PDA

Виж пълна версия : Biostar M7NCG - "малкият" гигант...

Ba4o Kiro
17.03.03 г., 05:01
Ако имате някакво мнение, въпроси или забележки към ревюто или конкретният модел дънна платка, тук е мястото където можете да го направите...
Надявам се ревюто да ви хареса...

За да прочетете ревюто натиснете ТУК (http://www.hardwarebg.com/reviews/Biostar/m7ncg/m7ncg-01.html).

Дара
17.03.03 г., 10:21
Малък гигант?Това е изключено! Или е малък или е гигант.Аз лично предпочитам "златната среда"макар, че често минавам за грандоманка.
И нека всеки от т.нар. модератори преди да си помисли да изтрие мнението ми да бъде наясно, че тази тема е поръчана от МЕН-да си творя простотии докато си пия сутрешното кафе.
Благодаря Киро.;)

Ba4o Kiro
17.03.03 г., 17:51
wild rain

Абе - не беше това темата за теб но... Както и да е... :rolleyes:

Ще съм много благодарен на останалите участници (включително и на модератори/администратори), ако не коментират изказването на wild rain в случая, а самото ревю или дънната платка в частност и да се придържат към темата...

Дет' се вика, аре' PEACE...

P.S. - wild rain - Без сръдни сега... :D

The Penalty
17.03.03 г., 22:34
Originally posted by Ba4o Kiro
wild rainP.S. - wild rain - Без сръдни сега... :D

Как ще ти се сърди бе, нали сте си дружки?

Dark Skywalker
17.03.03 г., 22:40
Ей, аман от вашето семейство! Поредна тема обърнахте на spam!!! :mad:

Инак като видях в ревюто резултатите от Sandra-та, направо изтъпях... Що така бе, Ба4о?

Ba4o Kiro
17.03.03 г., 23:03
Originally posted by Dark Skywalker
Инак като видях в ревюто резултатите от Sandra-та, направо изтъпях... Що така бе, Ба4о?

Кое точно не ти стана ясно?

Dark Skywalker
18.03.03 г., 07:36
Ами просто не мога да си обясня как две различни дъна дават абсолютно еднакви резултати, при това в един случай с активен интегриран видеоконтролер, а в друг - с външен.... Друг път не съм виждал нещо подобно.

The Penalty
18.03.03 г., 09:33
Originally posted by Dark Skywalker
Ами просто не мога да си обясня как две различни дъна дават абсолютно еднакви резултати, при това в един случай с активен интегриран видеоконтролер, а в друг - с външен.... Друг път не съм виждал нещо подобно.

Ми Ванка,
тя Сандра-та не се интересува много от това каква е шината примерно,
Моето дъно - КТ7А(СДРАМ) дава същите резултати като дъно с КТ400 при едни и същи мегахерци,
което сам можеш да се сетиш колко е вярно.
Единствената разлика в бенчовете е при паметта.
Това което искам да кажа е, че много може да и се вярва. :D

Dark Skywalker
18.03.03 г., 10:39
Ми Сашко,

че на Sandra-та не може да се вярва - не може, ама аз като я пусна два последователни пъти на едно и също РС, ще получа резултати с по-голям разброс.... Затова и се чудя тука къде е ключът от кочината!

The Penalty
18.03.03 г., 11:24
Няма ключ, то за това така добре и приляга определението "Синтетичен Тест". :D

Ba4o Kiro
18.03.03 г., 14:46
Dark

Sandra-та съм я "въртял" по 6 пъти един след друг и съм записвал най-високият резултат. Между най-ниският и най-високият резултат понякога имаше немалка разлика (под "немалка" разбирай 60-70точки).
Взел съм под внимание най-добрите разултати, а не усреднени стойности, защото все пак искам да покажа най-високата производителност на която е способно дъното.

Разлика има само при MEM теста при работа с вграденото VGA, там където има по-натоварена шина на паметта защото през нея минават както заявките от и за системата, така и заявките от и за графичния контролер... Иначе в останалите случаи - еднакъв чипсет, еднаква работна честота на FSB, CPU - еднакви резултати... И аз останах "малко" изненадан, но това са фактите...

