PDA

Виж пълна версия : Какво да правиме със SPAM-ерите?!

Страници : [1] 2

Ba4o Kiro
02.03.03 г., 14:14
Напоследък се наблюдава все по-засилваща се вълна от SPAM-ери във форума! При това дори стари участници го правят най-охотно, да не споменавам за новите...
Приемам всякакви предложения за справяне с проблема, за да не заприлича и нашия форум на clubs.dir.bg!

Моля гласувайте и изказвайте мнения ПО ТЕМАТА!

Тава са вариантите за гласуване с малко обяснение към тях.

Да им се прави забележка, без вземане на други мерки.

- Разчитаме на добрата им воля, да престанат с глупостите.

Да им се прави забележка, веднъж, и в последствие да се триe SPAM-а на участника.

- Да се предприемат конкретни "soft" мерки и ако участника не "прихваща" да се трият наред неговите "offtopic" изказвания.

SPAM-а да се трие незабавно, и да се прави забележка.

- По-"hard" мерки но с обяснение защо се е случило така.

SPAM-а да се трие незабавно без обяснение.

- Още по-"hard" мерки без обяснение ;)...

Да се "даунгрейдват" броевете постове на SPAM-ерите след забележка, изтриването на SPAM-а им и последващ нов "SPAM".

- Това ми се струва уместно, защото има доста хора които искат да "трупат постове" с говорене на глуости и ако не единствената, то една от целите им е по-голям брой постове.
"Даунгрейдването" на постовете да е с 50 броя при първоначално провинение, и със 100 за "рецидиви" ;). Който няма толкова постове - отива на "0".

След няколко предупреждения и триене на "SPAM", участниците да се "ban"-ват от форума.

- Най-крутата мярка.

Да се овъргалят в катран и перушина веднагически ;)...

- Моят любим вариант :devil:

Тук е мястото да повторя (за кой ли път) - когато искате да добавите нещо към Ваше изказване, ползвайте "edit" бутон-a и го добавете към предното Ви изказване (при положение че няма участник "постнал" след Вас), а не разводнявайте темата с нов "пост"!

Може да звучи глупаво и детинско но не ми харесва "израждането" на форума напоследък и ми писна модераторите/администраторите да сме падари! Няма начин, играта трябва да има правила...

PEACE...

gaburko
02.03.03 г., 14:21
Аз гласувах за "Да им се прави забележка, веднъж, и в последствие да се триe SPAM-а на участника". Мисля, че като първа мярка е добре - хем има някакво наказание, хем не е толкова крайно. Но май трябват някакви мерки вече.

Ba4o Kiro
02.03.03 г., 14:28
Аз както казах съм за последния вариант :devil: ...

Също така приемам предложения за "някакви" мерки!

GeniusLoci
02.03.03 г., 15:07
Ами зависи кое имаш предвид като спам - дрънкането на "празни" теми на грешни места не е в реда на нещата - макар че и аз го правя..но за това просто да се отделя темата.
За писането на глупости в чужда и очакваща отговори тема - забележка+триене следващия път.
За "трупане на постове" - ами ако се трупат в тема с "n" брой участници и интерес към нея - нека си стои..раздела "Общи" не ми изглежда да е предназначен за компютри от доста време, а и ако се ограничим чак в такава степен....

Satanail
02.03.03 г., 15:14
Напоследак наблюдавам, че има доста юзъри, регистрирали се доста скоро (1-2 месеца) и вече направили героите по 250-300 поста - кои от кои по-тъпи и безсмислени. Направо боза започва да става форума!
PEACE!

Ba4o Kiro
02.03.03 г., 15:20
GeniusLoci - я един от главните SPAM-ери... ;)

Хубаво - "Да се отделя темата", да ама няма да се обръщам/е на пазач/и (както споменах по-горе).
Знаеш ли колко време отнема да се "отдели" плявата в една тема от смисленото?!
Доста - трябва да ви прочета всичките глупости и да преценя кое да остане и кое да го махна, след това правя нова тема с "плявата", а старата остава на мястото си вече "очистена". Средно за тема поне 5-10 мин. докато ви изчета глупостите + техническата част по изпълнението... А представяш ли си какво става ако постовете са повече и по-дълги?!!!!
Ства въпрос за теми в които хората питат нещо, а други хора (ти включително) си разчешват езиците (пръстите) за съвсем различни неща!
Когато темата е отвеорена с цел "SPAM - разчешване на пръсти", като да речем "Играта на думи" - става, но в тема за "Radeon 9100 + OMEGA Drivers" или "GeForceFX + Performance" да ми дрънкате за "боски" и "брички" - е МЕРСИ!
Никой не искам да ограничавам - просто искам да останеме СЕРИОЗЕН ХАРДУЕРЕН форум, а не да станеме като форум-а на Data.bg и други подобни!
Ти и още няколко човека се стараят да направят точно обратното!

GeniusLoci
02.03.03 г., 16:58
За "Radeon 9100 + OMEGA Drivers" - темата беше приключена, затова почнах с тия..хъхъ - боски..

А за другата вини Моллов и снимката му е astral - аз до едно време се опитвах ..метафорично да си кажа мнението, и си мислех че и той така, ама..

Кире, като се изчерпа една тема, защо трябва да се затваря веднага или да се трият по-нататъшните постове в нея?

в същия дух - мен наричаш спамер, а хора като Gh0s7, The Mask и GAINER си "пляват" спокойно с по не знам колко теми и поста дневно, от които няма и един в който да са помогнали на някой за нещо..че даже и мъчат останалите да четат простотии на не знам какъв език (че то това на Gh0s7 не е български, въпреки многобройните ми опити да му го напомня).
Виждаш че има теми, в които и дума не съм обелил - не разбирам, или по-точно не смятам че разбирам - не се обаждам - от друга страна има и хора, които само да пусна нещо не тооочно по темата и почват да се заяждат - за какво? Да си стоя и да ги гледам? А-а, не объркали са се - отговарям си като пич...
не съм седнал да пускам отговори за "бройката" - но понеже някои се дразнят от бързо натрупване на постове - ами като съм във форума по 15 часа на ден..всъщност не съм само от 06 до 14-15 часа примерно - като си легна - през останалото време си седи отворен...
EDITED - и CELERON_new с безкрайните му въпроси го забравих..сам си пита и сам си отговаря...

Ba4o Kiro
02.03.03 г., 17:29
Ники,

Целта ми не е да правя "забележки" персонално на теб, Тодор или на някй друг!
Целта е да ви се обърне внимание на нещата които правите и да се регламентират действията ми/ни при такива ситуации...
Недей да казваш "аз съм лош, ама защо и другите лоши не ги биете"!
Въпроса засяга всички ви! Теб би трябвало да те засяга НАЙ-МНОГО поради причината че си част от екипа, и би трябвало да имаш малко "задръжки" и да пишеш само когато имаш какво да кажеш, а не "по принцип"!

Като се изчерпе дадена тема - край, престава да се пише в нея и тя заминава към по-задните страници на форума. Няма нужда като се изчерпе темата в последствие да си чешете езиците "кат' за световно" за щяло и нещяло...

Dark Skywalker
02.03.03 г., 18:10
Bа4о Kiro, според мен нещата малко биха се укротили, ако модераторите използват по-често функцията за затваряне на темата. Сигурно над 90% от въпросите намират своя отговор в рамките на първите 5-10 поста, а всичко друго е баластра. При все това за четири месеца съм видял сигурно не повече от 10 затворени теми. По други форуми съм виждал правила, според които не е желателно да се отговаря по тема с над определен брой натрупани постове (например 50). Може би такова правило трябва да бъде въведено и тук?

GeniusLoci, нима фактът, че киснеш по 12+ часа във форума дневно, ти дава оправдание за толкова много писане? Ти за какво посещаваш форума, за да помагаш на хората или просто ей така? Не ми е работа тук да коментирам дали нещата, които пишеш, са добри или лоши, качествени или некачествени, но може би трябва да помислиш дали не е редно да оставиш и на другите поле за изява, а за себе си да запазиш правото да вмъкнеш нещо, ако по дадена тема се говорят глупости или т.н. Честно казано, напоследък наистина ми прави впечатление, че всяко второ мнение идва от теб. Успокой малко топката, форумът не е всичко! (И да не вземеш да се обидиш, ей!)
;)

Отговорите в този poll не ми харесват и няма да гласувам, защото има различни видове спам. Вместо това ще дам няколко предложения.

• За неконструктивните коментари в раздел "Далавери" правилото за незабавно триене вече се прилага доста редовно. Предлагам там следващата стъпка да бъде вмъкване на изискване в правилата заинтересуваните участници да търсят автора на темата чрез РМ, ICQ, електронна поща, телефон или друг указан от него начин. За неспазване на изискването - триене + забележка.

• За неспазването на правилата за писане на кирилица - да се кирилизира мнението на съответния участник до три пъти и да му се прави забележка. Всякакви по-нататъшни некирилизирани постове да се трият незабавно.

• За писането на коментари не по темата - да се правят забележки, след което да се трията по-нататъшни постове.

• За публикуване на теми в неподходящи раздели на форума - също забележка.

Не знам доколко е възможно да се направи нещо като талон на всеки от участниците, където се отбелязват направените забележки. Ако се натрупат повече от пет забележки за определен период от време - например един месец, явно съответният потребител не проявява достатъчно уважение към останалите участници и той трябва да си ходи.

