Виж пълна версия : Първият и най-добрият..блок за водно охлаждане
GeniusLoci
26.04.03 г., 04:34
Ревюто прочететеТУК (http://www.hardwarebg.com/reviews/wt01/wt11.html) , а питанията и коментарите си в тази тема..
Ъъъъ... линка към pics/2443.gif го няма, и двата са към pics/2341.gif
Julian Rangelov
26.04.03 г., 08:58
Браво!!!
Old_Firehand
26.04.03 г., 11:09
How much?
GeniusLoci
26.04.03 г., 11:49
Ами писах че днес ще се разберем, а и в момента точно обмисляме вариант за малко по-ниска цена - този просто се прави невероятно трудно. Предполагам че за този цената ще е към 80 лв.
Цял комплект тип Koolance EXOS (само че по-добър) с всякакви екстри - 160~180 лв в зависимост какво точно има...
Много добре се справя това блокче,но дали ще се спрявя така добре и с слаба помпа(600л/час),защото подозирам че в теста е ползвана помпа с капацитет 2000л/час,което неимоверно води и до по-голям шум?
Ако имате възможност да сравните тази водна система с тази на Stilian от форума,дали няма неговата да е по-добра от тази в ревюто,тъй като доколкото виждам в сигнатурата му процесора му работи и над 2600Мхз,а от ревюто ставя ясно,че последната честота на която сте го тествали и е работил стабилно е ~2400Мхз,следователно Stiliаn,с неговите 250Мхз отгоре има по-добро водно охлаждане?
Дали цялото комплекче ,ще може да се смести в middle tower кутия?
Имам още два въпроса,наскоро в новините на сайта имаше новина,че VoDoo Comp. е пуснала Mean Machine,и също пише че HWBG Team ще отговори на предизвикателството,да не би в системата която ще се бори срещо Mean Machine да се използва водното от статията?
Тъй като водното блокче е копирано от Innovatek,те няма ли да повдигнат иск в съда,за авторско право върху блокчето?
GeniusLoci
26.04.03 г., 12:47
Моя процесор е малко ограничен по отношение на мах честота - при използване на точно 203.6FSB следващата честота се досещаш и сам колко е:
2545MHz, 1.805V (203.6x12.5) - 124W - независимо как съм пробвал - процесора иска мъъъъъничко повече напрежение за тази или по-висока честота - проблема е че ASUS са ме ограничили до 1.75 (в BIOS, 1.805 реални) за 1.5V процесорите и 1.85 (в BIOS, 1.89 реални) за 1.6V процесори - както се разбира моя е DLT3C, или 1.5V, та нямаше как да пусна повече.
Стилян погледнали с какъв резервоар е?
Аз това мога да го събера в кутията ти.
Помпата е 800 l/h, при височината на която е разположен радиатора прави около 650 l/h.
Имам малка - 400 l/h, точно мисля да я пробвам и се мъча да я закрепя...
Иск от Innovatek не може да има - не само е копирано, но и доста преработено, в следващия вариант дори няма да има нищо общо. Водни блокчета с такъв модел има доста преди и доста след като Innovatek са измислили тяхното.
Машината на Voodoo я тествах онзи ден вечерта и утре ще кача ревю. Тя е с Evercool Water Cooling, но не мисля да се опитваме да я минем - процесора по време на тестовете беше на 2300MHz, защото някой от момчетата си играл, аз почнах да тествам и се разбра че трябва да е на 2400 едва когато почти привърших - е, отказах се да стоя още 5-6 часа по нощите там...
Да отговорим на "предизвикателството" не е проблем - от Voodoo никога не са и казвали, нито биха казали че могат повече от нас в това отношение. Работата е там че те дават гаранция замашината си когато е клокната, а ние не. Ние обаче ще я клокнем повече.
За сравнение между тяхната и наша няма да ползваме водното - "прототипа" днес се прибира у дома си да чака края на празниците...
PARADOX_sf
26.04.03 г., 12:50
На Stilian аз съм му правил блока и знам за кво иде реч. Според мен на 90% съм сигурен че неговото ще е по-добро, но това е относително. Трява да се тестват с еднакви радятори, помпи и т.н.
Аз имам друга модефикация пак на homemade блока, но я ползвам с П4.
П.С. Сега се сетих че като го ползвах преди с пелтието товара ми беше ~260W и водата ми седеше на около 35 градуса с 2 перки вместо 6 и 1000литра помпа. На пелтието беше малко по-голяма температурата да го сложим 40градуса, a case (въре ми е радятора) към 25~30 градуса. C/W=0.038~0.056!
Но творението ми е отвратително грозно за разлика от това от ревюто на сайта!
GeniusLoci
26.04.03 г., 13:03
Значи с 400 l/h помпата не стана - тя е със стълб едва 60 см, а радиатора е на повече сега - и не можа естествено да качи....
Парадоксе...ти си го правил - точно за това съм сигурен че нашия е по-добър..:D ;)
Неговото ще е по-добро като цяло - естествено при резервоара и вида - но в подобен размер надали ще направи по-добро.
