Виж пълна версия : Вашата класация за "12x optical zoom" апаратите!
Класирайте апаратите според вашите наблюдения и впечатления! Целта е да може тези които са се насочили в този клас апарати да добият (надявам се) обективна представа за плюсовете и минусите им.Избрал съм всички да бъдат 5MP и с "относително" близки цени!
Подредих ги по азбучен ред:
1) Canon PowerShot S2 IS http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon/canon_s2is.asp
2) Fujifilm FinePix S5200 Zoom (забележка:10x,без оптичен стабилизатор) http://www.dpreview.com/reviews/specs/Fujifilm/fuji_finepixs5200z.asp
3) Kodak P850 http://www.dpreview.com/reviews/specs/Kodak/kodak_p850.asp
4) Konica Minolta DiMAGE Z5 http://www.dpreview.com/reviews/specs/Konica_Minolta/konicaminolta_dimagez5.asp
5) Panasonic Lumix DMC-FZ5 http://www.dpreview.com/reviews/specs/Panasonic/panasonic_dmcfz5.asp
6) Sony DSC-H1 http://www.dpreview.com/reviews/specs/Sony/sony_dsch1.asp
Ако нещо съм изпуснал допълвайте...
Ето и моята класация: 1)Canon S2IS; 2)Panasonic FZ5; 3)Konica Minolta Z5; 4)Fujifilm S5200; 5)Sony DSC-H1; 6)Kodak P850;
п.с.Нямам лични наблюдения върху нито един от изброените апарати,а само от техни ревюта и мнения из форуми!
RazorJack
29.05.06 г., 03:19
От изброените имам наблюдения върху DiMAGE Z5.
Плюсове:
Много бърз авто фокус (+ръчен такъв)
Много добра стабилизация на изображението (по добра от тази при еквивалентните апарати, същата като SLR моделите на Minolta)
Да не забравяме и цената от 480 лв с ддс която за такъв клас апарат си е повече от добра ;)
Минуси:
Iso-тата над 100 са почти неизползваеми заради многото цветен шум (на 50 и 100 си снима перфектно де).
Нивата на хроматичните аберации ... не ме кефят :)
Клиповете:
Снима 640х480 30fps във MJPEG формат, Quick Time контейнер. Компресията е добра. Ако има достатъчно светлина (демек на отрито) клиповете стават с абсолютно перфектно качество, 12 zoom по време на снимане. Ако няма достатъчно светлина клиповете имат неприятно много цветен шум.
Имам някакви наблюдения и върху Fuji-то ама не са достатъчни че да се изказвам така, някой дето го е тествал повече да си каже :)
RazorJack, таз цена от къде бе ?
А по темата, нямам никакви преки наблюдения. И аз, като автора само съм чел по ревюта това-онова.
Hooligan
29.05.06 г., 11:38
RazorJack, таз цена от къде бе ?
от Метро
в момента го има 478лв с ддс
и е черен даже :)
alienpro
29.05.06 г., 11:44
Офф
верно.. от каде тази цена на този апарат :)) ЕДИТ: много сте бързи ;)
офф
По темата, аз лично съм си играл ( в буквалния смисъл ) само с 2 от тези 5 апарата, или по точно канона с2ис и Сони Н1, и ми се струва че Канона е доста по-добрият апарат, само че и цената му е значително по-висока.
Канона е приблизително 1000 лв. а сонито, ако има изобщо още някаде като НОВ, цената не е повече от 750 лв.
Избрал съм всички да бъдат 5MP и с "относително" близки цени!
250 лв. разлика... не мисля че е ОТНОСИТЕЛНО близка.
а и ако вярваме че минолтата е 480 лв. вече разликата с Канона... малко над ДВОЙНА :))
Hooligan
29.05.06 г., 12:03
ако ще смятате canon-a на 1000лв.
то е добре да се включи и fuji s9000/9500 в класацията
а също и fz 30
и двата са на около 1200 лв
а канона в павилиона е 800лв.
в технополис има и s3 is на 1114лв или нещо от сорта
h1 го има в павилиона на 625лв мисля беше
Избрал съм всички да бъдат 5MP и с "относително" близки цени!
250 лв. разлика... не мисля че е ОТНОСИТЕЛНО близка.
а и ако вярваме че минолтата е 480 лв. вече разликата с Канона... малко над ДВОЙНА :))
Извинявам се относно цените...сравнявал съм ги в http://www.dpreview.com/ и нямам представа за всички в БГ. Явно някой "изкуствено" ги завишава, примерно Канона в USA е 330$(нормално би било тука да е към 700лв),а гледам 1000лв?!?! Панасониците са с доста по-малка надценка...
Така погледнато това сравнение на цените не е много коректно,за което се извинявам.
Коментирайте самите апарати!!!
Целта е после според парите да може да се избере най-доброто...
п.с.сега видях,че канона в павильона е 799лв; Сонито е 699лв; Фуджито е 589лв(в Техномаркет); Konica Minolta Z5 в USA e 250$ , ако в Метро е 480 с ДДС,то тука значи идва без мито(250x1.54=385x1.2=462лв с ДДС)?!?!
Hooligan
29.05.06 г., 12:18
ми то е ясно
за 480лв с ддс получаваш
чисто нов апарат с гаранция 1 година
12х зум
2 инча дисплей с добро качество ( е не е въртящ )
добро качество на снимките
много добър ауто фокус кове веднага
стабилизация
възможност за ползване на зума по време на клипове
лайв хистограма
EVF
и т.н.
апарата го ползвах към 3 месеца и ще кажа че е много добър за цената си
но ме засърбяха ръцете за нещо по добро и го продадох :)
В МОЯТА класация води Panasonic FZ30.
Ето и моята класация: 1)Canon S2IS; 2)Panasonic FZ5; 3)Konica Minolta Z5; 4)Fujifilm S5200; 5)Sony DSC-H1; 6)Kodak P850;
E, sony-то е доста по-напред от KM Z5 и Fuji S5200 - даже има някои предимства пред Panasonic FZ5 - има ръчен фокус, само цената му е малко по-висока и обектива, може би, също по-лош от на панасоника.
Иначе са изпуснати новите модели - Panasonic FZ7 - който трябва да се нареди преди FZ5, също лидера в 12х суперзум апаратчетата - Panasonic FZ30 трябва да застане на първо място, по-стария, но все още актуален FZ20 преди FZ7. Има и нови модели от sony - DSC-H5 и DSC-H2. Също канон имат вече S3-IS. От 10х камерите трябва да включим и Olympus SP-500 UZ и Nikon 8800 и др.
Fuji 9000 и Samsung Pro 815 не са в 12х категорията - те са по-специален клас камери (също и като цена) и затова предлагам да не ги броим.