Останалото мисля е в ръцете на всички нас като участници. Всички взехте на подбив новия "Духчо", задето пуска тема след тема, но и се скъсахте да му отговаряте, нали? Както му се смеете, така можете да го игнорирате.... Може би при такива случаи модераторите също трябва да проявят по-голяма активност при обединяване на сродни теми.

Неприятното в случая е, че модераторите наистина ще трябва (поне за известно време) да се изявяват по-активно като пъдари, но според мен усилията си заслужават....

GeniusLoci
02.03.03 г., 18:33
Може би сега трябваше да оставя да се появят още 10+ мнения и тогава да отговоря - така щях да "оставя и другите да се изкажат"...
Originally posted by Ba4o Kiro
Ники,

Целта ми не е да правя "забележки" персонално на теб, Тодор или на някй друг!
Целта е да ви се обърне внимание на нещата които правите и да се регламентират действията ми/ни при такива ситуации...
Недей да казваш "аз съм лош, ама защо и другите лоши не ги биете"!
Въпроса засяга всички ви! Теб би трябвало да те засяга НАЙ-МНОГО поради причината че си част от екипа, и би трябвало да имаш малко "задръжки" и да пишеш само когато имаш какво да кажеш, а не "по принцип"!

"По принцип"?
Ловиш се за думата..."по принцип" говоря когато казвам нещо отнасящо се не само за конкретния случай, а и за много подобни.
Не съм и решил, че забележката е персонално към мен - ти я направи такава - не се смятам за "лош", и за мен си действията ми са си оправдани (ъ-ъ, без тия за каките ... ;))

Originally posted by Dark Skywalker
GeniusLoci, нима фактът, че киснеш по 12+ часа във форума дневно, ти дава оправдание за толкова много писане? Ти за какво посещаваш форума, за да помагаш на хората или просто ей така? Не ми е работа тук да коментирам дали нещата, които пишеш, са добри или лоши, качествени или некачествени, но може би трябва да помислиш дали не е редно да оставиш и на другите поле за изява, а за себе си да запазиш правото да вмъкнеш нещо, ако по дадена тема се говорят глупости или т.н. Честно казано, напоследък наистина ми прави впечатление, че всяко второ мнение идва от теб. Успокой малко топката, форумът не е всичко! (И да не вземеш да се обидиш, ей!)
;)
Останалото мисля е в ръцете на всички нас като участници. Всички взехте на подбив новия "Духчо", задето пуска тема след тема, но и се скъсахте да му отговаряте, нали? Както му се смеете, така можете да го игнорирате.... Може би при такива случаи модераторите също трябва да проявят по-голяма активност при обединяване на сродни теми.
Какво означава "да ми дава право"?
Или "да дам поле за изява" - ВИЕ натяквате редовно че това не е място за персонални изяви, а място, където може да получиш помощ - интересно когато мога да отговоря на даден въпрос дали ще трябва да се наложи да изчака и да дам "поле за изява" на поне няколко души, само за да проверя те знаят ли си урока? Или е по-правилно да си кажа мнението, особено ако е правилно (естествено е да има и погрешни - някой от вас да е безгрешен?)?
ОК - отсега нататък ще "вмъквам" по нещо само ако човека с въпроса се е "отчакал" или му говорят глупости. ОБЕЩАВАМ!
На Gh0s7 му отговарях веднага, за да прекратя възможността му за повече въпроси - не че имаше ефект, защото след има-няма два часа той си питаше същото, или нещо подобно. Споменавал съм вече и още една причина - като не му се отговаря или му се зтвори темата (не само на него) се появява нова с подобно питане - ясно е, че в случая е по-добре да му се отговори.

И да не вземете да се обидите, ей!;)
Аре и със здраве, изчерпах си лимита за писане, а и ми секнаха подходящите отговори.:o
Вземете ме изхвърлете, щото съм писал повече от другите и не оставям за тях.....

QWERTY
02.03.03 г., 18:43
На мнение съм, че спам-а трябва да се трие. Няма друг начин. Това е.

Правилата са много хубаво нещо, но практическото им прилагане е отговорност на модераторите/администраторите. Тоест това, че във форума присъстват теми на латиница, чист спам, и т.н. е по вина на модераторите. Валерий на последък не е толкова активен (по абсолютно обективни причини) и това се вижда с просто око. В "хардуер" и "общи" струва ми се, трябва да се затегне режима.

Георги
02.03.03 г., 20:40
Аз гласувах за това:

Да се "даунгрейдват" броевете постове на SPAM-ерите след забележка и изтриването на SPAM-а им.

Dark Skywalker
02.03.03 г., 22:47
Originally posted by GeniusLoci
Какво означава "да ми дава право"? Не знам какво означава, аз бях написал "да ти дава оправдание".

Originally posted by GeniusLoci
интересно когато мога да отговоря на даден въпрос дали ще трябва да се наложи да изчака и да дам "поле за изява" на поне няколко души, само за да проверя те знаят ли си урока? Или е по-правилно да си кажа мнението, особено ако е правилно (естествено е да има и погрешни - някой от вас да е безгрешен?)?
Не приемам за естествено някой да напише нещо неправилно, да го прочетат примерно 50 човека (които съвсем нищо не разбират, но ще запомнят погрешното), след което примерно 51-вият да каже, че не е така и ти да постнеш "Опс, сори". Идеята на форума и особено функцията на старшите участници е да дават абсолютно, ама 100% проверена информация. Инак всеки може да пише много думи думи думи, но къде е смисълът?

Загледай последните си триста поста и виж колко от тях са в помощ на участниците, носят полезна информация и като цяло имат някакъв особен смисъл. Аз например направо побеснях, като прочетох написаното от теб за онази записвачка на MSI: как си имал два дни до приключване на броя на списанието и така и иначе.... Не ти прави чест, Ники, каквито и да са били обстоятелствата!

Огромна част от инак грамотните българи явно не осъзнава силата на написаното, както и това колко хора ще го прочетат. Затова журналистите по вестниците си позволяват да пишат откровени глупости, затова нямаме ценна преса, телевизия и всякаква друга журналистика. Когато човек пише нещо, което остава след него, той трябва да може да застане зад думите си в по-късен момент. Да защити тезата си. Да помни, че думите му могат да бъдат използвани от злонамерени лица срещу него самия.

Има една приказка - "Казаното отлита, написаното остава"........

Припомняйте си я от време на време.

The Bandit
02.03.03 г., 23:20
"SPAM-а да се трие незабавно, и да се прави забележка" е скромното ми мнение, най-ефективно би било. Друго нещо, което е наложително е да се обединяват сходните теми. Разбирам, че би изисквало доста усилия и загуба на време от модераторите, но факт е, че 80 % от хората, които пишат нещо ги мързи или не искат да пуснат един "search", дори не изчитат темите от първата страница на форума и така се полчава, че на нея висят по всяко време 2-3 еднотипни дисксии, касаещи едно и също. А иначе нещо не разбрах идеята на "даунгрейдването" на постовете, какво значение има дали някой е с 500 или 10 поста, все ще може да си поства, каквото иска и тогава какъв е ефектът от тази мярка?

Ba4o Kiro
02.03.03 г., 23:23
Ефекта ще е следния:

Когато някой пише SPAM само и само да натрупа постове - "резват му се крилата" веднъж дваж*, постовете му намаляват и той ще усети че това не е начина да постигне "повече точки". Тоест, по пътя на логиката би трябвало да се сети, че колкото повече SPAM-и, толкова повече ще му намалява броя постове вместо обратното!

Капиш?!

*10q paparac

Iosif
02.03.03 г., 23:35
Махнете броя на постовете просто и никой няма да се опитва да трупа. Освен ако реши да не си ги пише на листче или да си програмира специален counter...;)

Paparac
02.03.03 г., 23:36
Ефекта ще е следния:

Когато някой пише SPAM само и само да натрупа постове - "резват му се крилата" веднъж дваш, постовете му намаляват и той ще усети че това не е начина да постигне "повече точки". Тоест, по пътя на логиката би трябвало да се сети, че колкото повече SPAM-и, толкова повече ще му намалява броя постове вместо обратното!

Капиш?!

Искам да кажа следното!!!Като толкова много се мразят SPAM- постовете, нека пишем на български...,

GeniusLoci
02.03.03 г., 23:38
Съжалявам за "правото", объркано с "оправдание" - аз не съм и няма да сe оправдавам.
За мненията отново се ловиш за думата. Отсега нататък няма да пиша на места, където е нужно мнение от някой - изявявайте се свободно, ширете се, пишете си и .....

Аз например направо побеснях, като прочетох написаното от теб за онази записвачка на MSI: как си имал два дни до приключване на броя на списанието и така и иначе.... Не ти прави чест, Ники, каквито и да са били обстоятелствата!

Това, че си признах че съм я написал не е било достатъчно - явно трябва да си махна по-гоямата част от сигнатурата и да си направя сепуко.

Някой от "критикарите" за по темата "MSI" обърна ли внимание, че това ми е работа? И кога е писана статията?
Че когато някой нещо иска аз го правя за да ми платят - след мен има редактор, главен редактор и шеф, и всичките го четат - ако имате въпроси или забележки се обърнете към тях - питайте защо за писачката има положително мнение и т.н.
Както казах - сега ще го напиша и с големи букви - писачката която тествах си работеше безпроблемно и безгрижно. Това че сега сте видели на сайта инфо за поддържаните формати НЕ означава, че тогава го е имало. Тъпата писачка която ви е в главите НЕ съществуваше НА ДРУГО МЯСТО освен в Мост - на сайт или на хартия. Откъде да знам че не поддържа ш***** функции дето ги искате и че на конкретния човек ще му дадат скапана - има 1000, не, 2000 още поне продадени (щото и в Метро се продават), и няма кой знае колко оплакващи се - а ако никой не си или не иска да си припомни стари теми тук и на други места - аз съм от малкото, които настояваха, че MSI са скапани! И простата причина за това е опита който си натрупах с нея - СЛЕД тъпата статия...

