Виж пълна версия : Намаляне на оборотите на куулер?
Stonefish
19.03.03 г., 18:39
http://www.watercooling.de/catalog/product_info.php?products_id=49&language=en
Някой да знае някъде да се продава такова нещо или как да се направи, ако не е много сложно. Да не е много сложно ще рече, че мога да следвам инструкции от рода на "взимаш голямата червена жица (кабел според разбиращите) и я завръзваш към малката червена жица". Ако е било обсъждано някъде преди това ще бъда благодарен да ми дадете линка защото от половин час ровя из сърча на форума и нищо полезно не излиза.
GeniusLoci
19.03.03 г., 19:01
Май мярнах такива в Съни. Но не ти гарантирам.;)
Stonefish
19.03.03 г., 19:16
Е, в ценовата листа са забравили да го сложат, ако го имат, явно ще трябва да се обаждам и да питам. Някой друг знае ли?:D
Има едни регулаторчета на Titan, които са с три степени - 12,10.6 и 9.2В и са доста добро решение за намаляване на шума и можеш лесно да превключваш м/у режимите.
Цената е около 4$. Намират се по фирмите и при Григор.
V I P E R
19.03.03 г., 19:29
Originally posted by Stonefish
Някой да знае някъде да се продава такова нещо или как да се направи, ако не е много сложно. Да не е много сложно ще рече, че мога да следвам инструкции от рода на "взимаш голямата червена жица (кабел според разбиращите) и я завръзваш към малката червена жица". Ако е било обсъждано някъде преди това ще бъда благодарен да ми дадете линка защото от половин час ровя из сърча на форума и нищо полезно не излиза.
Ами alex_matrix от форума изработва готови такива които хич не са скъпи. Може да питаш и Григор те бачкат заедно по най различни модове :). Аз имах такова за контрол на 6 вентилатора и степените бяха 12 волта, 7 волта и OFF. На мен много ми хареса, а и можеш да си поръчаш колкото копчета искаш.
Originally posted by Stonefish
Някой да знае някъде да се продава такова нещо или как да се направи, ако не е много сложно.
Ти не виждаш ли как е направено на снимката? Просто вместо (-) на вентилатора да го включат на черния кабел (маса, на снимката е зелен незнайно защо, има два такива в средата на конектора Molex) са го включили на червения кабел (+5V), като разликата e 12-5=7V... елементарно. Най-смешното е, че за това ти искат 2.90 евро... страшен "адаптер" са направили! :) Не казват обаче, че отчитането на скоростта на вентилатора няма да работи на всички дънни платки.
alex_matrix
20.03.03 г., 02:22
ето и ALEX_MATRIX да се обади
ето ти схема
като изключим копчето от схемата /имам предвид все едно го няма/ цветовете на кабелите се виждат и трябва да ти стане ясно
http://free.techno-link.com/Matrix/7volt_SPST_no_led.jpg
а това за което говори випер изглежда така
тва са копчетата със червените и зелените светлини на панела за CD устройство
http://free.techno-link.com/Matrix/pc%20stage%203/PICT0001.JPG
малко офтопик, но alex_matrix откъде си купил синия неон?
alex_matrix
20.03.03 г., 03:39
това което виждаш отпред не е неон
горната версия на модифицираната кутия е само с ледове включително и светещите ленти отпред
това са тънки плегсигласови прозрачни пръчки с вградени ледове
по принцип мога да ти направя такива
ела някой път с емо да видиш у нас на живо
а ето ти снимка с неон вътре обаче
такъв можеш да си вземеш от HwBG не е скъпо
http://free.techno-link.com/Matrix/stage5/PICT0005_2.JPG
Значи за тези 2.9Евро можеш да си направиш прост регулатор на оборотите от 0 до Max,че дори и да ги следиш.Ако желаеш повече информация пиши. :cool:
P.S.Баси за какви глупости тия искат толкоз пари :mad:
Stonefish
20.03.03 г., 12:24
Мерси за отговорите, сега остава да реша и какво да избера :)
astromi
20.03.03 г., 12:29
Ако "шпрехаш" руския ето ти един линк (http://www.ixbt.com/cpu/fan-thermal-control.shtml) за регулиране на оборотите.
Бях писал в една подобна тема - ето ти я
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=4216
Не мисля, че варианта с линеен регулатор е най-удачен. По-добре е да бъде с ШИМ.
