PDA

Виж пълна версия : Да бъде ли задължителна кирилицата?

Страници : [1] 2

Valeri
26.02.03 г., 02:03
Да бъде ли задължително писането на кирилица на форума на HardwareBG?

Можете да давате коментари защо "ДА" и защо "НЕ", но се ограничавайте от коментари защо трябва да пишем на кирилица въобще... че очаквам и такива да се появят. Ако се появят такива, аз лично обещавам да ги изтрия, колкото и грубо да звучи. Доколкото знам българският език има установена писменост и не е въпрос на тази анкета да разберем дали тя е "правилната" или не.

Моето мнение:
ДА, трябва да се пише задължително на кирилица първо за улесняване на комуникацията, второ от чисто самоуважение! Не ми е известно китайци, араби, евреи и други народи с писменост, различна от латиница, за ползват такива "нововъведения" като нас, изписвайки звуците на езика си с неподходяща за целта писменост. Както не искам да виждам (и никога не бих си купил) вестник на latinica, така не искам и да чета latinica на форума на HardwareBG. Също така твърдя, че писането на latinica е според случая, на който както му изнася. Никой от ревностните почитатели на laitnica-та няма да напише така официален документ, който би му донесъл някакви ползи. Значи когато има "далавера" може, а когато няма такава "ми е през центъра" (както казваше един стар участник тук)?

Stan
26.02.03 г., 02:45
Направо е срамно да се убеждаваме да пишем на родния си език. Мисля, че препоръчителния гратисен период изтече и кирилицата трябва да стане официален език и начин на писане във форума - нищо лошо и срамно не виждам в това, напротив - навръх 3-ти март ние ще сме първият форум в България, в който се пише ИЗЦЯЛО на кирилица.

GeniusLoci
26.02.03 г., 06:13
Аз съм "ЗА" да е задължителна. Разбирам че понякога се налага, но последните дни съм написал не знам колко пъти на някои хора да престанат снечитаемите, не само написани на латиница, но и неграмотно неща - всеки бил в зала, бил преинсталирал и т.н. - това не ни задължава да четем някакви йероглифи. както споменах днес някъде - да се прощават първите ДО три поста и после - триене.
Ето го човека днес - dj_simo_boy - написа цял роман на латиница, но след като му казахме съвестно го написа и на кирилица...което не може да се каже за някои други нови участници, получили по n брой забележки от мен и от други. Ами не ни се хаби време да четем на латиница. Старая се да изчитам всичко написано, но като видя пост с повече от два-три реда латиница и на мен дори не ми се занимава. (все пак ги чета де..:D )

Георги
26.02.03 г., 11:15
Аз пък направо се чудя защо е тази анкета?! Как може въобще да се налага тя да съществува?! Направо нямам думи!!! :( :( :(

Моето мнение: Писането на кирилица във форума на HardwareBG отдавна трябваше да е станало задължително, а на който не му изнася, явно няма да е полезен и за форума - да си търси някое по като за него място...

V I P E R
26.02.03 г., 11:27
Разбира се че трябва да е задължително, но също така трябва да има и строги "наказания" за тези които не пишат. Много ми хареса отношението на Stan когато изтри постовете на ... (не му помня ника) след доста предупреждения наскоро. Смятам че така трябва да се прави и хората дето не искат или ще проискат да пишат или поне няма да постват и да тормозят другите. По рано и на мен не ми правеше впечатление, но сега както не ми стига времето, а и свикнах да чета постове на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ми е много по-удобн, пък и всичко е много по прегледно така :).

QWERTY
26.02.03 г., 11:36
Да, трябва да се пише задължително на кирилица. Текст написан на latinica се разчита много по-трудно.

Още сега ще погледна как да се добави бутон с кирилизиращия таг.

Dreamer
26.02.03 г., 11:45
Значи, който напише нещо на латиници то се изтрива веднага !? хъх !?

По-добре да се направи едно бутонче за силните на деня и като видят такъв пост вместо да кликат делийт да кликат конверт то кирилица :)

Stan
26.02.03 г., 12:31
"Силните на деня" няма да стават преводачи на нечий мързел и непукизъм!

Постът няма да се трие веднага, първоначално се правят няколко забележки и предупреждения, разбира се.

Ако искате "силните на деня" да тръгнат с руло тоалетна хартия да забърсват тук-там нечие забравено дупе?!? :conf: Няма никакви проблеми...

Han Solo
26.02.03 г., 12:46
Категорично и безусловно съм за писане на български език на кирилица. Както се вижда, съм съвсем нов в този форум, но бих се осмелил да напиша на латиница/английски само думи като upgrade, update, overclock, Windows или други такива, защото считам, че написани на кирилица, ще изглеждат грозно. Също така, мразя да чета български думи на латиница - все едно да чета сръбски, полски, чешки и т.н.
В руските форуми, например, хората си пишат на руски, намират това за съвсем нормално и не се убеждават взаимно коя писменост да ползват.
В заключение, бих посъветвал всички участници, които имат кирилица на своите компютри, да я използват директно - без да минават през кирилизатора на форума.

G-Point
26.02.03 г., 13:14
Аз също съм за ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО писане на кирилица в този форум, обосновка няма да давам, тя е написана от участниците които са се изказали по горе.

V I P E R
26.02.03 г., 13:19
Originally posted by Stan
"Силните на деня" няма да стават преводачи на нечий мързел и непукизъм!

Постът няма да се трие веднага, първоначално се правят няколко забележки и предупреждения, разбира се.

Ако искате "силните на деня" да тръгнат с руло тоалетна хартия да забърсват тук-там нечие забравено дупе?!? :conf: Няма никакви проблеми...
ХАха това ме изкефи максимално :). Stan е АБСОЛЮТНО прав и го подкрепям 100%. А когато стане и бутончето вече няма с какво да има да се оправдават хората и от тук следва че ще се трият постове докато участника не свикне да пише или ползва бутона :).

QWERTY
26.02.03 г., 14:14
http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?postid=72800#post72800

Dreamer
26.02.03 г., 15:18
Така е гууд :) в интерес на истината не бех видел топика на алекс зъ.

GeniusLoci
26.02.03 г., 17:32
Originally posted by Dreamer
Значи, който напише нещо на латиници то се изтрива веднага !? хъх !?

По-добре да се направи едно бутонче за силните на деня и като видят такъв пост вместо да кликат делийт да кликат конверт то кирилица :)
Аз затова предложих за - от 1 до 3-ти пост - забележки..после - яко триене..докато му дойде акъла на тоя дето пише...:D
Анкетата според мен е повече от показателна - направо го правете...;)
Не съм видял Бачо Киро или Григор да пишат на латиница...
На мен ми се случваше в началото докато бях в Григор - само се състезавахме кой ще смени фонетичната и БДС-то (на второто пиша аз..), та затова...

Dominion
26.02.03 г., 18:17
Определено писането на кирилица да е задължително.

Paparac
26.02.03 г., 18:26
Твърдо съм "ЗА",НО в последно време се подхожда прекалено грубо към някои, които просто не са запознати, макар, че това не би трябвало да е оправдание, би трябвало да са си направили труда да го прочетат при регистрирането.