Ма какво ли давам отчет...
Хвани и ми разгледай ТИ последните 300 не ами 500 поста...и отдели "спама" и кажи колко остават...Изключи раздел общи, който явно си е за спамописане - и по принцип тови трябва да му е и целта - свободни разговори на всякакви теми - ако бъркам поправете ме..примам критика в случая.

По същия начин, по който някой трябва да си "защити" тезата, може и да се "отрече" от нея! И е в реда на нещата - след като е получил доказателства за обратната теза например.

Отивам и сепуко да си направя...обещавам тържествено , че ще ви оставям вече "поле за изява"...и няма да пиша глупости.

За твое сведение имам 3 сгрешени "отговора" от около 1000 - както казах - никой не е безгрешен. И за трите ме поправи Киро. А и 4-ти - сбърках първия филм на Брад Пит...
Като говориш за мълчание, 100% верни отговори и "стари участници" - да не обръщаме внимание на мълчанието на старите участници в някои теми...или по-скоро странните им изказвания..

Originally posted by Iosif
Махнете броя на постовете просто и никой няма да се опитва да трупа. Освен ако реши да не си ги пише на листче или да си програмира специален counter...;)
Напълно съм съгласен - така поне ще избегнем една купчина излишни теми, и няма да е ясно кой откога е тук. Спокойствие му е майката.

EDITED - последните редове ги изтрих, защото звучаха като заяждане и породиха излишен спор.
Мир да има!

Paparac
02.03.03 г., 23:59
Трия наред, няма смисъл...

Paparac
03.03.03 г., 00:06
.........................

ShakAttak
03.03.03 г., 00:11

Тук е мястото да повторя (за кой ли път) - когато искате да добавите нещо към Ваше изказване, ползвайте "edit" бутон-a и го добавете към предното Ви изказване (при положение че няма участник "постнал" след Вас), а не разводнявайте темата с нов "пост"!

Май трудно им влиза на хората нещо в главата!

ПС: Точно това е и проблема на форума и единственото решение е КРУПНИ мерки!

Paparac
03.03.03 г., 00:13
Originally posted by ShakAttak
Май трудно им влиза на хората нещо в главата!

Е тва не е ли спам, подлиз, подмаз, а?

Ba4o Kiro
03.03.03 г., 00:23
paparac

Я ми кажи моето момче, какъв ти е проблема? Какво не ти хареса в поста ми? Липсата на запетайки или на пълни (празни) членове? Никога не съм твърдял че съм завършил "Българска Филология"!
Ако нещо те дразни в написаното от мен - казвай направо КОЕ! Но се концентрирай над СМИСЪЛА, а не над ПРАВОПИСА! Ясен ли съм сега?!!!
Както бях споменал в друга тема - ако се сложи правописна проверка и ограничение, 90% от хората във форума няма да могат да пишат (и аз включително).
Нещо не можах да схвана идеята на по-горните ти постове...
Ако имаш да казваш нещо - моля направи го с PM или в друга тема, а недей да пълниш темата ОТНОВО със странични въпроси.

P.S. След получаване на PM от paparac (който действително е завършил Българска Филология) искам да кажа следното:

1. Извинявам му се за обръщението "Моето момче".
2. Разбирам (вече) защо толкова ни се дразни на "неграмотността".
3. Не можем (болшинството администратори/модератори) да се превърнем и в "коректори" на правописа защото:
- най-малкото не сме чак толкова "на ти" с граматиката и правописа в българския език (визирам главно себе си).
- не намирам нужда, важното е да се разбира смисъла на въпросите/отговорите.
- няма да ни стига времето за нищо друго освен за това.
4. Държиме да се пише на кирилица, а не на kirilica точно за да се улесни комуникацията.
5. Ще се радвам занапред всичко написано в тази тема да е ПO TEMATA!

Paparac
03.03.03 г., 00:47
[QUOTE]Originally posted by Ba4o Kiro
[b]paparac

Махам всичко по моето мнение в този случай, просто игнорирам...

ShakAttak
03.03.03 г., 00:50
Originally posted by paparac
Е тва не е ли спам, подлиз, подмаз, а?

Не мога да разбера по какъв начин съм те засегнал с предишния ми пост, единствената ми цел беше да се види, че хора претендиращи за компетентност допускат грешки, понеже точно ти даваш акъл как да се пише в форума, а не спазаваш елементарни неща които за написани "два реда" по-нагоре. Ти го разбирай както искаш, а относно правопис не виждам за какво толкова си се загрижил за това, че човек е неграмотен си е единствено за негова сметка. Тази тема все пак е за SPAM, а не за правопис има други в които можеш да предлагаш твойте мнения относно правописа, но както виждам и ти не си безгрешен с него за да говориш за това (подпиз)

Paparac
03.03.03 г., 00:57
Originally posted by ShakAttak
Не мога да разбера по какъв начин съм те засегнал с предишния ми пост, единствената ми цел беше да се види, че хора претендиращи за компетентност допускат грешки, понеже точно ти даваш акъл как да се пише в форума, а не спазаваш елементарни неща които за написани "два реда" по-нагоре. Ти го разбирай както искаш, а относно правопис не виждам за какво толкова си се загрижил за това, че човек е неграмотен си е единствено за негова сметка. Тази тема все пак е за SPAM, а не за правопис има други в които можеш да предлагаш твойте мнения относно правописа, но както виждам и ти не си безгрешен с него за да говориш за това (подпиз)

Няма да споря повече, всеки да си знае гьола...

GeniusLoci
03.03.03 г., 01:02
5. Ще се радвам занапред всичко написано в тази тема да е ПO TEMATA!
Явно няма да ти се сбъдне желанието...
ShakAttak - безмислено е да се заяждате за подобни дребни правописни грешки - както казах тук няма проверка на правописа - и ти си написал едно "з" вместо "с" , и то точно в поста, в който "раздуваш" проблема и посочваш такава грешка...
Пишете тук за СПАМ-а, а не за правописа - ако искате такава тема - отворете си и си спорете!
Не се заяждам!
Не се заяждайте и вие!
Мир да има!;)

Ba4o Kiro
03.03.03 г., 01:06
Махам всичко по моето мнение в този случай, просто игнорирам...

Това не го разбрах, но няма значение...

- И без подпиЗ си си неграмотен, нямам против, тъпо е да се говори за български, без да се умее грамотно, тва е...."

Ако обичаш недей да обиждаш останалите членове на форума! Има го в правилата с които си се съгласил като си се регистрирал!
BTW - за неразбралите - "З"-то в случая е написано НАРОЧНО!

- А компетентност не винаги значи грамотност, е затова е не на място "скачането" срещу латиницата във форума, като както се пише, че това ще го четат поколенията. Е, кво, смешнотиите ли да четат, относно българския или какво??

"Скачането" срещу kirilicata е защото е много гадно да се чете на kirilica, било и то - изключително грамотно написано! Предпочитам (аз, а предполагам и всички останали), да чета на кирилица, била тя написана и неграмотно...

ОТНОВО ПОВТАРЯМ - Темата е за SPAM! Следващият пост който е "не по темата" ще го тия без предупреждение, без значение кой го е написал!

ShakAttak
03.03.03 г., 01:21
Не съм целял да споря, нито да се заяждам с някой единственото което исках да отбележа е свързано точно със СПАМа и е написано изрично в началото на тази тема.
А за правописните грешки не говоря, просто подчертах написаното от paparac (подпиЗ), защото именно той говори за правопис и прави СПАМ, но се чудя за какво изобщо пиша по въпроса щом само на мене ми прави впечатление, а не на хората които искат да се премахне СПАМа, в крайна сметка само изразих мнение, което мислех че е полезно и за което вече съжелявам без да целя да обиждам никой!

ПС: Май само Ва4о Kiro разбра за какво става дума или просто другите не са си направили трудът да прегледат цялата тема преди да отговорят!

Valeri
03.03.03 г., 09:40
Пиша този текст в bold, че да го прочетете добре и да помислите сериозно върху него!

Ако имам правото да трия постове на латиница + такива, които сметна за spam, тогава имам правото да изтрия всичко, което не ми хареса персонално, при това без да види никой оригиналния текст! Не искам някой да има такива права... Искам потребителите да си знаят техните права и ако напишат нещо без основания за забележки, то да не се пипа. Кой ще решава кое е spam и кое не? Много ми е неприятно да видя пост, където пише ADMIN EDIT или MODERATOR EDIT + текста го няма! В "Хардуер" е грозна гледка! Натам ли отиваме с правата и правилата? Нали обидите щахме да заместваме с "*"? Ами къде има правило за spam, че да се трие пост? Ами къде има условие да се преименува тема от модератор, на който не му харесва заглавието? Наистина аз поех инициативата за правилата и отчасти за кирилицата, но ми се струва някои хора почнаха наистина да се засилват по нанадолнището...

