PDA

Виж пълна версия : Избор на GSM

QWERTY
16.02.03 г., 16:13
Харесал съм Nokia 8310. Не съм решил окончателно обаче. Търся телефон от този клас, с такива функции и малки размери. Предпочитам Nokia и Sony/Ericsson. Нокията има функции точно каквито искам. Несигурността ми идва от дизайна - на картинка ми изглежда малко... хмм... "женски". На живо не съм го виждал. С какви панели идва като си го купиш (какъв цвят)? Друг вариант е Nokia 6510 - същите функции и подобни рамери. Дизайна е като че ли малко по-"сериозен", но пък има по-малък дисплей. И двата телефона вече не са "нови модели", цената им падна доста. Дали има вероятност да спрат да ги произвеждат/продават? Последния ми въпрос е от къде да го купя? Нямам намерение да спестявам пари за сметка на гаранцията или сервиза.

Вие как мислите?

Kiko
16.02.03 г., 17:42
Определено 6510 има по-готин дизайн но пък е твърде малък и е по-подходящ за малка дамска ръчица. А 8310 нещо не ме кефи.
Ако не се лъжа за около 350лв. си взимаш Sony Ericsson T300, който за мен поне е един от най-добрите телефони в момента. :good:

Stan
16.02.03 г., 19:31
Бягай далече от пластмасовите играчки, наречени "Nokia". Взимай Sony-Ericcson, Siemens "S" серии, каквото и да е, само да не е Нокиа от 8-ма или 3-та серия!!! Виж, 6510 по става...

Ilian359 от форума е по-запознат с клетъчните комуникации, изчакай и неговото мнение...

The Bandit
16.02.03 г., 21:15
Originally posted by QWERTY
Харесал съм Nokia 8310. Не съм решил окончателно обаче. Търся телефон от този клас, с такива функции и малки размери. Предпочитам Nokia и Sony/Ericsson. Нокията има функции точно каквито искам. Несигурността ми идва от дизайна - на картинка ми изглежда малко... хмм... "женски". На живо не съм го виждал. С какви панели идва като си го купиш (какъв цвят)? Друг вариант е Nokia 6510 - същите функции и подобни рамери. Дизайна е като че ли малко по-"сериозен", но пък има по-малък дисплей. И двата телефона вече не са "нови модели", цената им падна доста. Дали има вероятност да спрат да ги произвеждат/продават? Последния ми въпрос е от къде да го купя? Нямам намерение да спестявам пари за сметка на гаранцията или сервиза.

Вие как мислите?
Ами поред - 8310 наистина е женски, малък, шарен (WinXP го разпознава като "Fashion mobile", с което не съм много съгласен) и в началото имаше МНОГО бъгове в софт-а, не съм сигурен дали ги оправиха в последващите версии, 6510 е по стабилен и е идентичен като функции. Подарихме такъв на майка ми за Коледа и го ползвах преди това няколко дни, дисплеят наистина е малък за днешните разбирания, той всъщност е 1:1 като физически размери с 8310 (също и като 8210, но с по-добра резолюция). Телефонът няма възможност за пращане на лого и мелодии. Други липси са Bluetooth, JAVA и полифония. Гласовите бележки се правят трудно (не можеш примерно докато говориш да натиснеш страничен бутон и да започне записа), софт-бутоните не са много удобни. Като тегло-дизайн е ок, маалко по-дебел е от колкото аз лично бих искал, за връзка с РС се ползва Nokia PC Suite (версията за 6310), която е доста добре направена, ползвах я през IRDA без проблеми, освен синхронизацията на бележника, календара и срещите можеш да си рисуваш логота и да композираш или да конвертираш готови мидита. Като цяло - сносен бизнес телефон, ако можеш да свикнеш с някои неудобства и липси. Аз лично бих ти препоръчал нещо по-хай тек от Сони Ериксон. Т68м е класи над 6510 (8310) и според мен е много по-добър избор (особено за човек като теб, който вероятно ще използва всичките му благини :D) А и е на цената на 8310 и малко по-скъп от 6510.
Другата възможност естествено е S-класата на истинските телефони, ама айде за тях няма да коментирам, че съм пристрастен :devil: Надявам се, да съм ти бил полезен...