Han Solo
26.02.03 г., 18:45
Originally posted by paparac
Твърдо съм "ЗА",НО в последно време се подхожда прекалено грубо към някои, които просто не са запознати, макар, че това не би трябвало да е оправдание, би трябвало да са си направили труда да го прочетат при регистрирането.
Извинявам се за въпроса, но защо им е на тези "някои" въобще да пишат на латиница?

Hacko
26.02.03 г., 18:57
Защото ги мързи да превключат на кирилица :( , иначе съм на мнение, че задължително трябва да се пише на кирилица. Форума го следя от много време, и е адски изнервящо да се звериш в монитора и да се чудиш какво е написано.

JoZ
26.02.03 г., 19:29
Аз съм ЗА да се пише на кирилица, но да задължиш
човек да прави нещо е ограничаване на свободата!
Компютрите са измислени и създадени в САЩ и по тази
причина латиницата доминира, нека бъдем толеранти. Ако
някой не желае да чете на латиница да не го прави, но да
задължавате?! Понякога хората нямат друг избор освен да
пишат на латиница.

Valeri
26.02.03 г., 20:08
Originally posted by JoZ

Да бе! А на мен не ми нарушават правото да чета на родния си език, нали? Писането на кирилица е толкова естествено, колкото и минаването на улицата само на зелено. Айде пробвай се да минеш пред полицая в САЩ на червено да видиш каква свобода ще ти покаже! То е същото... има установени правила, а ти си измисляш свои. Щом е така, ще бъдеш обраничаван, логично. Навсякъде е така...

JoZ
26.02.03 г., 21:31
Не исках да се впускам в полемика, не виждам смисъл. Изразих
моето виждане по въпроса и не карам никой да се съобрзява с
него.

Никой не ти нарушава правото да четеш на родния си език.
Избирателно може да прецениш дали да четеш латиницата
или не, но това не е нарушаване на права и ограничение, а
твое желание. Друг въпрос дали ти харесва...

Да пресечеш на червено е нарушение на закон и
следователно ако те заловят биваш санкциониран. Ако
стремежа тук е да бъде създаден закон, а не препоръка към
участниците е друг въпрос. Естествено всеки закон
предполага органи които да следят за спазването му и
съответно да санкционират при нарушението му. Някой като
законодателна власт ли иска да се изживява? :-)

Добавете една забележка в правилата, че на постовете на
латиница няма да бъде отговаряно и обръщано внимание, и
го правете. Хората които не могат да пишат на кирилица ще
се откажат от форума или ще се постараят да се научат да
пишат на кирилица (конвертират латиницата чрез тула).

По-драстична мярка е да ги триете директно, но какво ще
стане ако все пак преди модераторите да са изтрили даден
пост, някой му отговори? Наказвате отговорилия?

Още по-драстична мярка е, да зашишете в правилата, че
всеки нагъл тип позволил си да пише на латиница по какъвто
и да е повод, ще бива моментално изтрит, и ще бъде издирван
и бит ако посмее да се регистрира под друго име. Може да
банвате мрежата от която се е регистрирал като превантивна
мярка, а най-добре е да се разрешат само определени мрежи
след изрично доказани способности за възможност на дадения
потребител да пише на кирилица.

Знаеш ли какво става в България когато опиташ да пресечеш
на пешеходна пътека с предимство за пешеходците, а в това
време идват коли? Пазиш се, защото ще те убият на място без
оглед на това какъв е закона. Това по отношение на
логичните ограничения.

Няма реален начин да принудите хората да пишат само и
изцяло на кирилица. Също така не е необходимо. Игнорирайте
и те сами ще се откажат.

Кой не скача е ченге!

Valeri
26.02.03 г., 21:54
Originally posted by JoZ
Знаеш ли какво става в България когато опиташ да пресечеш
на пешеходна пътека с предимство за пешеходците, а в това
време идват коли? Пазиш се, защото ще те убият на място без
оглед на това какъв е закона. Това по отношение на
логичните ограничения.

Ето точно за това говорим, че на българина трябва да му се налагат санкции, че да се сети да прави/не прави нещо. Никакви препоръки не важат пред стадото българи, дори закон в страната. Нашият форум е микрообщество, което ще гледа да запази идентичността си с нещо по-различно от другите такива. На който не му харесва форума - да не влиза, а не на който не му харесват постовете на шльокавица - да не чете... Явно на повечето не им харесва шльокавицата, така че тук правилата има вероятност да са такива. Толкова!

Тук е мястото Ba40 Kiro и GrigorBG да забият табелката "Частна собственост! Не газете тревата! Голямо зло куче!"... само така ще се запази градинката чиста явно.

P.S. Много странно как така всички българи в Америка след известно време се превръщат в най-големите демократи, в същото време внимават да не минат на червено, да не ги обвини някоя жена, че я следят, да не пушат на обществено място, да се редят на опашка на автобусната спирка, да не изплашат някой пешеходец с колата си... ей голяма работа сме! Ако започна и аз някой ден да говоря за права и свободи, някой да ми напомни за този пост. На мен лично ред и закон ми харесват... радвам се на гледката полицията да просне някой на капака на колата му (не че се вижда често, ама съм виждал)... щото в BG се почваше с "К'о пра'им с'а?"... радва ме и това, че няма джипове на мутри по тротоарите и посредата на улицата... а спраял и се изрепчил, а го проснали и него. Ей това разбирам аз под "да си знам правата", а не "да си правя каквото поискам", както погрешно се разбират нещата от много българи.

GeniusLoci
26.02.03 г., 22:25
Грубо?
Я погледни по колко пъти им е казано преди това - аз поне кеся по цял ден тук и виждам всеки и всеки пост който му се напоня за латиницата...не е грубо след като след 20-тия пост продължава и като не му се отговаря в темата - пуска нова.
Originally posted by JoZ
Компютрите са измислени и създадени в САЩ и по тази
причина латиницата доминира, нека бъдем толеранти. Ако
някой не желае да чете на латиница да не го прави, но да
задължавате?! Понякога хората нямат друг избор освен да
пишат на латиница.
Прочети горния ми отговор.
Как да нямат избор?
Разбирам да се е случило веднъж, но то се случва на един човек в рамките на 10 минути през които му е казано 5 пъти, че форума има ...
Същия тоя влиза 1 ден след това и пак започва на латиница. Ако не се приложат сериозни мерки за оправяне на този проблем - виж какво става във форумите на Сетком, C.E.G. и най вече data.bg - да не говоря че има и по-зле.
Не сме длъжни 1500 души да се съобразяваме с 1- напротив...
А и както казах - ще му подминем темата на латиница, но какво да правим като той я пуска пак на втория ден, само защото е минала на втора страница, защото не се чете и той и не гледа там, за да го види - тогава да седиме да им казваме къде са им темите и защо не им е отговаряно ли? Ми то е същото това с постоянното набиване, че трябва да се пише на кирилица.
Ако пусне повече от 3 поста след като му е напомнено и показано правилото за кирилицата - триене и това е - не на юзъра, а на темата.
На мен вече ми се случи да отговоря на тема, която през това време бе затворена - вчера. Не ми пука за 20-те реда, а и човека после си написа нещата на български език....;)

pav
26.02.03 г., 22:31
Originally posted by Valeri
Ето точно за това говорим, че на българина трябва да му се налагат санкции, че да се сети да прави/не прави нещо. Никакви препоръки не важат пред стадото българи, дори закон в страната. Нашият форум е микрообщество, което ще гледа да запази идентичността си с нещо по-различно от другите такива. На който не му харесва форума - да не влиза, а не на който не му харесват постовете на шльокавица - да не чете... Явно на повечето не им харесва шльокавицата, така че тук правилата има вероятност да са такива. Толкова!

