Виж пълна версия : да ни е честито маил2смс на Глобул - набутването!!! :( + нов код 099
да ни е честито маил2смс на Глобул - набутването!!! :(
та, пращаш си от телефона команда OPEN на номер 1552 и после вече си имаш майл от типа...: 35998хххххх@sms.globul.bg
и като имаш майл, получаваш СМС-ка на КОЯТО отговяраш с ЪЕС, т.е. s "Y" и си получаваш майла... :( НАБУТВАНЕ!!!
да не говорим че от днес ще си имат и нов код - 099 - търся си карта 099-999999!!! :) :D
та така, чудно ми е защо ОЩЕ няма НИЩО на сайта им за това като новина?!? уж от днес щяло да бъде, при мене проработи от снощи...
King Nothing
14.03.03 г., 12:16
По тъпо от това нямаше начин просто да го измислят. Направо ми е бедна фантазията колко са малоумни и прости тези, които са го измислили това... Как може да са толкова зле тия хора...?!?!
Тука малко глобулците се увлекоха. Нестига, че не може да се прати свестно sms от web а и са тая глупост.
абе хора вие чували ли сте за smsbg.net ? там всичко си е като пушка и от 1-2 месеца бацат и с Глобул !
Paparac
14.03.03 г., 18:17
Originally posted by xboy
абе хора вие чували ли сте за smsbg.net ? там всичко си е като пушка и от 1-2 месеца бацат и с Глобул !
Бацат дръжки и опинци, не могат да пращат на Глобул или може би пак не могат или вече не могат. Това е положението:D :cool: :cool: В момента не става номера..
Ilian359
15.03.03 г., 03:13
Верно много тъпо са го измислили. Просто си разширяват колекцията от фокуси на тема "Как по-евтиното да ти излезе по-скъпо".
alex_matrix
15.03.03 г., 03:36
Originally posted by Ilian359
Верно много тъпо са го измислили. Просто си разширяват колекцията от фокуси на тема "Как по-евтиното да ти излезе по-скъпо".
поредната циганска история в Б Г
не може да си прочетеш следващите, т.е. ако те интересува маил Но.2 то трябва да си вземесш и но.1, след повече от 5 н3 може да получаваш!!!
и даже сега чувам - ако не си ги вземеш се водело като неплащане?!? :??? амо това е само слух за сега де... ще си го видя в сметката кото ми дойте ( ех как звучи само ) :)
Абе smsbg.net бацаше до преди 5 дена. Аз си изпраштах съобщения на воля. Пристигаха от номер 00000
Paparac
15.03.03 г., 23:46
Originally posted by xboy
Абе smsbg.net бацаше до преди 5 дена. Аз си изпраштах съобщения на воля. Пристигаха от номер 00000
МИ бацкал си, ама вече не стаа номера, ГАДНО, ама факт:mad: :mad: :mad:
Ilian359
16.03.03 г., 04:43
Има една полза от цялата дивотия - известяването за получен мейл. Като ти дойде покана за 18 стотинки, ще знаеш, че имаш писмо.
cluster_bg
16.03.03 г., 13:30
Не съм си активирал услугата и няма да го направя, поне докато спрат да се чудят как да се изстиска всяка стотинка от невъзможното. Приемам това като подигравка с абонатите. Точно както и липсата на SMTP сървър за изпращане на поща през мобилния им интернет.
Между другото защо нищо не пише на сайта им относно mail2sms?
И друго: взех си една брошурка "Лесно за смятане" от Германос (тези жълтите, с тарифите на глобул) и гледам графа:
Информационен СМС - 0,24 лв. без ддс, това дали са СМС дето ги предлага ГлобалНет на номер 11111 или нещо друго (като проверка на сметката, за която пише че се таксува като нормален СМС)?
EDIT: 16.03.2003 - 19:40
Реших да си проверя сметката. Отговора на моето 10 до номер 1000 е:
Uslugata "proverka na smetka" shte raboti otnovo ot 16 mart, nedelq. Izvinqvame se za neudobstvoto. GloBul
Кой ден сме днес? Досетливите ще кажат НЕДЕЛЯ, 16 март. Е, браво, бе ГлоБул! И това извинение, което очевидно не е искрено и е дезинформативно ми струва 15 ст. с ДДС!!! Е това вече е гавра с клиента!