RuEv
18.03.03 г., 15:52
Ba4o Kiro, казваш:Захранването към процесора е "двуфазно", ...
Въпреки двуфазното захранване дъното се държеше абсолютно стабилно на 166MHz FSB и процесор "оувърклокнат" на 1833MHz.
Би ли дал малко повечко информация по този въпрос, какви други решения има и как това влияе на стабилността при различна шина?

Ba4o Kiro
18.03.03 г., 16:02
Originally posted by RuEv
Ba4o Kiro, казваш:
Би ли дал малко повечко информация по този въпрос, какви други решения има и как това влияе на стабилността при различна шина?

Ами при трифазното рахранване към CPU няма толкова голямо отношение към честотата на FSB, а по скоро на каква честота ще работи процесора и най-вече на какво напрежение.

Подаваното напрежение към процесора при реализирано трифазно захранване е много по-стабилно и с по "константни" характеристики.
В случая, имаш по-голям брой кондензатори и MOSFET-и които ти осигуряват по-точно и стабилно напрежение, а при натоварване на CPU-то и повишаване на консумацията, напрежението остава по-стабилно и не "пада" причинявайки "увисване" или грешка в системата.
Общо взето трифазното захранване при Athlon/Duron процесорите беше въведено (мисля че за първи път от Abit с KT7) за да може процесора да работи стабилно и при екстремни честоти и волтажи.

Ba4o Kiro
18.03.03 г., 19:00
Поправка:

В графиките на SPECviewperf 7 бях забравил да вкарам "числа след десетичната запетая". Грешката е поправена. Който има по голям интерес от представянето в този тест - да си "рефрешне" страничката. Ако пак не му излязат "правилните графики" (с три знака след десетичната запетая), ще се наложи да си изтрие "офлайн файловете" на IE и да зареди наново страничката.

Извинявам се за грешката...

MergOS
24.03.03 г., 21:02
Имам един много конкретен въпрос относно "ГИГАНТА" :D
Та значи интересува ме има ли по-голямо CPU от T-Bred +1700,на което да може да се клокне FSB-to на 333Mhz без да се правят хардуерни промени по него и същевременно "ГИГАНТА" да остане стабилен?

Ba4o Kiro
24.03.03 г., 22:24
Ами това е според процесора...
Ако съответният процесор е хубава бройка и има потенциал за оувърклок няма не би представлявало голяма трудност.
Да речем добра бройка Thoroughbred B 1800+ или 1900+ с множители 11,5 или 12 имат доста голям шанс да се клокнат до 166х11,5/12 (~1900 или ~2000MHz) дори и на "default" волтаж (1,6V).
Ако се повиши "хардуерно" напрежението на процесора до ~1,8V- това ще стане почти безпроблемно. Казвам почти, защото все пак ще трябва добро охлаждане за процесора при тази честота и това напрежение!!!

MergOS
03.04.03 г., 00:16
Very sorry za lipsata na kirilica,obache zaradi vgradenoto video v Biostar M7NCG postoqnno mi zabiva Windowsa,ta ne uspqvam da instaliram FlexType i pochvam da si mislq,che mai dunoto ne e v red.Ne znam zashto kato pusna daje vgradenite 3D screen saver-i kum Windowsa i vednaga mi izkarva sin ekran i poslednoto,koeto vijdam e,che ima neshto v nv4......dll.Na dunoto ima CPU T-Bred +1700 B,FSB E 166MHz,RAM 2X256 Twin Moss i edna LAN C-Net PCI 200 PRO.
Oshte v nachaloto,kato vzeh dunoto,mi napravi vpechatlenie,che ne uspqh da napravq update na BIOS,v posledstvie rabotih na nego s edno ATI ALL IN WONDER i nqmashe problem,no v momenta se opitvam da podkaram na nov Windows XP vuprosnoto vgradeno video i veche mi se izcherpaha ideite,ta ako vie imate nqkakvi,shte se radvam da gi spodelite :)