Тук е мястото Ba40 Kiro и GrigorBG да забият табелката "Частна собственост! Не газете тревата! Голямо зло куче!"... само така ще се запази градинката чиста явно.

P.S. Много странно как така всички българи в Америка след известно време се превръщат в най-големите демократи, в същото време внимават да не минат на червено, да не ги обвини някоя жена, че я следят, да не пушат на обществено място, да се редят на опашка на автобусната спирка, да не изплашат някой пешеходец с колата си... ей голяма работа сме! Ако започна и аз някой ден да говоря за права и свободи, някой да ми напомни за този пост. На мен лично ред и закон ми харесват... радвам се на гледката полицията да просне някой на капака на колата му (не че се вижда често, ама съм виждал)... щото в BG се почваше с "К'о пра'им с'а?"... радва ме и това, че няма джипове на мутри по тротоарите и посредата на улицата... а спраял и се изрепчил, а го проснали и него. Ей това разбирам аз под "да си знам правата", а не "да си правя каквото поискам", както погрешно се разбират нещата от много българи.

Якоо , точно и много правилно . 100% съгласен :) .

Paparac
26.02.03 г., 22:34
Уважавам правилата на форума и се старая да ги спазвам, защото така трябва по принцип. ИМА ОБАЧЕ НЕЩО ДРУГО, КОЕТО МИ ПРАВИ СИЛНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ И ТО Е , ЧЕ ДОСТА СМЕ ПОЗАКЪСНЯЛИ С ТАЧЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ!!!! Гледах теми от преди година и повече, масово писане на латиница!!! Е, какво сега, да не сме/сте станали по БЪЛГАРИ за една година???

Valeri
26.02.03 г., 22:46
Уважавам правилата на форума и се старая да ги спазвам, защото така трябва по принцип. ИМА ОБАЧЕ НЕЩО ДРУГО, КОЕТО МИ ПРАВИ СИЛНО ВПЕЧАТЛЕНИЕ И ТО Е , ЧЕ ДОСТА СМЕ ПОЗАКЪСНЯЛИ С ТАЧЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ!!!! Гледах теми от преди година и повече, масово писане на латиница!!! Е, какво сега, да не сме/сте станали по БЪЛГАРИ за една година???

Ти още ли не разбра, че става дума единствено за улесняване на комуникацията, а не за излишни дози патриотизъм? Ако на всички е по-лесно да пишем на английски, нямам нищо против да се ползва този език. И без това съм свикнал да чета техническа литература предимно на английски, за мен няма проблем. Обаче на английски да е, не на някаква измислица да се чудя кой какво иска да каже...

Satanail
26.02.03 г., 23:17
Ти още ли не разбра, че става дума единствено за улесняване на комуникацията, а не за излишни дози патриотизъм? Ако на всички е по-лесно да пишем на английски, нямам нищо против да се ползва този език. И без това съм свикнал да чета техническа литература предимно на английски, за мен няма проблем. Обаче на английски да е, не на някаква измислица да се чудя кой какво иска да каже...

100% agree! :rolleyes:

VentzY
27.02.03 г., 03:51
"Сетила се Мара да се побара" ...

Peace.

GeniusLoci
27.02.03 г., 06:19
хехе..голям заядливец си..хъхъхъ:D :D :D

Bombera
27.02.03 г., 07:34
Ех, трудно ми е, щото не ми се налага да пиша много на кирилица, ма ще пасем според гегата на пастиря :) Задължително е прекалено строго, но друг изход гачи ли няма...
Имам и други доводи, ама ще ме оплюете ако ги напиша, а и персоналните мераци на някой си не са важни за общността. Така че, нека е задължително.

Loshia_NIKJAM
27.02.03 г., 11:35
Благодаря.

При първата вълна на кирилизация на форума започнах да пиша на кирилица макар и на мен да не ми се нравеше много тогава, само след две седмици никой не можеше да ме накара да пиша на латиница отново. Определено всичко е по четливо а латиницата окровенно дразни с трудно разчитане.

Това исках да кажа на привржениците на латиницата просто да пробват и сами ще се убедят че нито е трудно нито страшно.

VentzY
27.02.03 г., 15:43
Организирам чета с която да подготвим възстание срещу защитниците на идеята да е задължително писането на кирилица ! Аз ще съм войводата ;)

Stan
27.02.03 г., 16:28
Originally posted by dyankof
Организирам чета с която да подготвим възстание срещу защитниците на идеята да е задължително писането на кирилица ! Аз ще съм войводата ;)

В смисъл, тази чета ще защитава шльокавицата? Няма лошо... *бати ценностите! :rolleyes:

Dreamer
27.02.03 г., 16:33
Епа добре...

ама после моднете форума да работи с Alt + българско С, а не само с alt + S, че много гадно постоянно да сменям курицата зарад туй.

p.s.: alt + s = submit reply

Loshia_NIKJAM
27.02.03 г., 16:52

Войводо така на плажа борба не може айде раничката и цялата дружина в гората да си дялкате на латиница по дърветата.

Stan
27.02.03 г., 16:54
Originally posted by Loshia_NIKJAM
Войводо така на плажа борба не може айде раничката и цялата дружина в гората да си дялкате на латиница по дърветата.

:bow: :bow: :bow: :lol: :lol: :lol:

astromi
27.02.03 г., 17:24
Аз съм твърдо ЗА
Има достатъчно средства улесняващи писането на кирилица. Все пак сме техническа нация, нали?
Така, че не се ленете и пишете на български!
Четете тук (http://5ko.free.fr/) и пишете на кирилица.

Айде със здраве!

Ceko
27.02.03 г., 20:23
Определено ЗА и от мен :)
Даже може от 3 Март да се въведе :)))

Valeri
27.02.03 г., 20:35
Originally posted by Ceko
Определено ЗА и от мен :)
Даже може от 3 Март да се въведе :)))

Не знам защо не се показва, но тази анкета направих да е валидна 15 дни от пускането й, че да могат повече хора да я видят. Също така чакаме Ba4o Kiro и GrigorBG да напишат мненията си, макар аз лично да не се съмнявам, че и двамата ще направят така, както искат повечето от редовните потребители на форума. Не е наложително да се бърза за 3-ти март. Както казах и по-горе, патриотичната нотка не е водеща в случая.

GeniusLoci
27.02.03 г., 21:03
Originally posted by Loshia_NIKJAM
Благодаря.

При първата вълна на кирилизация на форума започнах да пиша на кирилица макар и на мен да не ми се нравеше много тогава, само след две седмици никой не можеше да ме накара да пиша на латиница отново. Определено всичко е по четливо а латиницата окровенно дразни с трудно разчитане.

Това исках да кажа на привржениците на латиницата просто да пробват и сами ще се убедят че нито е трудно нито страшно.
Прав си - сега даже и в ICQ-то не пиша на латиница...и като ми се наложи (Григор като вика не се чете - пиши на латиница) направо изпитвам ужас...
Като свикнеш един два дни и забравяш за латиницата ...

pav
27.02.03 г., 21:10
Както казах и по-горе, патриотичната нотка не е водеща в случая.