Обърках се и пуснах пост-а като тема...Съжалявам.
Вих казал,че всяко нещо си има цена...
Глобул имат по-евтини тарифи от МТЕЛ...поне засега...Но защо? Ами представете си,че Глобул имаха всичките допълнителни услуги, които МТЕЛ предлага (web2sms,smtp, проверка на сметката по тел (без да се плаща - *88)...). Тогава със сигурност едва ли цената на разговорите и таксите би била такава... Така че всичко се заплаща: МТЕЛ имат услуги - плащаш си...Глобул не им се плаща за услуги - търсят начин да почне да им се плаща скрито (без да вдигат цените видимо).
Та така...Гърците просто търсят начин да гепят някоя друга драхма...Пък който иска да говори евтино - да ходи при Глобул, обаче да не плачка, че му няма това и онова (нищо против абонатите на Глобул)...
Originally posted by George
Ами представете си,че Глобул имаха всичките допълнителни услуги, които МТЕЛ предлага (web2sms,smtp, проверка на сметката по тел (без да се плаща - *88)...). Тогава със сигурност едва ли цената на разговорите и таксите би била такава...
Това не е съвсем така. mail2sms и sms2mail са много евтини услуги - трябва едно слабо PC и една 33.6 линия към интернет. Тоест на месец около $100. За такава голяма компания това е абсолютно нищо. Проверка на сметката има - чрез sms, което аз намирам за по-удобно (не ме притесняват 20-те стотинки за sms-а). Има някаква друга причина да предлагат услугите под такава форма. Също не ми се вярва, че искат да печелят от тези две услуги - това са много малко пари, далеч не си заслужава да се прави тази гимнастика. Всъщност кое е набутването - че трябва да се изпрати sms потвърждение за да се получи писмото ли? Ами ако няма потвърждение как ще се пазиме от спам?
Според мен всички (с изключение на qwerty) само си търкате бутоните на клавиатурите. Говорите (пишете) без да се замислите, просто лаф да става. Както отбеляза qwerty, едва ли от глобул разчитат да реализират някакви печалби точно от тва нещо, просто тва е поредната услуга която пускат, пък както е известно на всички, всяко нещо се заплаща. И аз искам да е без кинти ама не!И относно прослувутата липса на smtp, мислите ли че ще е по-евтино да си чеквате мейла през мобилен интернет?
Както и да е, не желая да се заяждам с никой, нито пък от глобул ми плащат да ги защитавам, просто изразявам мнение!:spy:
cluster_bg
17.03.03 г., 22:46
exe, ясно че нещата не може да са всичките без пари. Но в края на краищата за WAP-a/Интернет-а се плаща. Така че, като са замислили да предлагат услугата, тя трябва да се предлага пълноценно, а не ей-така - ако мине. Все пак мобилния интернет е единствения възможен на много места в БГ. Не мислиш ли, че ако трябва да пратиш мейл ще ти е по-удобно да го пратиш с някой мейл-клиент вместо през уеб-интерфейс? Да не говорим и че ще ти е по-евтино. Какво излиза - като няма smtp ще стоиш повече време в нета, за да си пратиш писмото... и те ще вземат повече кинти...
Ilian359
25.03.03 г., 00:37
Опааа... Този път Qwerty си е почесал клавиатурата... Помисли малко: ако те спамнат с 1000 мейла - ти няма да ги получиш цели, но за всеки от тях ще получиш "покана", т.е. ефектът "задръстване" за теб отново ще е 100%.