Да не забравяме че такова нещо трябва и ЩЕ се продава с гаранция (ще има някаква дуракоустойчивост), докато с 2000 l/h помпа подобно нещо НЯМА;)
Да не забравя и вида - на мен поне ми пука как изглежда като имам джам на кутията.
PARADOX_sf
26.04.03 г., 13:07
Абе то трява да има и вид! Но това водно ми се струва слабичко! Верно прави се доста лесно и бързо...
GeniusLoci
26.04.03 г., 13:12
КОЕ БРЕ ???
Тоя блок се прави АДСКИ трудно..всички останали без този дето сега Стилян го иска са лесни - стават за няколко часа в перфектен вид, а този изяде два дена и кусур работа накрая, а беше уж преди това почти готов ....
PARADOX_sf
26.04.03 г., 13:42
Originally posted by GeniusLoci
КОЕ БРЕ ???
Тоя блок се прави АДСКИ трудно..всички останали без този дето сега Стилян го иска са лесни - стават за няколко часа в перфектен вид, а този изяде два дена и кусур работа накрая, а беше уж преди това почти готов ....
Всичко зависи от технологията на производство!
GrigorBG
26.04.03 г., 14:28
Ники,
Не спори и не му казвай повече от "кухнята".... Няма да има ефект.
Негови блокове не са никак лоши, но нямат никакъв външен вид, а лично аз грозни елементи в моята кутия няма да сложа.
Също така Парадокса изпуска една подробност - може да се направи много по-мощно водно, че дори и фреон, но те ща са по-скъпи.
Stilian
26.04.03 г., 14:32
Ето малко резултати за Иво (Sugar4o) след като ме помоли ...
Значи намерих една картинка с темп. ми на 2573MHz @ 1.775V (1.80-1.81 реални) :
Total Watts : 124.7
CPU : 30C (да кажем 45C от вътрешния датчик), 100% Load
Ambient : 22C
получаваме : 0.1844C/W
26.04.03 г., 14:34
Ето и от мен при подобни честоти и мощност...(малко "по" е май...)
Стиляне, с какво го товариш процесора - аз се убедих (след една седмица мъки от прегряване) че UD Agent прави яко жега, а в комбинация със Сандра Burn-in.....
nightyj
27.04.03 г., 21:56
Mmm 80 lw ,`e to bez pari.Super e za tiq kinti,brawo mom`eta
Значи трябва да си много добър с обработване на снимки, за да направиш 360k PNG картинка..... че и после да я плеснеш на форума да я гледат хората ( тия с Dial Up направо ги съжалявам... ) :rolleyes:
GeniusLoci
27.04.03 г., 23:35
Ми поправено е.
Baby Thomas
28.04.03 г., 01:13
И не е за първи път! Предния път избеснях, че както съм на трафик... :D
GeniusLoci
28.04.03 г., 01:22
Ами цял екран е - ако ги изрежа и смаля стават нечитаеми. Мразя смачкани снимки. Обикновено гледам да ги докарам докъм 100-120Кв при този размер - никаква загуба на детайлност. Тоя път просто кликнах на снимката на десктопа, а тя е ..работния вариант, не резултата. Сега като съм я изтрил оттам имам само по-малката.:)
Stilian
28.04.03 г., 01:52
Стиляне, с какво го товариш процесора - аз се убедих (след една седмица мъки от прегряване) че UD Agent прави яко жега, а в комбинация със Сандра Burn-in.....
Ами със S-Sandra Burn-In + Toast (http://free.data.bg/stilian/Programs/toast.rar) + Winamp + Downloading ...
добра комбинация е ... :D
GeniusLoci
28.04.03 г., 11:25
Че WinAMP какво грее - а и сандрата на High не позволява да правиш нищо друго...ъ-ъ бе аиде ще си говорим днес като се видим.
Stilian
28.04.03 г., 12:42
Че WinAMP какво грее - а и сандрата на High не позволява да правиш нищо друго...ъ-ъ бе аиде ще си говорим днес като се видим.
Бъркаш :rolleyes: ...
Като сложиш на "High (stress)", чекваш отдолу "Run continuously (background use)" и си готов ... ;)
GeniusLoci
28.04.03 г., 12:57
Абе да ти кщажа май UDAgent грее повече от сандрата, а в кочбинация с нея...;)
Sugar4o
29.04.03 г., 01:36
искам да ме разберат всички които пишат и имат мнение за водното охлаждане което съм проектирал
Защо и какво целях с направата му:
1. ТИШИНА! това е причината да си направя водно! защото всички тия перки ми се струват доста излишни - ми като виждат че вече не става с въздух що се мъчат! за да им е евтино! е аз пък си ценя слуха и затова се отказах от въздушно
2. ТЕМПЕРАТУРА - аз съм с Тъндърбърд на 1GHz - дъното ми показваше лятото 56-58 градуса - никога не ми е забивал процесора, но тази температура съвсем не ми харесваше
(оказа се че дъното си мери точно каквото си иска)
3. Защото ми беше интересно какво мога да направя като характеристики сравнено с западните 200$ системи
Та това е! не казвам че това е най-добрия блок - GeniusLoci знае, че имам на компютъра още поне 6-7 дизайна за уотърблоци, които чакат да бъдат изработени и тествани и още толкова в главата! Но за да излязат трябва да се тръгне от някъде - първата итерация:) (за мен това е втората), и мисля че е съвсем прилична от гледна точка на това, че никой не е наливал пари в рисърчи и разработки, мисля че е супер - дори не съм и сънувал за C/W<0.2 на втория дизайн
Е това е от мен - B COOL!:cool:
Колко тежат блокчето и щипката ?