Ba4o_Kiro и GrigorBG оставям настрана, защото форумът си е техен и могат да си правят каквото поискат, но от сега нанатък видя ли пост с липсващ текст и обяснение, което не отговаря на сегашните правила на форума, веднага пускам poll с искане за оценка на съответния модератор. Това могат да правят и всички останали потребители на форума. Който получи слаба оценка да става обикновен потребител без права върху Edit и Delete! Същото ваши и за затворена тема без изясняване на въпроса на питащия, колкото и глупав да е той. Не желая да се ползват правилата на форума с тъклуване по лична преценка и да имат влияние личните отношения... Никога не е имало толкова червен текст от модератори по темите! Ако продължава така ще искам да се отвори служебен форум за администратори и модератори, където да се разбираме кой какво ще прави и най-вече как ще го прави...

Paparac
03.03.03 г., 10:12
Е точно това исках да видя, чуя или там както се сметне за правилно. Прекалено изнервена е в последно време обстановката, вместо като се погледне слънцето навън, спомним си студа и облаците преди месец, да се усмихваме поне повече.

П.П С това май трябваше да започна. Честит 3 март, БЪЛГАРИ!!!

Ba4o Kiro
03.03.03 г., 12:13
Валерий,

Червените надписи във "Хардувр" се наложиха! Много добре виждаш, че съм изтрил само обидите. Са съжаление, същите бяха отправени от модератор. Искам да предупредя всички модератори и администратори че НЯМА да толерираме триене на цели постове (когато са по темата) без значение какви са били целите!
Триенето ще се прилага само за обиди, явно незачитане на правилата на форума или откровен SPAM!
Колкото до Stan - ще го помоля, за пореден и последен път, да не променя имена на постове освен ако не са написани на kirilica или са обидни за някой участник във форума!!!
Триенето "за спорта" и "защото ме дразни" или "защото ми харесва" не го одобрявам!
Ако някой има да каже нещо ИЗВЪН конкретната тема за SPAM-а - моля да ми напише PM!

The Penalty
03.03.03 г., 22:22
Както виждам нещата, май първо ще трябва да се разберете модератори+администратори кой, какво, къде и колко и след това да се казва на редовия юзер какво да прави (и дали е спамър).
(Нещо не го виждам вашия пример?!)

Принципно съм съгласен с Валерий, че не бива да се трие ей така - заради спорта или защото конкретния модератор не е бил на кеф. Обаче, нали точно заради това са ви пльоснали ВАС да сте модератори?! Нали защото сте най-трезво мислещите и най обективни участници?!..Или нещо бъркам? Нали ваша е преценката кое да се трие и кое не.
Елементарно е да се създадат правила и един-двама да дебнат дали се изпълняват, аз обаче си мисля, че работата на модератора е от субективната си преценка да вземе правилно решение, а не да ми се правите на ... или недай си боже на ... :D

Stan
03.03.03 г., 22:55
Значи вчера с удоволствие изтрих един пост, за който писах, че разпалва война. Днес постът се "възстанови" и в него се изля толкова гнъс и помия, че направо ме е срам. Доволен ли си, Валерий, че това нещо видя бял свят? Аз лично не мога да си обясня отстъплението ти - не може хем така, хем така. Какво стана с идеите, за които говорехме едно време? Модератори бол, екип голям, а хора няма! Е сега Стан е напълно САМ/ALONE в Хардуер, чат-пат Бачо Киро се намесва да помага /за което евала, щото не му е работа/, всички други си измиха ръцете, ама виж, да си кажат "тежката" дума и да си изявят претенциите, цена нямат! Е при положение, че почти съвсем сам се наемам да върша черната работа, защото все пак някой трябва да я върши, нали така, все пак си трябва някакъв пъдар, ей-така, от кумова срама, как няма да съм черната овца?!?

Знаете ли какво, писна ми от "мнения". Ако някой се наема с нещо реално да помогнем на форума, да го направи. Взе да ми се повръща от изявления - "ама как така, ама защо се прави това, ама защо се прави онова". Служебен раздел за изясняване на задълженията и отговорностите - ОК, Валерий, предполагам няма да отнеме повече от 10 минути създаването му?

Iosif
04.03.03 г., 17:35
Ok само неразбрах защо ми изтри последния пост? Този в "Общ софтуерен форум"

GeniusLoci
04.03.03 г., 19:19
Originally posted by Stan
Значи вчера с удоволствие изтрих един пост, за който писах, че разпалва война. Днес постът се "възстанови" и в него се изля толкова гнъс и помия, че направо ме е срам. Доволен ли си, Валерий, че това нещо видя бял свят?.....
АЗ съм доволен, че онази тема бе отворена отново - за мен е погрешно именно затварянето - на кой му пречат4дългите" теми и какво се пише в тях? Дали е по темата - ами ако правим пък за всяко нещо нова тема?? Какво ще сатне тогава - затова ли трябва дапомня точното заглавие на стари теми за да ги открия, защото не могло да се пише в стара, и трябва за всичко нови да се отварят...
Предложих на Григор като най-често "висящ" във форума участник да бъда и модератор в Хардуер (поне..) - не ми пука ще или не (като гледам негативното мнение за писанието ми в списанието и как то влияе на тукашни мнения...или мненията за няколкото ми погрешни IMHOпоста....)

pav
04.03.03 г., 21:22
Аз съм ЗА триенето на постове . Даже ако може направо да се махат напълно , а не само да им се трие съдържанието . Хич не искам да чета тонове глупости изписани задължително от хора , които са членове на форума от днеска или от вчера . Разчитам на трезвата мисъл на модераторите и щом са там да пресяват глупостите от постовете , в които има поне малко смисъл то нека да го правят . Поздравявам Dark-а с новия му статут на модератор (така , май ще го задържим тука и няма да се откаже от форума ) :) .

alexz
04.03.03 г., 22:44
Долу СПАМ-а... ама никаква толерантност към спамерите не трябва да има, подадеш и пръст и ти вземат ръката... :(

Все пак - да не се смята за СПАМ 'разведряването' на атмосферата/темата с малко лафове - в края на края трябва да си го направим весело, нали? Иначе КОЙ ше ни го направи?!? :) :D

Valeri
05.03.03 г., 07:51
Originally posted by Stan
Доволен ли си, Валерий, че това нещо видя бял свят? Аз лично не мога да си обясня отстъплението ти - не може хем така, хем така. Какво стана с идеите, за които говорехме едно време?

Няма положение "хем така, хем така"... едно време писах правилата с идея да са не само определящи действията на потребителите, но и отчасти на модераторите. Няма условие, при което постът да се изтрие, дори ако съдържа обида или конфликт. За това говорихме, ама ясно не сме се разбрали. Ако някой е написал мнението си във форума, каквато и война да разпалва или глупост да съдържа НЯМА ДА ТРИЕШ!!! Затваряш темата и толкова! Защо ти трябва да си единствения, който да решава дали темата заслужава да живее или не, без да даваш право на никой друг да види дали е така? Обърни внимание на това, което ти е написал и Ba4o Kiro. Първо прочиташ правилата, след това мислиш да направиш нещата с най-малко залагане на конфликт от твоя страна... изтриване на поста или преименуване на тема водят до въпроси "Защо Stan?"... с нищо по-добре не става. Колкото повече се намесваш така демонстративно грубо, толкова повече ще ти се налага да се намесваш в бъдеще и нещата отиват на още по-зле... затова и толкова червени текстове има последно време, изнервя се обстановката излишно.

(всъщност сега отивам да видя какво има и какво няма в раздел "Хардуер")

Аз съм за "Да им се прави забележка, без вземане на други мерки"... за мен нещо може да е spam, но за друг то да е интересно, дори полезно. Мога да кажа на някого като мое лично мнение и препоръка "Виж какво, тук говорим за хардуер, отвори си тема в "Общи" и пиши там..." (примерно), но не смятам за правилно да му изтрия поста. Ако темата е много добра и има много "енциклопедична" информация в нея, тогава е друго, но пък ние имаме малко такива теми последно време. С нарастването на броя на участниците форумът се "размива" от нарастналия брой на мисли и мнения, но няма начин да е друго. Със сила няма да стане...

Metanoia
05.03.03 г., 10:33
Originally posted by MapBuH
видях че Dark Skywalker вече е модератор в Х,П и О - браво, много сполучлив избор според мен.
Според мен и V I P E R или някой друг (но V I P E R, тъй като е новинар и ми е приятел е най-подходящ :D ) още трябва да се сложи като модератор и да се пипа МНОГО СТАБИЛНО! Stillian също може да бъде такъв, както и още няколко хора, които обаче май ще ги предложа, защото са ми приятели и/или просто симпатични за това няма да ги кажа.
Ще помоля наистина ВСИЧКИ, да се въздържат (особено в близко време) от всякакъв спам и приказки извън темите: Когато някой пита за TVOUT на Radeon 9100 да не се говори, че картата е жълта или скапана, а да се помогне на човека.
Когато става дума за процесори и/или чипсети на АМД Валерий(и преди съм ти казвал, и ти въпреки, че ми противоречеше си си взел бележка, но някои други - не) и другите, които нито имат опит, нито имат желание да проимат с такава платформа да не се обаждат.
Да НЕ се говори НИКОГА принципно за или против някоя фирма като се прави сравнение с друга (АТІ срещу nVidia, AMD vs INTEL и т.н.). Ако има някой да казва нещо да е за конкретен продукт!
Потребители, които лазят по нервите на всички (и които СИСТЕМНО пишат на латиница или на някакво подобие на български език (извинявай Gh0s7)) да бъдат гонени след 3-4 предупреждения по РМ и във форума, като не им се отговаря междувременно на въпросите. Ако ги зададат пак - бан (е, при 2-3 такива грешки, не от първата).