А това за слабия компютър с модем 33.6 ако беше вярно, услугата SMS не само щеше да е безплатна, а сигурно щяха да ти дават пари да я ползваш! Замислял ли си се защо по Нова година SMSите се бавят. Претоварване. Ясно. Защо SMS центърът се претоварва от да речем милион съобщения по двеста и няколко байта - това сумарно са двеста мегабайта. И за нашите разбирания това наистина е смешно число. Какъв е обаче животът на един SMS? Ти изпращаш съобщение от твоя телефон. За целта телефонът ти търси свободен канал за сигнализация до SMS центъра, предава го, след което центърът потвърждава, че съобщението е ИЗПРАТЕНО. После центърът търси съществува ли получателят и каква е евентуалната му регистрация в HLR (Home Location Register). HLR е огромна и мощна база данни, която изпълнява заявката и връща резултат за по-нататъшно търсене във VLR (Visitor Location Register). VLR връща на SMS центъра отговор за местонахождението и статуса на получателя. Тогава центърът изпраща заявка за предаване на SMS до съответната мобилна централа MSC, която на свой ред предава на BSC (контролер), който предава заявката към съответната базова станция, която пък на свой ред се опитва да се свърже с апарата на получателя, да му предаде SMS-а и по обратния път да върне потвърждение до MSC. И така колкото пъти е нужно до изтичане на валидността на SMS-а, заявена от подателя и евентуална ограничена от SMS центъра. При идеални условия тази накратко описана процедура отнема около 2-3 секунди. Проблемът е, че не всички процеси могат да текат успоредно. Също така съобщенията на се движат през разговорните канали, а през значително по-малките по капацитет сигнализационни канали. Такъв е стандартът... Една "бомба" от съобщения може да бъде неприятна не само за човека, към когото е насочена, а и за оператора, ангажирайки ресурсите му. Затова SMSът е нищожна като качество, но безумно скъпа като цена услуга.
С тази разлика, че аз не говоря за цената на sms, а за цената на sms2mail и mail2sms. Там единствената допълнителна апаратура, която е необходима е, пак казвам, едно слабо PC и наета линия 33.6. Тази линия ще се задръсти ако всеки потребител на Глобул праща или получава по повече от три писма на ден. Ако погледнеме реално на нещата, сигурно не повече от една трета от абонатите ще ползват тази услуга. В момента в който линията почне да се претоварва се взима по-голяма - проблема е минимален.
За спама не споря - не знам как точно стоят нещата.
Ilian359
25.03.03 г., 13:41
Не си ме разбрал. Проблемите идват не от самото преобразуване, а предимно от чакане и проверки. За линията добре - 33.6 може и да са много, но апаратурата няма да е съвсем слаба. Все пак на нея освен основната и функция да контактува с SMS центъра, се разчита да реагира бързо и адекватно на spam атаки.
Тук настава и още един логически въпрос. В общия случай говорим за чистия вид на email2sms - последователно подаване на SMSи към SMS центъра /еднопосочно/. Защо тогава Глобул правят много по-сложна система, която от една страна спира и съхранява заявките, а от друга приема потвърждения. Очевидно това не е опростяване - дори напротив. Като прибавим и споменатото, че не защитава абонатите от количеството тъпи съобщения, то отговорът е ясен - те наистина го правят за доизкарване на пари, а не толкова за разширяване на броя и качеството на услугите си.
cluster_bg
26.03.03 г., 00:04
Абе доста ще трябва да поработят по услугата. То докато дойде писмото, губи давност - за пробата снощи си пратих писмо, дойде днес по обед. И наистина, ако е толкова евтино да пуснат един 486 с 33.6 линия, защо ще инвестират в тази сложна система... За нея едва ли е достатъчен 486...
Нищо, ще ни прибират паричките, или така си мислят. Аз лично ще го ползвам само за известяване за получени писма - дойде ли нещо от админа на пощата - имам писмо, хич няма да се набутвам да чета нататък.
exabyte
29.03.03 г., 18:59
В sms-а, който те известява, че имаш писмо пише ли кой е sender-а? И ако да - то много лесно може човек да прати sms на някого като включи съобщението като From адрес. Това само като идея....
cluster_bg
30.03.03 г., 15:02
А може ли да ми кажеш откъде мога да пратя поща с променен sender (изписва се адреса на изпращача, значи той трябва да се смени.)
