Виж пълна версия : Какво да правим, когато срещнем пост на kirilica
Dark Skywalker
18.04.03 г., 14:07
Предлагам чрез промяна на правилата да се забрани на участниците да отговарят на постове, написани на kirilica, докато авторите им не ги коригират (освен при наличието на изключителни обстоятелства като голяма спешност на проблема).
Понастоящем ако някой модератор се забави 1/2 час и не предупреди/скастри автора, все се намира някоя добра душа, която да отговори, като по този начин обезсмисля целия труд по налагането на кирилицата.
По принцип съм противник на налагането на рестриктивни мерки, но не мога да се сетя за ефективен начин за решаване на този проблем (освен апел към добрата воля на редовните участници....)
gaburko
18.04.03 г., 14:17
Никакви апели май не работят. Виж - хора с по над 300 поста си пишат на kirilica като им скимне. А ако ще има забрана да се отговаря на такъв пост - трябва да има и наказание ако се направи. Иначе е бош-лаф работа. Но освен, че става сложно е и малко...хм..нечестно. Аз казвам примерно: "Глей са пич, пиши на кирилица, а относно проблема ти..еди какво си" - и за това да бъда наказан е малко неуместно. според мен има една друга драконовска мярка - просто темата се изтрива веднага щом се забележи от модератор. Ако от това не стане ясно, че вие (модераторите) не само искате да се пише на кирилица, но сте и готови да защитавате тази позиция с такива мерки, трябва да си лумпен за да продължаваш да пишеш така. Относно постове на kirilica в тема която е ок - трийте поста без обяснение.
Мисля,че това е въпрос на желание у всеки(дали да се съобразява или не с правилата на форума).Никой по никакъв начин не може да бъде задължен да прави или не прави нещо(пък било то и да пише на кирилица).Аз направо подминавам постовете написани по този начин без да ги чета.Но всеки има право на избор.Не считам за правилно да се трият такива или пък да се налагат забрани на останалите"добри души"да им отговарят.
Jijonty
18.04.03 г., 14:21
Съгласен съм с предложеното от Dark. Само искам да насоча вниманието ви и към нещо друго. С ръка на сърцето си признавам, че като се регистрирах във форума не прочетох правилата. Прочетох ги много по-късно. Предполагам, че това си е просто навик, от многото места които съм посетил и е трябвало да натисна I agree. Сигурен съм че голяма част от новите членове на форума също не са чели правилата и затова пишат на kirilica. Предлагам да се помисли за начин по който най-важните правила на форума в които несъмнено влиза и писането на кирилица да се набиват на очи при регистрацията.
Моля модераторите, когато се налага да "превеждат" някое изречение (в случай че текста не е голям) от kirilica на кирилица да го правят ръчно, а не автоматично. Понякога ми е много по-лесно да прочета нещо което е на Kirilica отколкото продукта, който се е получил след намесата на модераторите.
gaburko предлагам триенето на постове да става само ако няма отговор на него, защото се е случвало и да се дискутира тема на 2 страници а запитването на участника да бъде изтрито.
Metanoia
18.04.03 г., 14:32
Тема, започната с пост на kirilica веднага се затваря - пост, написан на kirilica се изтрива с посочване на причината за това (т.е. пише се КИРИЛИЦА) и от това става ясно.
Ако бях правоимащ и способен бих направил и още един конвертор на КИРИЛИЦА, защото този не е удобен, но това не е извинение. Аз се научих и на фонетична да пиша само и само да не пиша на kirilica.
Неее, това са много драконовски мерки.До къде ще се стигне така ? С триене на постове ще започне да се губи идеята на форума.А тези като мен и вас,които пишат редовно в него си знаят.С наказания,предупреждения,триене нищо не може да се постигне.Това може да бъде само препоръка и колкото и да го пишете като правило ако не човека не иска(или няма възможност) да се съобрази-няма да го направи! :D
Ba4o Kiro
18.04.03 г., 14:48
Както преди бях казал - тези които не желаят да пишат на кирилица, не могат да пишат толкова бързо, колкото аз мога да трия ;)...