За тебе е така , ама откъде знаеш за другите ? На мен ми е по-удобно да разчитам на кирилица , ама патриотичната нотка оказа голямо влияние при гласуването ми ЗА , задължителната кирилица :cool: .

Valeri
27.02.03 г., 21:22
Originally posted by Pavlin
За тебе е така , ама откъде знаеш за другите ? На мен ми е по-удобно да разчитам на кирилица , ама патриотичната нотка оказа голямо влияние при гласуването ми ЗА , задължителната кирилица :cool: .

OK, нека има и такива причини, няма проблем. Това не значи обаче, че ще тръгнем да преследваме и текстове на английски/руски (които се срещат)... не е това идеята.

Stan
27.02.03 г., 22:50
e.... 15 дни е много... според мен 4-5 дни е добре. Който е заинтересуван от форума, влиза поне 1 път на 3-4 дни. 15 дни гласуване е прекалено дълго.

Ba4o Kiro
27.02.03 г., 23:59
Твърдо ЗА!!!

Все пак мисля че е малко крайно това за триенето на постове... Просто не четеш, респективно - отговаряш и толкова. Който уважава членовете на форума, времето си и себе си би трябвало да пише на кирилица... Това е.
Определено няма да тръгна да редактирам постовете написани на kirilica...
Както казах - който уважава времето си ще пише на кирилица, за да му отговорят по-скоро хората, които имат какво да му кажат. Аз лично вече няма да отговарям на постове, писани на kirilica. Предлагам да изчакаме с "края" на Pool-а и да въведем условието, което е събрало най-много гласове (като гледам, май вече се очертава резултата)...

P.S. Защо м@мк@ му стара не можеме да вкараме една "поставячка на препинателни знаци", че съм много зле ;)... Надявам се да не кажете сега - поставянето на запетаи е задължително за форума, че тогава ще изгориме 90% от членовете (и аз включително) :D :D :D...

JoZ
28.02.03 г., 00:03
Originally posted by Ba4o Kiro
P.S. Защо м@мк@ му стара не можеме да вкараме една "поставячка на препинателни знаци", че съм много зле ;)... Надявам се да не кажете сега - поставянето на запетаи е задължително за форума, че тогава ще изгориме 90% от членовете (и аз включително) :D :D :D...

Бих казал, че ще изгорят повече от 90%, може би 98% (аз включително)!

http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?s=&threadid=7192

GeniusLoci
28.02.03 г., 01:20
олеее..само да не тръгне към писане на "книжовен" език..аз дори главна буква в началотона изречението не слагам..какво ли остава за тия многоточия :D :D :D

Satanail
28.02.03 г., 03:14
Originally posted by GeniusLoci
олеее..само да не тръгне към писане на "книжовен" език..аз дори главна буква в началотона изречението не слагам..какво ли остава за тия многоточия :D :D :D
......ама по някога и мясно между думите не оставяш! :D
Иначе, няма смисъл да гласувам - резултата е ясен. Преди 5 дена още щях да пиша, но на работа нямам kirilica ;), и се въздържах. Пък и е доста по-удобно за мен да пиша на кирилица(машинописа му е майката!). И аз, както и други навярно, направо се изприщвам, като видя повече от ред написан на latin. За какво мислите имам по 5 поста в Тек-а и в Сетком?? И за това влизам там един път на 2 седмици(тука малко по-често - 4-5пъти на ден);) . Айде въвеждайте правилото и я затваряйте темата!
PEACE!

JoZ
28.02.03 г., 03:29
Хмм, ако се затвори всичко между tags [ bg ] [ /bg ]
става невъзможно да се пише каквото и да било на латиница.
Питам се обаче ако се force-не този метод, как биха се
изписвали модели на платки и т.н. Примерно: BVW-YXL би било
BVW-YXL и тогава ще трябва като малоумни да пишем
Браво, Виктъри, Уиски - Екс-Рей, Янки, Лима хехехе. Вадиш
лист, превеждаш на латиница и всичко точно, като внимаваш
да не объркаш реда.

Освен това наличните вече регистрирани потребители на
форума са в заварено положение т.е. в правилата не е
имало force цирилик :P Компликейтет! Изън'т ит?

GeniusLoci
28.02.03 г., 06:40
Originally posted by Satanail
......ама по някога и мясно между думите не оставяш! :D
Иначе, няма смисъл да гласувам - резултата е ясен. Преди 5 дена още щях да пиша, но на работа нямам kirilica ;), и се въздържах. Пък и е доста по-удобно за мен да пиша на кирилица(машинописа му е майката!). И аз, както и други навярно, направо се изприщвам, като видя повече от ред написан на latin. За какво мислите имам по 5 поста в Тек-а и в Сетком?? И за това влизам там един път на 2 седмици(тука малко по-често - 4-5пъти на ден);) . Айде въвеждайте правилото и я затваряйте темата!
PEACE!

мясНо?
или мясТо? :D

Originally posted by JoZ
да не объркаш реда.

Бе я се оправяйте - живеем в България, за каквото и да се ползва един компютър освен за игри все трябва да има кирилица на него.(е-е, не точно де, ама ..) - кой как иска се оправя...;) :D :D
Бил някой с BEOS - ми аз какво да направя - няма да му чета поста и толкова...;) :p

Dreamer
28.02.03 г., 06:52
Койт' иска латиница да ходи у диро? :D

QWERTY
28.02.03 г., 10:01
Originally posted by JoZ
да не объркаш реда.

Чакай сега малко... тага за кирилицата може да се отваря и затваря колкото пъти си поискаш. Ако искаш нещо да си остане на латиница затваряш тага и после пак го отваряш.

Dark Skywalker
28.02.03 г., 10:29
Не бе, qwerty....

Originally posted by JoZ
става невъзможно да се пише каквото и да било на латиница.... Що бе, какъв е проблемът? Въвеждаме "латинизиращ" таг (например [ en ] [ /en ]) и всичко ще си дойде на мястото!

Хи хи хи :p

astromi
28.02.03 г., 10:44
А може ли да се направи текста на латиница да се огражда примерно така |text| или 'text' или {text} и този текст да не се конвертира, вместо да се пишат сумати тагове :rolleyes:
Иначе става досадно - таговете стават прекалено много.
За мен не е проблем да си превключвам лат/кир, но някой който няма кир. ще се "сбърка" да поставя тагове :D

П.П. Малко офтопик, няма ли някакъв таг за зачертаване на текст?

Han Solo
28.02.03 г., 12:43
Originally posted by Pavlin
На мен ми е по-удобно да разчитам на кирилица...:cool: .

И на мене, но за почитателите на латиница прилагам финала от известния монолог на Хамлет "To be, or not to be" в оригинал и на кирилица. Извинявам се за неточности или грешки в английския текст, но съм го учил преди повече от 15 год., а идеята ми дойде спонтанно.:

Thus conscious does makes cowards of us all
and thus the native hew of resolution
is cyclied over with a pale cast of thoughts
and enterprises, of great pitch and moment
with this regard, their currents turn array
and loose the name of action...