ами то променения сендер няма ли да го хване СМТП сървъра на глобул? Нали трябва да е е-майл адрес все пак, ако е нещо друго сървъра няма ли да ти тегли една?
Edit: ъъ малко съм назад по DNS мизериите. Как да разбера кой е мейл хендлъра на тоя @sms.globul.bg? дали е mail.globul.bg или някой друг?
Metanoia
31.03.03 г., 01:40
Originally posted by lini
ами то променения сендер няма ли да го хване СМТП сървъра на глобул? Нали трябва да е е-майл адрес все пак, ако е нещо друго сървъра няма ли да ти тегли една?
hehe.vinagi.moga.da.go.napravia.da.prili cha@na.mail
:lol:
някой ще каже ли накрая кой е мейл хендлъра на глобул? :)
а иначе аз прегледах РФЦ и се оказа че в "от:" можеш да пишеш всичко каквото си искаш, важното е да е в скоби :D
например:
ivan@abv.bg
ivan(ot susednia kvartal)@abv.bg
ivan@(byra byra sto cvhadura)abv.bg
ivan@ab(hahahaha ela utre)v.bg
Всичките тея адреси са валидни и отговарят на едно и също място - ivan@abv.bg :p
така че хора пробвайте да пратите така на някой от глобул и вижте дали ще се получи. Аз за съжаление съм на Мтел и не мога да си играя с това.
Edit: явно тъпия Exchange сървър не поддържа коментари в "от:".. връща ми грешка невалиден адрес.:(
Остава другия вариант със adresa:
"съобщение " <moja@email.adress>
cluster_bg
31.03.03 г., 20:25
GloBul няма SMTP... поне не го дават, затова не може да си ползваш мейл клиента за изпращане на поща през ЖиСиЕм.
Както и да е, не знам има ли това общо с SMS <-> e-mail.
Когато получиш поща на 3599ххххххх@sms.globul.bg ти идва съобщение от вида:
Vie imate e-mail ot name@domain.com
Za da go otvorite, otgovorete s Y.
Ako imate poveche ot 1 neprocheteni e-mail saobshtenija,
otgovorete s Y2…Y5
Та тук може евентуално да се излъже системата по следния начин: name@domain.com да е съобщението, което искаме да пратим, но за целта то наистина трябва да е кратко, а освен това трябва да може отнякъде да пращаме поща (подобно на спамърите), като имаме възможност да "укажем" от чие име пращаме писмото - примерно - ajde_na_kupon@stud_grad_v6chasa.ok
Ако успеете, осведомете ме (може и на РМ!)
exabyte
31.03.03 г., 21:20
SMTP имат.
sms.globul.bg. 14400 IN MX 30 mbox.btc-net.bg.
sms.globul.bg. 14400 IN MX 10 mxglfe01.globul.bg.
sms.globul.bg. 14400 IN MX 20 mail.globul.bg.
Не знам дали става за пращане обаче.
За проверките - със сигурност не се проверява username на изпращача, дали domain-а се проверява не знам. В България единствено mail.bg знам да правят dns lookups при престигаща поща и да режат при несъвпадения, и пак не съм сигурен, че режат, когато домейн на email-а не съвпада с PTR на SMTP сървъра ти.
Т.е. просто трябва да пратиш писмо от kakvoto.i.da.e@validen.domain през SMTP-то на validen.domain. Така имаш 99% гаранция, че ще стане. Най-лесно е с твое си SMTP, ако имаш reverse DNS record при ISP-то ти. ;-)
Metanoia
01.04.03 г., 03:23
Originally posted by exabyte
Най-лесно е с твое си SMTP, ако имаш reverse DNS record при ISP-то ти. ;-)
А ако случайно има само уеб-базирана поща и не се е сетил може да пращаш картички на получателя от всеки адрес, който ти хареса :)
cluster_bg
01.04.03 г., 23:19
Originally posted by exabyte
SMTP имат.
sms.globul.bg. 14400 IN MX 30 mbox.btc-net.bg.
sms.globul.bg. 14400 IN MX 10 mxglfe01.globul.bg.
sms.globul.bg. 14400 IN MX 20 mail.globul.bg.