(Дуктатура на пролетариата)
Леле Киро... на махмурлука ти го отдавам днес това мнение. Ако ще си такъв краен във всеки пост днес,по-добре си легни пак да поспиш.Как ще триеш постове?за една kirilica вместо кирилица!?
Диктатура?
НЕ!
Може в знак на протест и аз да пропиша един ден така.Що не?Пък и всеки друг може да го направи.Не можете да измисляте правила и да задължавате целия свят да се съобразява с тях.То ако ставаше така.... аз щях да съм безработна
Киро ти си леги още 2-3 часа да поспиш и:bua: :bua: :bua: пък тогава напиши нов пост тук;)
Dark Skywalker
18.04.03 г., 14:58
Не, не и не! И аз не съм съгласен с това да се трие темата (с или без обяснения). Напоследък започнах да прибяхвам до друг подход - ако забележа тема на kirilica, я затварям и пращам РМ до участника да си я оправи. Така обаче се сблъскваме и с друг проблем - участникът не може да редактира темата си, ако тя е затворена!
Освен това този подход е относително плодотворен, ако темата бъде забелязана навреме. Не всеки път обаче става така. Случвало ми се е да попадна на тема на kirilica по времето, когато вече по нея има три-четири отговора. Е, какво да правя тогава? Да трия - тъпо. Тепърва да правя забележка - неефективно (кой ще чете....)? Да затварям темата - твърде късно. Пък и да не забравяме все пак факта, че идеята е да си помагаме, а не да си пречим...
gaburko е прав, че не е коректно да се санкционира някой, който е отговорил на въпрос на kirilica, но е направи забележка на задаващия го, затова нека поставим такова изискване: ако участник отговори на пост, изписан на kirilica, първо да направи забележка на автора му...
Хайде продължавайте да давате идеи!
:talk:
cluster_bg
18.04.03 г., 15:00
Аз подкрепям напълно wild rain - триенето не е никак добро решение. Нека просто не отговаряме на постове на kirilica!:cool:
//ДОБАВКА:
Горните два поста са се появили, докато пишех този.
Най-добре е, ако отговаряме да правим забележка за kirilicata - иначе изобщо да не отговаряме.
Нека се разчита на добрата ни воля, поне още известно време и ако това не даде резултат.. темите да се затварят!
Ba4o Kiro
18.04.03 г., 15:26
Муа ха ха ха... Аз и махмурлук - бъркате ме с някой...
Някой да ме е видял да трия постове написани на kirilica?
Аз лично не си спомням - само ги конвертирам с таговете и правя забележка.
Ако някой ми се сърди за "л@йната" които се получават след конвертирането - да ме извинява, но така ще е.
Да пренаписвам постовете на ново - няма да стане. Стига ми преименуването на теми, че сега и постове да преписвам. Айде малко уважение от висчки към всички - пишете на кирилице и няма да има такива изцепки. Ако някой нов участник пише на кирилица - поста му се конвертира и му се прави забележка (както се прави сега). Ако искате въпреки всичко да отговорите на написаното с kirilica- правите забележка и отговаряте. Другия вариант - правите забележка и НЕ отговаряте ;)...
Това за триенето на постове на kirilica и кой колко бързо може да пише или да трие - това е в слиучай на демонстратоивно нежелание да се пише на кирилица. Прекалено буквално ме разбирате май...
Съгласна съм:
1.забележка,молба;
2.да не отговаряме на такива постове-пълно игнориране;
3.затваряне на темите
cluster_bg
18.04.03 г., 15:30
А защо като си редактираме първия пост в тема, пусната от нас, темата не може да се преименува? Един път се опитах и не стана :(
gaburko
18.04.03 г., 15:32
Originally posted by wild rain
Мисля,че това е въпрос на желание у всеки(дали да се съобразява или не с правилата на форума).Никой по никакъв начин не може да бъде задължен да прави или не прави нещо(пък било то и да пише на кирилица).