QWERTY
17.02.03 г., 00:57
Някои поправки:
- Малкия размер за мене е предимство, а не недостатък. Колкото по-малко толкова по-добре.
- Фен съм на Нокия. Харесвам и Сони и Ериксон - моделите с капак. Други телефони общо взето ми е трудно да приема, но в крайна сметка ще си купя телефона въз основа на реални аргументи (доколкото е възможно).
- Цветен дисплей е малко излишна екстра. Полифоничен звук определено не желая - ако телефона има такъв, първото нещо, ковто ще направя, е да вкарам обикновено бибкане или писукане за звънене. Изпадам в ужас от "Валкириите" на Вагнер (полифонично) при обаждане от шефа... (на един мой колега телефона звъни така).

Edit: - нося часовник swatch chrono (вече шест години) с пружинна гривна (гривна, която се разтяга и се нахлузва на ръката), прозрачен пластмасов светлосин корпус и доста шашав тъмночервен циферблат (дестолъчки и римски цифри), та подобен стил (като на 8310) общо взето ми харесва... :bow: В такива случаи, обаче, границата между стила и кича е много тънка. Затова ме интересуват детайлите... Може би трябва да го видя на живо.

GAINER
17.02.03 г., 01:24
Hora ne se izlagaite:D Ako triabva da se napravi analogia, Nokia e Mercedes-at na GSMite, demek vsi4ko drugo e prosto...imitacia:cool: E, Simens moje da se kaje, 4e e BMWto:D No, da ne stavam banalen, no Mercedes i dr....
Spored razni prou4vania v Evropa, Nokia darji 40%, Simens 25%, a ostanalite se podeliat!!! Ot Simens edinstvenite ka4estveni sa: S35,ME45 i S55, osobeno S55. Izkliu4vam legendata S10Active:D
Moeto li4no mnenie e 4e 8310 e edin perfekten telefon!
Mnenia, kato "damski"?!!! sa palna glupost.

Stan
17.02.03 г., 01:44
Значи, първо - в този форум се пише на кирилица.

Второ, смятам, че ти се излагаш с баналности от рода на "Нокиа е Мерцедеса на незнам си какво..."

Факт е, че цялата 3-та серия на Нокиа е абсолютен провал! Да споменавам ли небеизвестната 3310? Факт е също така, че почти цялата 8-ма серия СЪЩО е абсолютен провал - бъгав софтуер, проблеми с дисплея, проблеми с вградената антена, метален глас - просто красиви пластмасови играчки! Разбира се, и от двете серии има сполучливи бройки, но качеството на 5110, 6110, 7110 отдавна отдавна УМРЯ!

Това за пазарните проценти е нелепо и смешно! Първо, информацията ти е "разни проучвания" /?!?/, второ ТОВА НЕ Е ОПРЕДЕЛЯЩО и трето - даже споменатата от теб марка "Мерцедес" съвсем не е №1 по продажби!

Помъчи се да не разсъждаваш толкова елементарно, като си отговориш на един простичък въпрос:

"При положение, че дънните платки Elitegroup държат първото място на световния пазар по продажба на дънни платки, и то с голяма преднина, означава ли това, че те са Мерцедеса на дънните платки?"...

А?

Metanoia
17.02.03 г., 05:07
Аз не че разбирам от GSMи ама да ви кажа да се поуспокоите леко, че много остро го започнахте този спор.

Да поправя много леко Стан - 3310 е перфектен тинейджърски телефон, но не и от онези серии, произведени в Хърватска, които се подвизават из БГ от разни промоции на МТел. Те са еб@ти и куците телефони със страшно бъгав софтуер и т.н. Но имам точно 3-ма познати с такива телефони, които си работях ОК и нито един с повреден. Но двата са купени още отдавна (преди 2 години), а третия е купен от Турция (този приятел ходи да работи там това лято и го купи от техните промоции). А, забравих, че точно той купи и на сестра си Нокиа 3310 - и тя безпроблемна.
Като споменах за Турция - едната от фирмите там предлага за $30 (ако не се лъжа) на месец неограничено говорене. Единия му шеф си зареждал всеки ден телефона, защото му се изтощавала батерията от много разговори. ;)

Pizza_again
17.02.03 г., 11:50
И аз да похваля нашто гардже - Моторола Т720, много добро съотношение м/у цена и качество, важи за всички нови модели на Моторола междудругото. С100 на Самсунг също изглежда много добре поне на хартия, не знам на какво ще се спреш но гледай да е поне 65000 цвята 120х160 пиксела (9реда) за да не те е яд после като видиш някой с такъв дисплей.