Това ми е мнението. Трябва да се трият възможно по-малко неща. Както е написано в правилата тема, която се изроди отива в Общи с оставена връзка в Хардуер. А ако се започне с заяждане и лични нападки в тема, била тя и в Общи се затваря. Няма нужда да се действа грубо, но при условие, че се говорят само глупости модераторите трябва да не си поплюват, да прекратяват темата и точка.

Имам и друго предложение - ако някой иска да пише спам в дадена тема (т.е. нещо, което не е свързано с нея, като каки, коли и т.н.) да го пише с намален шрифт и то при условие, че не се прави подтема със спам вътре т.е. да не се втурват всички да му отговарят, особено ако нямат нищо по темата.

dancho
05.03.03 г., 13:05
Когато се регистрирах преди половин година, формумът беше без грешка. Сега наистина има много хора, които просто се опитват да трупат постове. Такива хора трябва да бъдат предупреждавани два, три пъти и после да бъдат даунгрейдвани постовете им.

Не мисля, че банването е решение. Ще се намерят и такива хора, които след бан ще се регистрират 10 пъти, само за да ни кажат на всички как ще ни правят братчета.

Asusux
05.03.03 г., 22:16
Интересна тема :D
Ако броя постове за някой хора е толкова важен на 99 да се събира комисия - следва разглеждане на писано досега и ти дава "Senior Member" или "Senior Spammer" :D пък идеята за махане на броя на постове си е много хубава, какви са тия записвания от по един ред във всяка тема.

astromi
06.03.03 г., 10:47
Гласувам за:
Да им се прави забележка, веднъж, и в последствие да се триe SPAM-а на участника.

но ако трябва да се действа по-твърдо бих гласувал за:
След няколко предупреждения и триене на "SPAM", участниците да се "ban"-ват от форума.

Не съм чел всички изказвания по темата, но едно ми "хвана" погледа - да се махне отчитането на броя постове.
Може да се направи класация със няколко звездички или нещо подобно, но да не се показва като цифра.

А, и едно пожелание - хора отърсете се от типично българското желание да обсъждаш някого, да го оплюваш ...

Stan
07.03.03 г., 16:10
Originally posted by Iosif
Ok само неразбрах защо ми изтри последния пост? Този в "Общ софтуерен форум"

Iosif, преди да заявиш така категорично нещо е добре да провериш първо. НЕ СЪМ трил твой пост от раздел "Софтуер", а и от който и да било раздел. Очаквам да се извиниш.

Iosif
08.03.03 г., 10:24
Да аз незнам кой го е трил.
И не казвам че ти си го трил.
Обаче не го намирам в софтуер...
И ако ще се унизяваме така
тогава и аз очаквам да ми се извиниш.

QWERTY
08.03.03 г., 10:50
Постът вероятно никой не го е трил, а е изчезнзл при последното омазване на базата данни на форума.

Stan
08.03.03 г., 11:17
Iosif, въпреки всичко аз или който и да било от модераторите извинение не чухме, но... здраве да е. Не разбрах само за какво АЗ да ти се извинявам, какво мислиш, че съм ти направил?

Какво точно имаше предвид с това: "Ok само не разбрах защо МИ ИЗТРИ последния пост?...", при положение, че сега казваш, че не си бил сигурен дали е изтрит, кой, какво, кога и т.н. Това е КОНКРЕТНО твърдение, отправено към КОНКРЕТЕН човек... Какво сега, на луди ли ще се правим?

Един малък пример за всички - Виждате ли как тръгват интригите във форума???:bua:

Iosif
08.03.03 г., 12:06
BIG SPAM:

Съгласен съм че е изчезнал.
Извинявам се че обвиних някой от вас...
не съм имал никого в предвид просто съм се изразил погрешно.
Stan мисля, че си доста нервен напоследък
не нужно да правиш циркове и да се самоусложняваш живота.:(
И не се занимавам с интриги. И не ме интересуват интриги.
Просто поста беше за една дипломна работа и ми беше спешно, така или иначе проблема с кирилицата в дипломната работа не беше решен остана си на квадратчета :( и поста изчезна и така...

Loshia_NIKJAM
08.03.03 г., 14:01
Всъшност за да се намали спама може лесно да се премахнат 2 от причините:
1. Необходимоста от 300 поста за да си сложиш собствена титла или по скоро да се забрани слагането на такава макар че си харесвам "Добрия човек"
2. Да се разреши слагането на собствен аватар ощи при регистрацията а не след 50 поста така поне ще избегнем пъвоначалното трупане на капитали(постове де) от новите участници. Ако някой се унесе ще се наложи модераторите да коригират аватара.

Когато се регистрирах преди половин година, формумът беше без грешка. Сега наистина има много хора, които просто се опитват да трупат постове.
Тогава форума не беше толково известен и в общи линии беше посещаван от специалисти и тук таме някоя заблудена душа която иска да пита за нещо и толкова не смееше много много да пише за да не се изложи пред останлите.
В момента положението е коренно различно форума е пълен с нови потребители и съответно средното ниво е поспаднало. Не може Valeri, Ба40, Григор, Тони....айде да не изброявам че все ще изтърва някой и ще го обидя за кратко да ги нарека клуба на знаещите та тези хора не могад да изпълнят 30-40% от постовете от всички постове във форума както е било преди. Това съответно води до по-ниското ниво. Разбира се има и нови участници който са наясно с материя но в общата бройка се губят. Та ниското средно ниво дава възможност повече участници да се изкажат по тема която не им е ясна и ето ти СПАМа - един каже глупост пет го поправят ама докато го поправят кажат и ти по някоя глупост и цялата тема отива по дяволите.
Лично мен не ме притеснява толкова спама от ненужни постове(някоя закачка м/у участниците) колкото постовете не по темата. Например отварям тема за видеокарти и в един момент чета как се отключва процесор, нещо също много интересно но не му е тук мястото и съответно сърча който много се препоръчва няма да го хване ако търся в заглавията на теми за отключване на процесори. А идеята е да се построи една стройна база от информация.
Уффф нещо взех да сеи губа първоначалната мисъл:mad:

Та сега ми идва идея за разделите но ще пусна нова тема за да не се пълни тази с ненуни неща.

Разбира се това е мое скромно мнение.

Valeri
09.03.03 г., 09:24
Аз лично не мога да обобщя резултати от тази анкета... не знам какво мисли Ba4o Kiro, който я пусна. Анкетата има много опции и те са много различни, мненията на хората също са много различни... 15-20 човека искат едно, други толкова друго, малко по-малко трето, пак толкова четвърто... така можем да разберем кой какво мисли горе-долу, но не и какво ще правим занапред. Аз затова предложих по-горе на този етап просто да се прави забележка за откровен spam без никаква връзка с темата и толкова. Ако е нещо много упорит авторът, тогава да се затваря темата (ако е изяснена) или да се почиства (ако е още "жива"). Да се трие наред по преценка на някого не приемам за вариант. На HWBG никога до сега не се е триело нищо, с изключение на постове на особено напористи с обиди участници. Сега има вероятност и упоритите с latinica да пострадат (което подкрепям), но за spam-а нека изчакаме.

kris
09.03.03 г., 16:43
Originally posted by Valeri
Сега има вероятност и упоритите с latinica да пострадат (което подкрепям), но за spam-а нека изчакаме.

Яко, спам може, а да се пише на латиница не може.
Добър приоритет на вредните навици :p :cool: :p

Ba4o Kiro
10.03.03 г., 00:22
Аз лично не мога да обобщя резултати от тази анкета... не знам какво мисли Ba4o Kiro, който я пусна. Анкетата има много опции и те са много различни, мненията на хората също са много различни... 15-20 човека искат едно, други толкова друго, малко по-малко трето, пак толкова четвърто... така можем да разберем кой какво мисли горе-долу, но не и какво ще правим занапред. Аз затова предложих по-горе на този етап просто да се прави забележка за откровен spam без никаква връзка с темата и толкова. Ако е нещо много упорит авторът, тогава да се затваря темата (ако е изяснена) или да се почиства (ако е още "жива"). Да се трие наред по преценка на някого не приемам за вариант. На HWBG никога до сега не се е триело нищо, с изключение на постове на особено напористи с обиди участници. Сега има вероятност и упоритите с latinica да пострадат (което подкрепям), но за spam-а нека изчакаме.

За ме, резултата е налице...
SPAM-а се трие, SPAM-ера се предупреждава 2-3 пъти, ако не "вдява", правя го COPPA User, сменявам му паролата и готово.

P.S. Защо са толкова малко хората от моята партия?! Можеше да пуснем в действие катрана и перушината :lol: :lol: :lol: :lol:...

Valeri
10.03.03 г., 06:43
Originally posted by kris
Яко, спам може, а да се пише на латиница не може.
Добър приоритет на вредните навици.

Кирилица и latinica се различават като "ДА" и "НЕ", докато SPAM е разтегливо понятие с голяма доза субективен фактор в оценката. Не виждам пак какво не ти е ясно...

За ме, резултата е налице...
SPAM-а се трие, SPAM-ера се предупреждава 2-3 пъти, ако не "вдява", правя го COPPA User, сменявам му паролата и готово.

Това означава ли да го нанеса в правилата на твоя отговорност?

Ba4o Kiro
10.03.03 г., 11:32
Това означава ли да го нанеса в правилата на твоя отговорност?