Иначе са изпуснати новите модели - Panasonic FZ7 - който трябва да се нареди преди FZ5, също лидера в 12х суперзум апаратчетата - Panasonic FZ30 трябва да застане на първо място, по-стария, но все още актуален FZ20 преди FZ7. Има и нови модели от sony - DSC-H5 и DSC-H2. Също канон имат вече S3-IS. От 10х камерите трябва да включим и Olympus SP-500 UZ и Nikon 8800 и др.
Прав си, първоначално ги бях сложих всичките 12x (14 броя),но забелязах че списъка стана много дълъг и затова реших да ги огранича: 5MP и сходни цени(оказа се обаче,че не е точно така)
Може да се направи и по-пълна класация с всичките или такава с 6MP...ако кажете ще допълня класацията...
цитат: mitku "В МОЯТА класация води Panasonic FZ30."
Няма спор,при цената му в БГ спрямо останалите(а и не само) това е АПАРАТА ;)
За съжаление на мене ми е скъп и вероятно ще си взема от USA Canon S2IS(330$),Panasonic FZ20(330$) ili Panasonic FZ5(300$)
Защо Panasonic FZ30 е "дъ бест" Може ли като за лаик да кажете какво му е предимството спрямо Panasonic FZ7 да речем освен по голямата матрица. В смисъл такъв струва ли си да вземеш единия поред другия ако ще се ползва за любителски цели само?
Защо Panasonic FZ30 е "дъ бест" Може ли като за лаик да кажете какво му е предимството спрямо Panasonic FZ7 да речем освен по голямата матрица. В смисъл такъв струва ли си да вземеш единия поред другия ако ще се ползва за любителски цели само?
Ми FZ30 има няколко ключови предимства:
* Механичен зуум, както е при SLR камерите - това е много по-удобно и практично от електрическия зум с бутончета (при който степените са фиксирани), освен това се пести батерията.
* въртящ се дисплей - голямо удобство за снимки от различни височини и ъгли. Освен това дисплея е с по-висока разрешаваща способност и като цяло по-качествен (макар и малко по-малък). Същото се отнася и за "viewfinder"-а :)
* обектива е фиксиран с вътрешен зум и фокусиране - не излиза от тялото - по защитен е към механични въздействия, а и няма нужда от адаптер за закрепване на филти и други джаджи...
* Възможност за снимане в RAW режим
* По-мощна вградена светкавица (поне така си мисля че беше), а също и възможност за включване на външна такава.
* Просто прави по-хубави снимки от FZ7 - ако сравниш sample галериите в dpreview.com E има и 2 мегапиксела в повече и по-голяма матрица, така че това не е изненада.
Сега има и някои особености като това че FZ30 е доста по-голям и тежък от FZ7 (това по принцип е както предимство така и недостатък). Като шумове мисля че са еднакви и двата - доста шумни, но за добре осветени места или светкавица не е голям проблем.
[Mod. Edit] (mitku) - Използвайте бутона "Edit" ( http://www.hardwarebg.com/forum/images/b4k_style/buttons/edit.gif ), ако имате да допълните нещо към предишно свое мнение в случай, че никой не е писал междувременно! Не пускайте по няколко мнения едно след друго!
Мога да кажа впечатления за FZ5 и Z5. Панасоника е идеален за любителски цели с много добра оптика и доста осезаем ефект от стабилизатора. Снимките наистина са малко по-шумни от каноните, фуджитата и сонитата, но немогат да се сравняват изобщо с Hp, kodak или коника минолта. Авто-фокусът е по-бърз от на Z5. Гадното му е че клипчетата са доста орязани от към качество и няма възможност за ползване на зума.
За минолтата мога да кажа че има добро макро, добро видео, като цяло кофти и шумни снимки(мое мнение). За мене апарат до 700лв бих взел панасоника. Ако вече ти се дават повече пари, можеш да се замислиш за FZ30 или да изчакаш FZ50. Само че сигурно ще струва мама и тати:)
Ако вече ти се дават повече пари, можеш да се замислиш за FZ30 или да изчакаш FZ50. Само че сигурно ще струва мама и тати:)
Проблема с FZ30 и въобще с апаратчетата от над 1000 лева от този клас (по-тежките SLR-подобни сапунерки) е че много плътно се доближават до цената на DSLR камерите... а качеството на снимките на DSLR се вижда с просто око че е по-добро и можеш да си ъпгрейднеш оптиката в последствие и т.н.
Иначе до 700 лева FZ7 - има го по 699лв :) - е по-добър избор от FZ5... макар че пък FZ5 e 600 лева... но все пак FZ7 има ръчен фокус още 1 МП по-добър муви режим и май по-нов процесор... и е по-красив.
Така е. При FZ7 са оправили няколко от недостатъците на FZ5 и са добавили нови "екстри". Мови-тата са направо смешни при фз5. Това, което остава е да сложат една по-голяма матрица и мисля че няма какво да обсъждаме вече. Все пак предполагам повечето сме любители фотографи и небихме се изръсили най-малко 1300лв само за да щракаме цветенца и тревички.
Така е. При FZ7 са оправили няколко от недостатъците на FZ5 и са добавили нови "екстри". Мови-тата са направо смешни при фз5. Това, което остава е да сложат една по-голяма матрица и мисля че няма какво да обсъждаме вече. Все пак предполагам повечето сме любители фотографи и небихме се изръсили най-малко 1300лв само за да щракаме цветенца и тревички.
Прочети тук http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=79873 и ще видиш,че FZ7 не е най-добрия вариант! От всички негови ревюта се вижда,че има твърде високи нива на шума, както и видими хроматични аберации ,за разлика от FZ5 и FZ20.
Прочети и сравненията между FZ7 и FZ5 тук http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz7/page10.asp
Е точно в тази статия на dpreview която цитираш в заключението се казва че FZ7 е по-добър вариант от FZ5, с изключение, разбира се, на малко по-високия шум и затова не му дават оценка "higly recommended" а само "recommended"... никой не казва че FZ7 е най-добрия вариант - това кое е най-добро зависи за какво ще се ползва - казваме само че FZ7 е за предпочитане пред FZ5 въпреки малко по-високия шум... аз лично винаги ще предпочета Canon пред Panasonic, но за съжаление цената на S3IS едва ли ще падне скоро до приемливи нива :(
аз лично винаги ще предпочета Canon пред Panasonic, но за съжаление цената на S3IS едва ли ще падне скоро до приемливи нива :(
След всичко което изчетох избрах за себе си Canon S2IS ! Сега в USA струва 330$. Ще ми го донесът от там,за жалост чак септември :( Ако дотогава цената на Canon S3IS падне до 350$ (сега е 430$) взимам него ;)
darksorrow
30.05.06 г., 00:10
както обичам да твърдя, S3 е едно голямо недоразумение...
както обичам да твърдя, S3 е едно голямо недоразумение...
От личен опит ли говориш или само колкото да се намираш на приказка за да не заспиш?
Дай поне някъква причина...тази тема е за впечатления и мнения,въз основа на опит с изброените апарати,а НЕ за НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ!