Psychopompos
17.02.03 г., 12:36
Мисля малко се отклонихме от темата, QWERTY питаше за два конкретни модела и според мен само 1-2 от постовете му отговориха. Нокиа 6510 и 8310 са почти еднакви телефони, мисля че календара на 6510 имаше някакви допълнения спрямо 8310, но основното предимство на 8310 си е белият дисплей, с който можеш да си четеш книга на тъмно. Разбира се и синьото е яко, но просто от нецветните дисплеи белите са номер 1. Алтернативен телефон според мен е Sony-Ericsson T600, най-малкият телефон на пазара(Т66 вече не се произвежда), недразнещ дизайн, достатъчно функции, а цената му не е по-висока от на Нокиите. Аз лично изпитвам големи съмнения към Нокии продавани в България, защото просто се правят по всички краища на света и е ясно, че тук идва най-скапаното. То и Ериксона няма да е правен в Швеция, но все пак мен лично ми вдъхва повече доверие.

The Bandit
17.02.03 г., 12:57
Някои поправки:
Други телефони общо взето ми е трудно да приема, но в крайна сметка ще си купя телефона въз основа на реални аргументи (доколкото е възможно).

Ами QWERTY при това положение настина трябва да го видиш, щом дизайнът е водещ за теб като критерий. Аз се опитах да ти дам именно РЕАЛНИ аргументи (щото за някои хора "реални" аргументи са "X са №1, останалите не струват", "Х са велики и точка по въпроса") Мен не ме интересува толкова кой по продажби е производителят на телефона ми, а какво и как може да прави. Ето ти още малко реални по моите разбирания аргументи за Т68 например спрямо 8310 извън тези, които не те интересуват (това е телефон, съпоставим като клас и цена с този , който си хаесал) - по-голям и добър дисплей, много по-добра батерия (литий-полимер), по-удобна навигация/бутони, по-добри съвременни функции...Относно външния вид и детайлите, лично на мен 8310 ми изглежда някакси пластмасово и евтино, бутоните НЕ са удобни, всички Сони-Ериксон телефони (+ Т39, който също е добър телефон), които съм гледал имат по добра и солидна конструкция от този точно модел на Нокия (6510 е по-добър в това отношение както ти казах) Но това вече са субективни неща, така че тичай до магазина и разгледай нещата от първа ръка, няма какво да те убеждаваме или разубеждаваме...

V I P E R
17.02.03 г., 16:29
Ами моят пост не дава съвет, за което моля да ме извините, но ще кажа че аз най-много уважавам Siemens. А като заговорихме за Siemens я вижте какво ще излиза от тях.
Виж (http://www.gsmarena.com/index.php3?sRedir=http://www.gsmarena.com/phone.php3?idPhone=380)

Ilian359
17.02.03 г., 20:43
Май късно се намесвам... Вече сте дигнали адреналина...
Ми да почвам - с тази уговорка, че не мога да препоръчам категорично нищо.
Nokia 6510 и 8310 - разликата е за окото. По принцип Nokia имат традиция да правят еднакви телефони с различни черупки под различно име. И обратно - виждал съм поне 5 вида 3310-ки. Конкретно: по-висока разделителна способност и синя подсветка на 6510 и 15 вместо 8 voice tags. Като цяло това е един от най-бъгавите и проблемни телефони, дори и купен от "сигурно място". Не ги препоръчвам и двата, въпреки добрия им дизайн, размери и други екстрички.

Общо взето при телефоните е като при компютрите. С появяването на Windows, графичните "user friendly" интерфейси и сума ти "удобства", се мултиплицира проявата на бъгчета, бъгове и бъгища. QWERTY най-добре може да направи сравнението между WinME и онова в мазето на 4-ти блок на МЕИто. Стигна се дори да конфликти между производители и оператори - T-Mobile, най-големият GSM оператор в много държави в отворено писмо да Nokia оповести, че спира продажбата на 7210 до пускането на стабилна версия на софтуера... Без коментар.
За цветния екран и полифонията съм съгласен - пари на вятъра!
Сега като се замислям... абе има един телефон, от който оплаквания почти няма - Sony-Ericsson T68i. Позволявам си да го предложа, защото цената не се различава особено от тази на споменатите модели. Нещо друго, също качествено, но с шаренийки и по-скъпичко е Motorola T720. Кофтито при него е, че няма оригинални аксесоари на нашия пазар.
Мързи ме да пиша за кусурите на други разни апарати. Особено като се сетя за Siemens C55 - бягайте от него като от огън! И не забравяйте - цветният екран, JAVA, полифонията и малките размери са в страни от дефиницията на думичката "телефон". Това са много приятни неща, но не са полезни при общуването!
Питайте нещо конкретно, ако ви интересува, да не се отплесвам.