Sugar4o
29.04.03 г., 16:44
Originally posted by Stilian
Ето малко резултати за Иво (Sugar4o) след като ме помоли ...
Значи намерих една картинка с темп. ми на 2573MHz @ 1.775V (1.80-1.81 реални) :
Total Watts : 124.7
CPU : 30C (да кажем 45C от вътрешния датчик), 100% Load
Ambient : 22C
получаваме : 0.1844C/W
абсолютно си прав, че това не доказва качеството на блокчето, но говори че добре съм си свършил работата - същите или малко по-добри резултати с доста по "слаб" (евтин) и компактен "hardware" (говоря за радиатор и помпа)
пък и 2000 л/ч.... хммм как е с шума?:D
Sugar4o
29.04.03 г., 17:41
Originally posted by pe6o
Колко тежат блокчето и щипката ?
под 400 грама като новите разработки ще са в пъти по-леки
Stilian
29.04.03 г., 18:30
Originally posted by Sugar4o
Мерси:)
абсолютно си прав, че това не доказва качеството на блокчето, но говори че добре съм си свършил работата - същите или малко по-добри резултати с доста по "слаб" (евтин) и компактен "hardware" (говоря за радиатор и помпа)
пък и 2000 л/ч.... хммм как е с шума?:D
Въобще не се чува :) !!! Като 300l/h помпа e (що се отнася до шума де) :D ...
Няма ли опасност,заради големия дебит на водата маркучите да се скъсат или да се откачат,ако водното блокче е с много тънки каналчета,следователно то(блокчето),ще има много голямо съпротивление от страна на блока,което заради големия дебит на водата ще създаде голямо налягане?
Sugar4o
29.04.03 г., 22:44
личи си кой е слушал в часовете по физика;)
това е точно както го каза!
едно момче (неща да казвам точно кой) ми заяви че неговото водно работело на 30% от КПДто си!
значи да обясня нещо - това че ще накарам водата да минава 2 пъти по бързо през блокчето не би довело до голям резултат - всеки който е виждал графики на C/W отнесени към дебит на водата знае че след определени литри за минута (5-6) вече увеличаването на дебита води до минимално понижаване на C/W! така че ако 4000 литра за час минават през блокчето то няма да си свали осезаемо C/W
за да говорим в градуси на процесора - надали ще успее да свали 2 градуса на 100W процесор
мога да обясня какво се случва в радиатора при повече литри в секунда, но ще излезне че водя лекция :)
Originally posted by vutov
Няма ли опасност,заради големия дебит на водата маркучите да се скъсат или да се откачат,ако водното блокче е с много тънки каналчета,следователно то(блокчето),ще има много голямо съпротивление от страна на блока,което заради големия дебит на водата ще създаде голямо налягане?
Е чак да се скъсат маркучите няма , ама сигурното им захващане към блокчето е от критична важност . А иначе по-големия дебит на помпата в комбинация с по-тънките пътища в самото блокче или в маркучите водят до по-голяма скорост на водата , откъдето идва по-голямото триене на водата с маркучите и накрайника за CPU-то и оттам се покачва налягането на системата след помпата , като в този ред на мисли май е най-сигурно помпата да се сложи точно след (според посоката на водата) водното блокче .
GeniusLoci
30.04.03 г., 10:39
Не - помпата е преди блокчето, така я киснем в хладка вода, а не в тази идваща от процесорния блок.
Няма да се скъсат маркучите - не са от най-тънкостенните бих казал - вчера пет пъти обиколих София и няма такива почти никъде (да не казвам съвсем никъде).
Захващането - ако е едно слагане и повече никакво махане, изобщо няма място за притеснение - няма да мръднат, едвам се вадят. При махане и повторно слагане или трябва да се скъси (отреже) предното място на захващане (където маркуча се е раздул) или да се стисне с нещо. Проблема е че няма добри малки скоби. Има ...дървени.
Налягането не е чак такова... а и ще бъде с по-широки маркучи, така че да не тормозим излишно помпата.