Не знам дали става за пращане обаче.
/.../
А тази информация откъде е? И кое е SMTP-то? mail.globul.bg, или всяко от изброените?
Originally posted by lini
някой ще каже ли накрая кой е мейл хендлъра на глобул? :)
а иначе аз прегледах РФЦ и се оказа че в "от:" можеш да пишеш всичко каквото си искаш, важното е да е в скоби :D
например:
ivan@abv.bg
ivan(ot susednia kvartal)@abv.bg
ivan@(byra byra sto cvhadura)abv.bg
ivan@ab(hahahaha ela utre)v.bg
Всичките тея адреси са валидни и отговарят на едно и също място - ivan@abv.bg :p
така че хора пробвайте да пратите така на някой от глобул и вижте дали ще се получи. Аз за съжаление съм на Мтел и не мога да си играя с това.
Става без проблем, супер си! Известяването пристига и естествено се чете "Вие имате емаил от ivan(ot susednia kvartal)@abv.bg - това е идеално за кратки съобщения без набутване за реплай, но трябва да се провери колко дълго може да е съобщението в скобите. Това през SMTP-то на интернет-доставчика ми.
exabyte
02.04.03 г., 03:39
Originally posted by cluster_bg
А тази информация откъде е? И кое е SMTP-то? mail.globul.bg, или всяко от изброените?
Информацията е от DNS lookup за mailboxes на globul.bg. Тези три SMTP сървъри получават email-ите пратени до globul.bg. Дали клиентите им могат да ги ползват за пращат - не мога да кажа. Трябва да се пробва. Иначе и трите са SMTP-та, но ако някой от тях сатава за пращане през него това по-скоро да е mail.globul.bg.
cluster_bg
03.04.03 г., 01:44
Originally posted by DGP
Става без проблем, супер си! Известяването пристига и естествено се чете "Вие имате емаил от ivan(ot susednia kvartal)@abv.bg - това е идеално за кратки съобщения без набутване за реплай, но трябва да се провери колко дълго може да е съобщението в скобите. Това през SMTP-то на интернет-доставчика ми.
Абе нещо не го схванах това, ама както и да е. Пробвах от ОЕ да си пратя маил по подобен начин, ама скобите и текста в тях просто не дойдоха :(
Забелязах в опциите на мейл акаунта си поле e-mail address и от моя мейл го смених на message_text@mail.bg и стана! Дойде,
Vie imate e-mail ot message_text@mail.bg ...,
а го изпратих от пощата си в маил.бг!!! Сега остава да се напише една мъничка програма и всеки, който има SMS <-> e-mail ще може да получава безплатни смс от интернет. Казаха ми, че можело и php скрипт да се напише, ама не знам php...:(
exabyte
03.04.03 г., 15:32
Не знам до колко работи, но все пак...
http://z.3mhz.net/_forums/send.txt
Еми прилича да стане... само трябва и сървър, на който да се качи. :p
Originally posted by cluster_bg
Абе нещо не го схванах това, ама както и да е. Пробвах от ОЕ да си пратя маил по подобен начин, ама скобите и текста в тях просто не дойдоха :(
Забелязах в опциите на мейл акаунта си поле e-mail address и от моя мейл го смених на message_text@mail.bg и стана! Дойде,
Vie imate e-mail ot message_text@mail.bg ...,
а го изпратих от пощата си в маил.бг!!! Сега остава да се напише една мъничка програма и всеки, който има SMS <-> e-mail ще може да получава безплатни смс от интернет. Казаха ми, че можело и php скрипт да се напише, ама не знам php...:(
Кое по-точно не си схванал че не мога да стопля ... точно с Outlook Express го направих и аз - и дойде. Именно в полето на имейла ти (Tools -> Accounts -> Mail -> Properties -> E-mail adress) слагаш тези скоби и става без проблем.
cluster_bg
04.04.03 г., 14:50
На мен това от скобите не ми дойде, но без проблем си смених полето е-майл :)
Та не схванах за какво са скобите?
Авторски права на vBulletin