Желанието ми на мене е да тресна 2 шамара на брат ми щото не ме кефи днес...Изобщо не става въпрос за желание, а за задължения. Има правила и ако си съгласен с тях - спазваш ги и всичко е ок. Ако не си съгласен - ае в Сусурлево...ако си ги приел, но не ги спазваш - значи трябва да измислим механизъм по който да наложим на тези които не ги спазват. Аз предложих един механизъм - триене. Това е. Половинчати мерки само вредят. Предлагам да канализираме разговора - нека говорим по същество, т.е. - да дадем конкретни предложения на Dark за това КАКВО ДА ПРАВИМ когато имаме такива случаи. Не е като да е прецедент, надявам се обаче да престанем да хабим енергия с хора които ги мързи да прочетат 10 реда или още по-зле - които не разбират въпросните 10 реда.
Jijonty
18.04.03 г., 15:37
Originally posted by cluster_bg
Аз подкрепям напълно wild rain - триенето не е никак добро решение. Нека просто не отговаряме на постове на kirilica!:cool:
Когато това е първи пост в темата да, но я ми кажи ако е мнение на kirilica, което някой е изтупал по средата на страницата? Предлагам такива постове да бъдат изтривани от модераторите и с червено да се изписва, че използването на Kirilica няма да се толерира.
Metanoia
18.04.03 г., 16:18
Originally posted by Dark Skywalker
Освен това този подход е относително плодотворен, ако темата бъде забелязана навреме. Не всеки път обаче става така. Случвало ми се е да попадна на тема на kirilica по времето, когато вече по нея има три-четири отговора. Е, какво да правя тогава? Да затварям темата - твърде късно.
`Що да е късно? Напротив! Тъкмо навреме е! Номера е да няма отговори! Ако някой е отговорил - да не е отговарял. Тема започната на kirilica приключва при първо забелязване от модератор.
По средата на темата ако има пост - казах вече, а и jijonty каза - трие се поста и край!
Хайдееее,още едни твърде крайно мнение.Момчета защо сте толкова агресивни? Metanoia,недей така. Потичай малко по плажа и ще се освободиш от негативността си.
Metanoia
18.04.03 г., 20:01
Хайдееее,още едни твърде крайно мнение.Момчета защо сте толкова агресивни? Metanoia,недей така. Потичай малко по плажа и ще се освободиш от негативността си.
Не е до негативност. Или се предприемат някакви мерки и то сериозни или никакви. Нали си правист - сама знаеш, че ако закона е калпав и никой не го спазва по-добре без него... защо мислиш, че правилата и то официалните в този форум са по-маловажни от това примерно да не се влиза с анцунг в дискотека? Обаче ако пробваш да влезеш няма да те пуснат, нищо че е тъпо... и че в съответните заведения и анцуга е лукс като ги гледам... ама дай да не обръщам темата към друго... :rolleyes:
Аз предлагам ако е на kirilica и няма никакви отговори да се прави забележка и се затваря thread-а (да стане read-only демек), така ще разбере че ако иска да му отговорят да пише на кирилица :mad:
GeniusLoci
18.04.03 г., 23:09
Много радикални мерки предлагате.. не мислите ли че ще изгоните част от дошлите дето се вика преди да са се регистрирали...
Не съм съгласен с правило да не се отговаря на постове на латиница. Когато мога не само конвертирам, ами и реактирам такива постове (стига да не са дълги..) и придружавам деиствието с РМ и забележка в редактирания пост. Ако някой продължава и след куп постове да се прави на ударен..трия.
Не може да приемате подобно правило, а същевременно да виждам въпроси от току-що регистрирани участници, написани коректно на кирилица и с "20х предварително" отдолу как остават без отговор, а не са нещо, с което рядко някой се сблъсква..