Според мен,ако помпата е с 2000л/час,водата се движи по- бързо в системата отколкото водата задвижвана от 400л/час например.Следователно при помпа от над 1000л/час трябва доста голям радиатор в които водата да цирколира максимално дълго,за да се охлади достатъчно добре,което според мен ще се постигне и с по-слаба помпа и по-малък радиатор.Но това няма значение,мисълта ми е,че голямото налягане причинено от по-ниската скорост на водата в блокчето спрямо скороста на водата в маркучите преди блокчето,ще доведе до по-високо налягане в блокчето причинено от разликите в скороста,което мисля че ще доведе до по-голям щум от страна на помпата,защото тя ще се мъчи да преодолее завоите в блокчето.Може би греща,но...
Давам пример.На лозе като отида и имаме резервоар които събира дъждовна вода за поливане на градината,тъй като там няма водопровод и ние използваме водна помпа която е потопена в водата с закачен на нея маркуч и като почнем да поливаме и аз си сложа палеца на края на маркуча от кадето излиза водата,за да се ивеличи дължината на струята и ясно се щува как в момента на препречване на водната струя с цел минаване през по-малък процеп на водата и съответно увеличаване дължината на струята,откъдето се увеличава налягането което трябва да преодолее помпата и се чува как тя започва да издава по-силен звук.
П.С.Може да съм говорил пълни простотии,защото имам доста малко знания на тема водно охлаждане.
GeniusLoci
30.04.03 г., 18:46
Ами целта не е водата да преминава с голяма скорост, а да преминава максимално количество - в такъв случай е по-добре (освен че няма да мъчиш помпата) да възможно най-големи отвори и възможно най-малко съпротивление из цялата система. При всички положения водата, а не налягането охлажда..:D
Stilian
30.04.03 г., 21:19
Няма опастност, защото ползвам хубави маркучи, а не някакви сламки ... Това за налягането е вярно, но то не е чак толкова голямо. Още повече, че всичко е много добре "стегнато" ...
offtopic : За колко точно го взе Xaser 3-та и от къде ?
offtopic : За колко точно го взе Xaser 3-та и от къде ?
Това била една от мечтите му бре.
cluster_bg
30.04.03 г., 22:54
А самата вода охлажда ли се по някакъв начин?
(почти съм сигурен, че не, но да си питам.)
Сигурно не е толкова фатално, но като е малко водата, която циркулира няма ли опастност тя да се затопли до определена степен и оттам охлаждането да е по-малко ефективно?
Относно скобите - има едни хубави метални скоби, точно водопроводни - най-различни размери, регулират (стягат) се с винтче, виждал съм в Mr Bricolage и разни ВиК и железарии.. Абе навсякъде общо-взето ги има и мисля, че ако трябва здрава връзка - нямат равни ;)
GeniusLoci
30.04.03 г., 23:04
Точно тези въобще не са хубави ...разбира се ако на някой му е зор ще сложим.
Водата естествено се охлажда от радиатор с две големи и баавни перки над него. Това за теста. В "серийното" ще са по-малки.
Захващането - ако е едно слагане и повече никакво махане, изобщо няма място за притеснение - няма да мръднат, едвам се вадят. При махане и повторно слагане или трябва да се скъси (отреже) предното място на захващане (където маркуча се е раздул) или да се стисне с нещо. Проблема е че няма добри малки скоби. Има ...дървени.
Ама вие никакви скоби ли не ползвате бре? мале..... т'ва си е нещо задължително.... дори и най-натъпкания маркуч може от налягането да се изсули след известно време на работа на системата... вие до сега повече от 4-5 дни "пробеци" има ли това водно?!?
тц тц тц тц...
GeniusLoci
01.05.03 г., 11:48
Не, една година...;)
Ти не знаеш с какви маркучи е...
въпроса е че тия металните са ужасни...аз на колата маркуча на бензиновата помпа, дето е със стена 3мм го продупчих с такъв, пък...
Sugar4o
01.05.03 г., 13:26
Моллов абсолютно си прав за това че трябва да има нещо което да "убеждава" маркчите да си стоят на място (по едно време беше телче което беше стегнато);) , но мога да ти гарантирам че при добре направени щуцери съвсем спокойно може да се мине и без него. Колкото до скобите, които се продават - дори и да не са лоши, са с доста по-големи размери от сегашните ми маркучи(Ф7) - те почват от Ф10 нагоре
Колкото за серийното - има предвидени "скоби"
Stilian
01.05.03 г., 17:32
Моллов абсолютно си прав за това че трябва да има нещо което да "убеждава" маркчите да си стоят на място (по едно време беше телче което беше стегнато);) , но мога да ти гарантирам че при добре направени щуцери съвсем спокойно може да се мине и без него. Колкото до скобите, които се продават - дори и да не са лоши, са с доста по-големи размери от сегашните ми маркучи(Ф7) - те почват от Ф10 нагоре
Колкото за серийното - има предвидени "скоби"
Ммм да ...