п.с.Като гледам колко "много" мнения имаш тук за 2 години явно само мислено си го твърдял :D
Сигурно има предвид като цена... но де да знам... да си каже човека какво има предвид сам, всъщност :)
Аз днес видях в един фотомагазин S3IS и честно казано дори без да съм го пробвал мога да кажа че е бижу :)
И това "както обичам да твърдя" е малко смешно при положение че апаратчето е официално обявено в края на февруари и едва наскоро се появи в продажба :)
tr3x_bg
30.05.06 г., 01:46
От личен опит ли говориш или само колкото да се намираш на приказка за да не заспиш?
Дай поне някъква причина...тази тема е за впечатления и мнения,въз основа на опит с изброените апарати,а НЕ за НЕДОКАЗАНИ ТВЪРДЕНИЯ!
п.с.Като гледам колко "много" мнения имаш тук за 2 години явно само мислено си го твърдял :D
Вервай ми, не си уцелил човека, който да храниш на тема фотография...
Ще се радвам ако darksorrow се включва по-често :beer:
повече няма да споря
Ти недей да спориш, още повече че за корпуса сме на едно мнение явно :) дай повече подробности просто а не само с 2-3 думи :yoda:
Проблема с FZ30 и въобще с апаратчетата от над 1000 лева от този клас (по-тежките SLR-подобни сапунерки) е че много плътно се доближават до цената на DSLR камерите...
Да, но вградения обектив е с много по-добри възможности от дефолтните на DSLR-ите. Ако искаш някакъв подобен обектив за DSLR ще трябва да дадеш допълнително и майка си и баща си за него. Въпрос на приоритети за тези цени - дали ти е по-важно качеството на снимките или големия зуум със стабилизация и други екстри като филмчета и т.н..
Аз точно затова сега се чудя кое е по-добре - дали FZ30 за 1050-1100 лева (това са най-ниските цени които съм виждал) или някой DSLR в комплект с 2 не много скъпи обектива. Примерно Pentax ist DL+Pentax 18-55mm f/3.5-5.6 AL AF+Pentax 75-300mm f/4.5-5.8 AL AF е 1350 лева... вярно че пентакса не е кой знае какво, но го давам само като пример... горе долу на близка или малко по-висока цена може да се събере кит и от други производители - Olympus също имат един кит с 2 обектива който не е никак лош.
Май засега качеството на снимките не ми е толкова важно... но другия проблем при FZ30 и подобните му е че те освен по цена се доближават до DSLR и като размери и тегло. А като качество на снимките, особено при трудни условия, не се доближават толкова. :(
Макар че при подходящи условия и FZ30 прави доста впечатляващи снимки... само не трябва да се гледат отворени на 100% :)
Аз за това съм си избрал Pentax 750z, за да си го разнасям в джоба както ми скимне и нито DSLR, нито суперзуум апарат са ми "по вкуса" (да трябва да си наема и един шерп да ми го носи като ходя някъде) :ghi:
смейте се, пука ми на шишарката... :D
като ви дойде акълът за някои работи, ще се усетите...
иначе корпусът му е готин, спор няма.
повече няма да споря... :D :D
Как да не се смея? Пак не каза нищо по темата...
само:"иначе корпусът му е готин, спор няма" - Външният вид на апарата за мен е от последните неща, които имат значение за изборът ми!Защото доколкото знам основното предназначение на фотоапарата е да прави снимки и видео клипове,а не да служи за украшение ;)
"повече няма да споря..." - ама ти не си спорил,то за да спориш трябва да изтъкнеш някъкви аргументи в защита на своето твърдение...
п.с.И двете ти мнения ги определям като спам,но това е работа на админите...
The Penalty
30.05.06 г., 13:18
...доколкото знам основното предназначение на фотоапарата е да прави снимки и видео клипове ...
Бйййййййп! Грешен отговор :)
Бйййййййп! Грешен отговор :)
Прав си! Но въпреки това тенденцията е такава,че както фотоапаратите правят (и ще правят) видеоклипове, така и видеокамерите правят (и ще правят) снимки...друг е въпроса колко са качествени ;)
Междудругото новия Panasonic TZ1 който има 10х zoom при компактни размери (поради "сгъната" си оптика) също заслужава внимание - е снимките разбира се не са като от FZ20 или FZ30, но при цена 700 лева и компактността му заслужава внимание... засега няма обаче достатъчно подробни и обективни ревюта.
Roheryn
30.05.06 г., 20:16
Ми FZ30 има няколко ключови предимства...
Не се сдържах да не добавя нещо: имам чувството, че когато са проектирали FZ30, са се съоразили с всички налични недоволства относло лекотата на работа. Имам предвид корпуса, разположението на всяко едно нещо по него. Като го вземеш в ръка и пръстите ти попадат по съвсем естествен начин точно там, където трябва. Удоволствие си е.
Аз имам FZ20, но разликата е голяма. Още от първо пипане :/
Аз точно затова сега се чудя кое е по-добре - дали FZ30 за 1050-1100 лева (това са най-ниските цени които съм виждал) или някой DSLR в комплект с 2 не много скъпи обектива.
Един Canon 350D + един EOS към M42 преходник + една платка за потвърждаване на фокуса + хубави M42 обективи (които като цяло не са скъпи) е също добър вариант.
@karen При тези цени които си изброил/а в предишен пост, просто няма какво да се чудиш, ами взимай Панасоник ФЗ 20 за 330 долара. Вярвай ми невъзможно е в момента да намериш по добро съотношение цена/качество/възможности!
Simbon4o
01.06.06 г., 10:18
FZ30(няма да коментирам просто снимам с него и съм пробвал почти всичко по-надолу, ама това е като S клас със C клас Мерцедес да сравняваме)
FZ20(старата 20-ка за цената си кърти мивки когато става дума за снимане щото обектива и е 2.8 от край до край а това е голямо предимство и качеството е най най от по-долните сапунери, без може би FZ5 който е със същата матрица и малко по-добре си чисти цветния шум, но обектива му е малко по-зле)
S2IS(тук е щото навън цената му е по-адекватна и оптиката не е толкова по-лоша от на FZ5 примерно, но има връткащ дисплей)
S3IS(разликата в цената дори навън не си заслужава той да е преди горния, но определено има подобрения при шумоподтискането и ме кефи черно :))
H2(доста предимства пред Н1 и най-важното за любителя с наклонности към филмоснимане - има MPEG компресия на филма)
FZ5, FZ7(Най-добри като апарати без връткащ дисплей)
Z5, Z6(бюджетни и много прилични като качество, особено 6-цата която тук в БГ вече е на цена на FZ7 примерно който я превъзхожда, но навън е по-евтина май)
Останалите не са ми ставали интересни.