Satanail
18.04.03 г., 23:54
В момента мисля, че положението с kirilicata не е като до преди 2-3месеца. Тогава поголовно се пишеше на ?+"??"%+= и беше доста трудно(поне за мен) да чета някои теми с повече от 2 реда на гореспоменатото нещо. Една от причините да посещавам всеки ден (почти, и по няколко пъти) точно този форум е именно писането на кирилица.
Пример: не бях влизал в сетком и текбг от около месец и половина, задържах се там по около 5 мин и лефтнах.
И все пак има още какво да се желае по въпроса.
Да се редактират постовене на members които имат до 5 поста, иначе да се затваря темата `овреме, както спомена Darky. И Metanoia е прав за правилата - трябва да се спазват, а до колкото пише в тях, писането на кирилица е задължително(ей, прочетох ги и аз тея правила :D ).
Wild Rain, `що не дойдеш ти да побягаш по плажа - направо ме отвя вятъра днеска, и ми замръзнаха......ръцете.:D :D :D
Baby Thomas
19.04.03 г., 00:03
Имам ХИТРО предложение, което знам, че няма да стане, но съм длъжен да го споделя. По-скоро не знам дали няма да стане, по-скоро преполагам, че не е технически възможно.
Както има проверка при създаване на тема дали всички полета са пълни, така да се направи и кратка проверка дали поста е кирилски. Ако е на "методиевица" просто не ти дава да постнеш!!!
Оттук вече да му мислят "хората" и да действат. Това смятам е най-хитрия начин за борба с организираното латнско движение... :D
П.П. Никога не съм чел правилата, но и никога не съм бил "съветван" от шефовете. Просто е - бъдете етични един към друг!
cluster_bg
19.04.03 г., 00:31
А какво ще стане, ако в поста има латиница? Абе май не е добре да се прави такъв филтър, защото не мисля че ще е в състояние да филтрира всичко правилно!
Положението не ми се струва чак толкова критично засега. Може би е хубаво да се сложи някъде един голям надпис "ПИШЕТЕ НА КИРИЛИЦА, за да не бъдете наказани :)", който да се набива на очи непрекъснато и.. всичко ще си дойде на мястото! ;)
GeniusLoci
19.04.03 г., 02:02
Предложението ти се изпълнява..поне в част от форума..:D
Metanoia
19.04.03 г., 03:59
При всяко постване в прозорчето да излиза в полето за писане надписа "Моля, пишете на кирилица". :D Или пък точно над полето за писане да има голям цветен надпис "Моля, пишете на кирилица".
А между другото - съгласен съм, че участници с под 5 поста само трябва да им се прави забележка... без веднага да им се скастрят жестоко, но от там нататък... Още повече ако направят втори пост по темата пак на kirilica...
Originally posted by Metanoia
При всяко постване в прозорчето да излиза в полето за писане надписа "Моля, пишете на кирилица". :D Или пък точно над полето за писане да има голям цветен надпис "Моля, пишете на кирилица".
А между другото - съгласен съм, че участници с под 5 поста само трябва да им се прави забележка... без веднага да им се скастрят жестоко, но от там нататък... Още повече ако направят втори пост по темата пак на kirilica...
Мисля, че това е най-удачната мярка засега. Не вярвам, че има чак такива дебили, дето при такова предупреждение пак ще си правят каквото искат
Да се прави филтър е сложно. Виж предупреждение, да се пише на кирилица и линк към правилата може да се сложи във формата за пускане на тема - идеята е добра.
Може да сложиме линк към правилата и по темите.
Baby Thomas
19.04.03 г., 16:42
Абе за филтъра ти си знаеш. Но алгоритъм може да се направи не по-трудно отколкото "преводача", който мисля точно ти написа. Върпоса е "Е ли възможно да се импортне"...
Originally posted by Baby Thomas
Абе за филтъра ти си знаеш. Но алгоритъм може да се направи не по-трудно отколкото "преводача", който мисля точно ти написа. Върпоса е "Е ли възможно да се импортне"...