Георги
03.04.03 г., 00:36
Originally posted by MergOS
Very sorry za lipsata na kirilica,obache zaradi vgradenoto video v Biostar M7NCG postoqnno mi zabiva Windowsa,ta ne uspqvam da instaliram FlexType i pochvam da si mislq,che mai dunoto ne e v red.Ne znam zashto kato pusna daje vgradenite 3D screen saver-i kum Windowsa i vednaga mi izkarva sin ekran i poslednoto,koeto vijdam e,che ima neshto v nv4......dll.Na dunoto ima CPU T-Bred +1700 B,FSB E 166MHz,RAM 2X256 Twin Moss i edna LAN C-Net PCI 200 PRO.
Oshte v nachaloto,kato vzeh dunoto,mi napravi vpechatlenie,che ne uspqh da napravq update na BIOS,v posledstvie rabotih na nego s edno ATI ALL IN WONDER i nqmashe problem,no v momenta se opitvam da podkaram na nov Windows XP vuprosnoto vgradeno video i veche mi se izcherpaha ideite,ta ako vie imate nqkakvi,shte se radvam da gi spodelite :)

Ако си чел ревюто на EPoX 8RGA+ ще разбереш, че хората от EPoX (също както ние) са открили, че чипсета nForce2 е много капризен за памети, и най-силно изразен е този проблем именно когато се използва вграденият в чипсета видео контролер. Ако паметите ти са ТwinMOS с чипове с надпис ТwinMOS, твърде вероятно е да не успееш да подкараш машината стабилно без да ползваш външен видео контролер. Ако толкова държиш да ползваш вграденият, най-добре ще е хората с повече опит да ти кажат с кои памети работи гарантирано.

GeniusLoci
03.04.03 г., 23:21
Да бе..аз затова го подкарах с една с надпис едно голямо "S" и една уж nanya..аре...
Пусни паметта на най-куците настройки и пробвай...най-добре SPD.
Видеото може да забива при агресивни настройки на паметта, дори не при чак толкова агресивни.

VentzY
05.04.03 г., 16:00
Има ли препоръчителни марки и модели памети с които дъното като цяло върви най-добре ? Така наречените Recommended или както там беше ?

MergOS
06.04.03 г., 20:42
Абе какво ли не пробвах и в крайна сметка се оказа,че трябваше още преди да почна да се мъча да го подкарвам тва шиб@но видео,да взема един МХ 400 назаем докато дойде новата карта.Това поне за мен е един голям минус за това дъно(не знам за другите с nForce2 chipset).
Предполага се,че ако на някой му трябва nForce2 с вградено видео,то този някой ще трябва да си вземе някаква супер специална памет,за да работи кирливото (извинявам се за израза) видео и в крайна сметка се оказва,че това са излишни 10-15-20$ към цената на дъното,което иначе ако е с външно видео,си работи перфектно :D

Ba4o Kiro
07.04.03 г., 11:49
От доста време не съм влизал във форума, затова чак сега отговарям на въпроса...

За да се подкара (което и да било дъно с nForce2 IGP - тоест с вградено VGA), ви трябва качествена памет!
Kачествена памет с която дънната платка работи 101% гарантирано е:

TwinMOS DDR333 с Winbond BH-6 чипове.
TwinMOS DDR400 с Winbond BH-5 чипове.

Лично аз съм тествал всичките nForce2 дъна с такива памети и давам гаранция, че дъното работи 100% стабилно с вграденото VGA.
Мога да кажа и с кои памети дъното гарантирано не работи коректно:

TwinMOS DDR333 с M-tec чипове
TwinMOS DDR333 с TwinMOS чипове

Ако искате безпроблемно работеща система - взимайте TwinMOS DDR400 Winbond BH-5 и си "свиркайте", но ако мислите че ще подкарате дъното и вграденото VGA с някоя евтина -"пръчковидна" памет от сорта на PQI DDR333, Samsung DDR333 - забравете!
НИКОЕ ДЪНО с nForce2 IGP няма да работи коректно с такава памет! Проблема не е в дъната, а в чипсета и паметта (по-скоро в комбинацията между двете).
При поставяне на "външен" VGA контролер положението се оправя! Но това съм го написал и в ревюто на EPoX-8RGA+, a и в ревюто на Biostar-M7NCG...

navuho
27.05.03 г., 10:29
добре де мноо хубаво че все пак казваш ама се оказва че няма никъде 512 ддр 333 или 400 mhz памети аз имам 2 512-ки PQI и са кво да ги хвърля ли ,кажете каде има 512-ки twinmos bh-5 ili 6 за да си купя!!!!!!!!!!!!!