Виж това тук (http://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=66198&t=66198&phorum_uriauth=)
Виж това тук (http://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=66198&t=66198&phorum_uriauth=)
Продаден е вече,а иначе си беше добра оферта ;)
п.с.Някой може ли да ми каже FZ7 или S2IS вкарва повече шум на високо ИСО,въпреки че надали има много притежатели на FZ7...
Продаден е вече,а иначе си беше добра оферта ;)
п.с.Някой може ли да ми каже FZ7 или S2IS вкарва повече шум на високо ИСО,въпреки че надали има много притежатели на FZ7...
Общо взето, не знам, ама къде толкова те притеснява този шум. Знай при такъв размер на сензора + високо ИСО винаги е равно на ШУМ(за в бъдеще се надявам да се промени, ама засега.....), а пък щом размерите на двата сензора са еднакви, общо взето може да има някакава разлика от шумоподтискащия софтуер на апарата, но нея реално може да я пренебрегнеш! И пак ти казвам от тези апарати при тези цени които си изброил по горе, ВЗЕМИ ФЗ 20, просто е друг клас фотоапарат.Защото има пълни ръчни настрйки, много важно: ИЗПОЛЗВАЕМ РЪЧЕН ФОКУС, а не някакви джойстици или копчета на степени, и най-добрата оптика от изброените! А иначе, ако толкова си непреклонен между Канона и ФЗ 7 бих избрал Панасоника, защото според мен е с по-добра оптика!
А, той апарата (FZ30) дойде... пощраках малко но нямах много време за съжаление да се задълбочавам... даже още не съм изтеглил софтуер за RAW файловете (сега се теглят някакво Adobe Camera Raw и Rawshooter - да видим кое ще подкараме) ... иначе си шуми точно както е според ревюто на dpreview.com но пък и прави доста хубави снимки... аз така или иначе го вземам с идеята да поснимам лятото а наесен (докато има още оставаща гаранция) може би да го продам и да си взема нещо друго, но ще видим :)
А, той апарата (FZ30) дойде... пощраках малко но нямах много време за съжаление да се задълбочавам... даже още не съм изтеглил софтуер за RAW файловете (сега се теглят някакво Adobe Camera Raw и Rawshooter - да видим кое ще подкараме) ... иначе си шуми точно както е според ревюто на dpreview.com но пък и прави доста хубави снимки... аз така или иначе го вземам с идеята да поснимам лятото а наесен (докато има още оставаща гаранция) може би да го продам и да си взема нещо друго, но ще видим :)
Според мен не би трябвали да те притеснява шумът, снимай само в РОУ , и после във Фотошопа оправяш каквото те притеснява.
mitaka-bs
06.06.06 г., 06:27
Абе кофтито на тоз Панасоник , че и на РАВ да снимаш над 200ISO става зле работата. Шуми точно толкова колкото и мойта КМ А200 на 400ISO!! Да му бяха сложили една матрица 2/3 " щеше да е трепач просто м*мк* му.. :mad: :mad:
...ама е добра предпоставка за преминаване към ДСЛР де - то едва ли има някой който снима с ФЗ 30 и после не е минал по на горе..РАНО ИЛИ КЪСНО .. :D :D :D
chochosan
06.06.06 г., 10:50
ми и мен винаги ме е дразнел шума, затова си взех 350Д, дори на 1600 се правят добри снимки, под 400 изобщо не можеш да видиш шум. Ама ЦЦД ли е с малък сензор винаги ще вади, няма как. Освен ако не маже като сонито :) там леко се губи детайла обаче.
Simbon4o
06.06.06 г., 11:35
FZ30 с 2/3" матрица би имал размерите на Samsung 815PRO който си е големичък :). Така си е добре щракалото, верно че е по-добре с по-голяма матрица, ама...
...ама е добра предпоставка за преминаване към ДСЛР де - то едва ли има някой който снима с ФЗ 30 и после не е минал по на горе..РАНО ИЛИ КЪСНО .. :D :D :D
За съжаление на DSLR-тата им липсват някои неща - няма live preview - трябва да гледаш през огледалото като в миналия век (а това не винаги е удобно, уви), няма movie mode и други... е, на Olympus един от новите DSLR система 4/3 има тези екстри - това е стъпка в правилната посока, мисля.
freeeee
06.06.06 г., 15:47
Абе гледам тука спрягате Canon S3 що някои не каже нещо за Sony Cyber Shot DSC - H5.
Аз си поиграх с едно такова и честно казано всичко е много интуитивно и има огромен 3 inch дисплей с висока рез.(ааа има го и в черно),сравнително бърз фокус,по чисти снимки от S3 над iso 200 (поне според ревютата).
Не ми харесват видимите лилави линии и не знам дали стабилизатора е толкова ефективен(2 размазани от 8 снимки) за разлика от Canon s3.
Но честно казано може човек да се замиски доста .
В момента аз се двоyмя H5 ili S3
Simbon4o
06.06.06 г., 19:17
между Н5 и S3 - FZ30 :D забрави тея дребосъци и двата са на парите на 30-ката почти в БГ. Ако пазаруваш от вънка по-добре FZ20(много по-качествени снимки и само дето клипа му е по-зле, но определено снима по-добре) или ако държиш да е сони или канон S2 и H2. Поне на S2 цената е по-малка(3-ката не предлага нищо реално повече), Н2 има реално по-малко шум от 5-цата която са и такова мазало снимките...Супер недетайлни и абериращи. Същото се отнася и за S3 и той бая аберация вкарва. FZ5 и FZ7 ги бият в оптично отношение, но нямат въртящ дисплей(S2) и запис на видео със компресия(H2).
Ако е за БГ 30-ката ги превъзхожда мнооого!
аз така или иначе го вземам с идеята да поснимам лятото а наесен (докато има още оставаща гаранция) може би да го продам и да си взема нещо друго, но ще видим :)
Един от кандидатите за нов притежател съм, ако е на разумна цена тогава, надявам се до наесен да стане по достъпен и за такива като мен ;)
Е, сигурно ще падне цената на FZ30 наесен - тогава ще излязат и нови модели сигурно... другата хубава тенденция е навлизането на компактни и достъпни като цена DSLR камери със стабилизирана матрица и навлизането на 2 големи и богати фирми (Sony и Samsung) на този пазар - това със сигурност означава значително снижаване на цените на самите апарати, а предполагам и малко на обективите.
xansolo
11.06.06 г., 22:07
Интересува ме какво ви е мнението за Fujifilm FinePix E900. Нещо не намирам негови ревюта.
massacre
11.06.06 г., 22:43
Нещо не намирам негови ревюта.
Това не върши ли работа? Има разни "Owners opinions", предполагам, ще ти дадат насока..