Абе "няма невъзможни неща", но това точно няма да е никак просто. Ще го оставя да отлежи една седмица, може да измисля нещо хитро...
Виж да сложиме предупреждение, да се пише на кирилица във формата постване, е много лесно и може да стане веднага.
GeniousLoci, стикни го това препупреждение на всички раздели, в Далавери няма...
То остава да започвате да банвате заради тая кирилица:mad: ;)
То остава да започвате да банвате заради тая кирилица:mad: ;)
Като нищо... Ако някой е особено напорист с писането на латиница директно заминава "да драска на латиница по дърветата в гората"... Тва е.
Ужас! Това вече сериозно започва да ме изкушава да пиша на kirilica (ри това много упорито). хм...струва си май да помисля по въпроса
Ba4o Kiro
19.04.03 г., 23:07
Твоя воля - както казах, не можеш да пишеш толкова бързо колкото аз мога да трия :rolleyes:...
Сега "на пук" ли ще правиш? :no:
ПРЕВРАТ!!!
Няма да правя ”на пук”,защото и на мен ми е по-удобно така.Но на какво прлича това,което правите?
Ba4o Kiro
19.04.03 г., 23:14
И какво точно правиме???
Нещо не можах да разбера, коя е причината ПАК да съм "лошия"? Това, че по всякакъв начин се старая форума НИ да е на Български език ли?
Не казам,че си лош.Това обаче е насилие.И аз предпочитам кирилицата(другото не си и правя труда да чета), но НЕ може да се налага чрез заплахи и насилие!
Например хора като мен само биха се амбицирали от тези правила, да ги нарушат.Това е!Прослди постовете от началото на темата и ще разбереш какво имам предвид;)
Ba4o Kiro
19.04.03 г., 23:49
Насилие??? Айде сега - темата "за и против" писането на кирилица сме я дъвкали доста, няма смисъл пак да започваме!
Точно заради хора както теб, които биха се амбицирали от такива неща казвам - НЕ МОЖЕТЕ ДА ПИШЕТЕ ТОЛКОВА БЪРЗО, КОЛКОТО АЗ МОГА ДА ТРИЯ!!!
Какви са тия глупости? Сега на деца ли ще се правим? Май отдавна всички (или поне 99% от участниците) сме прехвърлили възръстта 10-12 години, че подобно нещо да ни "амбицира"!
Да се "амбицират" от и за какво? От нежеланието си да пишат на кирилица ли? Какви са тия глупости? Я се вземете в ръце!!! Аман от глупости!!! Баси...
Dark Skywalker
20.04.03 г., 00:00
Светле, Бa4o.... по-кротко двамата... :)
Дайте по-конструктивен тон на дискусията!
GeniusLoci
20.04.03 г., 01:24
Originally posted by Stan
GeniousLoci, стикни го това препупреждение на всички раздели, в Далавери няма...
Мисля че така - в Далавери, Хардуер и Общи стига.. там е основната kirilica..
Добре де!Правете каквото искате.И без това ще го направите,няма нужда да питате хората за това какво мислят по въпроса.Мнението им не ви интересува струва ми се.:mad: :mad: :mad:
Dark Skywalker
20.04.03 г., 12:52
Абе мене живо ме интересува, но досега виждам само как едни и същи пет-шест човека дават мнение и спорят с другите.... На останалите хич ли не им дреме?
:rolleyes:
G-Point
20.04.03 г., 12:58
Добре де!Правете каквото искате.И без това ще го направите,няма нужда да питате хората за това какво мислят по въпроса.Мнението им не ви интересува струва ми се.:mad: :mad: :mad:
Напротив, интересува ни мнението на хората, преди време имаше гласуване за или против кирилицата и по-голямата част от хората гласуваха ЗА Точно това гласуване наложи правилото да се пише в този форум на кирилица и да се санкционират неизпълняващите го. Отделно в тази тема се обсъжда вече какви санкциониращи мерки да се предприемат на неизпълняващите това правило. При регистрацията всеки казва че е съгласен с правилата, а после ги оспорва, защо?