Примерно аз на CPU-то ползвам от металните скоби, защото не бяха мното добри щуцерите, но на видеото всичко беше изпипано и там сложих само от онези връзки за кабели, дето се стягат ...
nightyj
01.05.03 г., 22:58
А ще има ли и устройство при палене на компа и водното да се включва.Кога ще може да се купува.Скоро ли ще излезе модел на водно за цпу и видео.
GeniusLoci
01.05.03 г., 23:16
Да и на двата отговора. За видео и чипсет се правят лесно...
nightyj
01.05.03 г., 23:49
А на въпроса кога,ще дадеш ли отговор или е още раничко.
Sugar4o
02.05.03 г., 11:04
Аз мога да кажа кога! В момента в който има 3 или повече сериозни желаещи им направим. Иначе се чака някой да финансира първите х бройки за да има готови продукти в магазина откъдето да може да се купят
Разликата е чие лого ще носи продукта ...... сещайте се!;)
GeniusLoci
02.05.03 г., 11:19
вярвам, че до две седмици независимо от това кой ще финансира правенето ще има готови. Не броя тази защото не се работи, и се надявам да няма ядове...
Stilian
02.05.03 г., 11:39
Аз мога да кажа кога! В момента в който има 3 или повече сериозни желаещи им направим. Иначе се чака някой да финансира първите х бройки за да има готови продукти в магазина откъдето да може да се купят
Разликата е чие лого ще носи продукта ...... сещайте се!;)
Sugar4o с теб трябва да се видим на по бира и да се разберем за моя блок :D ... а и имам да те питам някои неща ...
Old_Firehand
02.05.03 г., 12:21
АЗ съм ВИ клиент ама след време щото са нема пари
:( не издържам с тоя вентилатор
вярвам, че до две седмици независимо от това кой ще финансира правенето ще има готови. Не броя тази защото не се работи, и се надявам да няма ядове...
за КОЛКО става въпрос?!? :) финансиране де?
Sugar4o с теб трябва да се видим на по бира....
Абе за твоите килограми една бира ще е смъртоносна бре, внимавай ;) ;) :D
GeniusLoci
03.05.03 г., 03:02
Ей, спамер такъв....http://www.hardwarebg.com/reviews/smilies/cussing.gif http://www.hardwarebg.com/reviews/smilies/censored.gif
Stilian
03.05.03 г., 11:48
Originally posted by Mollov
Абе за твоите килограми една бира ще е смъртоносна бре, внимавай ;) ;) :D
Килограмите нямат нищо общо с това кой колко носи на алкохол ... :rolleyes: :drunk:
Sugar4o
03.05.03 г., 12:19
абе за алкохол мене не ме бройте - количка пия:)
ама думата беше за водни охлаждания - готов е дизайна на кутията и след консултации с Geniusloci ще видя дали да го пусна да го одобрите++++
nightyj
03.05.03 г., 12:53
Пускай,че и аз съм навит.
Ако може и аз да попитам нещо,свързано с това водно охлаждане.
1.Като за начало каква е цената ? за колко ще може да се закупи едно такова охлаждане в завършен вид.
2.Задължително ли е "аквариума" да е в кутията на компа ? В смисъл дали може да е встрани от кутията,не всеки има Big Tower.
3.На каква дължина евентуално ще може да се постави помпата заедно с аквариума от компютъра ? Приемам,че нивото на помпата и процесора са на едно ниво (ако е възможно практически)
4.Закрепянето на блока към дъното стабилно ли е ?
5.Колко е шумно едно такова охлаждане ? Ако може евентуално съпоставка с даден вентилатор като шум.
6.Закрепянето на маркучите към останалите части стабилно ли е ?
7.Как става захранването и пускането на тази охлаждаща система ?
8.Възможно ли е автономно захранване ? В случай,че се ползва захранването на компютъра,а то не е много мощтно ? (този въпрос зависи донякъде от отговора на въпрос 7)
9.Ако даден клиент не е от София как евентуално може да стане покупката и последвалият монтаж?
10.Нещо като гаранция ? :)
11.Нужно ли някакво специално отношение към аквариума ? В смисъл ако се постави в някои ъгъл или е близо до стени ?
12.От какви материали е направено това водно охлждане и по-специално блока към процесора ? В смисъл да не вземе да ръждяса и после ...no comment.
Дано да ми отговорите на въпросите :) Защото като цяло ако ме удовлетворяват отговорите съм мераклия за нещо "такова".
Може и е напълно възмножно да съм питал грешни неща или да съм обърквал дадени понятия/термини,но това е защото не знам за какво точно става дума :D .За това ако може да не ми се смеете много,аз просто съм любопитен.
10х in advance
GeniusLoci
04.05.03 г., 02:57
1. Вече казахме че ако говорим за завършена система вероятно около 180 лв. Все пак може да искаш и скъпи перки а само те са по 10-15 лв парчето, така че е трудно да се каже по-точна цифра. Да приемем че това е базовия ни вариант.
2. Аквариума и радиатора ще са във външна кутия. В момента точно с нея се занимавам.