[МиГ29]Fulcrum
20.03.03 г., 18:09
изтрито
Originally posted by [МиГ29]Fulcrum
Защо? Този тип двигатели - brushless, работят като постоянно напрежение се подава на различни намотки, радиално разположени на ос с магнит. Какво ще спечелиш от ШИМ на напрежението?
Аз от ШИМ напрежението нищо не печеля, но печеля значително по-малко отделяна топлина от регулатора респективно по-високо КПД.:cool:
[МиГ29]Fulcrum
20.03.03 г., 22:18
изтрито
Според мен може да се направи регулировка на оборотите с един стабилизатор 7805 и един потенциометър. Има няма 2-3 лева. Аз навремето правех така регулиране на оборотите на вентилаторите на мощни нискочестотни усилватели (пак самоделки, разбира се), само че слагах още един транзистор + няколко пасивни елемента + ползвах ЕК преход на германиев транзистор, който ми служеше за термопроба (такова понятие термистор нямаше по магазините) и беше закачен на радиатора на крайното стъпало. Простичко, но работи ОК. На 7805 до около 400mA не му трябва и охлаждане.
Ееее ти сега, за туй не се сетих. Както се казваше в "Черна котка, бял котарак" - "Извини" и :beer: Все пак обаче говорим за мощности от рода на 3 до 5 Вата, тъй че не печелиш много, за сметка на това ще трябва да слагаш модул за ШИМ. :cool:
Ами ето я схема-слънце
[МиГ29]Fulcrum
20.03.03 г., 23:36
Иииии тва струва 5 кинта само интеграла!! Дай по добре нещо с 555
Originally posted by acdc
Не мисля, че варианта с линеен регулатор е най-удачен. По-добре е да бъде с ШИМ.
При мен регулатор с ШИМ вкарваше смущения в TVout и звука на SBLive, въпреки всички филтри, които му сложих. Така че се наложи да го сменя с линеен и сега нямам грижи. Схемата, която ползвам регулира по +12V за да работят датчиците на обороти.
Иииии тва струва 5 кинта само интеграла!! Дай по добре нещо с 555
Ами то "мързела" се плаща:ghi:
К'во да направя, че толкова ме мързи да "лепя".:beer:
P.S Абе лятото ги бях взел от битака за по 3 кинта, ама щом казваш може да са им вдигнали цената.
Не може ли просто последователно на вентилатора да си вържеме един по-мощен потенциометър (като реостат) и с тва да се свърши работата. После може да си регулираме оборотите както си искаме според случая, а и отчитането на оборотите ще си работи...
Originally posted by Vince
Не може ли просто последователно на вентилатора да си вържеме един по-мощен потенциометър (като реостат) и с тва да се свърши работата. После може да си регулираме оборотите както си искаме според случая, а и отчитането на оборотите ще си работи...
Абе става, ама е много "дърварско", защото трудно ще намери малък реостат и с точната стойност.
Иначе другия елементарен вариант е с диоди и ключета, ама като се сметнат разходите излиза по-скъпо от да речем един регулатор с 7805 и потенциометър.
Да вземем един CU5TB, който е 3,2W и черпи 0,27А по данните от Titan. Това са 44 ома (12/0,27). Значи трябва да вземеме някои потенциометър със макс. съпротивление до около 44 ома, за да свалиме тока до половината, а оттам и оборотите до половината. Което доста ще обезшуми вентилатора, обаче трябва да се прави сметка и за какъв o/c става въпрос...
Доста по-лесна схема струва ми се за повечето от компютърните ентусиасти... (стига да се замотаят по съответните магазини и да си намерят подобен потенциометър).:rolleyes:
Да вземем един CU5TB, който е 3,2W и черпи 0,27А по данните от Titan. Това са 44 ома (12/0,27). Значи трябва да вземеме някои потенциометър със макс. съпротивление до около 44 ома, за да свалиме тока до половината, а оттам и оборотите до половината. Което доста ще обезшуми вентилатора, обаче трябва да се прави сметка и за какъв o/c става въпрос...
Доста по-лесна схема струва ми се за повечето от компютърните ентусиасти... (стига да се замотаят по съответните магазини и да си намерят подобен потенциометър).:rolleyes:
1. Намаляването на тока на 1/2 няма да намали оборотите на 1/2. Освен това съпротивлението на вентилатора не е като на парче проводник - имаш генератор плюс намотки в магнитно поле, нали? Това само за информация...