Mollov
27.05.03 г., 12:17
но ако мислите че ще подкарате дъното и вграденото VGA с някоя евтина -"пръчковидна" памет от сорта на PQI DDR333, Samsung DDR333 - забравете!
НИКОЕ ДЪНО с nForce2 IGP няма да работи коректно с такава памет!

Айде пак наизуст.... :rolleyes:

Еми от седмица горе-долу един пич си бачка супер с 256MB PQI DDR333 на това дъно с вграденото видео + 32MB заделени за него.....

navuho, по-добре първо пробвай как ще работи с твоята памет, преди да се хвърлиш да ги продаваш.

navuho
27.05.03 г., 18:01
ami veche probvah s a-data i pqi dve marki ne sa li dostatachni?

GeniusLoci
28.05.03 г., 11:35
Всъщност при каква честота на паметта имаш ядове?
И какви настройки?
Ако махнеш Dual Channel режима оправят ли се проблемите с видеото??

Ba4o Kiro
28.05.03 г., 17:10
Originally posted by Mollov
Айде пак наизуст.... :rolleyes:

Aко пък си мислиш, че не съм пробвал с PQI :rolleyes:...
"Един пич" може да си бачка супер с PQI, ама дали всички "пичове" си бачкат супер с PQI-ките?! Сам знаеш, че при PQI е въпрос на късмет на какво ще попаднеш...
Аз съм посочил с кои памети СЪС СИГУРНОСТ (99% вероятност) няма да има проблеми с това дъно, пък ти си приказвай колкото искаш...

Mollov
28.05.03 г., 17:23
Аз само отговорих на твоето "НИКОГА", нщо повече.... :rolleyes:

navuho
04.06.03 г., 21:36
добре де аре кажете кви настройки ползвате , явно някои и на "дървен рам" нямат грижи аз съм с атлон 1800+ и 1гб ддр рам и нещо рама на повече от 200 мхз немога да го пусна?

GeniusLoci
04.06.03 г., 22:55
Боби, а каква ти е изеята на 200 да го пуснеш??
В асинхронен режим дъното е по-зле отколкото в синхронен.. пусни си 100% шината на процесора и няма да имаш проблеми.. при асинхронен точно видеото те ебава..

navuho
05.06.03 г., 00:36
да и тогава рама тръгва на 133мхз , все пак рама ми е ддр400 неможе ли да работи поне на 266 със атлон 1800+?? а междодругото някой да има представа защо като си флашнах биоса вече имам някъв шум от саунда?? (имам усилвател без него не се чуват шумове)чувам си харда как работи през колоните хаха? мноо тъпо ше зема накая да му сложа един резистор да отрежа некоие честоти и да го опраа , ма все пак ако някой знае нещо по въпроса нека пише

GeniusLoci
05.06.03 г., 11:22
Ами на 100% си работи именно на 133MHz (266DDR). Ако е DDR400, каквъто и да е би трябвало да работи. Шума..и други се оплакваха от шум, дори при друго nf дъно - явно бъг..

navuho
05.06.03 г., 11:33
дабе ма идеята беше да работи на повече ама аиде :) явно е от новите версии на биоса това за соунда или при самия процес на ъпдейт на биоса нещо се на аква , ако има някой оригиналния биос и би бил така добър да го save-не и да го постне ще съм му много благодарен :) btw ники аре кога юе пиеме кафе ве :)

Ba4o Kiro
06.06.03 г., 00:54
Originally posted by Mollov
Аз само отговорих на твоето "НИКОГА", нщо повече.... :rolleyes:

