Виж пълна версия : Преходник 60mm -> 80mm ?
Chertoianov
21.01.03 г., 03:40
Къде в София може да се намери преходник за вентилатори 80mm към радиатори, предназначени за 60mm вентилатори?
GeniusLoci
21.01.03 г., 03:44
Провери ли при Григор???
hardwareshop@mail.bg
GrigorBG
21.01.03 г., 11:19
Като става дума за мен поне му дай новия ( необявен още официално ) мейл:
shop@hardwarebg.com
:D :D :D
kamosoft
21.01.03 г., 11:40
Луд ли си да си купуваш преходник, като може сам да си направиш :D
Та идеята е да си намериш грил за 80мм вентилатор да го закрепиш за радиатора и отгоре му да сложиш вентилатора.
Виж снимката на долният пост.
При мен подобрението беше значително и от към шум и от към охлаждане. Преполагам, че няма да стане за всеки радиатор ...
kamosoft
21.01.03 г., 11:45
Нещо обърках нещата с тоя атач ...
The Penalty
21.01.03 г., 12:01
Originally posted by kamosoft
Луд ли си да си купуваш преходник, като може сам да си направиш :D
Та идеята е да си намериш грил за 80мм вентилатор да го закрепиш за радиатора и отгоре му да сложиш вентилатора.
Виж снимката на долният пост.
При мен подобрението беше значително и от към шум и от към охлаждане. Преполагам, че няма да стане за всеки радиатор ...
Така се губи от потока - трябва му фуния за да минава всичко през радиатора.
Губиш част от въздушния поток, но пък охлаждаш паметта и сежерния мост допълнително.
kamosoft
21.01.03 г., 12:35
Originally posted by The Penalty
Така се губи от потока - трябва му фуния за да минава всичко през радиатора.
Това е добра идея, ще е супер някой ако има преходник да тества и по двата метода да видим каква е разликата и в чия полза е.
Хубавото е ,че тъй като е по-голям вентилатора и е без преходник вече духа и на външните стени на радиатора.
И още нещо - с преходник ако направиш вентилатора да духа към радиатора, няма ли да се получи турболенция и пак да се изгуби част от потока
The Penalty
21.01.03 г., 12:41
Originally posted by kamosoft
Това е добра идея, ще е супер някой ако има преходник да тества и по двата метода да видим каква е разликата и в чия полза е.
Хубавото е ,че тъй като е по-голям вентилатора и е без преходник вече духа и на външните стени на радиатора.
И още нещо - с преходник ако направиш вентилатора да духа към радиатора, няма ли да се получи турболенция и пак да се изгуби част от потока
Още довечера ще пробвам да сложа една 92мм перка на моя :D
(кофти е само, че няма датчик за оборотите :-( )
Гледах някъде тестове, май в Overclockers.com, на преходници: имаше основно 3 типа, този с fan grill-a, другия с фунията и трети, който се оказа най-добър - с фуния, която не се закрепва директно на блока, а е на ~3 см. от радиатора като по този начин обдухваше всички ребра. Кусура на третия метод естествено беше закрепването.
kamosoft
21.01.03 г., 13:07
Още довечера ще пробвам да сложа една 92мм перка на моя :D
Да не забравиш да си закрепиш кутията за да не излети :weep:
В зависимост от радиатора може да се получи следното нещо - на снимката . Това съм заключил след опитите ми с Thermalright SK6 , и добавянето му на 60-65cfm 80mm перка (стандартната му 60mm перка е 38cfm) .
Sashooo
21.01.03 г., 14:02
Offtopic
а някой да знае дали може да се намери преходник 70мм - 80мм ( на 70мм радиатор да се сложи 80мм вентилатор)
В Reset има преходници 60-80mm Coolermaster, около 7 лв. е цената.
The Penalty
21.01.03 г., 14:47
Originally posted by Sashooo
Offtopic
а някой да знае дали може да се намери преходник 70мм - 80мм ( на 70мм радиатор да се сложи 80мм вентилатор)
И аз търся ама 70 -> 120мм. :D :D
Тия CoolerMaster и как можаха да ги направят със 70 радиатор :-( :-(
Penalty, скоро ще поискаш и преходник 70мм - домашен вентилатор CROWN :lol: :lol: :lol:
The Penalty
21.01.03 г., 15:05
Originally posted by core13
Penalty, скоро ще поискаш и преходник 70мм - домашен вентилатор CROWN :lol: :lol: :lol:
Ти да траеш!!! :D :D :D
Една 12-ка на под 2000 оборота знаеш ли как ще ми пасне а?
МЛЪК! :ghi: :ghi: :ghi:
OK, Penalty, няма да се заяждам повече :D :D :D
Ето малко материали за четене :
http://www.overclockers.com/tips868/
http://www.overclockers.com/tips942/
http://www.overclockers.com/tips1012/
http://www.overclockers.com/tips238/
Chertoianov
21.01.03 г., 17:17
Благодаря на всички, които взеха присърце моя въпрос.
Sashooo
21.01.03 г., 20:11
И аз търся ама 70 -> 120мм. :D :D
Тия CoolerMaster и как можаха да ги направят със 70 радиатор :-( :-(
Точно това ми е проблема и на мене.
nightyj
21.01.03 г., 21:35
Абе що са ви тия преходници.Направо закрепяйте фанивете с тиксо към цоолера.Така се охлажда не само радиатира пък и излиза без пари и ви уверявам,че резултата няма да е мноо по- лош ако го сравните с този с преходник.