Дас коншъс даз мейкс кауърдс ъф ъс ол
енд дас дъ нейтив хю ъв резълюшън
из сиклид оувър уид ъ пейл каст ъф сотс
енд ентърпрайзес, ъв грейт пич енд моумънт
уид дис ригард, деър карънтс тър ърай
енд лууз дъ нейм ъф екшън...

Красота! Така е и с българския език, написан на латиница...

Metanoia
01.03.03 г., 05:07
Originally posted by astromi
А може ли да се направи текста на латиница да се огражда примерно така |text| или 'text' или {text} и този текст да не се конвертира, вместо да се пишат сумати тагове :rolleyes:

Не ползвам кирилизатора, защото и на фонетична се научих да пиша заради форума, но намирам идеята за добра. Предполагам на QWERTY няма да му е проблем да го направи.
Още едно предложение за конвертиране на кирилица - правите си поща в abv.bg, пишете си поста в прозореца за изппращане на писмо, натискате "Конвертиране на кирилица" и се конвертира, при това доста качествено. Не е 100% съобразено с нашите изисквания, но е идея, пък някой може да не се е сетил за нея.

За книжовния български няма нужда да се престараваме, защото сме свикнали с много чуждици като любимия ни овърклок, видеоКАРТА (а не "платка") и т.н. Важното е преди всичко да става максимално лесна комуникацията. Ако измислим начин и гласови съобщения ще оставяме само и само да е по-ефективен форума.
Между другото - аз не съм много на ТИ с английския, но мисля, че бих могъл да се заема някога с идеята за превеждането на текстовете, които са на ангилийски по скрипта. В TechBG всичко е на български и е ОК. Ако има някакъв начин да ми дадете кода или нещо такова... :rolleyes:

Stan
02.03.03 г., 11:31
Ами... резултатите от вота са ясни, една корекция в правилата и сме готови.

VentzY
02.03.03 г., 20:28
Stan ... nqmam kakvo da ti kaja pove4e.
;)))

Ba4o Kiro
02.03.03 г., 20:38
Stan ... nqmam kakvo da ti kaja pove4e.
;)))

Играеш си с "таш@ците" на звяра, момче! Внимавай :devil: :naughty: ...

Valeri
03.03.03 г., 09:55
Originally posted by Stan
Ами... резултатите от вота са ясни, една корекция в правилата и сме готови.

До тук са гласували 43-ма участници на HardwareBG, т.е. около 1/3 от най-активните участници... мисля да изчакаме, никой за никъде не ни гони. Аз лично не изгарям от нетърпение да почна да трия постове на латиница. Този poll дано има и малко възпитателен ефект.

GeniusLoci
04.03.03 г., 19:21
Подобни теми слагате в "За форума" (където им е и мястото) - но някой поглеждал ли е и обръщал ли е внимание колко малко са хората влизащи тук???
Затова и помолих Киро да "стикне" "Правилата на форума" в "Хардуер"....

Iosif
04.03.03 г., 22:07
Много изнервящо почва да ми действа форума. Постоянно има скандали напоследак я за кирилица, я за спам сега. Интересно ми е как реагират новите участници във форума който сега се включват и хоп пред очите им тонове червени надписи и разни скандалджийски истории. Забелязал съм и острата реакция към потребители на едва 2-3 поста който все още не използват кирилица не защото не искат, а защото не са разбрали добре.

В правилата да се напише:
"Използването на кирилица е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО"

MapBuH
04.03.03 г., 23:50
Още едно "да" за задължителното използване на кирилицата. Всичките ми съображения са изказани е вдин или друг от горните постове, така че няма да се разпростирам. И все пак - пригледността е просто несравнима с останалите форуми където се пише на "шлокавица"(Валери,:bow::bow::bow::D).За мен лично кирилицата беше причината да избера да чета форума на HWBG в началото, после си открих и други причини :). Малко в страни от темата - видях че Dark Skywalker вече е модератор в Х,П и О - браво, много сполучлив избор според мен. Айде лека вечер на всички форумци.

alexz
05.03.03 г., 00:20
Така е гууд :) в интерес на истината не бех видел топика на алекс зъ.
xexe, ужасно е... все пак аз гласувах да не е задължителна...

най-силният ми довод - ами аз пиша на латиница по-бързо от колкото на кирилица... :)

а дори с кирилизатора се замислям сега коя буква да му сложа та да излезе на кирилица?!? и така губя повече време.... :(

а и ако е само за една реплика?!? ще ми простите ли ако е на латиница?!? :)

ПИИС (т.e PEACE! ( демек - мир да има))...<- леле, аман от кирилицата.. ХЕХЕ :) :D

Zavaliata
05.03.03 г., 13:13
Не съм чел цялата тема дотук затова се извинявам предварително ако повтарям нечие мнение.

1. Има ли възможност да се направи автоматичен кирилизатор? От малкият ми опит с програмирането си представям, че няма да е много трудно за някой спец.

2. Проблемът с чуждиците остава дори и при такова решение, защото всички знаем как ще "изглеждат" думите при конвертиране на български, затова предлагам съставяне на нещо, като база данни, където ще са събрани думи, които кирилизатора няма да "превежда".

3. Защо на някои хора им е трудно да пишат на БЪЛГАРСКИ, м@мк@ му!!! Аз си пиша на български, а термините си ги пиша на english. CTRL е удобен за натискане, да му се не види!

Това последното е емоционална реакция, да се засегнат лично тези, които продължават да пишат като неандерталци!

Milanoff
05.03.03 г., 18:47
Койт' иска латиница да ходи у диро? :D

Еееее, това беше на много яко! :D :beer:

Твърдо съм за кирилицата - и без това постовете на латиница не ги чета!!!

Pizza_again
06.03.03 г., 12:20
dyankof кандидатирам се за imagemaker (имиджмейкър — за всички ДРУГИ) на четата ...

Гласувам твърдо против всякакви ограничения, всеки е свободен на НЕ чете постове написани с латински букви, ние които пишем не задължаваме никой да чете това което пишем.

Всички, които сме по-активни в раздела "Далавери" (дори и български кавички няма на клавиатурата, ползва се минус вместо тире — за Alt+0151 сигурно знаем 2-3ма) си пишем с латински букви — miroslav, alexz, bay_ignat, az, другите са се поддали на терора на модераторите.

Зачитайте правата на малцинствата — за пример вземете новините на турски език в праймтайма по националната ТВ ... що не спрете тях например

Metanoia
06.03.03 г., 13:18
Originally posted by Pizza_again
dyankof кандидатирам се за imagemaker (имиджмейкър — за всички ДРУГИ) на четата ...

Гласувам твърдо против всякакви ограничения, всеки е свободен на НЕ чете постове написани с латински букви, ние които пишем не задължаваме никой да чете това което пишем.

Всички, които сме по-активни в раздела "Далавери" (дори и български кавички няма на клавиатурата, ползва се минус вместо тире — за Alt+0151 сигурно знаем 2-3ма) си пишем с латински букви — miroslav, alexz, bay_ignat, az, другите са се поддали на терора на модераторите.

Зачитайте правата на малцинствата — за пример вземете новините на турски език в праймтайма по националната ТВ ... що не спрете тях например

До някъде си прав. Аз съм за задължителното писане на кирилица, но не бива да става самоцел. По 1 ред на шльокавица се издържа, още повече в раздел "Далавери" (това за кавичките не го разбрах), или дори и в другите раздели, но да направиш изказване от 20 реда на латиница - Sorry!