QWERTY
17.02.03 г., 23:38
- Sony-Ericsson T68i като функции е много добър, но дизайна не ми харесва. Също и Motorola T720.
- Sony-Ericsson T600 не е лош. Все пак споменатите Нокии ми изглеждат още по-добре.
- За 6510 - аз, четейки спецификациите, останах с впечатлението, че 8310 има по-добрия дисплей с по-висока разделителна способност, повече памет и някой допълнителни функции в сравнение с 6510. От поста на Ilian359 не се разбира - така ли е, или точно обратното?
Колко време им държат батериите?
Къде са бъговете?
Честно казано аз нямам нужда от почти никакви екстри - искам телефона да има WAP и GPRS с идеята за бъдещо ползване (което я стане, я не). Ако там има някакви хипотетични проблеми, слклонен съм да ги приема за маловажни. Предпочитам обаче основните функции на телефона да са безупречни и надежни.

Вънжният вид е важен фактор за мене - като на всяко нещо, което носиш със/по себе си.

П.П. Има ли тук някой фен на Globe? :rolleyes:

Pizza_again
17.02.03 г., 23:45
Явно наистина "на вкус и цвет товарищ НЕТ" Dosega sym sreshtal hora, koito ne hareqswat funkcionalnistta na T720 (i to 4asti4no) no designa mu na wsi4ki im hareswa, btw az predpo4etoh T720 pred T100 na Samsung (oswen cenata i markata) naj-we4e zaradi design-a. Mnogo se izkefih edin kolega na kakwo oprili4i 2riq display na Samsunga - nare4e go "ambradzura" :)), i mislq 4e e napylno praw

Wse si misleh 4e design-a na Ericsson-ite T600 i T300 e po-podhodqsht za sapunerka, no qwno ima liude na drugo mnenie

QWERTY
18.02.03 г., 00:20
Originally posted by Pizza_again
no designa mu na wsi4ki im hareswa

Добре де, не е лош. Принципно харесвам телефони с капак. Все пак в този има нещо недовършено... Ако в затворено положение беше ръбат, както в отворено, щеше да е по-добре. Отделно в него има много екстри, които на мен не ми трябват, а оскъпяват много. Този огромен цветен дисплей си е чисто прахосване на пари. За самсунга си прав - чист сапун.

П.П. Добре де, след като очевидно разполагаш и с кирилизатор, защо не пишеш на кирилица? Супер неуважение е това.

The Bandit
18.02.03 г., 00:59

- За 6510 - аз, четейки спецификациите, останах с впечатлението, че 8310 има по-добрия дисплей с по-висока разделителна способност, повече памет и някой допълнителни функции в сравнение с 6510. От поста на Ilian359 не се разбира - така ли е, или точно обратното?

Ами объркал си се. Значи в прав текст - дисплеят на 6510 е с ПО-ГОЛЯМА разделителна способност от 8310 ->при същия физически размер показва повече информация. 6510 има 15 позиции за гласов набор - 8310 - 8 позиции.
http://vip-security.hit.bg/8310.jpg <-8310 http://vip-security.hit.bg/6510.jpg <-6510

QWERTY
18.02.03 г., 01:28
Цитирам ти сайта на Nokia:

8310: Up to 5 lines for text, numbers, and graphics
6510: Up to 4 lines for text, numbers, and graphics

:conf: :conf: :conf:

По-висока разделителна способност а по-малко редове... що така?

При положение, че това с диплеите е така, почвам да мисля, че 6510 е по-добрият телефон.

Ilian-e, какви са му бъговете на 6510?

Pizza_again
18.02.03 г., 11:52
ЯВЕРТЪ специално за теб на бг за да видиш какво става (няма по 100 пъти да превклиучвам кир<->лат. И двата телефона между които се двуумиш са с много приличен дизайн, но лично за мен 8250 (селяните му викат пеперудката заради Х-ообразния бутон) си остава ненадминат. Странно ми е само защо на сайта на нокия 1ния го ркламира жена, другия педераст ... явно е фирмена политика на Нокия.

