PDA

Виж пълна версия : Изграждане на програма за mp3

TheBOSS
16.05.06 г., 18:27
Имам един въпрос към по-напредналите в програмирането: на какъв език мога да напрявя елементарен плеър на mp3 файлове и евентуално къде да прочета по въпроса? Търсих в google, но не открих нищо. :conf:

XaMaB
16.05.06 г., 18:34
На всеки език можеш. Намираш си подходяща библиотека за четене на мп3 файлове и си готов.
Най-бързо и лесно би станало на делфи, визуален базик или С#

bobi_batko
16.05.06 г., 18:36
искаш да си пишеш библеотека (модул) тоест контрола за плей на мр3 или да направиш само програма за плей като използваш готови контроли, за второто почти всеки език който може да интегрира готовите контроли, за първото си нямам идея :p
немога да повярвам, че гугъл не открива нищо, този гугъл много се е скапал напоследък :p :p :p

bobi_batko
16.05.06 г., 18:48
2 мин тоя нет много се тутка :p ще се обадя на master CiCi :p

"напрявя елементарен плеър" както казва един приятел програмист, всяка сложна програма с много редове и много бъгове, може да се сведе до по-проста с един ред и един бъг :p

TheBOSS
17.05.06 г., 00:45
На всеки език можеш. Намираш си подходяща библиотека за четене на мп3 файлове и си готов.
Най-бързо и лесно би станало на делфи, визуален базик или С#
А какво ще кажеш за C, като алтернатива, дали е удачно?

XaMaB
17.05.06 г., 00:50
Ми за Ц може да си вземеш някой готов сорс от някои линукс плейър и да си го обработиш на каквото те кефи

cvetomirconev
17.05.06 г., 10:32
По принцип може да се напише на всеки език за обща употреба. Но не си уточнил какво бързодействие е нужно. Ако го искаш в реално време - нямаш много избор - C/C++.

Да напишеш цял плейър със сигурност ще ти дойде много. Като за начало може да си направиш програма, която да работи върху "синтетични" данни. Т.е. предварително и подготвяш входни данни в лесно смилаем вид и после ги сравняваш с готови изходни данни.

Може да ползваш този декодер за справки, въпреки че ще трябва да се запознаеш добре с математическата страна на нещата. Ако не си учил висша математика едва ли ще разбереш нещо.

http://www.underbit.com/products/mad/

Lan
21.05.06 г., 16:40
По принцип може да се напише на всеки език за обща употреба. Но не си уточнил какво бързодействие е нужно. Ако го искаш в реално време - нямаш много избор - C/C++.

Да напишеш цял плейър със сигурност ще ти дойде много. Като за начало може да си направиш програма, която да работи върху "синтетични" данни. Т.е. предварително и подготвяш входни данни в лесно смилаем вид и после ги сравняваш с готови изходни данни.
Под "елементарен плейър" пича едва ли има предвид да пише код за цялостното декодиране на mp3 формата, по-скоро ще използва компоненти или библиотеки. Тъй или иначе това са все пак мп3, не е HD Video, може без проблеми да работи в реално време написано на Delphi/C#.

cvetomirconev
21.05.06 г., 18:34
Прав си за бързодействието. Аз самият пиша на C# и имам достатъчно наблюдения върху скоростта, която е много добра. Посипвам си главата с пепел - отговора ми беше повлиян от това, че не намерих нито един managed декодер.

Може би отчасти проблема е в това, че трябва официално разрешение от собственика на авторските права, за да направиш MP3 декодер.

За сметка на това, има готови Ogg Vorbis декодери.

Като препоръка, пича може да си намери такъв и с помощта на Windows Forms/C#/Managed DirectX да направи работещ плейър, но за Ogg Vorbis.

С повечко желание и начинаещ ще се справи.

Ето отправна точка: http://www.codeproject.com/cs/media/OggPlayer.asp

TheBOSS
22.05.06 г., 10:08
Ок, мерси момчета, ще прегледам линковете и като ми остане повече време ще се захвана с плеъра. Възнамерявам да използвам предварително написани библиотеки. Ако има някакъв напредък по проекта ще го постна!

drmr
22.05.06 г., 14:39
Ок, мерси момчета, ще прегледам линковете и като ми остане повече време ще се захвана с плеъра. Възнамерявам да използвам предварително написани библиотеки. Ако има някакъв напредък по проекта ще го постна!

все пак не уточни какви идеи ти се въртят в главата. май ще се използва за изследователски цели: как се програмира на еди кой си език?