Ba4o Kiro
20.04.03 г., 13:01
Защо се правиш на неразбрала? Имаше анкета по въпроса! Резултатите можеш да ги видиш ТУК (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=7346&highlight=%C7%E0%E4%FA%EB%E6%E8%F2%E5%EB %ED%E0+%EA%E8%F0%E8%EB%E8%F6%E0)!
Мился, че статистиката е доста показателна 21% vs 79%... Това е ЖЕЛАНИЕТО НА ХОРАТА, ако не си разбрала! Съответното "желание" е вкарано като правило и трябва да се спазва. Пак само си чешеш пръстите и си трошиш клавиатурата защото обичаш да си опозиция!
Edit:
G-Point ти е отговорил преди мен...
wild rain, без да се обиждаш, ама в тая тема говориш малко като паднала от Марс... "Да се питали хората"... Обяснява ти се, че е имало гласуване, че това не е някоя тоталитарна прищявка, че до това правило се е стигнало след напълно свободно обсъждане, а ти - йок, та йок... :rolleyes:
Нека тук напиша за 100-тен и последен път своето мнение по темата на джедая:
1. Пиша САМО и ЕДИНСТВЕНО на КИРИЛИЦА;
2.искам и останалите да пишат по този начин, а не по онзи извратения;
3. Категорично съм ПРОТИВ това да се налага насила,а именно с триене на постове или пък бан;
4.предлагам: да се отправят препоръки,забележки и молби към всеки,който не спазва правилото;да има негласно или гласно споразумение м/у посетителите във форума да НЕ отговатят на пост написан на kirilica;
5.В краен случай при злоупотреби от страна на някой, който е видно, че го прави нарочно(след достатъчно забележки) може да се прибегне към мерките, които вие прецените;
6.Спрете да си въобразявате, че е възможно със заплахи от типа на”пишете на кирилица за да не бъдете наказани”ще постигнете нещо,пък било то и налагане на родната ни азбука във форума.
Това е моят глас!:tube: :tube: :tube:
4.предлагам: да се отправят препоръки,забележки и молби към всеки,който не спазва правилото;да има негласно или гласно споразумение м/у посетителите във форума да НЕ отговатят на пост написан на kirilica;
Аз предлагам wild rain да спам-ва постовете на kirilica докато на написалите ги не им писне до смърт и не си ги редактират (или се гръмнат или нещо такова, това си зависи от възможностите на КРАЛИЦА на Спам) :D
И нека правилата да са за всички - дори и някой с хххх броя постове ако напише на kirilica пак да му се прави забележка.
GeniusLoci
20.04.03 г., 19:31
Нека тук напиша за 100-тен и последен път своето мнение по темата на джедая:
1. Пиша САМО и ЕДИНСТВЕНО на КИРИЛИЦА;
2.искам и останалите да пишат по този начин, а не по онзи извратения;
3. Категорично съм ПРОТИВ това да се налага насила,а именно с триене на постове или пък бан;
5.В краен случай при злоупотреби от страна на някой, който е видно, че го прави нарочно(след достатъчно забележки) може да се прибегне към мерките, които вие прецените;
6.Спрете да си въобразявате, че е възможно със заплахи от типа на”пишете на кирилица за да не бъдете наказани”ще постигнете нещо,пък било то и налагане на родната ни азбука във форума.
Това е моят глас!
Ами там пише, че на новодошлите ще им се прави забележка (или нещо такова)..
Останалите "неноводошли" предполагам вече са се примирили..