Ако се чудиш още между онея 2та вземи си синия дисплей, по-малко гаден е (щото и 2та НЕ са цветни, както може би си забелязал ве4е) За хора, които обичат да пишат като теб горещо прпоръчвам 6800.

Да спориш за цени и да мислиш да си купуваш Нокия не е оправдано (каза тези с цветните дисплеи са скъпи). Телефоните на Нокия традиционно са си 2х скъпи от вситки останали (еднакъв клас аз като си купувах С(ес)35 на Сименс (650лв) 8210 тогава струваше точно 1300лв :)

Ilian359
19.02.03 г., 00:54
Цитирам ти сайта на Nokia:

8310: Up to 5 lines for text, numbers, and graphics
6510: Up to 4 lines for text, numbers, and graphics

Пуснали са го на BOLD очевидно :ghi: !
6510 хем е по-евтин, хем с по-мъжки дизайн, хем по-евтин.
Като цяло сигнализацията им куца и SMSите. За сигнализацията - може както си стои на пълен обхват да откаже да набира и да бъде набиран до рестартиране. Дано го устиш рано. А за съобщенията - известните задръствания, които се проявяват и при двата ни оператора и се оправят с обаждане на учтивите служители от call centre. Покрай SMSите им куцат и все шаренийки с мелодии и картинки. Също така като на почти всяка Nokia вероятността да изпратиш Vcard е около 50%. Конкретната няма и BlueTooth. Въпреки всичките недостатъци Nokia ми остават може би най-любимата марка!

QWERTY
19.02.03 г., 01:01
Добре, ти като човек, който знае какво харесват хората в Nokia (аз включително), какво ще ме посъветваш?

Ilian359
19.02.03 г., 02:04
Действай! Готини са, а и имат Змията - играта, с която съм израснал. Всеки телефон създава проблеми. Купи го така, че да си вържеш гащите. На две места гаранционното обслужване ти е сигурно - В Германос и Мобилтел (там апаратите без карта доста са поевтинели) - цените са почти еднакви и доста по високи от Jeff например. Но аз не съм виждал читав телефон от Jeff, а като отидеш с рекламация по най-безумния начин те отсвирват. Например - разкодирана 3310 постоянно губи обхват. Отговор от служителя - "Ами проблемът е, че този телефон е с живачна антена, Вие сте го изпуснали и живакът се е разлял, а механичните повреди не подлежат на гаранция". Пояснение - живачна антена НЯМА - антената на 3310ката е една пластина под задния панел.
Другият вариант е да играеш на сляпо и да дадеш за същия телефон 100-150 кинта по-малко и да разчиташ на късмета си. Често се печели! Но ако избереш този вариант - гледай по бутоните да няма йероглифи. Азиатските версии са си за азиатски страни.

QWERTY
19.02.03 г., 11:12
Благодаря на всички за отделеното време (а на Pizza_again и за кирилицата). От тук нататък общо взето трябва сам да реша. :p

Pizza_again
19.02.03 г., 14:56
Благодяря за специалното отн., но не смятам да пиша пове4е така. С Валерий роворихме за едни задължителни кирилизиращи тагове, ако искате ги слагайте.

Jumpi
19.02.03 г., 16:03
QWERTY - виш сега пратовчед ми има няколко ГСМ магазина значи забелязал сам че в сервиза идват само 8310-тки просто няма смисал както и Сименс СЛ45и за мене Сони Еркиксон и Сиеменс МЕ45 S45 са перфекните телефони аз лично сам фен и на Самсунг в момента с М-100 и сам много доволен но маи и аз ще минавам на Нокия 7650 незнам помисли си не барзаи : )

G-Point
20.02.03 г., 01:44
Благодяря за специалното отн., но не смятам да пиша пове4е така. С Валерий роворихме за едни задължителни кирилизиращи тагове, ако искате ги слагайте.
Защо не смяташ да пишеш на кирилица?

Jumpi
20.02.03 г., 10:39
очевидно незнае каде са буквите ... хехехе .... не бе базикам се : )

Pizza_again
21.02.03 г., 11:52
Imenno zashtoto sym se razbral, na kojto mu pre4i da ne 4ete, ako moderatorite reshat shte slovat kirilizirashti tagowe, da si slagat, ne iskam da pisha na kir zashtoto postoqnno se nalara da prewkliu4wam za da pisha neshto koeto ne se prewevda - model na dyno naprimer.

