PDA

Виж пълна версия : njama network na fbsd

lini
07.02.03 г., 03:23
znachi instalirah fbsd 4.7 mini na edin pc da go pravim cs server.
Obache njama network.
pri instalacijata si se svurza s DHCP servera, ze si ip, netmask, gateway, dns sichko dobre.
kato probvam obache da pingvam neshto i ne stava, samo localhost i sobstvenoto ip vrushtat reply.
a otvun(druga mashina) kato go pingna sushto ima reply ot nego. ne moga da se telnetna tam obache(ssh).

ifconfig ne pokazva problemi, RX i TX pokazvat che putuvat paketi nasam natam.
njamam predstava kakvo stava. :(
any ideas?

QWERTY
07.02.03 г., 10:04
Виж дали не е пуснат някакъв файъруол по подразбиране. ;)

lini
07.02.03 г., 14:02
mne
security e namaleno dokraj, ipfw dazhe ne e kompiliran v kernela
btw probvahme i slackware da slozhim, i red had sushto. VSICHKITE pravjat edno i sushto. Sumnjava me neshto hardware, obache kato slozhihme win98 sichko si vurveshe ok imashe internet.
NIC-a e cnet PRO200 tyj che ne vjarvam da e ot driverite mu.

QWERTY
07.02.03 г., 22:54
Пиши на кирилица!

Бъркате някъде при конфигурирането/използването. Щом се осъществява връзка с DHCP сървъра и ifconfig показва, че трафик има, значи интерфейса ти работи. От там на татък възможностите са адски много - проверете и премислете всички мрежови настройки, настройки на софтуери и т.н.

Като чуя лафове от сорта "security е намалено докрай" и ми става лошо. Ако буташ някакъв селектор в графичния интерфейс хвани да прочетеш как всъщност работят всичките тези неща. И недейте да пипате настройкив кернела, които не знаете 100% какво правят. ipfw не е файъруол, а идва от IP forwarding, което е рутиращата функция в ядрото. Надявам се разбираш, че трябва да се чете повече.:deal:

JoZ
08.02.03 г., 03:06
Я покажи 'ifconfig' (не помня еквивалента му под fbsd)
и 'netstat -rn' тук да видим как са настройките, но qwerty е
прав. Възможностите са доста. Ако обаче работи под win98 и
не работи под *bsd/linux то проблема е в настройките, още
повече, че се разбира с dhcpd.

nike_d
11.02.03 г., 18:23
Originally posted by QWERTY
Пиши на кирилица!

Бъркате някъде при конфигурирането/използването. Щом се осъществява връзка с DHCP сървъра и ifconfig показва, че трафик има, значи интерфейса ти работи. От там на татък възможностите са адски много - проверете и премислете всички мрежови настройки, настройки на софтуери и т.н.

Като чуя лафове от сорта "security е намалено докрай" и ми става лошо. Ако буташ някакъв селектор в графичния интерфейс хвани да прочетеш как всъщност работят всичките тези неща. И недейте да пипате настройкив кернела, които не знаете 100% какво правят. ipfw не е файъруол, а идва от IP forwarding, което е рутиращата функция в ядрото. Надявам се разбираш, че трябва да се чете повече.:deal:

Преди да съветваш да се чете повече не е зле и ти да го направиш! :
ето ти малко food for thoughts http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/handbook/firewalls.html
и http://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?query=ipfw&sektion=8
тук ще имаш възможността да разбереш какво значи IPFW!
А в същност ти виждал ли си FreeBSD? Ако можеш ми обясни къде е "селектора за security в графичния интерфейс" хахаха

QWERTY
12.02.03 г., 01:36
Ти първо разтълкувай "security е намалено докрай". Аз не можах. Затова съм писал "АКО".

nike_d
12.02.03 г., 01:43
При инсталацията на FreeBSD има опция за сигурностт-а, която влияе на пуснатите по default services, и на kernel securelevel.

Kernel Securelevel, влияе на различни параметри на системата. От сорта на забрана на зареждане на кернел модули до забрана за модифициране файъруол рул сет-а.

Това добре, ама и за IPFW не беше прав :deal:
:devil:

JoZ
20.02.03 г., 21:15
Я кажи за кое точно не е прав когато казва, че ipfw не значи
firewall, а ip forwarding, или може би, че ipfw забранява и
разрешава връзките на база routing, а не на база firewall
(a.k.a. ip filter v *bsd)? Моля, вземи и обясни на нас глупавите
с думи прости какво толкова се опитваш да кажеш.

nike_d
22.02.03 г., 22:54
Originally posted by JoZ
Я кажи за кое точно не е прав когато казва, че ipfw не значи
firewall, а ip forwarding, или може би, че ipfw забранява и
разрешава връзките на база routing, а не на база firewall
(a.k.a. ip filter v *bsd)? Моля, вземи и обясни на нас глупавите
с думи прости какво толкова се опитваш да кажеш.