3. Ами определено не може на 2-3 метра и ако компютъра ти е на бюро да сложиш кутията с водното на пода. Всъщност трябва по-мощна помпа, а това неимоверно значи по-висока цена.
4. По-стабилно от това закрепяне надали може да се направи - освен със шпилки директно към дъното, което също си има лоши страни и то не само трудното поставяне.
5. Даден вентилатор..ами най-тихия 80 мм който имаш :)
6. ЩЕ бъде стабилно. Самия маркуч е с дебела стена, и дори и сам се държи предостатъчно, но при всички положения ще има скоби.
7. Когато си пуснеш компютъра се пуска и помпата.
8. Помпата е на собствено захранване 220V.
За нея и компютъра обаче ще ти трябва само един кабел.:)
9. Монтажа ще бъде обяснен, покупката - с куриер.
10. 1 година.
11. След като вече казах че е затворен в друга външна кутия не му трябват специални грижи. Разбира се следенето на водата е друг въпрос.
12. Всички свръзки са от месинг - той не корозира. Самото блокче е медно с облицовка от плексиглас.
nightyj
04.05.03 г., 16:30
А горе долу каква ще е цената на водно с блокче и за водеото.
Малко страни от темата на в http://www.aqua-cor.com дидях една помпа с дебит 26000л/час и ако се комбинира с блок с микро ченъл архитектура и с радиатор с размери 1 метър на 1 метър сигорно ще държи 119Ватов процесор на 15 градуса.:)
GeniusLoci
05.05.03 г., 00:55
Originally posted by Djmetal
А горе долу каква ще е цената на водно с блокче и за водеото. Ами казвах вече май - около 180 лв.
Малко страни от темата на в http://www.aqua-cor.com дидях една помпа с дебит 26000л/час и ако се комбинира с блок с микро ченъл архитектура и с радиатор с размери 1 метър на 1 метър сигорно ще държи 119Ватов процесор на 15 градуса.:)
Ползваме именно техни помпи. Проблема е че над 800 л/ч следващата не е много по-мощна а е МНОГО по-скъпа....
Тая дето казваш е невъзможно скъпа и пак ще ти държи процесора на д стайната температура..че даже и ще дава по-кофти резултат от по-бавна щото водата няма да има време да стине в радиатора, пък е ясно че все някога ще се загрее..хехе
А за метър на метър радиатор - хехе, най-добре да направим кутията радиатор за процесора и т.н. - за какво е това излишно празно пространство вътре :ghi: :ghi:
Аз това за 26000л/час го казах на майтап,да не си сложи в компа някой такава помпа.
Sugar4o
05.05.03 г., 21:50
имаше един виц "Дурак ти боцман и шутки у тебе дурацкие";)
и аз се бъзикам, ама има хора дето няма да ти четат допълнителните реплики и после ходи обяснявай що не е с по-голяма помпа водното охлаждане!
А какъв радиатор ще се използва.
Sugar4o,съжелявам ако е станал някъкъв проблем заради моята изцепка за 26тона/час помпа,ако трябва ще си изтрия поста.Данеби някои да е поискал да му слагата няква помпа дато да източва язовира.
GeniusLoci
06.05.03 г., 16:55
Не бе..няма проблем ;)
Rear Admiral Floyd
06.05.03 г., 17:42
Момчета, намерих перфектни пластмасови скоби за маркучите - вкъщи съм с такива. Нямат винтове, но конструкцията е такава, че стягат здраво и много плътно. Освен това са и много лесни за демонтаж. Черни са на цвят, струват стотинки, има ги в един магазин на Раковска - първата пресечка след Сливница (канала) в посока центъра отдясно.
В пъти по-добри са от металните, да не говорим, че има дори с диаметър 6 - 8 мм.
GeniusLoci
06.05.03 г., 19:39
Благодаря - утре ще ги видя.;)
Като почнете серйно производство можете да продавате и на лизинг.Така повече хора могат да си го купят;)
GeniusLoci
08.05.03 г., 02:57
малко ще ни е трудно да сключим договор за кредит. То големи фирми не се занимават с такива неща... та ние. А и не сме лихвари...:)
The Penalty
08.05.03 г., 21:44
По-нагоре заговорихте за скоби та се чудех, няма ли да стане със свински опашки?
GeniusLoci
08.05.03 г., 22:31
ми вече намерихме идеални и дуракоустойчиви скоби..;)
The Penalty
08.05.03 г., 22:53
ми вече намерихме идеални и дуракоустойчиви скоби..;)
Кво трябва да ми говори това?
GeniusLoci
08.05.03 г., 22:59
ами че си се слагат лесно, стягат здраво и се махат и ползват отново, без да е необходимо да ги теглиш за затягане като свинските опашки. Какво друго :D :conf:
Rear Admiral Floyd
09.05.03 г., 13:24
ами че си се слагат лесно, стягат здраво и се махат и ползват отново, без да е необходимо да ги теглиш за затягане като свинските опашки. Какво друго :D :conf:
WOW ! За онези пластмасовите ли става дума ?