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Fujifilm/fuji_finepixe900z.asp
И още едно:
http://www.dcresource.com/reviews/fuji/finepix_e900-review/
И още много:
http://www.google.bg/search?hl=en&q=Fujifilm+FinePix+E900%2Breview&btnG=Google+Search
xansolo
11.06.06 г., 22:48
Е да ама аз искам независимо направено ревю, а не мнения на собственици.
massacre прав си. Благодаря
massacre
11.06.06 г., 22:51
Защо ми се струва, че изобщо не си погледнал всичките препратки, които ти дадох? Подмини първата, щом не ти харесва. То и там има разни неща казани, де. Ама, поразгледай другите, почти съм готов да се обзаложа, че ще намериш нещо по-подробно и "независимо".
Разните SLR-like камери като FZ30 имат един голям плюс за prosumer-а - несменяема оптика! И при 350D и при 5D-то, с които разполагам, прах и боклуци по матрицата са ежедневие, при това ужасно такова! Особено при 5D, където матрицата е голяма и всяко микроскопично прахче се вижда. Няма да коментирам колко пари съм дал за какви ли не тъпи "изобретения" по чистене на матрици, но смятам да проектирам една вакумна камера иначе няма спасение!
Затова съм решил за масова употреба да взема едно Sony R1 - капсулованичко едно такова, прилична матричка, 800$ по белия свят, какво му трябва на човек! А и не се налага разнасяне на 3 Сигми по 1500 кинта и полвин кило всеки! После и пари за шерпите...
В това отношение винаги бих препоръчал едно FZ30 от белия свят, ще кацне на 900 лв с прилична карта, при сегашният курс на долара.
А ако се търси компактна камера - лично съм си играл бая със Sony V1, W7, Casio P700 - все приятни предложения.
positive
29.06.06 г., 20:51
']Разните SLR-like камери като FZ30 имат един голям плюс за prosumer-а - несменяема оптика! И при 350D и при 5D-то, с които разполагам, прах и боклуци по матрицата са ежедневие, при това ужасно такова! Особено при 5D, където матрицата е голяма и всяко микроскопично прахче се вижда. Няма да коментирам колко пари съм дал за какви ли не тъпи "изобретения" по чистене на матрици, но смятам да проектирам една вакумна камера иначе няма спасение!
Затова съм решил за масова употреба да взема едно Sony R1 - капсулованичко едно такова, прилична матричка, 800$ по белия свят, какво му трябва на човек! А и не се налага разнасяне на 3 Сигми по 1500 кинта и полвин кило всеки! После и пари за шерпите...
В това отношение винаги бих препоръчал едно FZ30 от белия свят, ще кацне на 900 лв с прилична карта, при сегашният курс на долара.
А ако се търси компактна камера - лично съм си играл бая със Sony V1, W7, Casio P700 - все приятни предложения.
Удоволствието не е същото,знаеш го.Никога няма да се отървеш от слр-ите.Но е факт че проблемите с почистването са по-големи отколкото хората си представят преди да се сблъскат с тях.
Не говоря за удоволствие, а за вършене на работа. КПД, дет му се вика. Като пращам някой на снимки ми е много по-оправдано и лесно да му дам R1, отколкото 350D - по-малко ретуш на кадрите после, по-малко hassle за човека, по-ефективно се работи.
Разбира се, отчитам факторът "благина", който всеки заклет фотограф (едно време им викаха "фотограф-художник") гони. "Друго си е огледалото!" и прочее. Разбира се, че е друго и никой не го отрича. Но точно по тая причина различните неща са за различни задачи. Не си представям да помъкна една Мамия цифрак някъде по баирите, колкото и "друго" да си е :)
Pa3KaTaH
30.06.06 г., 14:13
Малко ни в клин, ни в ръкав... но.. r1 е велик апарат. В момента в който остана с 1200-1300 излишни долара го взимам + максимум памет за него...
Не съм имал такъв апарат, не съм имал друг апарат от този клас, но разни приятели около мен имат.. е, Сонито няма равен (както е описал и bo - point and shoot без да си мислиш за разни други неща ;) )
spam!!
bo,
имал ли си случай да ти дават снимка от gsm за сайт или каталог ? :D
Ако не - интересно ми е какъв ще ти е погледа при вида им :D
По темата - не мисля, че е зададена коректно и е трудно да се направи така. Първо - на родна почва цените са крайно непредвидими. Второ, често не се намират последните модели. FZ7? H2? S3IS?
Ако аз купувам камера за семейството си, бих взел или нещо от компактния клас (изброил съм горе някои добри предложения) - малка матричка 1/2.5, влиза в джоба и прави хубави снимки. Ако можете да намерите нещо с 1/1.8 матрица в тоя клас - още по-добре (W7 на Сони май беше така).
От тук нагоре нещата отиват към покупка от чужбина. Всички тия FZ7, H2, S3IS и прочее са на много добри цени в USA, доларът е слаб и почти всеки магазин ти прави отстъпки или промоция с безплатна карта. При това положение бих взел FZ30. Да, шум и всичко останало. Но е солидна камера в този клас.
А по въпросът на Разкатан - по-втрещяващо е като ти донесат за сканиране класьор цветни диапозитиви 6х7, които са били съхранявани явно на дъното на някое блато, а фотографът претендира да е голяма работа. В твоя случай всичко е ясно - не става. Докато в моя иди се разправяй с величи! :)
Тъй и тъй сте се разприказвали, а пък аз съм навитак като се върна в БГ да си взема и аз едно цифрово фото вече, че не се издържа, използвам случая да питам на какви пари се намират в БГ Canon A620 и А610?
Вече разбрах че FZ5 се намира за под 500лв., което си е чиста далавера, ако цената се запази такава докато си дойда може и на него да скоча.
Спрял съм се на Canon-ите именно поради размера и нововъведенията които имат, както и отличните снимки които правят за апартчета от такъв клас.
Имах възможност да разцъкам за около 5 минути А620 в един тукашен магазин и останах с добри впечатления. Отделно четейки ревюто в dpreview.com смятам, че ако цената на А620 е нормална е единствения правилен избор в този клас.
Иначе впечатленията от краткия ми допир с А620 са следните:
1. + Бързо пали
2. + Добър дисплей, малко по-ярък и не до там наситен, както очавквах, но на светло нещата може да стоят друго яче.
3. - Малко тежичък с 4-те батерии, сраявнявайки го със Sony H5, който успях да разцъкам в друг магазин за 4-5 минути. (момичето ме гледаше малко несигурно, пък и все пак сме чужденци)
4. - Като че ли шумна механика, доста отчетливо се чуваше движението на обектива (малко тъпо се изразявам, сори)
5. + Бързо фокусира
6. + Суперско меню, интуитивно, с теми и различно озвучаване
7. + Ергономичен, лесен за хващане и боравене
8. + Ротационен дисплей, който докато не се използва може да се обърне към корпуса и да не се драска
9. - Малко гаден визьор, поне на мен така ми се стори
Това са първите впечатления, тук в Испания е на цена от 340 Евро и ми се вижда доста солено, при положение, че после ще трябва да си купя зарядно и да кажем 8 акумулаторни батерии. Та как вървят в БГ А620 и А610? Гледах във Фотопавилиона, цената нещо много не ме кефи, та има ли по-евтини алтернативи? В Техномаркет и Технополис са си срали на цените. Там продават по скъпо и от в Западна европа, ебах ги....