А пък "упорито отказващите" - е за тях си има лек.. "edit > delete" :)
Светле, виж каква добра идея :idea: има в предния пост. Точно като за теб, любима наша КРАЛИЦЕ на спама :love: :hi: :hi:
Чудесна идея,но не си падам по тая kirilca.Иначе би било един нрекрасен повод да бъда банната. нали?:D :rolleyes:
Чудесна идея,но не си падам по тая kirilca.Иначе би било един нрекрасен повод да бъда банната. нали?:D :rolleyes:
Нее, идеята е като видиш пост който е писан на kirilica да го спамваш на кирилица :comp:
И до къде ще го докарам така?Докато Бачо ме банне?Вероятно само чака повод да го направи:( Нали уж бях "любима ваша КРАЛИЦА на спама"?
GeniusLoci
21.04.03 г., 09:57
Абе кой ще те банва - нали после форума няма да е същия!:laugh: :laugh:
Не може без теб..:ghi:
Ba4o Kiro
21.04.03 г., 10:29
И до къде ще го докарам така?Докато Бачо ме банне?Вероятно само чака повод да го направи:( Нали уж бях "любима ваша КРАЛИЦА на спама"?
Абе какво все аз съм ти в устата? Все аз съм най-лошия, все аз трия, все аз банвам?!
Аз съм най-мекия админ/модератор в този форум! Не си ли го разбрала до сега?! Аз да те банвам?!! Това не се случи и няма да се случи!
Бъркаш ме със някой...
Ако толкова ти е мерак да бъдеш "банната" - обърни се към Другаря Валерий ;). Аз вече съм забравил как се прави, но той има опит :D...
Мерак?Не!А на въпросати:защото ти заплашваш с триене на постове(ако не греша нещо),а от ова до бан е само 1 крачка.
А Валерий си мълчи.Та за това-ТИ!:D
Не разбрах какво решение взеха "диктаторите":D
Originally posted by Ba4o Kiro
Аз съм най-мекия админ/модератор в този форум!
"Най-мекия"..... хмммм.... бе още си млад бе, не знаех че още от сега..... :ghi: :ghi: :ghi:
Originally posted by Ba4o Kiro
Ако толкова ти е мерак да бъдеш "банната" - обърни се към Другаря Валерий ;). Аз вече съм забравил как се прави, но той има опит :D...
Абе не ми е ежедневие, но с малко ръчкане из опциите на форума може да загине wild rain, така е. Около нея ако загинат и всички, съдържащи "wild" или "rain" да не се сърдят... ;)
А Валерий си мълчи.
Мълчи си, защото тази тема е излишна според него. Какво да се прави с постовете на кирилица пише в правилата. Всеки един средно интелигентен модератор може да разбере за какво говорим, ето:
"1.4 Да пише на кирилица. Форумът на HardwareBG е български и официалният език и писменост на него са българските. Явни демонстрации на нежелание да се улеснява комуникацията във форума ще се смятат за “неуважение към останалите участници”. Постове на участници, които отказват да пишат на кирилица, ще бъдат редактирани или отстранявани."
Я да видим и какво се прави при "неуважение към останалите участници":
"1.3 Да уважава другите потребители на форума. Всякакви обидни думи и преки характеристики/заплахи ще се считат за грубо нарушение, като резултат постът ще бъде редактиран или отстранен от темата. Никовете на особено напористи с обиди/заплахи участници ще бъдат деактивирани. Нецензурните думи ще бъдат замествани със символа "*".
Значи извод: прави се предупреждение няколко пъти, ако поста подлежи на конвертиране се конвертира, ако стане "навик" на потребителя се изтрива, а ако последния откаже въобще да пише на кирилица, тогава му се деактивира ника (банването е различно, деактивиран ник може да се пусне пак) докато се разберем с него за какво говорим. Пропускам ли нещо?
Когато писах правилата, те 20 дни (или дори повече) стояха за преглеждане от всички, сега почваме наново да тълкуваме всяка една точка поотделно, че и да я закачаме над разделите като stick-ната тема (за което съм твърдо против). През всички ли ще минем? Колко stick-нати теми ще има? Те правилата са има-няма 25 точки, ми дайте да ги stick-нем всичките и направо първа страница на форума да са правила! Най-добре някой да пренапише правилата в такъв стил:
"1.4 Пост на кирилица се трие, потребителя се банва."