Пак си чешеме езиците, а?!
Като сме ги зачешали... Посочи ми 10 човека със M7NCG и PQI памет, на които системите им работят на "6" с вграденото видео и средно агресивни настройки...
От друга страна, на всеки посочен от теб с безпроблемна машина екипирана с PQI памет, аз ще посоча по 5 човека с TwinMOS и/или Kingston памет с Winbond чипове, работещи на 166MHz шина на MAX агресивни настройки с вграденото видео...
То PQI-ките често на VIA дъна не работят както трябва, да не говориме за nForce2...

navuho

При работа на 166MHz в синхронен режим, с DDR333 TwinMOS с Winbond BH-6 чипове, настройките на системата (при които машината работи на 101% стабилно) са както следва:

System Performance - Expert
FSB Frequency - 166MHz
CPU Interface - Aggressive
Memory Frequency - 100%
Memory Timings - Expert
T(RAS) - 3
T(RCD) - 2
T(RP) - 2
CAS Latency - 2,0

В никакъв случай не пускай паметта в асинхронен режим! Това само забавя системата а понякога води и до нестабилност на машината като цяло...

navuho
06.06.03 г., 01:03
ok и мерси много бач киро ама ако ми кажеш сега и откъде да синамеря две 512-ки ддр Twinmos ще бъде супер ,щото се оказа че такъв рам на пазара няма и скоро няма и да има , ако знаеш кажи поне къв друг рам става , бях с PQI и беше много зле , сега съм с A-Data който изглежда работи добре ако не си на вградено видео.

Ba4o Kiro
06.06.03 г., 01:27
За съжаление в момента не може да се намерят 512-ки ТwinMOS DDR333/400 с Winbond чипове. Има 512-ки DDR333, но само с M-tec чипове. За съжаление съм 99% сигурен, че при M7NCG ще имаш проблеми с тези памети и вграденото видео(освен ако не "скопиш" паметта до дупка, но и тогава няма гаранция, че ще работи на "6").
Единственото качествено нещо в момента на пазара е 512MB TwinMOS DDR466 но цената му е... Как да го кажа... Соленичка.
Надявам се, че следващата седмица (вторник-сряда), ще има нова доставка на TwinMOS-и с Winbond чипове... До тогава... Единственият вариант е Kingston HyperX, ама там цената също не е за много много за "бели хора" ;)... За A-data, абе, не е много "цвете за мирисане" в сравнение с Winbond-овете, въпреки, че имаше един модел на A-data с Winbond 4ns чипове, но не се сещам точно кой беше модела. Май DDR500 беше... За съжаление в момента няма бройки и от тази памет, а и не си спомням да имаше "разфасовки" по 512MB, май бяха само по 256MB ;)...

V I P E R
06.06.03 г., 09:27
А от тези А-дата ДДР500 ще има ли скоро 256МБ модули и каква им е цената? А дали си струва да се предпочетат пред TwinMOS PC3700?

Ba4o Kiro
06.06.03 г., 09:47
За тази A-data не мога нищо да ти кажа...
В ASBIS имаха само една (!!!!) тестова бройка и Данаил каза, че не се очертава скоро внос на повече бройки защото цената била много висока (вече не си спомням колко беше всъщност). Колкото до това дали си заслужава пред TwinMOS DDR466... Ами, ако си с AMD система не си заслужава. Просто самото дъно ще те ограничи до към 220-240MHz FSB, а TwinMOS-а се справя на тази честота след като му се сложат малко по-relaxed настройки. A-data-та не можехме да я изтестваме както си трябва в Dual Channel режим, защото беше само една бройка. Виж, ако имаш Intel система (i865/875) предполагам че ще има полза от A-data-та. За съжаление не успяхме да я тестваме на i875 дъно...
Но скоро и това ще стане ;) (като докарат в ASBIS повече бройки :D).

V I P E R
06.06.03 г., 10:14
А този TwinMOS DDR466 на 3/2/2/2.0 колко макс може да издържи на 2,9 волта? Мисълта ми е дали си струва да си сменя БХ5-ците за такъв TwinMOS.

