PDA

Виж пълна версия : Linux - help

poison
28.02.03 г., 14:20
Имам Linux от скоро и вече имам проблем...:)
Наложи ми се да си сменя CD-то със CD-RW и след това при зареждане на Linux-а ми дава две възможности за избор:
Да въведа root-паролата и да се опитам да поправя нещо или да натисна Ctrl+D за reboot. За първото незнам какво трябва да направя след като ми даде промпта за въвеждане на команди тъй като не са правени никакви софтуерни промени
(преди проблема), а колкото до второто (Ctrl+D ) не се boot-ва нищо след това и единственото възможно е механичен рестарт. Linux-а ми е RedHat.
Благодаря предварително на всички, които магат да ми кажат нещо по въпроса!

Mikis
01.03.03 г., 00:13
Случайно да си преместил твърдия диск на друг IDE канал?? Примерно ако е бил на Primary master да си го сложил на Secondary master???

yehat
01.03.03 г., 18:32
Не уточняваш коя версия на RedHat имаш, но преполагам, че е по-стара. Вероятно си инсталирал с файлова система ext2, която ако не изключиш операционната система ( а направо удариш шалтера :) ) както е нормално, доста често изисква ръчна намеса при следващото стартиране... Може би точно това ти пише да оправиш :-)
Както и да е - след като се озовеш на командия ред напиши:
e2fsck -p

и изчакай да провери файловата система. След това рестартирай, или напиши "telinit 5"
ако нямаш горната програма ( e2fsck ), пробвай това:
fsck.ext2 -a

Ако не е това проблема, поне дай по-точна информация! ;-)

Jumpi
01.03.03 г., 19:46
а вазможно ли е да е от лило.конфа

JoZ
02.03.03 г., 06:02
Originally posted by Jumpi
а вазможно ли е да е от лило.конфа

Не.

poison
05.03.03 г., 11:11
Благодаря за съветите, макар че със сигурност проблема не е в IDE-канала. Проверено е от достоверни източници:D
(имам предвид след мойта намеса първото нещо, което си помислих, че ще оправи нещата е грешка в IDE-каналите, но...) Нямах много време през празниците, тъй че като проверя и предложението на yehat ще мога да дам по-конкретна информация за положението...
Между другото определено не е и от лило.конфа

JoZ
06.03.03 г., 01:42
Originally posted by yehat
Не уточняваш коя версия на RedHat имаш, но преполагам, че е по-стара. Вероятно си инсталирал с файлова система ext2, която ако не изключиш операционната система ( а направо удариш шалтера :) ) както е нормално, доста често изисква ръчна намеса при следващото стартиране... Може би точно това ти пише да оправиш :-)
Както и да е - след като се озовеш на командия ред напиши:
e2fsck -p

и изчакай да провери файловата система. След това рестартирай, или напиши "telinit 5"
ако нямаш горната програма ( e2fsck ), пробвай това:
fsck.ext2 -a

Ако не е това проблема, поне дай по-точна информация! ;-)
Аз чак днес се замислих (ден за мислене ми е веднъж годишно).
Ми ако shutdown-на е бил през power button нищо чудно само
това да е проблема. Иначе kudzu ще хване новия хардуер и ще
пита дали да го закачи, както ще махне стария, но и за това
пита. Обаче за целта първо не е лошо да boot-не :-)

Момко poison, виж дали jumpers на cd-rw са ти като на cd-r
който си свалил. Не е от това 'гърменето' в началото, но за да
работи нататък след като тръгне linux-а, е хубаво да са наред
нещата.

poison
06.03.03 г., 13:26
Благодаря на всички, които ми дадоха предложения. Оказа се наистина, че проблема е в неправилното изключване както между другото почти правилно е предположил JoZ (почти, защото е бил изключван от шалтера в мое отсъствие) Та нещата вече са под контрол:D Спешал благодарности на yehat.