PDA

Виж пълна версия : Пречуках BIOSa и ся кво ?!

To6o
20.03.03 г., 23:21
БИОСА е AMI - American Megatrends .....

Ми стана много тъпо, гледам на Santra-ta и други програми и ми пише 4е BIOSa ми бил стар, да съм го флашнал или да го upgrade, е аз избрах първото, но не с Flash ot AMI ами неква програма писана на Паскал, пуснах я почна да човърка нещо, немаше проблем, после пуснах нещо CMOSа и заби.:argh: рестарт, и нема никои. отначало си зарежда харда, CD-Roma, и тва е ! 4ерен екран, пробвах с джъмперите да clear CMOS, махах батерията, туи онуи, нищо не стаа.
ко моа да напрая ?! тоа биос мое ли да са смени с друг ?!

:smoke: :smoke: :jedi: :boom: :comp:

BNN
20.03.03 г., 23:32
Ако си късметлия и Boot Block BIOS-а (ако въобще AMI са чували за подобно нещо) ти е здрав, имаш шанс с буутваща дискета на коята има качен amiflasher-a и bios и са сложени в autoexec да го флашнеш отново, ако не отиваш някъде където препрограмитат EEPROM-и с дънцето под ръка и срещу скромно заплащане те "оправят".

acdc
21.03.03 г., 00:00
Я раздуй малко к'во ти е дъното?

To6o
21.03.03 г., 00:05
както викаше взводния ми едно време - Чам ;)
ми дърто е ...........

дъното - Тotem Aristo ******
chipset - Acer Labs. (ALI) Alladin Pro II М1631

П.С.
а немога ли да отпоя този биос, да отида си зема един за 5лв. и да го запоя ;) е не аз ами некои друг ..... :) 4и4о ми с електрожена например:super: :argh: :lol: :ghi:

Pizza_again
21.03.03 г., 00:56
ако н'стина е з'поен много се е вгъзясала историята

Fo
21.03.03 г., 01:46
Честито!!!
Давай с електрожена, тоя shit за друго не става.

DGP
21.03.03 г., 02:33
Originally posted by BNN
Ако си късметлия и Boot Block BIOS-а (ако въобще AMI са чували за подобно нещо) ти е здрав, имаш шанс с буутваща дискета на коята има качен amiflasher-a и bios и са сложени в autoexec да го флашнеш отново, ако не отиваш някъде където препрограмитат EEPROM-и с дънцето под ръка и срещу скромно заплащане те "оправят".

Чували са, чували ... макар че там изпълнението е малко по-специално. Процедурата е следната - системна дискета с AMI флашер (той май не беше задължителен) и BIOS-файла, именуван AMIBIOS.ROM. Машината се стартира (въпреки че екрана е черен) и се наблюдава активността на флопито - то започва да чете и BIOS-а се препрограмира без намесата на потребителя. Ако всичко е наред се изчакват няколко бипа, рестарт и си с работеща платка ... :jump:

deltalink
21.03.03 г., 11:24
В аргус ще ти го флашнат на дефолтния
Не е скъпо около $3

Оооппс не прочетох че е залепен
Забрай. Нестааа

PARADOX_sf
21.03.03 г., 14:11
Ако си от София идваш при мене с една дискета с биос и чипа. За 5 кинта ще ти го оправа.

ВЕЛИНСКИ
21.03.03 г., 14:23
Как пък реши, че програмка на Паскал ще ти флашне биоса по-яко от оригиналния софтуер??? :conf:

Ако е запоен - няма начин да се флашне с програматор, трябва да се отпои. А дали може да се отпои - един господ знае - зависи колко слойно ти е дъното и за кой слой точно е запоен чипа. Хващам бас, че и производителите му вече не си спомнят.

Фащаш и го меташ това дънце в кофата. Съжалявам, ама ти си си виновен :boom:

CELERON-new
21.03.03 г., 14:46
Моят БИОС чип е правоъгълен и от него излизат крачета (пластинки).Как да разбера дали е запоен?

Dark Skywalker
21.03.03 г., 14:56
Originally posted by CELERON-new
Как да разбера....
Ти знаеш ли на кое му се вика "цокъл"? Е, има ли такова нещо, или пластинките "влизат" направо в дънната платка?

Celeron, ти наистина ли си на 17 години, както ти пише в профила?

CELERON-new
21.03.03 г., 15:21
ами влизат пластинки-значи не е запоен.

BNN
21.03.03 г., 15:29
Originally posted by ВЕЛИНСКИ
А дали може да се отпои - един господ знае - зависи колко слойно ти е дъното и за кой слой точно е запоен чипа. Хващам бас, че и производителите му вече не си спомнят.

Абе ти за метализация на отворите не си ли чувал? как мислиш че на N-тия слой запояват елемента?:) Най-много да изгори или счупи чипа време на разпояване.

ВЕЛИНСКИ
21.03.03 г., 16:05
Originally posted by BNN
Абе ти за метализация на отворите не си ли чувал? как мислиш че на N-тия слой запояват елемента?:) Най-много да изгори или счупи чипа време на разпояване.

вътрешните слоеве са със запушени дупки с много малко калай - като се вкарва чарк, робота му загрява крачето и то преминава през всички слоеве и се запоява за тези, които трябва. Точно на това се вика метализация и не се разчита, че крачето на чарка ще направи механичен контакт с някоя повърхност :)

BNN
21.03.03 г., 16:35
Металицазията на отворите се прави предварително при изготвяне на платката, така че няма начин да се прекъсне контакта, вярвай ми!

To6o
22.03.03 г., 01:09
Originally posted by DGP
Чували са, чували ... макар че там изпълнението е малко по-специално. Процедурата е следната - системна дискета с AMI флашер (той май не беше задължителен) и BIOS-файла, именуван AMIBIOS.ROM. Машината се стартира (въпреки че екрана е черен) и се наблюдава активността на флопито - то започва да чете и BIOS-а се препрограмира без намесата на потребителя. Ако всичко е наред се изчакват няколко бипа, рестарт и си с работеща платка ... :jump:

mda ama flopito ne premiga WYOB}E ! klawiaturata sy]o

DGP
22.03.03 г., 03:17
Originally posted by To6o
mda ama flopito ne premiga WYOB}E ! klawiaturata sy]o

Бравос ... замазал си и BOOT-блока най-вероятно ... тогава само отпояване и програматор му е майката. В такъв случай според мен идеята за АРГУС е добър вариант - отнеси го и ще ти го оправят.