Pizza_again
06.03.03 г., 14:11
Най-смешното и трагично в случая е че повечето защитници на това да се пише на кирилица НЕ пишат правилно ИМЕННО на нея (български).

Метаноя българските кавички са долу-ляво и горе дясно, а не знак за инч.

За справка (руски, 90% важи за българския):

http://www.artlebedev.ru/kovodstvo/paragraphs/62.html

Metanoia
06.03.03 г., 14:18

А ти да си писал на кирилизиран шрифт в Word? ;)
Мисля, че уточнихме, че няма да се състезаваме по правилно писане (аз например не съм бил 100% отличник по български език, въпреки че все пиша сравнително кадърно като се напъна (обикновено не се напъвам твърде)), а гледаме да се РАЗБИРАМЕ МАКСИМАЛНО ЛЕСНО. Разберете го това.

Valeri
06.03.03 г., 19:47

Ааа, не така! Тук обсъждаме дали всеки ще е свободен да цапа форума, а не дали всеки ще е свободен да не чете! Утре по същата логика някой ще претендира и за spam! Ми като не ви харесва на четете, нали? Купи си една раничка и ти и там с dyankof в гората да си дялкате на латиница по дърветата... както каза някой по-горе... :p

Какво малцинство сте вие не разбрах? На какъв език говорите? Някаква етническа група ли сте или просто сте мързеливи и неграмотни? Аз залагам на второто, пък вие се пробвайте да ми докажете първото. Вие, малцинството, навсякъде ли пишете на латиница? Ти, примерно, данъчната декларация как си попълваш? :rolleyes:

Най-смешното и трагично в случая е че повечето защитници на това да се пише на кирилица НЕ пишат правилно ИМЕННО на нея (български).

Никога не е ставало дума за ограничаване на потребители, които не са добре с правописа. А специално за руския дай да не говорим, защото съм учил 11 години в руско езиково училище (от 1 до 11 клас) с всички предмети на руски (вкл. физика, математика, история, биология, химия) и този език го знам като българския и е МНОГО различен. Няма такова нещо 90%... Почети по линка, който си дал - авторът там е написал, че при електронна кореспонденция и писане на код на програми може се ползва знак за инчове, вместо кавички.

Pizza_again
06.03.03 г., 23:46
За раница имам раница, но по-добре да не се качвам в гората, че ще се стигне и до въоражени сблъсъци ... :)

Валери аз също съм учил в руска гимназия 12 години, но само 7 от тях с руски, 5 бях с немски.

Изпитите ми за прием в езиковата включваха и такъв по български език и литература, за университета държах тест за езикова култура, да не говоря че повечето ми преподаватели бяха с българска филология — навсякъде са ме оценявали като Много Добър. Накратко — дал съм каквото съм имал да давам.

Данъчна декларация даже не знам как изглежда, или секретарката или счетоводителката я попълват, не се вълнувам.

Не знам дали си разбрал, но в статията става въпрос само за ЕКРАННА ТИПОГРАФИЯ

Най-лесното е да е се примирим с този терор и да си протестираме по друг "легален" начин

напримердапишемвсикокатоеднадумабезспазв аненакакватоидабилопунктуациямислишличещ ееполеснодасечететакавсепакескирилскибук винаписано:)

Loshia_NIKJAM
07.03.03 г., 01:00
Добре де протестирайте си по мирен начин...цялата пътардия е за по-лесно четене а ти се мъчиш да го направиш още по-трудно.

Можете да протестирате като пишете всичко в розово изглежда гадно, но поне се чете и се разбира че е протест:D

GeniusLoci
07.03.03 г., 01:53
За раница имам раница, но по-добре да не се качвам в гората, че ще се стигне и до въоражени сблъсъци ... :)

Валери аз също съм учил в руска гимназия 12 години, но само 7 от тях с руски, 5 бях с немски.

Изпитите ми за прием в езиковата включваха и такъв по български език и литература, за университета държах тест за езикова култура, да не говоря че повечето ми преподаватели бяха с българска филология — навсякъде са ме оценявали като Много Добър. Накратко — дал съм каквото съм имал да давам.

Данъчна декларация даже не знам как изглежда, или секретарката или счетоводителката я попълват, не се вълнувам.

Не знам дали си разбрал, но в статията става въпрос само за ЕКРАННА ТИПОГРАФИЯ

Най-лесното е да е се примирим с този терор и да си протестираме по друг "легален" начин

напримердапишемвсикокатоеднадумабезспазв аненакакватоидабилопунктуациямислишличещ ееполеснодасечететакавсепакескирилскибук винаписано:)
Валерий наистина е прав, че не сте "малцинство" - неяма да седна да те убеждавам в правотата си по въпроса с кирилицата, поне не теб, явно няма да подейства. Престанете да се заяждате за "правилното" писане - всичко опира до максимално бързото и правилно разбиране на написаното - казвал съм го и стоя зад мнението си - след като във форума е прието и най-вече одобрено и в момента изисквано от неговите собственици да се пише на кирилица - значи щ ебъде така. Какво ви е криво - я се опитайте да следите "с интерес" някоя тема в другите форуми - пъъълна каша..не мога да се отърся от мисълта, че в датата няма нормален човек. Хората от нашия форум тавм ги познавам по първото изречение - най-вече по кирилицата и начина на писане/изказване. Не искам да ограничаваме никакви "малцинства", но спора за "правилното" писане даже и на кавичките е просто..смешно, да не употребявам по-голяма дума..

А, аз съм ЗА махане на новините на турски - повечето "турци" (потомствени, както обичат да ги наричат неправилно) НЕ разбират този турски..по разбираеми причини и произход...а и станахме смешни. Утре ромите ще искат да слагаме табели на цигански по улиците..добре че не пишат и не знам да имат собствен писмен език..(не съм сигурен, де..);)

Valeri
07.03.03 г., 09:14

Ама няма проблем... на 128Kbps знаеш ли колко бързо мога да щракам с мишката? Изчакай само да се приеме това правило за задължителната кирилица и ще ти покажа. Такъв текст като горния ще трия на моя отговорност, пък ти се оплачи в парламента, ако искаш...

:drink:

P.S. В гората с раницата ще сте 2-ма или 3-ма, така че как ще се "сблъсквате" и с какви "оръжия" е въпрос на ваш личен избор.

Loshia_NIKJAM
07.03.03 г., 10:10
Снощи нещо се зачетох във форумите на дира(не компютърните) и ми направи впечатление че над 70% от постовете бяха написани на кирилица.

Ba4o Kiro
07.03.03 г., 10:37
Това е защото, рано или късно се стига до един и същи извод - много по-добре е да се пише на кирилица (макар и с правописни грешки). Изглежда, че дори и в DIR-а са го разбрали ;)...

Loshia_NIKJAM
07.03.03 г., 10:42
Да де аз това исках да кажа ама ме домързя да го напиша и оставих всеки сам да стигне до извода че това което се прави тук не е няква прищявка а си е необходимост.

GeniusLoci
07.03.03 г., 19:02
Да де - ама на датата е ужас - всеки праска както си знае - на шльокавица без да спазва дори общоприетите "норми" за писане на такава...