Ba4o Kiro
06.06.03 г., 10:44
Питай Тодор, той е с такива памети ;)...
Точно при 3/2/2/2.0 ще и е малко тегаво на тази памет дори на 200-220MHz FSB (при напрежение 2,63-2,77V). Странно звучи, но по мои лични наблюдения е така. Нека Тодор да каже как е при него, защото има такава памет. Аз съм позабравил вече, но не бях особено очарован от нея...
Честно казано, не мисля, че си заслужава в момента да дам $50 отгоре за DDR466. Kато тествах преди време TwinMOS DDR466 с TwinMOS чипове, ми даваха по-лоши резултати на 200MHz FSB от Winbond BH-5.
Тоест, не можеха да работят 100% стабилно на 200-210MHz при максимално агресивните тайминги на които бях пуснал BH-5-иците ми.
С две думи до 200-220MHz FSB за мен Winbond BH-5 е по-доброто решение. Виж, за по-висока шина, с минимално "спъване" на таймингите TwinMOS DDR466 с TwinMOS чипове направо лети! Там и е силата на тази памет... Да речем на дъно със i865, i875 или SiS 655 чипсет, при които можеш да пуснеш 180++MHz FSB и асинхронна шина на паметта, но и да имаш полза от асинхронната шина де, а не както при nForce2 ;)...

GeniusLoci
06.06.03 г., 12:15
BH-5 rulez - 466 искала по окастрени тайминги от нея, пък тази ми харесва че върви и то доста добре на 460 - за чий ми е тогава много по-скъпата 466... По-скоро няма да е лошо ако Тихо вземе да вкара пак BH-5..

V I P E R
06.06.03 г., 12:20
Питай Тодор, той е с такива памети ;)...
Точно при 3/2/2/2.0 ще и е малко тегаво на тази памет дори на 200-220MHz FSB (при напрежение 2,63-2,77V). Странно звучи, но по мои лични наблюдения е така. Нека Тодор да каже как е при него, защото има такава памет. Аз съм позабравил вече, но не бях особено очарован от нея...
Честно казано, не мисля, че си заслужава в момента да дам $50 отгоре за DDR466. Kато тествах преди време TwinMOS DDR466 с TwinMOS чипове, ми даваха по-лоши резултати на 200MHz FSB от Winbond BH-5.
Тоест, не можеха да работят 100% стабилно на 200-210MHz при максимално агресивните тайминги на които бях пуснал BH-5-иците ми.
С две думи до 200-220MHz FSB за мен Winbond BH-5 е по-доброто решение. Виж, за по-висока шина, с минимално "спъване" на таймингите TwinMOS DDR466 с TwinMOS чипове направо лети! Там и е силата на тази памет... Да речем на дъно със i865, i875 или SiS 655 чипсет, при които можеш да пуснеш 180++MHz FSB и асинхронна шина на паметта, но и да имаш полза от асинхронната шина де, а не както при nForce2 ;)...
ОК. Благодаря за отговорите. Засега оставам с моите си :). Каот се появи дъно за АМД способно да прави 250 може би ще сменя и паметта :).

navuho
06.06.03 г., 12:25
а някой дали разбра как се оправя проблема със саунда? или да пишеме на биостар за проблема?

VentzY
12.06.03 г., 00:10
]e si kupuwam towa dyno sled mesec i polowina.btw da popitam ima li TW AUT ? po`ti sym siguren `e nqma no wse pak ??!

GeniusLoci
12.06.03 г., 00:56
Не, няма..

Capoeira
02.02.04 г., 17:08
Интересува ме някои има ли представа дали ще тръгне ли това дъно с ддр на 400 памет твинмос с твинмос чипове? Става въпрос да тръгне на дуал чанел с вграденото видео. Видях по-горе, че с 333мхз-овите твинмос/твинмос чипове не е работила коректно.

navuho
02.02.04 г., 23:34
с вграденото видео neznam mislq che na dual chanel s vgradeno video e do 333 inache bez videoto az si go polzvam na ddr400 i sam testval sichki ramove i niama greshka :)

[Mod. Edit] (Ba4o Kiro) - Писането на кирилица във форумите на HardwareBG е задължително!