GeniusLoci
10.05.03 г., 01:04
ДА! БЛАГОДАРЯ!
Neotrace
12.05.03 г., 11:07
Аз имам един въпрос относно охлаждащата течност /вода във вашия случай/. Бях чел някъде из Нета че по-подходящо е да се използва смес от 85% вода и 15% антифриз с цел известно сгъстяване на течността и избягване на онези мехурчета който се образуват във водата като поседи известно време /те пък влошават охлаждането и при циркулацията на водата могат да образуват някъде въздушен джоб/....и второто оправдание за използването на известно количество антифриз беше нещо свързано със застоя на водата и образуване на някаква плесен....ма не се сещам точно....та вие какво мислите по този въпрос???
V I P E R
12.05.03 г., 11:37
Originally posted by Neotrace
Аз имам един въпрос относно охлаждащата течност /вода във вашия случай/. Бях чел някъде из Нета че по-подходящо е да се използва смес от 85% вода и 15% антифриз с цел известно сгъстяване на течността и избягване на онези мехурчета който се образуват във водата като поседи известно време /те пък влошават охлаждането и при циркулацията на водата могат да образуват някъде въздушен джоб/....и второто оправдание за използването на известно количество антифриз беше нещо свързано със застоя на водата и образуване на някаква плесен....ма не се сещам точно....та вие какво мислите по този въпрос???
То на запад си се продават някакви коагуланти (не знам дали точно така се казват) които пречат на корозията и образуването на плесени.
GeniusLoci
12.05.03 г., 21:47
Ами в нашия случай (особено на новия блок) корозия няма, а мехурчета трудно ще се оразуват и заседят. Проблема с "водораслите" (хехе, как звучи само) се решава елементарно - първия магазин за рибки дето влезеш питай и ще ти дадат хапче или капки и никога няма да иа плесени и водорасли..антифриза влошава обаче топлоприемането и топлоотдаването на водата, та става излишен.
Ba4o Kiro
13.05.03 г., 23:56
А какво ще кажете за спирт вместо вода?
Чета си тука едни работи и се чудя...
GeniusLoci
14.05.03 г., 00:47
Абе и аз предложих същото (по идея на ..Дари вероятно..), но Иво ме резна -пък смея да му се доверя.. от чиста одица по-добро немало - ама все пак нека той да го обясни. (като му пуснат интернет)
Чиста вода си е най-харно.....
Спирта, както и друг "алкохол" само ще влоши топлоотдаването. При тях далаверата е ако се минава в "-" температури, където е важно водата да не замръзне. Иначе неколко кИла дестилирана вода ще дойдат екстра.
Ако можете да си намерите от тия разработки за състезателните коли - примерно Water Wetter, които подобряват топлоотделянето и помагат да няма лишеи и плесени :D
GeniusLoci
14.05.03 г., 10:18
Абе сигурно и ти си чел, че няма от почти никаква до никаква файда от него... а плесените и водораслите вече казах че не са проблем..
Rear Admiral Floyd
14.05.03 г., 14:22
Като заговорихте за дестилирана вода - я кажете откъде може да се купи на едро ? По бензиностанциите първо че продават 1л. за 70 ст., второ на шишетата пише "Дейонизирана" което май не е каквото трябва.
Трябват ми към 20 литра, да си напълня аквариума.
(Не питайте защо водното ми с аквариум и защо е толкова голям :)
Във всяка аптека има дестилатори. Влизаш в коя да е по-голяма и си поръчваш 20 л.
Rear Admiral Floyd
14.05.03 г., 16:36
Хлъц !
Точно за аптека никога нямаше да се сетя.....
Много, много благодаря :)
georgebg
14.05.03 г., 16:50
Разликата обаче м/у дестилирана вода в аптека и същата в бензиностанция има.
По-точно:
- в аптеките се прави чрез истински дестилатори и е годна и за пиене
-за бензиностанции се произвежда по друга технология (не съм запознат, но май някакви осмози бяха) в резултат на което не е годна за пиене (а може и да е дейонизирана, което не е зле)
Мисля си че 20 л. от аптека ще е доста по-скъпо... но ще се радвам на по-конкретни цифри ако проучиш въпроса.....
GeniusLoci
14.05.03 г., 20:06
За водно ти трябва дейонизирана..или дестилирана...все тая..
The Bandit
14.05.03 г., 21:04
Аз си ползвам точно от тази дейонизираната вода по 75 ст./литър от бензиностанциите. Правена е чрез технологична линия с обратна осмоза казват на етикета :conf: Много се чудих за антифриза, това дето го казва Neotrace съм го срещал на много места...Имах останала една бутилка в колата, може да пробвам 85/15 - вода/антифриз да видим...
Абе дълга тая тема, ей.
Искам да питам, сигурни ли сте за някакви процеси на патинясване/ръждасване/скапвасване на металните елементи, щото на запад чета че трябват някакви специални комбинации от ползваните метали да се правят така че само не жизнено-важните да се прецака...