А FZ5 , казвате около 500лв. в Метро? Това е добре, само дето ме притеснява шума, който виждам при всички снимки с него дето са правени на макс резолюция, а и големия обектив не е нещо което искам да разнасям винаги с мен. Ще ми идва неудобно сигурно, иначе знам че не е тежък.
Извинявам се на автора на темата, че не съм баш в самия контекст, но смятам, че поне малко съм я обогатил с нещичко!
Благодаря!
Simbon4o
01.07.06 г., 08:57
Най-добрия 12х а гледам R1, 350D и други се моткат из темата :). А най-добрият 12х го продават в момента в photo-forum.net за 870лв FZ30 с екстри - направо го подарява човека щото бързал за камкодер да купува и не може да му се опре нищо отвънка купувано, щото има и гаранция този от БГ е вземан, а всеки знае че счупи ли му се купеното отвън си купува друго(почти същите пари му излиза транспорта до сервиза :D).
evilution
02.07.06 г., 23:58
']Разните SLR-like камери като FZ30 имат един голям плюс за prosumer-а - несменяема оптика! И при 350D и при 5D-то, с които разполагам, прах и боклуци по матрицата са ежедневие, при това ужасно такова! Особено при 5D, където матрицата е голяма и всяко микроскопично прахче се вижда. Няма да коментирам колко пари съм дал за какви ли не тъпи "изобретения" по чистене на матрици, но смятам да проектирам една вакумна камера иначе няма спасение!
Off:
Olympus имат система за чистене на матрицата от прах. Имаше и една промоция с два обектива за техния DSLR.
Симо, 4-те батерии са кофти работа. От много време разполагам (освен с всичко друго) и с едно Minolta Z2, което е с 4АА батерии. Два основни проблема - трябват ти 8 батерии, за да си спокоен и второ, трябват ти тежко зарядно, за да можеш да зареждаш бързо. С едно прилично Уномат 4х2 ампера АА батерии се зареждат за 70-90 минути, но тежи бая и заема място. Ерго, трябва ти и по-голяма чантичка.
На А620 може би най-големият му плюс е матрицата - 1/1.8, а не 1/2.5 инча. Но батериите - леко спек. В тая връзка бих препоръчал Sony V1, макар да е една стара като модел камера. Ако си супер-аматьор и W7 ще свърши работа. Но цените са прилични само в USA. Лично аз съм впечатлен от живота на техните батерии. За мен си остава мистика защо Канон А700 има по-малка матрица, но такъв е животът. Поне е само с 2 батерии :)
Отговор в едно изречение - вземай го, но приготви пара за 8 батерии, добро зарядно и чантичка; ако това те плаши - търси друго!
evilution, всичко е чудесно с тая система, но едва с прясното Sony A100 започва да работи по-добре, защото е нужно самата матрица да има подходящо покритие, което да не лепи шитове. А и то си трябва, че то е с по-голяма матрица = повече боклук и резолюция за влизането им в кадър :)
Благодаря, bo! За батериите знам, че е така. Вече обсъждах въпроса за зарядното с Private. Той си е купил добро зарядно GP, което зареждало за около час и половина, което си е напълно нормално време за заряд. А за 8-то броя, дам така си е и не ме плаши особено. Матрицата на Канона е наистина добра. От почти всички снимки дето съм гледал до сега, неговите са с най-нисък шум. Привлича ме още въртящия се дисплей и новия процесор, който с една бърза карта ще се справя чудесно. Само дано не излиза над 700лв всичко че, ебаси и фотоапарата, златен ще излезе! А пък и без дисплей го дават да прави над 1000 снимки (това по спомен), изглежда доста примамливо!
Private
03.07.06 г., 20:07
Вече обсъждах въпроса за зарядното с Private. Той си е купил добро зарядно GP...Става дума за това (http://www.hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=459434&postcount=7) зарядно.
С оригиналният комплект 4x1600mAh NiMH акумулатори изкара около 20000 снимки,
преди капацитетът им да спадне и да си купя първo 2x2300mAh, после и 2x2500mAh.
Зарядното продължи безпроблемно да зарежда и новите акумулатори.
Апаратът (http://www.hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=273359&postcount=6) ми работи с две батерии, наскоро с новите комплекти
направих два снимачни дни с по над 600 снимки дневно, без зареждане.
П.С. Малко смесихме темите, но да се надяваме,
че при нужда търсачката ще стигне до инфо-то. :)
Botev1912
05.07.06 г., 09:45
Взех си Panasonic FZ7S за 360 $ с SD Card 2 GB Patriot. Има едно, което се върти и има букви. P, A, M, S и още някой символи. На кое трябва да се нагласи за да снима най-добре? И второ картата прави някви мизерии. Понякога блокирва и дава write error. Да връщам ли картата
Hooligan
05.07.06 г., 09:54
http://photo-forum.net/ebook/page3-1.htm
картата я пробвай на друг апарат / ако имаш възможност / и ако прави пак така я връщай разбира се
и честито
Botev1912
06.07.06 г., 22:29
Картата е дефектна. Пробвах я на едно, което чете карти и там дава грешка
Simbon4o
08.07.06 г., 13:30
карти само:
SanDisk, Trandscent, Apacer, Corsair, Samsung
може и PQI щото новите им с голям капацитет карти няма оплаквания.
Аз имам 1 panasonic, 1 apacer и 1 pqi и нямам грижи с тях. Съвсем спокойно си купи от тук под 100лв са 2GB PQI ;)
Най-добрия 12х а гледам R1, 350D и други се моткат из темата :). А най-добрият 12х го продават в момента в photo-forum.net за 870лв FZ30 с екстри - направо го подарява човека щото бързал за камкодер да купува и не може да му се опре нищо отвънка купувано, щото има и гаранция този от БГ е вземан, а всеки знае че счупи ли му се купеното отвън си купува друго(почти същите пари му излиза транспорта до сервиза :D).
Хе хе, незнам дали го подарява човека, защото гледам ден след като продаде FZ30-ката на сериозна загуба с екстрите, пусна обява че търси Fujifilm FinePix S9500. Може би не е и имал идея да си купува камкодер, а навярно не му е харесала паналайката, кой знае??? ;)
http://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=75396&t=75396&phorum_uriauth=#reply_75396
Simbon4o
09.07.06 г., 01:10
ами убеден съм че фуджито няма да му хареса повече ;). Освен ако не си самовнуши нещо, щото беше убеден че старото му 5500 фуджи прави по-добри портрети от панасоника, щом така го кефи... Аз лично не видях нищо по-добро във това фуджи от паналайката!