Абсолютно!!!
Вкарвай и правилото за задължителната КИРИЛИЦА!

t0d
10.03.03 г., 12:49
Интересно ми е дали ще въпроса приключи с това или при следващия moderator edit ще се задълбава отново...

Дара
10.03.03 г., 13:32
Напоследък се наблюдава все по-засилваща се вълна от SPAM-ери във форума! При това дори стари участници го правят най-охотно, да не споменавам за новите...
Приемам всякакви предложения за справяне с проблема, за да не заприлича и нашия форум на clubs.dir.bg!

Моля гласувайте и изказвайте мнения ПО ТЕМАТА!

Тава са вариантите за гласуване с малко обяснение към тях.

Може да звучи глупаво и детинско но не ми харесва "израждането" на форума напоследък и ми писна модераторите/администраторите да сме падари! Няма начин, играта трябва да има правила...

PEACE...

Това май са камъни в моята градина,а?

Ba4o Kiro
10.03.03 г., 14:43
Originally posted by wild rain
Това май са камъни в моята градина,а?

По-горе казаното от мен не е насочено към никого персонално и конкретно. Говорех "по принцип". Но както се казва - Гузен негонен бяга :lol: ... Или по-скоро "гузна" :D...

Дара
10.03.03 г., 15:14
Киро,
стига де.Бъди по-мил. С ищо не съм заслужила все пак.

Mollov
10.03.03 г., 16:29
По-горе казаното от мен не е насочено към никого персонално и конкретно. Говорех "по принцип". Но както се казва - Гузен негонен бяга :lol: ... Или по-скоро "гузна" :D...

Аре и ти сега... остави момичето ( жената ) на мира :) ;)

Dark Skywalker
10.03.03 г., 21:47
Я помислете върху това: за да се справим със spam-а, защо да не се увеличи времето между пускане на две последователни съобщения от 60 секунди на нещо по-голямо, например 3 или 5 минути? Или да се ограничи броят на мненията, които един участник може да публикува на ден... What do you think?

V I P E R
10.03.03 г., 22:07
Я помислете върху това: за да се справим със spam-а, защо да не се увеличи времето между пускане на две последователни съобщения от 60 секунди на нещо по-голямо, например 3 или 5 минути? Или да се ограничи броят на мненията, които един участник може да публикува на ден... What do you think?
Това със увеличаването на времето е неподходящо защото аз обикновенн влизам за 5-10 мин. и пиша по няколко теми едновременно, понякога и 60 сек. са ми много :). А така ако се вдигне времето на 5 мин. за да постна в 3 поста ще ми трябват 15 мин. което си е много. Също така броя за постове в един ден е неприемливо да се слага, защото понякога ми се случва да не гледам форума 2-3 дни и после поствам в няколко теми и ако са повече от лимита трябва да чакам до другия ден, когато темата ще е вече назад. Това може да има и обратен ефект - примерно някой който се нервира или не знае че има такова ограничение да започне да праска нови теми непрекъснато всеки ден и да не си търси старата, като ще отвори нова работа.

The Penalty
10.03.03 г., 22:28

Абе майката му е да се модерира и това си е.
Сега заради незнамсикой дришльо дето влиза веднъж на 2 месеца и се чупи да пише глупости целия форум ли да страда?

GeniusLoci
10.03.03 г., 23:31
Нееее..!
Аз като чета няколко теми и поствал понякога зорлем точно на 60-тата секунда..ко съм виновен че една страница я изчитам за 15-20 сек? Къде ти 5 минути...

А и гледам няма толко бълвоч в последно време - а и не се пише нещо толкова последните дни, така че няма смисъл да го увеличаваме.

Моето мнение - спам в разумни граници в "Общи" - останалото да се трие на момента! ??

1115
11.03.03 г., 18:30
.........................

Ba4o Kiro
11.03.03 г., 19:54
Ако поста ти е някаква тотална глупост или грубост (в което много се съмнявам, че си способен :D), разбира се че ще бъде изтрит.
Това не трябва да обижда никого... Триенето на SPAM не е на лична основа, а само има за цел да запази форума "чист". Точно за да останат повече хора във форума ТРЯБВА да се трият глупостите които някои хора, волно или неволно пишат...

Valeri
11.03.03 г., 21:46
Имаме нова точка в правилата от днес 11/03/2003:

"1.13 Често повтарящи се постове с еднакво съдържание, постове със съдържание далеч от темата или теми със съдържание далеч от раздела, в който са създадени, ще бъдат определяни като SPAM. Такива постове/теми ще бъдат отстранявани, а авторът им ще бъде предупреждаван официално. При доказано наличие на умишлени действия, никът на съответния участник ще бъде деактивиран."

Главен изпълнител на смътрните присъди: Ba4о Kiro! :D

Сега вече unstick-вам темата...

Дара
13.03.03 г., 15:07
Имаме нова точка в правилата от днес 11/03/2003:

"1.13 Често повтарящи се постове с еднакво съдържание, постове със съдържание далеч от темата или теми със съдържание далеч от раздела, в който са създадени, ще бъдат определяни като SPAM. Такива постове/теми ще бъдат отстранявани, а авторът им ще бъде предупреждаван официално. При доказано наличие на умишлени действия, никът на съответния участник ще бъде деактивиран."

Главен изпълнител на смътрните присъди: Ba4о Kiro! :D

Сега вече unstick-вам темата...
А!Стана ми ясно кой ще е изпълнител,но имам такъв въпрос:
кой и как ще събира доказателствата за такива действия?А умисъл?;)

Ba4o Kiro
13.03.03 г., 15:28
wild rain

Ами има достатъчно модератори+администратори във форума които го четат редовно и могат да упражняват контрол.
Също така има и опция "Report this post to a moderator".
Всеки който се чувства обиден от нещо в дадения пост, или е на мнение че е SPAM, реклама или тотално "off topic" е свободен да използва тази опция.
В последствие модератора/администратора решава дали поста е SPAM или нещо друго, и предприема съответните действия.
Решението е до голяма степен субективно, но така или иначе модераторите на са събирани от "кол и въже", а са трезвомислещи, интелигентни хора, които са в състояние да преценят ситуацията по адекватен начин.
За "умисъл"-а - ами едно повтарящо се действие, след предупреждение (даже две три предупреждения) се смята за "рецидив". Тогава се приема че действието се извършва нарочно и с "умисъл".
Ако даден участник "твори" SPAM сравнително рядко, тогава приемам че го е направил "без умисъл", и отново предупреждавам. Но ако за една седмица напише една камара глупости - ще има по-крути мерки...

Това е...

Колкото лично към теб мадам - определено обичаш да SPAM-иш! :mad:

BNN
13.03.03 г., 15:55
Колкото лично към теб мадам - определено обичаш да SPAM-иш! :mad:
Хайде сега и ти ба4о ... Поне освежава малко обстановката. Все пак нямаме си много жени във форума. Нейния SPAM е съвсем различен от глупостите и простотиите които ръсят някои. Признай си че дори ние се позволяваме понякога този лукс с цел малко да се разнообразят нещата.:)

Ba4o Kiro
13.03.03 г., 16:01
Originally posted by BNN
Хайде сега и ти ба4о ... Поне освежава малко обстановката. Все пак нямаме си много жени във форума. Нейния SPAM е съвсем различен от глупостите и простотиите които ръсят някои. Признай си че дори ние се позволяваме понякога този лукс с цел малко да се разнообразят нещата.:)

Това че нямаме много (да не кажа хич - 1-2 за цвят :D ) жени във форума, значи ли че трябва да ни се качват по главите (става въпрос за "горните" глави и в частност wild rain) ;)...
На The Penalty да му се катерят където искат :lol: :lol: :lol: ...

BNN
13.03.03 г., 16:09
Е не можем да кажем че се улива с постове и SPAM, още пвоече доколкото виждам тя участва предимно в "по-несериозните" форуми като "Общи приказки".:) Определено обаче има потребители които трябва малко да се спрат в писането ....

Dark Skywalker
13.03.03 г., 19:43
Абе оставете wild rain на мира, тя обича маслини.... :)

(И аз да понаправя малко spam!)

The Penalty
13.03.03 г., 21:06
Абе оставете wild rain на мира, тя обича маслини.... :)

(И аз да понаправя малко spam!)

...пък ти обичаш да ти папкат четирите маслинки, нали? :lol: :lol: :lol:

QWERTY
13.03.03 г., 21:18
Когато се води смислена дискусия (като тази), дори да е малко в страни от темата, то това, поне за мен, не е спам. Спам са постовете, без никаква мисъл в тях, писани от немай къде.

Може би трябва да закачиме една табела "ако нямате какво да пишете, не го пишете тук"...:rolleyes:

Pesho®
13.03.03 г., 21:35
Може би е добра идея да се направи нов форум "Общи SPAM-ове" или нещо от сорта.

The Penalty
13.03.03 г., 22:43
Q i az... opa.. :ghi: я и аз да си кажа какво е моето мнение:
Май всички сте забравили защо сте започнали редовно да участвате във форума (и не само този).
Не беше ли за забавление? Аз мисля, че е точно заради това.
То се вижда - човек който има средно по 3-5 поста на ден което сами знаете колко писане означава,
не може да пише само за да си свърши работа.
И така, ужким идваме тук за да се разтоварим а форума започва да се превръща в казарма??!

Идейки си запъхтяна
вечерта веднъж,
Джени вир-водица стана
в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени
пламва изведнъж.
Бърза, мокра да колени,
в цафналата ръж.