Valeri
21.02.03 г., 22:45

Виждам за пореден път спекулираш с предишен наш разговор, че да ти напомня какво ти казах тогава: ще слагам кирилизиращите тагове на твои постове докато не ми писне, след това ще натискам Delete и толкова. Твоето го приемам за явно неуважение към останалите, така че докато щракаш на латиница си мисли, че всеки твой дълъг пост може да не просъществува дълго. Не смятам повече да го коментираме това...

QWERTY да се чувства напълно свободен в почистването на раздел "Мрежи и комуникации" от постове на хора, които демонстративно не желаят да спазват правилата на форума.

Werwolf
22.02.03 г., 14:25
Valeri и на мен също ми е неприятно когато някой пише на латиница но щом като толкова държите на кирилицата що не вземете да преведете и целия форум на български щото аз лично не вярвам да има чужденци които да го посещават. А ако човека иска да си пише на латиница да си пише никой тук не е длъжен да му чете постовете лично аз като видя някой по-дълъг пост на латиница въобще не си правя труда да го чета. А също така вземи си погледни и ника с който се представяш.

G-Point
22.02.03 г., 15:10
Originally posted by Werwolf
Valeri и на мен също ми е неприятно когато някой пише на латиница но щом като толкова държите на кирилицата що не вземете да преведете и целия форум на български щото аз лично не вярвам да има чужденци които да го посещават. А ако човека иска да си пише на латиница да си пише никой тук не е длъжен да му чете постовете лично аз като видя някой по-дълъг пост на латиница въобще не си правя труда да го чета. А също така вземи си погледни и ника с който се представяш.
Какво значение има на какъв език е ника, тук никовете са само информативни и не влияят на съдържанието на темата (което всъщност е основното). Примерно някой може да иска да си сложи ник от типа !?+"%=: и никой няма да му се сърди за това, има си правила на форума и те е редно да се спазват.

Werwolf
22.02.03 г., 17:01
Да съм казал нещо за ника?:p
Да кажа и нещо по темата значи човека си е харесал два модела телефони 6510 и 8310 това кой Сименс, моторола или който и да е друг телефон че били по-добри и незнам си какво друго няма никакво значение.
За мен 6510 изглежда по-добре, брат ми има такъв и за сега бачка добре. 8310 е като играчка явно фирмата с този модел гледа да спечели женската и тинейджърската част.
Мисля че марката и модела не е от значение важното е да ти харесва телефона останалото са глезотийки и късмет.

Dark Skywalker
22.02.03 г., 18:04
...що не вземете да преведете и целия форум на български...
Ами защо ТИ не вземеш да го преведеш? Какво си мислиш, че ние сме служители на щат ли, що ли?

И как по-точно ще те улесни това да преведем целия форум на български?

Ей, много се ядосвам от изказвания тип "морето ми е до колене".

Valeri
22.02.03 г., 19:05
Търся телефон...

Моето предложение е да си вземеш нещо много евтино и по възможност малко, особено ако няма да пътуваш много и покритието не те притеснява. На мен лично един и същи телефон ми писва след време. Аз обикновено искам само телефон, а не някаква играчка, която по документация само където кафе не ми прави. Имам WAР на моя, никога няма да го ползвам вече; имам и 25 (май 35 бяха даже) мелодии, които само преслушах с усмивка; имам и SMS, които мразя да ползвам; имам и Voice Dial, на който му повтарям по три пъти докато набере каквото искам; имам 350 клетки памет в SIM, а аз не познавам и наполовина хора или на стотния номер вече забравям кой е бил първия; имам модем в телефона и кабел за него, който няма да разопаковам никога; дадоха ми някакво hands free, което би ме карало да изглеждам като със слухов апарат; телефона има такава вибрация, че ако го захапа и някой звънне ще ми избие зъбите... за какво? Купувам най-евтиния телефон с приятен виншен вид и това е. Ако ще си купувам ноутбук, музикална кутийка или канго, тогава ще търся другаде. ;)

P.S. Dark Skywalker току що ми разясни какво е и GPRS, щото и това пише, че го има при мен. Значи модем със скорост до 115.2kbps вече съм съгласен да ползвам, но пък е доста скъпо удоволствие, така че няма да разопаковам кабела още...