Botev1912
09.07.06 г., 21:38
карти само:
SanDisk, Trandscent, Apacer, Corsair, Samsung
може и PQI щото новите им с голям капацитет карти няма оплаквания.
Аз имам 1 panasonic, 1 apacer и 1 pqi и нямам грижи с тях. Съвсем спокойно си купи от тук под 100лв са 2GB PQI ;)
Картата я смених за същата Patriot 2 GB 128x + Bonus 512 MB. Това струва 76 $ с данъка. Другите, които имаше всички бяха по-малко скоростни
AMD loving man
13.07.06 г., 20:20
I az go imam problema s izbora na 12h kamera i maj naj-nakraq ]e se spra na FZ30. Somo da pitam za nego - ima li wgradena funkciq v nego da prawi snimki prez opredelen interval ot wreme ili move li da se izpolzwa softuer za tazi cel? Mevda drugoto koga se o`akwa da izleze naslednika mu? Taka ili ina`e sigurno ]e go kupuwam kam kraq na Awgus ot ]atite. Da ne stane taka `e sled mesec da izleze po-dobriq aparat, na tozi da mu se srinat cenite i men da me e qd.
Simbon4o
14.07.06 г., 16:37
FZ50 се чака до месец или поне така разправят :). Такава функция до колкото знам има само Canon PRO1 за снимането през интервал от време. Иначе има серийна снимка на 2 кадъра в секунда докато свърши картата :). Ми това е.
Аз имам наблюдения над S2 IS. Използвам един екземпляр от почти година и определно заслужава първото място. Върши чудесна работа при всякакви условия, а вариото и супермакрото са наистина впечатляващи. S3 IS пък (съдейки по рецензиите, които съм чела) не си заслужава парите, защото няма драстични подобрения.
Аз имам наблюдения над S2 IS. Използвам един екземпляр от почти година и определно заслужава първото място.
Ползвала ли си друг 12x фотоапарат с несменяем обектив?
Взех си Panasonic FZ7S за 360 $ с SD Card 2 GB Patriot. Има едно, което се върти и има букви. P, A, M, S и още някой символи. На кое трябва да се нагласи за да снима най-добре?
P автоматичен, M ръчен, A и S по средата - част автоматично, част ръчно... Така че... ако имаш моите умения - снимаш на P за да станат най-хубави снимките. А ако имаш самочуствие на добър фотограф - на M :).
massacre
16.07.06 г., 14:14
P автоматичен, M ръчен, A и S по средата - част автоматично, част ръчно... Така че... ако имаш моите умения - снимаш на P за да станат най-хубави снимките. А ако имаш самочуствие на добър фотограф - на M :).
И малко по-конкретно:
P - пълен автоматичен режим, но с възможност да променяш настройките (бленда, скорост на затвора..)
M - пълен ръчен режим. Апаратът само "предлага" някакви настройки, но ти настройваш абсолютно всичко
A - приоритет на бленда. Ти променяш блендада, апаратът променя скоростта на затвора спрямо нейните настройки
S - прииротет на затвора. Променяш скоростта на затвора, апаратът променя блендата, спрямо тях
Аз, макар и да нямам самочувствието на фотограф, предпочитам да снимам на M, като в редки случаи, ползвам predifened settings (Night, Sport, Portrait, No flash и т.н. - зависи, какви имаш).
Hooligan
16.07.06 г., 14:22
P - пълен автоматичен режим, но с възможност да променяш настройките (бленда, скорост на затвора..)
малко не съм съгласен тук
на P можеш да променяш всичко но не и бленда и скорост /те се избират автоматично от апаратът/
E, "P" (Program auto май се дешифрира) режима при апаратите които съм ползвал (Fuji s602z и Panasonic FZ30) дава възможност за Program shift - там с едно от колелцата на апарата преместваш експозицията към по-къси времена или към по-затворена бленда - според предпочитанията :) което напрактика прави малко излишни режимите с приоритет на блендата и на затвора, може би... не знам при другите апарати как е реализиран този режим, обаче.
Simbon4o
18.07.06 г., 18:03
обаче моя може да докоригирам избора на Р режима ;), когато не ми харесват с плъзгачите мога да пипам блендата(не е заключена на колкото избере апарата), полезно е щото примерно мога бързо да си кача скоростта като отворя блендата при нужда. Аз обикновено снимам на А, и сменям блендата от най-отворена само когато ще изгори и ми трябва по-затворена. Пък и всеки обектив има оптимална бланда за най-малко аберации и най-голяма рязкост. Моя е рязък от 3.2 до 4.5 най-много, малко по-мазен от 2.8 до 7.1, над 8.0 вече дифракцията си казва думата, но е добре пак(Leica е ;)). Според случая си настройвам и дригото. Но А си е най-често използван!
Somo da pitam za nego - ima li wgradena funkciq v nego da prawi snimki prez opredelen interval ot wreme ili move li da se izpolzwa softuer za tazi cel?
За тази цел може да се ползва DSLR Remote Pro, но той работи само с Канонски SLR камери :) Не помогнах много, нали :)
http://www.breezesys.com/DSLRRemotePro/index.htm
autosvet
20.07.06 г., 01:09
Търся си нещо за мен от нашия пазар.
Пари които мога да дам -700-750лв.
За сега оферти май са FZ7, H2, S2IS и Z6, а и едно Оли ама то без стабилизация. От друга страна на пазара на втора ръка ако изпадне едно FZ 30 на прилична цена (70-75% от цената на нов) ще е добре. Чакам мнения, конкретни предложиния и снимки.
Просто да се пораздуха праха от обсъждането преди 2 месеца.
Z6 не бих взел - имам Z2, а и с едно Z5 съм си играл доста (на познат). S2IS не е зле, но много ме притесняват тия 4 батерии. Дори и само по тая причина бих взел FZ7. А и е явно, че с такъв тип апарат няма да гониш качество на печат, а за екран всичко е достатъчно.
']... но много ме притесняват тия 4 батерии.
За мен 4 батерии са по-скоро предимство, отколкото недостатък.
Винаги бих предпочел примерно две NB-2LH, отколкото 8хАА 2.1 ампера. Дори само теглото на батериите и зарядното да сложиш, а да не говорим за това че ще правят еднакъв брой снимки. А отделно и теглото на камерата...
Не знам какво предимство може да е 4 пъти повече hassle и 3-4 пъти повече тегло, а трябва по-голяма чантичка.