Не знам защо, но сякаш всичките искате да направите по едно шаблонче на модераторите,
те да си гледкат постовете през него и ако поста/темата се вписва в шаблончето значи е ОК, иначе се трие. :(
Нали точно заради това се ИЗБИРАТ модератори - да бъдат хората които имат най-трезва преценка
и на-засилено чувство за справедливост. Някакси тук май битува мнението, че най-подходящ за модератор
е човек който може добре да се изказва на хартия пък и ако има повечко постове ще е супер.
Защо ли ми се струва, че май не трябва да е така? Мое лично мнение е, че модератора е повече
съдия и по-малко оратор (просто мнение).Добрия модератор е този който не се забелязва, а не този който си играе на господ.
Всички говорите за спам-а и колко било гадно да го има, да ама ако от време на време няма по малко спам
сещате ли се колко скучен ще стане този форум? Просто ще изгоните хората (и нови, и стари), а сигурен съм никой
не иска тук да останам само аз, модераторите, администраторите и още 10-ина човека. (опазил господ :D :D )
Пък и какво значи спам? Ако една тема започне с "Какво да избера RADEON 9500 или Ti4x00?" и в
последствие се превърне в ATI vs nVidia, какво правиме? Ще изтрием половината тема за да си оправдаем шибаните правила??? Това не го разбирам???
Не мислете за спама като за нещо, което трябва да бъде анатемосано, проблемите на този форум са други.
Вместо да хвърляте купища енергия в писане на някакъв устав, много по полезно би било да се сортира наличната
информация и да се сложи подредена на едно място (па било то и в нов раздел) и да се направи нещо като FAQ.
Разбира се това няма да спре повтарящите се теми, но поне би намалило тяхното количество
(сега ми изниква въпроса, това с повтарящите се теми спам ли е?).

Ако някой срещне някой
в цафналата ръж
и целуне този някой
някого веднъж,

то нима ще знае всякой
де, кога веднъж
някога целувал някой
в цафналата ръж?

Рядко се впускам в писане на дълги мнения, но вече доста се изморих да гледам и чета глупости.
Това което прочетохте между редовете написани от мен е едно прекрасно стихотворение на Р.Бърнс, то беше изцяло Offtopic,
но въпреки това "В цъфналата ръж" е в списъка на нещата, които човек трябва да е чел - надявам се да ви е харесало.
Оригиналът можете да намерите на: http://members.tripod.com/milwburnsclub/works/aindx_c.htm

Извинявам се предварително, за евентуалните правописни грешки! Няма да чета текста, който съм написал защото бих променил нещо,
а искам да кажа нещата така както ги чувстам и мисля. PEACE!

Нека Буда бъде с вас! :D :D

Metanoia
14.03.03 г., 17:29
До голяма степен те подкрепям The Penality. Ако се върна доста назад във времето, когато форума беше почти празен ... когато Mollov все още беше най-редовния участник в него ... ами той пишеше спам на поразия. Не е ли вярно? Ама на никой не му правеше впечетление, защото хората бяха малко и Mollov, както и някои други (далеч съм от мисълта, че тогава само той правеше форума, но все пак 10% от постовете бяха негови, като сигурно не повече от 1/4 бяха ontopic) наред с компетентните мнения пускаха и толкова майтапи, че просто нямаше как да не се влюбиш в този форум. Тогава пак имаше и лични спорове и т.н., но заради малкото хора на никой не му правеше впечетление, даже ни харесваше.
Проблема е, че писачите станаха доста, съответно спамърите също и се налага да се затегнат коланите. Но не и да става като затвор. Просто като се пише в хардуер да не се отклоняват хората от проблем с АТI към това къде има най-добро порно... :rolleyes: 3-4 поста за порно в тема с 30 отговора не пречат и не трябва да се трият, но ако темата от 4-ти пост нататък стане за порното първо тези, които пишат трябва да се усетят, а ако това не стане - препратка към отделената част от темата с заглавие (в случая) "Порно" в Общи и затваряне на текущата. Модератори има. Не е като да няма GeniusLoci отделя толкова време на този форум, че чак се чудя кога спи, кога работи, кога се среща с приятелката си и т.н.... има и други модератори, администратори, а ако се прецени, че не стигат може да се направи още някой модератор, но не мисля, че е нужно вече. Трябва наистина да се пипа твърдо, но не и да се реже всичко, което не хареса на някой модератор. Триенето на постове е допустимо (както каза Валерий) само ако съдържа обещания как ще направят братчета на някой, но иначе единственото, което трябва да се прави е да се затвори темата, ако тя се превърне в лично заяждане или безсмислен спор ала AMD vs. Intel.

Ba4o Kiro
14.03.03 г., 23:04
Ок... Приемам конструктивната критика (до известна степен). Виждам че всички се "вдигнахте" против мен, заради "долното" ми отношение срещу Wild Rain - Ок, признавам, малко бях рязък в случая. Тогава си мислех че съм прав, че действам "за доброто" на форума... Май съм сгрешил, последните два-три дни форума се "обезцвети" без нея...

Така че:

Oфициално и се извинявам на Wild Rain за "грубото" си отношение спрямо нея, което по случайно стечение на обстоятелствата съм изразил още при един от първите и постове във форума (за справка ТУК (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=6195&perpage=25&pagenumber=4) ). Целял съм само хубави неща - за напред и пожелавам "по-малко SPAM и да научи повече за "компотите" от нас" (всички взети на куп), и да не твърди вече, че компютърджиите били "скучни хора"...
Или поне не чак толкова скучни...

Sorry...

Paparac
14.03.03 г., 23:16
10X на това , което е написал The Penalty, радвам се, че участник с тежест във форума го написа, за да го чуят и вникнат в него правоимащите, които напоследък наистина прекалено се "вживяха" в това, че имат права, като забравиха, като че ли този наистина най-добър форум в България, поне за мен, нямаше да струва и пукната пара без тези, които са в него. Много тъпо би било наистина, ако тук имаше 100 юзера, които всичко знаят, всичко разбират и т.н. Ми просто нямаше да имат какво да си кажат, убеден съм.

The Penalty
14.03.03 г., 23:21
Ок... Приемам конструктивната критика (до известна степен). Виждам че всички се "вдигнахте" против мен, заради "долното" ми отношение срещу Wild Rain - Ок, признавам, малко бях рязък в случая. Тогава си мислех че съм прав, че действам "за доброто" на форума... Май съм сгрешил, последните два-три дни форума се "обезцвети" без нея...

Така че:

Oфициално и се извинявам на Wild Rain за "грубото" си отношение спрямо нея, което по случайно стечение на обстоятелствата съм изразил още при един от първите и постове във форума (за справка ТУК (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?threadid=6195&perpage=25&pagenumber=4) ). Целял съм само хубави неща - за напред и пожелавам "по-малко SPAM и да научи повече за "компотите" от нас" (всички взети на куп), и да не твърди вече, че компютърджиите били "скучни хора"...
Или поне не чак толкова скучни...

Sorry...

[Тотален offtopic + SPAM]
....и тук вълната недоволни от администратора Кирил Венев юзери започва да кещи:
"Киииииро п3д3р@ст, шаааа-ла-ла-ла-ла,
ооооо Киииииро п3д3..." :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
[/Тотален offtopic + SPAM]

Ba4o Kiro
14.03.03 г., 23:27
Originally posted by The Penalty
Тотален offtopic + SPAM]
....и тук вълната недоволни от модератора Кирил Венев юзери започва да кещи:
"Киииииро п3д3р@ст, шаааа-ла-ла-ла-ла,
ооооо Киииииро п3д3..." :lol: :lol: :lol: :lol:
[/Тотален offtopic + SPAM]

Поправка - модератора Кирил Венев = администратора Кирил Венев.
Моля, не бъркайте боя с еб@нето... :D :D :D

P.S. Ма то кат' го знам The Penalty какъв е извратеняк - за не го те вървят "ръка за ръка" :lol:...
P.S.2. Мноо бърже го FIX-на бе Шашко :D...

The Penalty
14.03.03 г., 23:37
[Още СПАМ]
Нищо не знаеш, аз и скрийншот (http://zpenalty.hit.bg/kiro-pederast.jpg) имам за всеки случай :ghi: :ghi:
Просто и идея си нямаш на какъв идиот си налетял. :lol:
[/Още СПАМ]

EDIT: аре стига оффтопик! оливаш се! :D

Ba4o Kiro
14.03.03 г., 23:44
Просто и идея си нямаш на какъв идиот си налетял. :lol:

Май верно си нямам на идея... Ще взема да пусна един Pool - "Смятате ли The Penalty за извратен и деградирал тип, и дали искате да го BAN-нем от форума (както той сам пита)"

Възможностите за отговор ще са:

- Да!
- Разбира се!
- Защо не...

:ghi: :lol: :ghi:

Дара
14.03.03 г., 23:59
Май верно си нямам на идея... Ще взема да пусна един Pool - "Смятате ли The Penalty за извратен и деградирал тип, и дали искате да го BAN-нем от форума (както той сам пита)"

- Да!
- Разбира се!
- Защо не...

А, Отче,стига с тоя спам! Засрами се!;)
Как да кажа....,приемам официалното ти извинение.Да си призная имах някакви съмения относно сексуалната ти ориентация.Що за отношение имаше към мен през цялото време?Но това е минало.Извинявам се и аз на всеки, на когото по темата му съм пуснала спам.Не искам да ви развалям форума, а само да се уча от вас.Тук дори ми хареса и то доста.Отче,ти що не вземеш да се замислиш преди да затриваш постове и затваряш теми(това важи и за Creep)?
Искам да ви попитам защо не вземете вие с Григор да направите форум глупости или спам, а мен да ме направите модератор(обожавам тази звъчна българска дума)там.Аз обещавам най-тържествено, че НЯМА да злоупотребявам.Повтарям НЯМА!
:D
Спете спокойно,защото се върнах при вас(като предварително се извинявам за бъдещия офтопик).Ще си взема бележка.Обещавам!

