между другото това за 12-те часа не го пише в ръководството...

И двамата бъркате, когато телефонът спре да се зарежда видимо, това не означава, че той ДЕЙСТВИТЕЛНО е спрял, това го установих със сигурност при един Алкател. Значи видимо батерията спираше да зарежда, обаче както на другите алкатели и този имаше скрито меню за следене нивото на заряд в батерията в точков вид от 0 до 100. Та при спряло зареждане на индикацията на самият дисплей, числото на зареждане ставаше 70 /това след 1 час/. Ако обаче оставех телефона за още 1-2 часа, числото ставаше 100 и телефона чувствително по-бавно изтощаваше батерията. Така че има значение за колко се оставя.

Това по принцип, а за първото зареждане, че трябва да е между 12 и 16 часа го пише в книжките на всички марки и модели телефони, което не вярвам да е за всеобща заблуда нещо, не казвам, че на телефона му се вреди така, в частност на батерията, но при всички случаи е по-добре да се постъпи според указанията, след като са дадени.

Dark Skywalker
11.05.03 г., 09:07
Значи отидох вчера в магазинчето и се накарах. (Продавачката беше друга, което малко ми развали удоволствието, ама карай...) Като резултат ми дадоха за същите пари друга батерия с капацитет 840 mAh, която - много странно! - изглежда по същия начин като оригиналната: има емблемата на Siemens и се отличава само по лепенката.

Засега новата батерия се държи нормално и за да успокоя paparac, ще кажа, че я държах 12 часа на зарядното.

:D

Ilian359
11.05.03 г., 23:10
Ами, да ти е честита! Бъди сигурен, че предната бьтерия са я пробутали на поне 10 човека, очаквайки, че някой няма да му се занимава да им я върне. Ако мине - мине.
Стига сме търпяли селските им номера!!!

dimuska
17.05.03 г., 12:05
Originally posted by Paparac
И двамата бъркате, когато телефонът спре да се зарежда видимо, това не означава, че той ДЕЙСТВИТЕЛНО е спрял, това го установих със сигурност при един Алкател. Значи видимо батерията спираше да зарежда, обаче както на другите алкатели и този имаше скрито меню за следене нивото на заряд в батерията в точков вид от 0 до 100. Та при спряло зареждане на индикацията на самият дисплей, числото на зареждане ставаше 70 /това след 1 час/. Ако обаче оставех телефона за още 1-2 часа, числото ставаше 100 и телефона чувствително по-бавно изтощаваше батерията. Така че има значение за колко се оставя.

.
За какъв Alcatel става въпрос и къде е това в менюто?
Аз имам ОТ701 може ли да стигна до това меню?