Виж пълна версия : Пречуках BIOSa и ся кво ?!
БИОСА е AMI - American Megatrends .....
Ми стана много тъпо, гледам на Santra-ta и други програми и ми пише 4е BIOSa ми бил стар, да съм го флашнал или да го upgrade, е аз избрах първото, но не с Flash ot AMI ами неква програма писана на Паскал, пуснах я почна да човърка нещо, немаше проблем, после пуснах нещо CMOSа и заби.:argh: рестарт, и нема никои. отначало си зарежда харда, CD-Roma, и тва е ! 4ерен екран, пробвах с джъмперите да clear CMOS, махах батерията, туи онуи, нищо не стаа.
ко моа да напрая ?! тоа биос мое ли да са смени с друг ?!
:smoke: :smoke: :jedi: :boom: :comp:
Ако си късметлия и Boot Block BIOS-а (ако въобще AMI са чували за подобно нещо) ти е здрав, имаш шанс с буутваща дискета на коята има качен amiflasher-a и bios и са сложени в autoexec да го флашнеш отново, ако не отиваш някъде където препрограмитат EEPROM-и с дънцето под ръка и срещу скромно заплащане те "оправят".
Я раздуй малко к'во ти е дъното?
както викаше взводния ми едно време - Чам ;)
ми дърто е ...........
дъното - Тotem Aristo ******
chipset - Acer Labs. (ALI) Alladin Pro II М1631
П.С.
а немога ли да отпоя този биос, да отида си зема един за 5лв. и да го запоя ;) е не аз ами некои друг ..... :) 4и4о ми с електрожена например:super: :argh: :lol: :ghi:
Pizza_again
21.03.03 г., 00:56
ако н'стина е з'поен много се е вгъзясала историята
Честито!!!
Давай с електрожена, тоя shit за друго не става.
Originally posted by BNN
Ако си късметлия и Boot Block BIOS-а (ако въобще AMI са чували за подобно нещо) ти е здрав, имаш шанс с буутваща дискета на коята има качен amiflasher-a и bios и са сложени в autoexec да го флашнеш отново, ако не отиваш някъде където препрограмитат EEPROM-и с дънцето под ръка и срещу скромно заплащане те "оправят".
Чували са, чували ... макар че там изпълнението е малко по-специално. Процедурата е следната - системна дискета с AMI флашер (той май не беше задължителен) и BIOS-файла, именуван AMIBIOS.ROM. Машината се стартира (въпреки че екрана е черен) и се наблюдава активността на флопито - то започва да чете и BIOS-а се препрограмира без намесата на потребителя. Ако всичко е наред се изчакват няколко бипа, рестарт и си с работеща платка ... :jump:
deltalink
21.03.03 г., 11:24
В аргус ще ти го флашнат на дефолтния
Не е скъпо около $3
Оооппс не прочетох че е залепен
Забрай. Нестааа
PARADOX_sf
21.03.03 г., 14:11
Ако си от София идваш при мене с една дискета с биос и чипа. За 5 кинта ще ти го оправа.
ВЕЛИНСКИ
21.03.03 г., 14:23
Как пък реши, че програмка на Паскал ще ти флашне биоса по-яко от оригиналния софтуер??? :conf:
Ако е запоен - няма начин да се флашне с програматор, трябва да се отпои. А дали може да се отпои - един господ знае - зависи колко слойно ти е дъното и за кой слой точно е запоен чипа. Хващам бас, че и производителите му вече не си спомнят.
Фащаш и го меташ това дънце в кофата. Съжалявам, ама ти си си виновен :boom:
CELERON-new
21.03.03 г., 14:46
Моят БИОС чип е правоъгълен и от него излизат крачета (пластинки).Как да разбера дали е запоен?
Dark Skywalker
21.03.03 г., 14:56
Originally posted by CELERON-new
Как да разбера....
Ти знаеш ли на кое му се вика "цокъл"? Е, има ли такова нещо, или пластинките "влизат" направо в дънната платка?
Celeron, ти наистина ли си на 17 години, както ти пише в профила?
CELERON-new
21.03.03 г., 15:21
ами влизат пластинки-значи не е запоен.
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
А дали може да се отпои - един господ знае - зависи колко слойно ти е дъното и за кой слой точно е запоен чипа. Хващам бас, че и производителите му вече не си спомнят.
Абе ти за метализация на отворите не си ли чувал? как мислиш че на N-тия слой запояват елемента?:) Най-много да изгори или счупи чипа време на разпояване.
ВЕЛИНСКИ
21.03.03 г., 16:05
Originally posted by BNN
Абе ти за метализация на отворите не си ли чувал? как мислиш че на N-тия слой запояват елемента?:) Най-много да изгори или счупи чипа време на разпояване.
вътрешните слоеве са със запушени дупки с много малко калай - като се вкарва чарк, робота му загрява крачето и то преминава през всички слоеве и се запоява за тези, които трябва. Точно на това се вика метализация и не се разчита, че крачето на чарка ще направи механичен контакт с някоя повърхност :)
Металицазията на отворите се прави предварително при изготвяне на платката, така че няма начин да се прекъсне контакта, вярвай ми!
Originally posted by DGP
Чували са, чували ... макар че там изпълнението е малко по-специално. Процедурата е следната - системна дискета с AMI флашер (той май не беше задължителен) и BIOS-файла, именуван AMIBIOS.ROM. Машината се стартира (въпреки че екрана е черен) и се наблюдава активността на флопито - то започва да чете и BIOS-а се препрограмира без намесата на потребителя. Ако всичко е наред се изчакват няколко бипа, рестарт и си с работеща платка ... :jump:
mda ama flopito ne premiga WYOB}E ! klawiaturata sy]o
Originally posted by To6o
mda ama flopito ne premiga WYOB}E ! klawiaturata sy]o
Бравос ... замазал си и BOOT-блока най-вероятно ... тогава само отпояване и програматор му е майката. В такъв случай според мен идеята за АРГУС е добър вариант - отнеси го и ще ти го оправят.
Авторски права на vBulletin