Ba4o Kiro
15.03.03 г., 00:05
Това за "сексуалната ориентация" - "Малко" грубо беше, но за съжаление имаш съпруг, а аз имам приятелка. Иначе щях да ти демонстрирам с най-голямо удоволствие сексуалната си ориентация, даже няколко пъти!!!

За триенето на постове и теми - каквото е трябвало да се направи е направено и ще продължи да се прави.

Paparac
15.03.03 г., 00:15
Бе да питам и аз в "един" офтопик, как става това при wild rain да си сменя membera, като няма 300 поста:D :D :D :D

Хмм, не че не знам, ама все пак да досаждам;) :p

The Penalty
15.03.03 г., 00:21

- Да!
- Разбира се!
- Защо не...

[Aма абсолютен СПАМ]

Скверни думи! АНАТЕМА! Осъзнаваш ли, че ти искаш да
прокудиш в изгнание перлата на този форум? Наясно ли си
какви ще са последствията от това за световния ред? Думата
АПОКАЛИПСИС говори ли ти нещо? Замислял ли си се дори и
за миг какво ще кажеш на отчаяния океан от хора който ще
крещи в лицето ти: ЗАЩО?
Какво ще кажеш на гневната гора от измъчени души?
"Ми аз...такова...той беше извратен..."
Разбираш ли с какво ще те запомнят бъдните поколения?
Бачо - човекът който зачерни едно поколение само за един миг.
Нима ти се ще да бъдеш запомнен редом с един Робеспиер -
пратил стотици хиляди на гилотината, Каин - братоубиеца,
или даже с Павлик Морозов - детето предало баща си заради
една грешна кауза???
Това ли е което искаш? Да бъдеш грешник до края на живота си?
Аз като един добър християнин няма да се възпротивя на твоето решение -
напротив, ще подложа и другата буза - БАН-нете и НЕГО!
БАН-нете Валерий! Да ме прости че, изричам със скверните
си устни името изписано на небето! (смирено склонете глави!).
Каквото и да се случи се надявам да осмисляш какви биха били
последствията за бъдещите поколения.

Това са моите думи, оставям те да размислиш и да вземеш правилното
според теб решение. Но моя съвет е - Не обричай на вечно
изгнание душата си, Бачо!

[/Aма абсолютен СПАМ]

:lol: :lol: :lol:

EDIT: Хаааааа, баси - КЪРТЯ! :lol: :lol:

Ba4o Kiro
15.03.03 г., 00:27
Болен мозък си ти! БОЛЕЕЕЕН :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:...

Ама аз затова ще направя "допитване" и ще приведа "представителна извадка" за мненията на хората. За да се види че всички са сЪС мен ;), и че ти си ИЗВРАТЕН...

Даже и рима отима... :lol:

Дара
15.03.03 г., 00:28
Бе да питам и аз в "един" офтопик, как става това при wild rain да си сменя membera, като няма 300 поста:D :D :D :D

Хмм, не че не знам, ама все пак да досаждам;) :p
Как ли?С връзки!
Отче,колкото до доказателства не се и замисляй,защото в подходящия момент с неподходящия човек всеки може да стигне твърде далеч..
Ще приема забележката ти(за грубото ми отношение) не се засягай.Докажи го на жена ти;) :rolleyes:

Ba4o Kiro
15.03.03 г., 00:35
Докажи го на жена ти;) :rolleyes:

На нея отдавна съм го доказал, иначе нямаше да е с мен цели 5 (пет) години, а не е някаква грозница че да не може да ме смени когато реши че нещо не и харесва ;)...

BNN
15.03.03 г., 00:54
Как ли?С връзки!

Грешен отговор! С чар моeто момиче, с чар ...:D

... защото в подходящия момент с неподходящия човек всеки може да стигне твърде далеч...

Ах ти палавница такава. От къде си научила тези неща.:smack:
Май трявба да ти сменят member-a с "ПАЛАВНИЦА!!!".

The Bandit
15.03.03 г., 01:16
Тук не мога да се сдържа да не кажа, че The Penalty rulzzz ТОТАЛНО и отвсякъде, така че за мен нещата са ясни още преди poll-а :D :D А иначе както и Metanoia също каза, спамът става много разтегливо и субективно понятие, репликите на wild rain (особено като за дядото дето го може и за Баба Меца Моллова) бяха много свежи и ме веселят, предполагам, че и с други е така...понякога такива неща са си на място, внасят цвета на дискусията (IMO).

BNN
15.03.03 г., 01:18

- Да!
- Разбира се!
- Защо не...

като сме започнали със СПАМ-а, ба4о умолявам да добавиш още един отговор.

- Да!
- Разбира се!
- Защо не...
- Не, не заради овцата (avatаr-а), детето ми не може да заспи без нея.
:lol:

Valeri
15.03.03 г., 08:31

- Да!
- Разбира се!
- Защо не...

Пускай poll-a веднага!
Ама го направи multi choice, че да мога да гласувам направо за първите две. "Защо не..." смени с "Естествено!", тогава ще гласувам направо за първите три! После ще решим за кой преобладаващ отговор ще го ban-нем от форума... :naughty:

P.S. Ще му дойде като cold rain, не като wild rain... и никой няма да пита за него, убеден съм! Ще го разобличим и като пед@л, имам известни доказателства, само където още един "тъмен" модератор е замесен... ама и той е с нас!

Дара
15.03.03 г., 10:37
Киро ,(този път сериозно)
приеми извиненията ми относно приказките за твоята сексуалност.Май прекалих.Това си е САМО твоя работа,дори и аз не вярвам в това, което написах вчера. Предлагам-МИР и ако нямаш какво да добавиш-затвори темата.Няма смисъл да занимаваме хората от форума с глупости.
Още веднъж-мир?

The Penalty
15.03.03 г., 10:42
Пускай poll-a веднага!
Ама го направи multi choice, че да мога да гласувам направо за първите две. "Защо не..." смени с "Естествено!", тогава ще гласувам направо за първите три! После ще решим за кой преобладаващ отговор ще го ban-нем от форума... :naughty:

P.S. Ще му дойде като cold rain, не като wild rain... и никой няма да пита за него, убеден съм! Ще го разобличим и като пед@л, имам известни доказателства, само където още един "тъмен" модератор е замесен... ама и той е с нас!

С какво съблазниха непорочната модераторска душа, та се отрече от мен, о сияйни??? :ghi: :ghi: :ghi:
Недей и ти, като Гьотевия Фауст да се продаваш на дявола!!!

:D :D

(Мерси на Metanoia, paparac и The_Bandit за благите думи - ще го запомня.)

EDIT: wild rain, ако някой затвори най-прекрасната тема заради теб ще ти танцувам "Полка" на гроба!!!! :lol:

Metanoia
15.03.03 г., 19:12
EDIT: wild rain, ако някой затвори най-прекрасната тема заради теб ще ти танцувам "Полка" на гроба!!!! :lol:

:bow: :lol: :bow: :lol:

Мерси на Metanoia, paparac и The_Bandit за благите думи - ще го запомня!

Сега остава и да се сетиш с какво можеш да ми се отблагодариш ... (hint - Трябва да кажеш 2-3 благи думи на един твой познат за едни мои роднини :devil: )

Мисля, че този спам в тази тема определено е по-ценен от първите 4 страници... IMHO :ghi: Писането на такива неща от хората във форума за мен е доказателство, че съм на правилното място и теми като тази и (примерно) онази за 8-ми декември са просто уникални и неподправими... :love:
Между другото - аз ще гласувам против изхвърлянето на The Penality... :D

Valeri
15.03.03 г., 19:47
Originally posted by Metanoia
Между другото - аз ще гласувам против изхвърлянето на The Penality...

Абе гласувайте си каквото искате... Ba4o да ми каже какви иска да са резултатите... ще го гътнем, това е сигурно. Може и да не е сам, заедно с комплекта двама-трима поддръжници може...

:drink:

Metanoia
15.03.03 г., 20:53
Абе гласувайте си каквото искате... Ba4o да ми каже какви иска да са резултатите... ще го гътнем, това е сигурно. Може и да не е сам, заедно с комплекта двама-трима поддръжници може...

Вземам си думите назад, защото това ти е второ предупреждение за изтриване на nick-a ми... :ghi::boom:

The Penalty
16.03.03 г., 01:54

Валерий, момко, наплашил си цялата челяд и сега не смее да ти каже какъв иръпшън си.. :ghi:
Преди 20 минути се разделих с Бачо, и след няколко серии от по няколко бири решиме, че аз съм адски подходящ за модератор :D :D (Вале, жална ти майка - закъса го :naughty: ).
Ако започнеш в следващите дни да се чувстваш по-изтръпнал от обикновенно да си знаеш - не съм аз виновен, от ЕГН-то е :D
Аре заминавай да си изследваш бученето в ушите, че да мирясаме :D

[Яко офтопик и СПАМ]
Пихме по една и за твое здраве (аз даже 2), ама изобщо не сме сигурни, че ще ти помогне :ghi:
[/Яко офтопик и СПАМ]