Loshia_NIKJAM
07.03.03 г., 19:20
E тези от датата явно са безнадежден случай.
Гледам че от 1-2 дена никой вече не гласува а и темата има опасност скоро да я СПАМнем та мисълта ми е да спираме гласуването и да вкарваме правилото.

kris
07.03.03 г., 22:35
Чудно, естествено трябва да се въведе...
От 1500 посетители 0.8% отиват в гората, 3% подкрепят нововъведението...
Не се заяждам, а обръщам внимание на колко посетителя, незапознати с проблема ще натресете новото правило.
Днес ми се наложи да напиша пост на латиница - може би един от 50-те такива, които съм написал през последните 5 години във всевъзможни български форуми.
И веднага получих упрек.
Не ми е приятно и затова естествено гласувах кирилицата да не се въвежда като задължително правило.
Аз не пиша на кирилица защото някой ме задължава - пиша защото смятам, че е редно, смятам, че по този начин улеснявам тези, които четат писанията ми.
Добре е да предоставяш на посетителите техническа възможност да се пише на кирилица, лошо е да се налага със сила и да се правят язвителни забележки.
Ако форумът е на ниво, болшинството посетители ще пишат на кирилица и без да им трият постовете.....

ПС - Редно е, когато налагаш едно правило в един форум да го спазваш и в други :):):)
(Последното е адресирано за конкретен човек - не му обръщайте внимание)

Valeri
08.03.03 г., 08:27
Originally posted by kris
Чудно, естествено трябва да се въведе...
От 1500 посетители 0.8% отиват в гората, 3% подкрепят нововъведението...

0.8% от 1500 са 12, а тук виждам само двама кандидати за гората, които отказват да пишат на кирилица. Прави разлика между тези, които не са за "задължително писане" и тези, които "отказват да пишат". Т.е. сметката ти е малко невярна по тази точка. За останалите - всеки има правото да гласува и да промени правилата със своя глас. Който не гласува, значи оставя на другите да решат какво ще бъде. Сега да има и задължително гласуване ли? Анкетата е със срок 15 дни, значи много хора имат възможността да я видят и да преценят сами какво ще правят.

Не се заяждам, а обръщам внимание на колко посетителя, незапознати с проблема ще натресете новото правило.

Също както и всички останали правила... ще се "натресат". Потребителите при регистрацията си се съгласяват с правилата, а вече регистрираните ще разберат какво трябва и какво не скоро. Мисля на един средно интелигентен човек е достатъчно да се напомни веднъж или два пъти, че да се досеща по-нататък сам.

Днес ми се наложи да напиша пост на латиница - може би един от 50-те такива, които съм написал през последните 5 години във всевъзможни български форуми.
И веднага получих упрек.

По този въпрос си дал отговор сам по-долу:

Добре е да предоставяш на посетителите техническа възможност да се пише на кирилица...

Защо не си ползвал техническата възможност? ;)
Не знам кой ти е направил забележка всъщност, можеше просто да обърне текста в кирилица и толкова, както си можел да го направиш и ти.

Ba4o Kiro
08.03.03 г., 12:04
АЗ направих забележка на Крис, като при това ПРЕПИСАХ целия му пост на кирилица за да не стане "боза" с таговете, защото не беше написан така че да може да се "конвертира" безпроблемно и след това само му напомних какво е забравил...

Пак съм лош...

kris
08.03.03 г., 18:47
Не бре, много съм благодарен даже, че ако беше пляснал само тага щеше да е мазало.
Казвам по-принцип, че не е редно да заангажирвам някой да ми го превежда и да ми напомня. Най-малкото защото винаги пиша на кирилица и след като този път не съм - значи има съществена причина...

Plam
09.03.03 г., 10:15
нямам нищо против кирилицата - но наистина си е отживяла времето - спъва развитието - децата трябва да учат по наколко азбуки - и кой се съобразява с нея? - добре че още руснаците пишат на кирилица - смятам още , че е крайно време латиницата да се въведе официално като се уточни звуковото съответствие, известно време паралелно на кирилицата, която естествено ще отпадне по-бързо отколкото очакваме...
не тълкувайте изказването ми като липса на патриотизъм - по-скоро защитата на някакви символи е криворазбрана българщина

Ba4o Kiro
09.03.03 г., 11:49
Това беше голяма глупост, от иначе възрастен и уважаван от мен участник!
Как ти хрумна че трябва да "внедряваме" латиницата пък сега?
Защо да си кривим историята и начина на писане с азбуки които не са пригодени за звуковият състав на Българският ни език??!!!!
Какво ще спечели даден млад човек от това че не пише - "моята татковина" и "майка", а "mojata tatkovina" и "majka"?!!!
Азбуката е едно от малкото неща които ни е запазило като нация през вековете, сега и от него ли да се отказваме?! Каква ще ни е "файдата" от това? Пак ще пишеме на български но с латински букви, и какво от това, дали бленуваната "Европа" ще ни разбира по-ясно?!

bogi
09.03.03 г., 12:18
и аз съм твърдо "за" да се пише на кирилица,и то не само тук.
не мога да разбера хората които пишат на латиница(един от тях е брат ми:)-казва че му било по лесно -което не мога да го разбера.пише с четворки, шестици и после когато трябва да напише нещо на лист се чуди как е правилно ЛЕЩА, ЛЕ6ТА или ЛЕШТА.много е тъпо.
и пак казвам аз съм ЗА КИРИЛИЦА.

acdc
09.03.03 г., 13:03
И аз съм твърдо за кирилица.
Нама да се обосновавам защо, тъй като в горните постове това е направено.

Plam
09.03.03 г., 13:08
Ba4o Kiro не се сърди ама такова бъдеще ни чака!

bil
09.03.03 г., 13:16
Аз също съм твърдо "ЗА" Кирилицата,нека стане задължителна! На всички ни е ценно времето,нека не си го губим в излишно взиране и разтълкуване на нечии писания.А преинсталирането не е опрадвдание...

Dark Skywalker
09.03.03 г., 14:06
Plam, не ни чака такова бъдеще! Българският си е български, английският си е английски! Това, за което ти говориш, го има в Сърбия: един език и две азбуки. Ако ще се сравняваме със сърбите - не, благодаря...

:rolleyes:

The Bandit
09.03.03 г., 14:30
Originally posted by Plam
смятам още , че е крайно време латиницата да се въведе официално като се уточни звуковото съответствие, известно време паралелно на кирилицата, която естествено ще отпадне по-бързо отколкото очакваме...
Е това верно как го измисли ?!?!? :shock: Е по тази логика защо китайците, гърците, сума ти народи от източна Азия досега не са направили тая далавера, какво развитие и в каква посока се спъва според тебе като използваме собствената ни азбука? Ученето на езици още от 1-ви клас е полезно, спор няма, в днешния глобален свят колкото повече езици знаеш - толкова си по-напред, но това изобщо не означава отричане от собствените си език и писменост. Аз се чудя на руснаците - целият им нет си е на руски преведен и си говорят навсякъде на руски, ние защо трябва да се по-малоценни от тях и нашата азбука да не може да се прилага така??? Те даже в ревютата на мобилни телефони като чета винаги искат да има Т9 речник на руски и пълно русифициране и на софт-а и на смс-а...А ние за един форум да не можем да го направим :noway:
И много мразя да чета в менютата по морето shopska salata и kebabcheta да ми предлагат.

jonko_p
09.03.03 г., 15:22
Разбирам как всички тук се тупат по гърдите какви са патриоти - как увайават кирливицата и т.н. прочие глупости, но искам да Ви кайа няколко несхта:

1. Езика на който са създадени ПЦ-тата е латиница - от там са се получили хиляди деформации - за хората като мен които израснаха с ДОС командите пиосането е като това дотук - на латиница - така са им свикнали пръстите, така писхат и не виждат смисъл да се учат наново туй като за тях е важна бързината , а не нечий велико-български алабала.