1. Каквото сме могли сме превели, дори кирилизатор вкарахме, че да няма повече оправдания "Нямам кирилица на компютъра". Всеки, който има желание, може да пише на кирилица. Който няма желание да улесни комуникацията във форума, ще бъде ограничаван умишлено, че да почне да се сеща.

2. Никът ми е Valeri и отговаря на името ми, написано на латиница на документите ми, също отговаря на началото на е-mail-a ми, също отговаря на началото на web-a ми и т.н., затова така съм го написал. Освен това имам този ник във форума от 3 години някъде, така че хората ме познават именно така.

3. Прави разлика между текст на английски, който се чете добре като знаеш езика и текст на несъществуващ език, който си е измислил някой в момента, защото го било домързяло да натисне един бутон повече. Аз не знам 5 начина за писане на английски, но съм виждал 5 такива за писане на български, като само един от тях е правилния.

GAINER
22.02.03 г., 22:06
С риск да ме намразите, но моето мнение е, че е безумно тъпо това с кирилицата!!! Как го решихте това, поради какви причини? От излишна проява на патриотизъм, боикот с/у целия Интернет или за да научите българите да пишат на кирилица, щот в училище не се справят много добре?! Или вашето време е толкова ценно и поради недовиждане губите време да разчитате български думи на кирилица? Или поради някаква непонятна гордост, че сте единсвения форим, който прави проблем на потребителите си заради това? - интересно, като се има предвид, че точно в областа на харуера няма нито един български термин! Или това е форум за българска литература, лексикология и езикознание към БАН?!!! Не се ли чувствате малко неудобно с всички тези нелепи забележки и заплахи по този въпрос, все пак се предполага, че тука влизат малко по-големи хора и отдавна им е минало времето, някои да им казва как да пишат...или това е ученически форум?!

Valeri
22.02.03 г., 22:24
Originally posted by GAINER
С риск да ме намразите, но моето мнение е, че е безумно тъпо това с кирилицата!!!

Много странно как руснаците могат да пишат правилно на родния си език и интернетът им е на руски, пък ние дето все сме най-умните (и претендираме това да е наша азбука) не можем? Ами китайците как пишат, ами индийците, ами арабите, ами евреите? Да не искаш да кажеш, че всички те са си приспособили езиците към латиницата? Оправдания е най-лесно да се намират, да се направи нещо повече (едно натискане на бутон, примерно) е особено трудно...

Я ми кажи, ти като си попълваш молба за работа или пускаш резюме как ще го напишеш? На "шльокавица", че е по-лесно, или на български? Защо ще го напишеш на български? Ами защото така ти изнася... иначе няма да ти обърнат никакво внимание! Ако искаш да ти се обръща внимание тук, ще пишеш на кирилица по същата логика. Както искаш го разбирай... Как става така за едни случаи да може да се пише на кирилица, а за други да не може?

Точно защото не сме ученически форум, точно затова се стремим да се пише правилно на български език, защото този език е най-лесното средство за комуникация на българите. Имам предвид "този език", не "tozi ezik"... това второто е измислица. Не веднъж се е подвигал въпрос за кирилицата и не веднъж повечето редовни участници са споменавали, че им е по-трудно да четат на kirilica -> факт. Оттам и правилата на форума са такива.

GAINER
22.02.03 г., 22:43
Досега нито веднъж не сам изпращал автобиография на кирилица, поради простата причина, че на всякаде в българия я искат на Ангийски!!! От най-големите до най-смотаните фирмички, особено що се касае до автобиография на ИТ специалист. Иначе, както виждаш уважавам вашата инициатива, както и вашите правила - ще пиша на кирилица, няма проблем, ако някой път се заплесна нещо...трийте, щом толкова ви дразни...

Valeri
22.02.03 г., 22:56
Не, не става дума за това. Благодаря ти за кирилицата, пък ако случайно напишеш нещо на латиница в бързината, най-много да сложа един [ bg ] таг и толкова, не е проблем. Обаче ако кажеш "Аз от сега нататък няма да пиша на кирилица...", тогава просто ще е по-добре да пишеш на друго място. Иначе правилата за кирилицата са препоръчителни, да. Разчита се на добра воля, която виждам не е проблем за теб, но за други явно е.