2. Ще ти трябва някъде поне 5W нискоомен потенциометър, който трудно ще намериш по магазините. По-слаб просто ще грее или ще изгори, особено ако го оставиш да работи на малко съпротивление.
3. Най-елементарното решение е да си включиш вентилатора между +12V и +5V... така пак ще намалиш шума значително. Следващото е 7805 + потенциометър, който вече не трябва да е мощен и може да е с много по-малки размери.
Dark Skywalker
22.03.03 г., 11:08
Абе нещо ме притеснява с това включване между +12V и +5V веригите, но не мога да го дефинирам с думи прости... Валерий, какво става с изравняването на токовете при такъв тип връзване? Не вярвам да има проблеми с включване на малък консуматор от рода на вентилатор, но как стои въпросът принципно?
Принципно нещата изглеждат така:
-натоварва се източника на 12V с толкова се разтоварва източника на 5V (по ток). С напреженията въпроса е по сложен защото зависи от вътрешната схема на захранването. Ако е такова пригодено за Р4 стабилизация има само на 12V. В този случай след включването на такъв консуматор 5V ще почне да расте колко зависи от PSU. Ако е от стария тип стабилизация има на 5V и 12V. Като с по голяма тежест е 5V. В този случай 12V ще спаднат а 5V ще се покачат. Колко зависи от PSU. Всичко казано по горе важи в случая в който източника на 12V не е претоварен и консумацията от източника на 5V по голяма от тази на "вентилатора" и по малка от макс. допустимата. По горното е изпълнено в голяма част от нормалните случаи.
А пък аз направих следното - на вентилатора ми пише консумация 250 mA, аз взех един Ценер 4,7V 1,3W (ако смятам правилно - 4,7.0,25 < 1,3), вързах го както трябва, сиреч наобратно :D :D :D , и оборотите паднаха с 33% - от ~4500 до ~3100. Може да не е най-перфектната схема, обаче работи :p
Абе Хора само сложете един по як потенциометър
50 или 100Кило ома и проблема е решен - имате си плавно регулиране на оборотите.
Originally posted by arni
Абе Хора само сложете един по як потенциометър
50 или 100Кило ома и проблема е решен - имате си плавно регулиране на оборотите.
50 или 100Кило ома ?!? :insane:
Ти направо "изби рибата"!:lol: :lol: :lol:
Originally posted by acdc
50 или 100Кило ома ?!? :insane:
Ти направо "изби рибата"!:lol: :lol: :lol:
Какво се смееш пък ти? :)
100kOm потенциометър ще намали шума до 0... струва си.
хахахаха 100 килоома.... ще се отървеме не само от шума, ами и от процесора...
Originally posted by Valeri
1. Намаляването на тока на 1/2 няма да намали оборотите на 1/2. Освен това съпротивлението на вентилатора не е като на парче проводник - имаш генератор плюс намотки в магнитно поле, нали? Това само за информация...
2. Ще ти трябва някъде поне 5W нискоомен потенциометър, който трудно ще намериш по магазините. По-слаб просто ще грее или ще изгори, особено ако го оставиш да работи на малко съпротивление.
3. Най-елементарното решение е да си включиш вентилатора между +12V и +5V... така пак ще намалиш шума значително. Следващото е 7805 + потенциометър, който вече не трябва да е мощен и може да е с много по-малки размери.
Съгласен съм с първото. Наистина съпротивлението не е като на прост проводник, обаче все пак можем да го изчислим като знаем напрежението и тока във веригата.
За второто - направих няколко проби с един 6 см вентилатор (12 V, 2,04W, 0,17A, 70 ома) и един жичен потенциометър 22 ома, 3 вата. За захранване ползвах един акумулатор, който беше 12,6 волта. Първо измерих тока на вентилатора и беше горе долу толкова колкото пише на лепенката. После включих потенциометъра като реостат и на максималната стойност от 22 ома, пада на напрежение върху вентилатора беше 9,6 волта (ако акумулатора беше 12 волта пада на напрежение върху вентилатора по изчисления трябва да е 9,1). Потенциометъра въобще не се загряваше при каквото и да е положение и това е логично - мощността отделяна в него е много по-малка от номиналната му. В средно положение (т.е. когато реостата е 11 ома) имаме общо съпротивление на веригата 70+11=81, тока е 12/81=0,15 А, а отделената мощност в реостата е Р=0,15.0,15.11=0,25 вата. Далече под номиналните му 3!
