Виж пълна версия : i-net server for lamers
dimuska
24.01.03 г., 12:31
ne sam se zanimaval s LINUX dosega, no mi se nalaga da izpolzwam slaba mashina za i-net server, i wsi4ki mi kazwat 4e nai podhodiasto e da bade na linux.
niakoi moze li da mi kaze s kakva knizka da zapo4na i s kakva distribucia na linux
tenx:rolleyes:
Какъв е тоя "и-нет" сървър, дето ще пускаш?! Какво ще прави?! Дай още инфо. Иначе която и дистирбуция да избереш все ще ти свърши работа. Препоръчвам ти Слакуер 8.1 или повече. Просто е на един диск. За книжка ще трябва да си вземеш някоя дебела и двутомна, особено ако си начинаещ! Иначе забрави за сървъра :laugh: Другия вариант е някой приятел да ти го инсталира и да ти покаже в общи линии как да си го администрираш.
dimuska
28.01.03 г., 10:34
Originally posted by Mikis
Дай още инфо.
Ами сървъра ще посреща Internet трафик от кабелен доставчик и ще го разпределя между засега 4 потребителя. Искам на сървъра да има Firewall, и да може да са управлява трафика. За основа да служи машина до 80-100 лв. ако може със захранване без вентилатор, естествено без монитор и свързан като терминал по RS232 с единия от работните ПК. А те ще са два DURON-a на 900 и 950, един Atlon на 1400 и Celeron@1300. За връзка между всичко това ще има някакъв евтин 8-портов SWitch най-вероятно QIBIX или нещо подобно беше.:D
Originally posted by dimuska
Ами сървъра ще посреща Internet трафик от кабелен доставчик и ще го разпределя между засега 4 потребителя. Искам на сървъра да има Firewall, и да може да са управлява трафика. За основа да служи машина до 80-100 лв. ако може със захранване без вентилатор, естествено без монитор и свързан като терминал по RS232 с единия от работните ПК. А те ще са два DURON-a на 900 и 950, един Atlon на 1400 и Celeron@1300. За връзка между всичко това ще има някакъв евтин 8-портов SWitch най-вероятно QIBIX или нещо подобно беше.:D
Абе подобно "ръковоство" ще изглежда като ръководство "висш пилотаж за крави"...
За да направиш такъв сървър ще ти трябват поне начални или по-скоро средни познания по мрежи и UNIX/Linux. Не може да се почва от А-Б.
Машина - ами за парите не знам, но ако искате да правите какъвто и да е контрол пърху трафика ще ви трябва поне Pentium133, ако искате проски, база данни, уеб сървър ще ви трябват поне 64 мегабайта RAM и диск поне 2 гигабайта. Като казвам "поне" това значи, че това е наистина минимума (особено за паметта).
От там нататък - мога да ти кажа две книги (2000 страници общо), които, след като прочечеш, отново да питаш как да си направиш сървъра.
Ако мислиш да не се "набутваш с кинти" пробвай да си инсталираш някакъв линукс. За предпочитане Debian или Slackware без графичен интерфейс. Ако успееш, пробвай да си конфигурираш мрежата. Ако пак успееш, питай пак.
Чете ли това: http://hardwarebg.headoff.com/forums/showthread.php?threadid=6064 ? Нали се сещаш, че ти с твоите авери сте в категорията "тарикати" със всички последствия от това?
QWERTY ако можеш ще кажеш ли имената на тези книги,които спомена ?
Благодаря предварително.
"Ръководство за Линукс" на О'Райли и "Мрежи" от Питър Нортън и Дейв Кърнс. :rotate:
dimuska
29.01.03 г., 16:57
Originally posted by QWERTY
Нали се сещаш, че ти с твоите авери сте в категорията "тарикати" със всички последствия от това?
Purwo blagodaria za knigite
wtoro, zasto t0wa, 4e 60BGL mi idwat mnogo za Net, i ima re6enie da stanat 15 me prawi tarikat:mad:
Originally posted by dimuska
zasto t0wa, 4e 60BGL mi idwat mnogo za Net, i ima re6enie da stanat 15 me prawi tarikat:mad:
Първо - почни да пишеш на кирилица.
Второ - "Тарикат" си, защото спестяваш от своите пари за сметка на чуждите, нарушавайки част от клаузите в договора/правилата за ползване на този точно интернет.
Трето - ако темата се превърне в дискусия "Ако мога да открадна, без да ме хванат, що да не го направя?", ще я изнеса като отделен тред.
От трите, най-важно за тебе е първото, между другото...
Авторски права на vBulletin