...и готово! Кратко и ясно. Никаква мисловна дейност от модератора не се очаква, клика там както трябва и това е.
Мисля си губите времето... :o
P.S. Аз също много често поправям заглавия на теми и обръщам постове в кирилица, но всеки, на който съм пратил PM да пише на кирилица, ме е разбрал без да го "банвам"... явно може и така да се прави без много излишен шум.
Dark Skywalker
22.04.03 г., 23:25
Май тук някой не чете... Аз поне със сигурност не съм предлагал да коментираме/променяме съществуващите правила, а да ги разширим по съответен начин, за да се санкционира отговарянето на постове, написани на kirilica, защото последното се тълкува като поощряване на kirilica-та. Явно обаче почти никой не си даде труда да вникне в смисъла на въпроса ми.
:rolleyes:
Ще си карам, както си знам.... не знам дали съм средно интелигентен или не.
Originally posted by Dark Skywalker
Аз поне със сигурност не съм предлагал да коментираме/променяме съществуващите правила, а да ги разширим по съответен начин, за да се санкционира отговарянето на постове, написани на kirilica, защото последното се тълкува като поощряване на kirilica-та.
Ами много често вече може да се види на въпрос на латиница да се дава отговор "виж точка 1.4 от правилата, там пише", така че това аз лично го намирам за достатъчно. При това го виждам написано от различни хора, т.е. форумът някак вече се самоограничава в писането на латиница. Забранихме писането на латиница - ок, сега коментираме за санкции на отговарянето на постове с латиница, накрая ще почнем да коментираме и такива за четенето на постове с латиница... аз не мисля, че е необходимо. Не може всичко да стане отведнъж като с магическа пръчка. Факт е, че повечето теми на HWBG са на кирилица и имам основания да смятам, е броят им ще се увеличава дори без обсъждането и евентуално прилагането на допълнителни "санкции".
GeniusLoci
23.04.03 г., 10:26
Съгласен съм с Валерий.
Напоследък от старите участници рядко има издънки, а новодошлите почти веднага си оправят постовете, след като им се направи забележка. Не очаквайте да го нправят абсолютно веднага - все пак може да влизат и веднъж дневно във форума.
Само че според мен е добре когато конвертираме нещо написано на латиница и е кратко да го и редактираме, че иначе става просто ужасно. Не говоря за дългите постове..няма да седна да оправям такива..
Originally posted by Valeri
Абе не ми е ежедневие, но с малко ръчкане из опциите на форума може да загине wild rain, така е. Около нея ако загинат и всички, съдържащи "wild" или "rain" да не се сърдят... ;)
Момчета и вие ще останете без "Кралица на спама"?
Момчета и вие ще останете без "Кралица на спама"?
Ами около 3 години си живеехме добре и без нея, после тя се натресе и се самокороняса... при това не без връзки... какво да кажа повече? Вече знам точно къде е опцийката за сваляне на короната заедно с главата, така че чакам сигнал от... абе от някого... :rolleyes:
P.S. Виж сега как ти подавам материал за заСПАМване във вече практически приключила тема, нали трябва да има повод за банването... т.е. мисли добре какво ще напишеш и трябва ли да го правиш.
хм.... простете, че споделих мнението си с вас.:lol: :lol: :lol: :lol:
Няма да го направя повече:mad: :mad: :mad:
Originally posted by Valeri
Вече знам точно къде е опцийката за сваляне на короната заедно с главата, така че чакам сигнал от... абе от някого... :rolleyes:
от мен става ли :boots: :) ?
Metanoia
23.04.03 г., 20:12
Ти си си го написала: "Hold me...Thrill me...Kiss me...Kill me... "
Dark Skywalker
23.04.03 г., 21:10
Благодаря на всички за изчерпателните отговори, добрите идеи и плодотворната дискусия.
Авторски права на vBulletin