Originally posted by core13
Губиш част от въздушния поток, но пък охлаждаш паметта и сежерния мост допълнително.
или пробутваш топлия въздух от радиатора на процесора към чипсета?
PC - кога ще пием вино?:o
The Penalty
22.01.03 г., 11:01
Начи номера само с грил го изпробвах и не ми харесва крайния резултат (направих го с абсолютно подръчни материали и без никаква подготовка, квото имаше...).
Махнах оригиналната перка на CM-a (70mm) и сложих една SuperRed 92mm която обаче няма датчик за оборитите ама на саунд ги вади към 2500-3000 :D
Вярно е, че стана доста по-тихо но и температурата се качи с около 3-5*.
Така, че варианта не ми харесва - днес ще правя пластмасова фуния пък да видим кой кого :ghi: :ghi: :ghi: :ghi:
GeniusLoci
22.01.03 г., 14:13
Фунията, т.е. преходнике нужен щото при закрепването с грилче се обдухват и външните стени на радиатора - но точно от две от тях обикновено излиза въздуха влязъл между ребрата - а най-силната струя е по ръба на вентилатора - не в средата му и така се нарушава цялостното обдухване...
няма значение има ли или няма турболенциа - при 3000 оборото въздуха просто няма къде да ходи...
The Penalty
22.01.03 г., 15:25
Такаааа, фунията е готова и довечера ще я тествам.
Веднага щом мога ще пусна резултати (само да не падне хедоф, че ми писна тия дни - като дискотека е :mad: ).
Нищо му няма на Хедоф - при тебе е проблема. Аз съм на Орбител и в последните дни въобще не съм имал проблеми.
По темата - сетих се за най-простия и евтин преходник 80->60
- кофичка от кисело мляко (празна). Може и две една в друга да се сложат за по-голяма здравина :ghi:
The Penalty
22.01.03 г., 15:58
Originally posted by pe6o
Нищо му няма на Хедоф - при тебе е проблема. Аз съм на Орбител и в последните дни въобще не съм имал проблеми.
Я се изтичай и после пак ще си говориме :ghi: :ghi: :ghi:
http://forums.techbg.com/index.php?act=ST&f=9&t=1145&st=0
alex_matrix
22.01.03 г., 18:47
Originally posted by pe6o
По темата - сетих се за най-простия и евтин преходник 80->60
- кофичка от кисело мляко (празна). Може и две една в друга да се сложат за по-голяма здравина :ghi:
не само кофичка върши работа
намерете си бутилка от кола 1л
ма не кока кола ами примерно имаше навремето стария дизайн
едни загладени изтеглени
като сегашните 2.5 литра на пепси
само че по тънки и изтеглени
те са колкото 8 см фан
а по горемите литражи от 1 л трябва да станат пак но за
по големи фанове
и са фунии в единия край сещате ли се на къде бия :D
имам една снимка когато правех моята кутия
разгледайте линковете в сигнатурата ми
може да ви хрумне нещо
при мене идеята беше друга да тегля чист студен въздух отвън а не вече загретия вътре
какво се получи - 5 до 10 градуса от преди :D на CPU
ето за какво става въпрос
като снимки
T-bred 1.47@1.8 GB-7VTX
Мирослав е майстора....:bow: :bow:
БЕЗ ПРЕХОДНИК, със захващане подобно на това:http://sinaya.dir.bg/picture10.jpg
но перката ми стърчи само от двете страни на охладителя
с два вентилатора на кутията
-отпред нагнетяващ въздуха
-отзад изхвърлящ
получавам следния резултат:
The Penalty
22.01.03 г., 20:14
Сега,
на чаша зелев фреш и с цигара в уста му седнах и по процедурата: отваряне на кутията, махане на старата перка, слагане на фунията, слагане на новата перка и.....стана. :D
Температурите паднаха с около 3-4 градуса и цялата работа заспа.
Стана изключително грозно, но здраво и леко. Всъщност може да му се подобри доста фасона ако го пръсна в черно например, но аз лично не държа :D
Сега остава да взема от Гринго една 92мм перка с датчик за обороти (видях, че има CoolerMaster sleeve bearing - точно каквото търся) и ще приключвам с това :ghi:
Originally posted by Plam
http://sinaya.dir.bg/picture10.jpg
А точно това нещо ми направи впечатление от линковете на core13 ! Това го е мислил , някой болен мозък ! Ще охлажда всичко друго , но не и радиатора на процесора . Много неефективно !
не видя ли от поста ми как охлажда - картинката е след 5х3DMark2001 SE
можеш да махнеш и перката на чепсета ако сложиш голямата перка така:
мързеше ме да свалям капака - ама нейсе - ето Ви реалната картинка
извинявам се за лошото качество но апарата ми не фокусира в тая тъмница!http://sinaya.dir.bg/xxx.jpg
Originally posted by Plam
не видя ли от поста ми как охлажда - картинката е след 5х3DMark2001 SE
можеш да махнеш и перката на чепсета ако сложиш голямата перка така:
Plam , разбирам те , ама твоето е много по-добре направено ! Пък онова си е направо вандализъм , сигурно 30% от радиатора е покрит от средната част от перката (оста) , пък останалата част е точно под началото на витлата на перката , там където скоростта на въздуха е в пъти по-малка от в края на витлата и въздушния поток преминал през ребрата на радиатора , критично намалява .
Авторски права на vBulletin