Същите неща направих и с един 100 омов жичен потенциометър и тогава напрежението върху вентилатора стигаше минимум до малко над 5 волта. Отново не се усещаше загряване, въпреки, че намотките му са по-тънки от тези на предишния 3 ватов...
Общо взето с потенциометри 50-100 ома и мощност примерно 3 вата можем да си регулираме вентилаторите, даже и по-мощните. Все пак целта е да отнемеме част от мощността на вентилаторите, които са около 3 вата - за какво тогава ще ни е по-мощен потенциометър. А и тоя 3 ватов 22 ома с който си играх въобще не е голям.
Абе простичка работа, ама не си губете времето с потенциометър, или ценери, става, но е малко несигурно. Значи купувате си едно LM317 за около 1 лв. и един потенциометър и сте готови
http://electron.hit.bg/shemi/Stab40-2.gif
за вентилаторче отпадат R1,T1,D1, пише как се смятат останалите елементи за да получите регулиране от 0 до макс. В зависимост от мощността на вентилаторчето може да се наложи да сложите малко радиаторче на ИС, в тоя си вид без радиатор разсейва около 1 W. Та това е , иначе и с ШИМ става, ама с 555 не се получава добър ефект, ШИМ-а е подходящ за по мощни радиатори, и е хубаво да с еправи със специализирана ИС UC3842 примерно, или с процесорче ....
p.s. Абе григорски, какви продаваш ти, аз вече съм у селото ти може да направим някое тарикатско регулиране ако имаш мерак и клиенти, без това в близката седмица не ми се очертава започване на работа.
The Penalty
24.03.03 г., 10:25
Ето и още едно решение (Извинявам се, ако някой по-горе го е споменал! Нямам нерви да чета цялата тема :D :D):
http://bit-tech.net/article/56/
Originally posted by The Penalty
Ето и още едно решение (Извинявам се, ако някой по-горе го е споменал! Нямам нерви да чета цялата тема :D :D):
http://bit-tech.net/article/56/
Точно за това говоря...;)
... Същите неща направих и с един 100 омов жичен потенциометър и тогава напрежението върху вентилатора стигаше минимум до малко над 5 волта. Отново не се усещаше загряване, въпреки, че намотките му са по-тънки от тези на предишния 3 ватов...
Така е, в случая ти е достатъчен и такъв потенциометър, но идеята да напиша 5W беше да има запас, че някой ще се засили да регулира някой 120mm вентилатор така, а те понякога са към 4W. С по-горното съм съгласен, а ако напишеш и от къде си купил потенциометрите, ще въведеш допълнително улеснение към тези, които се притесняват да поят някаква електроника.
Потенциометрите съм ги купувал преди няколко години...:(
Все пак мога да кажа няколко магазина откъдето могат да се купят такива неща:
София Електроник на Екзарх Йосиф - между Халите и Женския пазар
един магазин в безистен на женски пазар на около 50 метра от Екзарх Йосиф в посока към Лъвов мост, вдясно
прочутия Конрад на Прага и на първата пряка вдясно на Христо Ботев в посока към Сливница
Млад техник в безистен на Пиротска (ако още го има)
В магазина на Конрад на Ул. Аспарух (първата в дясно по Ботев по посока Сливница) има потенциометри 4W 22 ома, но са само с доставка, а и са доста скъпи - с ДДС-то идват 9-10 лв..
Може би по-добър вариант за тези пари е готова джаджа на Titan - с 3 степени на оборотите, има и аларма при спиране на вентилатора, в кутиика е и е 4$. Има го със сигурност в едно магазинче на Раковска - от площад Славейков на 30 метра в дясно по посока патриарха (преди завоя и магазините на Reset).
Stonefish
25.03.03 г., 12:46
Със сигурност го има и при Бачо Киро :p, аз го взех от него, но то все пак сваля от около 4900-5100 на 3200-3400 оборота, разликата е чуствителна, но не е от 0 до мах. Така, че има защо потенциометъра да е по скъп.
Авторски права на vBulletin