2. Има начинаещи потребители които все още не могат/имат проблеми с кирливицата под Вин и затова да се дилитват така изведнъж е меко казано нелюбезно - какво са виновни те, че Бил Гейтс се е родил американец а не Словак/Руснак/Българин??????

И в края на краищата това не е форум на литературни критици а на заети хора които минават драсват 2 реда(95% от тях терминология която и да искаш не можеш да изпишеш с кирливица - на латин пишат и модераторите) и продължават да си вършат работата и нямат време да превключват, да си сменят подредбата на пръстите и т.н. - все пак вече работим с многозадачни ОС и в същото време гледам още 5 различни приложения които естествено имат интерфейс на латиница!!!!!!! и става една боза - гледам, пък трия , пък се връщам, абе.......... а нали смисъла на форума е да ни пести времето и усилията и да ни улеснява , а не да ни създава досадни главоблъсканици?!
За това едно предложение - всеки да си пише както иска!Който иска на развален латин - на него, който пише на книжовна кирилица - нека! Ако има такъв дето иска на глаголица - да драска и на нея! Пазара сам ще отсее полезните идеи! - Адам Смит!

Поздрави на всички!

Dark Skywalker
09.03.03 г., 16:46
Здравей, благодаря ти за подробното мнение. Грешиш обаче по няколко пункта, и особено за патриотизма. Както и да е, да караме подред:

1. Езикът на РС-тата
Казаното от теб не е истина поне от появата на Windows 95 Pan European Version преди близо 8 години. Всички следващи версии на въпросната ОС (както и на повечето други операционни системи) предлагат брилянтна поддръжка на кирилицата, така че това изключва възможността за евентуални затруднения с разчитането и писането на кирилица. И аз съм израстнал с командите на DOS, но това не ми пречи да се изразявам на грамотен български. Не виждам каква е връзката на едното с другото.

2. Начинаещите потребители и кой за какво е виновен
Някой начинаещ може и да има проблеми с писането на кирилица, но това само би трябвало да им послужи като допълнителен стимул да се научат - писането на кирилица няма да им трябва и другаде ли?

Също така - ако не си забелязал - проблемът ни не е с новите потребители, а с твърдоглавците, които посещават форума редовно и са натрупали една купчина постове, но въпреки това продължават да се правят на интересни.

3. Заетостта и кирилицата
Ами и аз съм един от тези заети хора - работя на пълен работен ден, а освен това посещавам лекции и в свободното си време се подготвям за тях. Междувременно участвам с мнения и във форума. Това, че даден човек не иска да натисне Ctrl+Shift пет пъти дневно, за да напише нещо, не е признак на заетост, а си е чиста проба мързел.

4. Цели на форума
Тук си прав, целта на форума наистина е "да ни пести времето и усилията и да ни улеснява , а не да ни създава досадни главоблъсканици". Именно затова настояваме да се пише грамотно и на кирилица. Написаното от един човек се чете от няколко десетки или дори стотици. Направи си сам сметката кое спестява повече време.

5. Адам Смит
Адам Смит е известен икономист и баща на съвременната икономическа теория. Не виждам обаче каква е връзката между него и някакви пазарни принципи - това не е кварталният пазар! Освен това не съм забелязал да има много участници, чието мнение се уважава от останалите, а пишат на "шльокавица". Нека го кажа в прав текст: тук не се нуждаем от хора, които дори не могат да пишат на кирилица!

1115
09.03.03 г., 17:39
..................

GeniusLoci
09.03.03 г., 18:28
Originally posted by jonko_p
Разбирам как всички тук се тупат по гърдите какви са патриоти - как увайават кирливицата и т.н. прочие глупости, но искам да Ви кайа няколко несхта:

1. Езика на който са създадени ПЦ-тата е латиница - от там са се получили хиляди деформации - за хората като мен които израснаха с ДОС командите пиосането е като това дотук - на латиница - така са им свикнали пръстите, така писхат и не виждат смисъл да се учат наново туй като за тях е важна бързината , а не нечий велико-български алабала.

2. Има начинаещи потребители които все още не могат/имат проблеми с кирливицата под Вин и затова да се дилитват така изведнъж е меко казано нелюбезно - какво са виновни те, че Бил Гейтс се е родил американец а не Словак/Руснак/Българин??????

И в края на краищата това не е форум на литературни критици а на заети хора които минават драсват 2 реда(95% от тях терминология която и да искаш не можеш да изпишеш с кирливица - на латин пишат и модераторите
Направо ще взема да те съжаля, че си отраснал с ДОС-а..що не се върнем във времето му и да зарежем тия графични интерфейси, а?:D (Това на бъзик..)
Няма "много" да ти се сърдя за "кирливицата", щото ако ти се пише толкова на шльокавица - пиши си..но не тук - точно защото сме хора без много свободно време сме решили да не си го хабим с разчитане и превеждане на нечий пост. И престанете да казвате "като не искате, не го четете" - в същия дух май сме повече тези (и то доста), които отговарят "като не искате - не пишете..". Начинаещите потребители им е добре дошло да научат как се пише на кирилица - тъкмо ще спестят нервите на някой друг, а и със сигурност ще им потрябва. Нежелаещите да учат и без друго не са затук! А и какви проблеми изпитват с тази кирилица под Win? Какво им е проблемна? Да не говорим за наличието на кирилизатор в самия форум...

Asusux
09.03.03 г., 18:55
Какъв е смисъла от толкова дълга дискусия по толкова важна тема. Като се замисля от години тук най-много скандали са се вихрили за кирилица и за правопис и за подобни глупости.
Е как не ви омръзна от това - "пиши на кирилица", "стига си правил забележки"
Сега пък модераторите се занимават да трият теми на латиница, оня пише наново. Безкрай глупости а всичко е толкова лесно и щеше да има подкрепата на всички членове ако се беше въвело преди доста време.

GeniusLoci
09.03.03 г., 19:28
"Щеше" - там е проблема - не е "било" въведено и сега става кофти ...;) (хехе - де да "беше")

Petar_S
09.03.03 г., 22:26
твърдо ДА

Old_Firehand
09.03.03 г., 23:27
Аз също съм ЗА кирилица но не само за писане но и за логването и регистрирането (става въпрос за обясненията при регистриране).Аз казах ХАУ.

val
09.03.03 г., 23:40
Съвсем определено съм да се пише само на кирилица. Мисля, че вече няма компютри които да не са конфигурирани за писане на кирилица. И не на последно място все пак сме в България. По-горе някъде пишеше че компютрите са измислени и създадени в САЩ, да обаче от българин. А който го е срам да пише на български да влиза в западни форуми и да си пише на латиница колкото си иска.