Виж линковете в по-горния ми пост към online manual page-a на IPFW.

Освен това в *BSD, ipfilter съвсем не е единстения firewall.
FreeBSD : има 2 файъруол-а които могат да работят и заедно, това са именно IPFW и ipfilter
BSDI: IPFW & ipfilter(трябва да се слага допълнително ако не се лъжа)
NetBSD : ipfilter
OpenBSD: до версия 2.9 ipfilter, оттогава досега използва собствен файъруол наречен pf.
Darwin & Mac OS X : (отчасти базиран на FreeBSD) също използва IPFW.

JoZ
23.02.03 г., 00:49
Няма какво да гледам. IPFW не е firewall. Писва ми като
попиташ някой нещо да ти отговаря с links, защото не може
да напише собствено мнение. Изобщо не ме интересува коя
ОС на какъв принцип са измислили да я защитават. Вникни
във въпроса ми (ако ти е възможно) и отговори. Ако не можеш
е ОК и не се напъвай.

nike_d
23.02.03 г., 03:20
Originally posted by JoZ
Няма какво да гледам. IPFW не е firewall. Писва ми като
попиташ някой нещо да ти отговаря с links, защото не може
да напише собствено мнение. Изобщо не ме интересува коя
ОС на какъв принцип са измислили да я защитават. Вникни
във въпроса ми (ако ти е възможно) и отговори. Ако не можеш
е ОК и не се напъвай.

Направи ли си труда да отвориш линка?
freebsd виждал ли си? защото ако си явно е било от много далече!!! Какви ги говориш изобщо????
С какво ако не линк да ти посоча?
Какво лично мнение искаш като става дума за ФАКТ който не подлежи на обсъждане...
IPFW е файъруол-а на FreeBSD, не според мен или според теб ами защото е ТАКА:

IPFW(8) FreeBSD System Manager's Manual IPFW(8)

NAME
ipfw - IP firewall and traffic shaper control program

...
...
...

DESCRIPTION
The ipfw utility is the user interface for controlling the ipfw(4) fire_wall and the dummynet(4) traffic shaper in FreeBSD.

JoZ
23.02.03 г., 09:26
Никога не съм виждал fbsd, firewall, network. Всичко е както кажеш.

nike_d
23.02.03 г., 13:39
Originally posted by JoZ
Никога не съм виждал fbsd, firewall, network. Всичко е както кажеш.

Вместо да се държиш като малко дете, ми кажи все пак направи ли си труда да отвориш и прочетеш man page-а?
Целта не ми е да се карам с теб, но просто в случая явно си се заблудил нещо. IPFW действително е firewall, и това е толкова очевидно че може да избоде очите на човек. Каквото и да направиш, дали един man ipfw или един search в google или сайта на freebsd, ще се убедиш в това. Друг е въпроса, после като разбереш, че си бил в грешка и си се държал ненужно грубо, дали ще имаш достойнството да си го признаеш.
Разбира се, дори да не го направиш няма проблем, но поне прочети първо нещата за които говориш за да не се излагаш така друг път.

Айде със здраве!

JoZ
23.02.03 г., 18:54
Ако обичаш не ме възпитавай. Бъди горд от това, че знаеш
всичко и си абсолютно прав дори, и за нещата от които нямаш
идея. Много off topic отидоха нещата.

nike_d
23.02.03 г., 20:40
Originally posted by JoZ
Ако обичаш не ме възпитавай. Бъди горд от това, че знаеш
всичко и си абсолютно прав дори, и за нещата от които нямаш
идея. Много off topic отидоха нещата.

Нямам намерение да те възпитавам, това не е моя работа!

Но моля те не се измъквай ами хвърли малко повече светлина върху твоята представа за ipfw. Много ми е интересно!
Защото досега сляпо отричаш фактите и документацията, и ми казваш, че нямам идея за какво говоря?
Аргументирай се!
Иначе нямам причина да приема и една дума от казаното от теб досега, както и предполагам всеки който чете темата!

Goro
23.02.03 г., 22:14
Като малките деца сте!

daem0n
24.02.03 г., 13:11
ADMIN EDIT - Ще съм благодарен на всички ако спазват правилата на форима, ОСОБЕНО на новите му членове!!!!!!!!!!!!

PEACE

lini
24.02.03 г., 14:48
блех.. изпуснал съм много екшън тука. ама да ви кажа още същия ден ги решихме тея проблеми. РАМ-а на пцто беше сбагясал. явно от това са били проблемите. спокойно може да я заключите тая тема.