А, и освен това ще има ли някаква защита, като спре помпата ? То верно че се чува а си има и монитор програмки, но все пак...
Като цяло си мисля, че колкото по сигурно го направите, толкова повече ще можете да продадете :)
Абе сигурно и ти си чел, че няма от почти никаква до никаква файда от него... а плесените и водораслите вече казах че не са проблем..
Абе ти мани тая работа да няма файда от него... пък на вашият блок, дето нямало корозия.... да не е някаква революционна смес?
GeniusLoci
17.05.03 г., 11:24
Ами кажи къде си чел че има файда...
Пък корозията е тема на друг разговор и не за тук. Факт е че не е проблем..
Za wodnoto ohlavdane, koeto sega se komentira, horata pisaha predi dosta wreme. Kato tehni`ar si sybrah `arkowe i ot dosta wreme nasam si ohlavdam ATLON 1000@1586, `ipseta, i AGP-to. Ot opit znam, `e wodna pompa 200 L/h e sywsem dostaty`na, ako D na marku`a e 12mm.
Mod. edit (Dark Skywalker): Здравей, добре дошъл във форума! Ако обичаш, пиши на кирилица.
Виждам, че предпочиташ фонетичната подредба; използвай бутона за кирилизация!
Защо се изказваш без да четеш. Специално за това водно, което се коментира тук, НИКОЙ досега не е писал!!! А за 200 л. помпа май няма да се съгласиме с тебе.
GeniusLoci
26.05.03 г., 01:27
Originally posted by tony
Za wodnoto ohlavdane, koeto sega se komentira, horata pisaha predi dosta wreme. Kato tehni`ar si sybrah `arkowe i ot dosta wreme nasam si ohlavdam ATLON 1000@1586, `ipseta, i AGP-to. Ot opit znam, `e wodna pompa 200 L/h e sywsem dostaty`na, ako D na marku`a e 12mm.
Mod. edit (Dark Skywalker): Здравей, добре дошъл във форума! Ако обичаш, пиши на кирилица.
Виждам, че предпочиташ фонетичната подредба; използвай бутона за кирилизация!
Ами...ТОВА воднпо наистина няма как да се коментира, след като единствения с такова съм аз... че даже и аз още не съм го оборудвал, пък Иво (Sugar4o) в момента е даже и с въздушно...
За помпата - 400 l/h не пожела да качи при посочени на кутията 65 см повече от 45-50 см... кажи ми 200 l/h помпа която да качва на повече от 50 см и само с такива ще бачкам... а 12мм маркучи със стена 2 мм(последното си има причина) - аре бе, нали не искаш щуцери Gardena из кутията.....пък и да не казвам от нашия маркуч ако изобщо има колко кинит ще е с този размер....
Добре. Аз се разправях с някой точно по тая тема, точно преди да се прецака форума.
Накратко : възможно е помпите и с по-малък литраж да успеят да охлаждат ефективно, СТИГА ВЕДНЪЖ ЦЯЛАТА ВЕРИГА ДА СЕ НАПЪЛНИ С ВОДА. Тогава единственат работа която те ще извършват в тази по преодоляване на съпровтивлението при движението на водата - а тази работа е наистина малка.
Нормално е малолитражна помпа да не иска да подкачи водата на 50-60см, тъй като работата която трябва да се извърши когато в маркуча няма вода е издигането на водата до тази височина (плюс и съпротивлението, което обаче е по-малко).
Не виждам нищо чак толкова сложно, тези неща са от физиката за 9 клас (е за това вече не съм сигурен:)!
GeniusLoci
26.05.03 г., 21:16
Май пропускаш липсата на затворена система... това да не ти е кръг..имаш резервоар. без него не става...т.е. водата ТРЯБВА да се качи...
Затворена система се получава, защото веднъж щом маркуча се изпълни ИЗЦЯЛО с вода той повече не се и изпразва и се получава именно "КРЪГ" на водата!!! Тогава в този кръг помпата няма да има проблеми. Проблеми ще има само в началото, докато се останови системата и се "изкара" въздуха.
GeniusLoci
26.05.03 г., 21:57
Абе прав си но донякъде. Проблема на слабата помпа не е в това че е слаба като помпа, просто устройството й е различно и я прави непригодна - тя е тъпо измислена. Разликата в цената е 10 лв и не оправдава подобна разлика в качеството. Качването си е качване. Водата не се движи сама бре. Тая малката помпа като не може да вдигне повече от 20см как ще качва изобщо не ми е ясно. факт е че водата няма ...оф..няма да се дърпа надолу от тежестта си, както би се случило при отвор в единя край - тогава маркуча ще се напълни с въздух и водата ще изтече, но в нашия случай някой трябва да я бута, за да направи кръга защото от другата страна има пак вода, която трябва да се качи... Просто не става иначе, или аз съм тъп и не схващам логиката (което наистина е възможно :D )
А бре Ники как го пусна процесора на Default Vcore?
Авторски права на vBulletin