Metanoia
23.02.03 г., 06:51
И все пак - като се пише на Български не се пише на Bulgarski, а като се пише на English не се пише на Инглиш. (Има много цитати от Интернет, които са директно на английски и на латиница - за тях никой няма да направи забележка. На който му се пише на латиница да пише на език, който се пише на латиница, а пък който разбере...)

Имаме си хубава азбука, измислена от Климент Охридски и кръстена на неговия учител - Кирил. Редно е да уважим поне техния труд, както и труда на учителките ни от първи клас, които са се опитвали да ни накарат на се научим да пишем... пък оттам натък - кой как сам се оправи.

Всъщност уравнението е просто - един човек се бави с 1 минута повече за да напише пост на кирилица - 1 минута забавяне. 20 човека се бавят с 1/2 минута за прочитането на поста - 10 минути забавяне. Времето на всичкини е малко или много ценно. Защо някой не сметне, ча на места 1 час интернет в някоя зала е и над 1 лв. Не веднъж лично на мен ми се е случвало да чета форума от НЕТ зала... а предполагам не само на мен...

The Bandit
23.02.03 г., 17:13
Originally posted by Valeri

P.S. Dark Skywalker току що ми разясни какво е и GPRS, щото и това пише, че го има при мен. Значи модем със скорост до 115.2kbps вече съм съгласен да ползвам, но пък е доста скъпо удоволствие, така че няма да разопаковам кабела още...

А горе долу знаеш ли цената на трафика при ползване на GPRS там как е. То си е благина и аз не бих отказал телефонът ми да е по-бърз от dial-up модем, ама тук и двата оператора са запускали GPRS от около 2 години и още няма резултат. По едно време (на миналия панаир в Пловдив май беше) Глобул правиха някакви демонстрации, МТел още по от отдавна обещават ама нищо... А и чета, че западноевропейските оператори, които са въвели пакетния пренос таксуват много дебело трафика, клиентите им бягат и още не могат да си изплатят инвестициите за това, може би това ги плаши нашите...

Valeri
25.02.03 г., 23:38
Originally posted by The_Bandit
А горе долу знаеш ли цената на трафика при ползване на GPRS там как е...

Скъпо е, някъде около 0.03$ на KB информация... това е услуга само за тези потребители, на които им е фатално важна връзката със света на път. Аз лично не смятам да го ползвам. Ако ми беше толкова спешно щях да си нося Palm компютърче и да се кънектвам с него от уличен телефон... къде-къде по-евтино.

DEATH
01.03.03 г., 14:39
От 2 месеца имам 6510 и не съм имал проблеми, нито с обхвата, нито със софтуера или каквото се сети някой. Държи ми точно 8 дена със средно натоварване. Малък и удобен за носене, вибрира доста добре, екрана може и да е малък, но е ясен и с добър контраст. Радиото му е перфектно, само така и не ми стана ясно дали е стерео или моно.
Относно Java и подобни гъзарии съм съгласен, че е добро, но това е все пак телефон, а не компютър. Знам възможностите защото имах 2 години Siemens SL45, но мога честно да кажа, че след преминаването на еуфорията не съм ползвал никога половината от функциите му в това число и Java.
Телефона трябва да звъни така, че да се отличава от другите и то така, че да ти привлече вниманието, а не да свири мелодии, които може и да са хубави пончкога , но се сливат с околния шум особено навън.

Paparac
04.03.03 г., 15:13
Преди 2 месеца си взех Нокия 5210 и засега съм много доволен от телефончето, нищо, че си е малко ръбесто.
Имах, а и още си я имам де, ма не работи, 8210, в един хубав януарски ден заби и изписа contac service и оттогава не съм се занимавал с нея, а и по сервизите тука са ламери по всички показатели, не знам как все пак чат пат оправят по нещо. Тука/Благоевград/ в 5 сервиза 5 различни неща ми казаха за 8210, че и има.

Hacko
05.03.03 г., 12:58
От 6 месеца ползвам Nokia 6310i и съм много доволен.
На една служебна Нокиа и се случи същото преди няколко месеца ( contac service ). В сервиза на Мтел я оправиха за един ден.

imperia
09.03.03 г., 01:55
аз съм с 6310i. много добър телефон. много сериозна батерия.
първия път като го заредих ми държа почти 10 дни!!!
а иначе 8310 е много зле със софтуера. не го препоръчвам на никой. въпреки че може и да ви върже с добър телефон.
6510 е много готин и не е бъгав.
някой разглеждал ли е 7250 да даде малко инфо?