Оригинална литиева батерия струва около 100 лв., 4 акумулаторни на промоция със зарядно около 20-30, и издържат повече. Теглото на апарата в много случаи е плюс. Обикновени батерии вече има във всяка бутка, никога няма да закъсаш, оригинални литиеви много трудно се намират, и т.н. все в тоя дух.. много се отклоних от темата ;)
autosvet
20.07.06 г., 17:09
За такъв апарат 2300 - 2500 мАч батерии трябват и да се зареждат за около 3ч. Едно свястно зарядно за 4 батерии е поне 30лв + 25-30лв за 4-те батерии. За Панасоника има по 30-тина лева батерии литиево йонни. Но не съм толкова претенциозен на тая тема. Аз мисля и за картите с памет - имам си 2х512Мб - 1СД и 1 ММС+ (едната може да отиде като пусна сегашният си Самсунг А6 за продажба). Чанта трябва да му взема. Печат ли и сега мога да си печатам снимчици за домашният албум (не че ми се налага много в дигиталния век) обаче немога да снимам това което искам, защото нямам нужното приближение, скорост и т.н. А за ФЗ 20 втора ръка (~600лв) какво ще кажете?
FZ30 разбирам втора ръка, ама 20 - то вече е за трета ръка или направо първи крак! Напипай някоя дружка от УСА да ти донесе новичко FZ30, които вече не се произвеждат и сега с излизането на FZ50 (вчера) ще спаднат като цена още повече. В момента е по 450$ = 700 лв...
http://froogle.google.com/froogle?q=panasonic+fz30&price1=400&price2=500&btnP=Go
FZ20 втора ръка за 500лв (http://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=76973&t=76973&phorum_uriauth=) ;)
Simbon4o
20.07.06 г., 22:31
не знам кой ви заблуждава за Li-ion батериите :) най-добре си е акумулатор, онези имат неудобството да се зареждат когато трябва само и да заема място доста. А и не са по-евтини. Когато купиш апарат със АА батерии си купуваш отделно батерии и зарядно, ако купиш такъв в Li-ion то си идва с тях и ако има евтини заместители на пазара... муцка :) за моя FZ30 имам две батерии едната оригинал 710mAh другата заместител 850mAh с двете мога да изщракам и 800 снимки ако не ползвам светкавица, със нея около 500(ако само с нея снимам и говоря за вградената). Заместителя струва 32лв и 3лв ако не сте от София доставка. От ebay може и по 2 за 40лв да си намеря :D. И за другите панасоници има заместители. И да ви кажа никакви грижи не съм имал, както и другите купили такива(имаше една май дето му я замениха на човека май беше дефектна ама не помня случая точно).
PS когато излезе 50-ката на 30-ката съвсем ще и падне цената и ще бъде конкурентна по цена на ниския клас(S2IS, S3IS, H2, H5, ...) а там апаратите по нищо не могат да са и конкурентни. И мен ако питате, от това което видях до сега 30-ката е по-добра от 50-ката. Има я втора ръка се намират от 800 до 900лв с екстри. Мойта е на 10000 кадъра вече и съм много щастлив :) мислим да се женим даже :D
ако някой му е интересно какво може една 30-ка не че съм я усвоил напълно: тук (http://photo-forum.net/index.php?APP_ACTION=USER_IMAGES&USER_ID=9463&ORDER=DATE&offset=0)
autosvet
20.07.06 г., 23:43
Гледам я тая ФЗ 20-ка, но защо ще ми е апарат на близо 3г като разработака и изтекла гаранция. Мога да дам 750лв и като взема тоя за 500 250 ще ги изхарча и след време пак да събирам. Къде има ФЗ 30 за 800 кинта веднага се навивам дет се вика. А кое какво може няма са да се хвалим то фотографа е по-важен ... И какво стана ФЗ 7 фаворит за момента (другата седмица ще взема един за разцъкване една вечер).
При положение че може да се намери малкоупотребяван FZ-30 за 800 (че и по-малко) лева да дадеш за FZ-7 700 лева е обир... е вярно че е по-компактен FZ-7 и има по-добри муви режими, но с това май му се изчерпват предимствата...
MooN_WiND
21.07.06 г., 17:53
... Когато купиш апарат със АА батерии си купуваш отделно батерии и зарядно...Не е задължително. Зависи от модела/производителя.
..на 30-ката съвсем ще и падне цената и ще бъде конкурентна по цена на ниския клас(S2IS, S3IS, H2, H5, ...) а там апаратите по нищо не могат да са и конкурентни. По размери и тегло определено могат да се конкурират.
Моето предложение за що годе компактен х12 фотоапарат е Sony H2. В сравнение с останалите постига най-добър баланс между възможности/качества/цена. H5/S3 - доста повече пари(S3 е колкото FZ30), а често правят по-лоши снимки. H5 заради по-голямата матрица улавя ограниченията на обектива, който е един и същ при двете Sony-та. S3 = шум, хем ползва матрицата на H2. S2 < S3.. FZ-7 още по-зле от S3/S2.
А ако имате повечко парички и ви трябва нещо "по-тежко", тогава естествено Panasonic FZ-30(добре, че има повечко точки наблъскани на матрицата, че да компенсира шумотевицата).
А имам въпрос - защо въобще споменавате опцията за запис на видео. Кристално ясно е, че всеки апарат я има, за да не изостава от конкуренцията. Само дето и дума не може да става за сравнение с нормална видеокамера(Е, вярно, твърди се, че Canon S3 е нещо по-добро, ама с тея 0.3 мегапиксела на къде?).
П.П. В търговския раздел предлагам нещо компактно х10(втора ръка). Ако ви интересува хвърлете един поглед. Цената може да се доуточни.
autosvet
21.07.06 г., 18:24
И аз така мисля и казах, че не бих се колебал за ФЗ 30 за 800 лева. Клипчета с апарат снимам изключително рядко и те са ми безразлични общо взето.
А имам въпрос - защо въобще споменавате опцията за запис на видео. Кристално ясно е, че всеки апарат я има, за да не изостава от конкуренцията. Само дето и дума не може да става за сравнение с нормална видеокамера
О, напротив - май даже са по-добри апаратите вече от видеокамерите. Има модели които предлагат и Wide Screen режим (16:9) с по-висока резолюция. А качеството на картината на хубавите апарати не е по-лошо от на обикновена DV камера (е разбира се изключваме професионалните модели). Много хора я ползват тази функция - там да си снимат бебето или жената и т.н. така че не е само заради конкуренцията - ето наскоро някой търсеше апарат който да прави клип със звук :)
autosvet
27.07.06 г., 20:50
Купих ФЗ 30 втора ръка. Мисля, че направих добър избор пък и цената беше много приемлива.
MooN_WiND
27.07.06 г., 22:33
Да ти е честит и да те направи щастлив :D
autosvet
28.07.06 г., 10:37
Аааа не съвсем апаратчето се оказа с проблем и го върнах :( :mad: :conf: Продължавам да търся.
Аааа не съвсем апаратчето се оказа с проблем и го върнах :( :mad: :conf: Продължавам да търся.
Я сподели на кой е бил този дефектен апарат, че да не се натресе и някой друг с него. Ще е от полза на много хора.
Simbon4o
29.07.06 г., 01:10
ами да рисковете на втората ръка, ама нищо скоро като излезе 50-ката тоя ще падне още цената :D
Авторски права на vBulletin