PDA

Виж пълна версия : Шрифтове кирилизация на системно ниво

starbyte
19.01.03 г., 20:55
Здравейте пак имам много интересен въпрос при положение че кирилизирам Windows на системно ниво и има програми кирилизирани но виждам йероглифи,очевидно нямам инсталиран подходящия шрифт-въпросът:
КАК МОГА ДА РАЗБЕРА КОЙ ШРИФТ ИЗПОЛЗВА ДАДЕНА ПРОГРАМА ЗАщОТО ПРЕКАЛЕНОТО ИНСТАЛИРАНЕ НА ШРИФТОВЕ ВОДИ ДО ЗАБАВЯНЕ НА СИСТЕМАТА?

cluster_bg
19.01.03 г., 21:09
Start -> Control Panel -> Regional and Language Options
-> Advanced -> Language for non-Unicode programs ->
избери Български!!!
Може да помогне:)

OgiDogi
20.01.03 г., 04:06
Аз като съм инсталирал над 700 шрифта, не съм забелязал някаква промяна в скоростта на зареждане.
Проблемът ти сигурно е някъде другаде.

JoZ
20.01.03 г., 06:42
Ето отиваш тук, четеш внимателно и няма помен от
проблемите ти с кирилицата http://free.hit.bg/injinera/

astromi
20.01.03 г., 17:56
В посочения сайт ще намериш доста полезна информация за правилното кирилизиране на Windows.
Обаче някои програми не понасят ако бъде променен стандартният размер на системните шрифтове. Можеш да провериш при теб как е зададено:
Десен бутон на мишката върху десктопа и от появилото се меню избираш Properties -> Settings -> Advanced, избираш секцията General и проверяваш полето Font size дали е поставено на normal size (Small fonts при Windows 9x)

Успех!

NoDude!
22.08.03 г., 01:56
Не виждаш разлика при стартирането със 700 и 70 шрифта. Това е малко странно защото моето XP го чакам вече с 20-25% повече да зареди след като инсталирах допълнителните шрифтове и общо станаха 1019. И някои програми които не би трябвало да използват активно шрифтове се забавиха. Флаш и Фотошоп например. Други които ги използват по-честичко(като илюстратор) ги чакам до припадък.
Мисля, че разлика определено има.

Sashooo
22.08.03 г., 08:24
Originally posted by NoDude!
И някои програми които не би трябвало да използват активно шрифтове се забавиха. Флаш и Фотошоп например. Други които ги използват по-честичко(като илюстратор) ги чакам до припадък.
Мисля, че разлика определено има.
Точно Фотошоп като стартира си зарежда всичките шрифтове.

NoDude!
22.08.03 г., 11:03
Не съм сигурен каква е разликата, но фотошопа "прочита" фонтовете а илюстратора ги инициялизира(и от там разликата от 10 пъти по-дълго зареждане). Та за това и казах не използва активно фонтове. По твоята логика и notepad-а трябва да зарежда всички фонтове, щом може да ги използва.
Върви си с мир :p

Sashooo
22.08.03 г., 12:15
Originally posted by NoDude!
Не съм сигурен каква е разликата, но фотошопа "прочита" фонтовете а илюстратора ги инициялизира(и от там разликата от 10 пъти по-дълго зареждане). Та за това и казах не използва активно фонтове. По твоята логика и notepad-а трябва да зарежда всички фонтове, щом може да ги използва.
Върви си с мир :p
Под "зарежда" точно това имах предвид--докато ги прочете и инициализира бая време минава:) и има значение дали са 70 или 700.

NoDude!
23.08.03 г., 12:42
Фотошопа ги зарежда? :rolleyes: Я сега, за единият му експеримент, напиши една 40-редова колона текст на фотошоп, флаш или фриихенд и една такава колкона на илюстратора. Когато се опиташ да преместиш колоната на първите 2 програми гледаш слайдшол(жестоко насича) а на илюстратора не нали? Това се получава защото илюстратора найстина зарежда фонтовете(без да работиш на него гълта 50% повече рам) а другите 3 програми само ги прочитат(от което доиде моето учудване, защо се бавят толкова (защо ги прочитат толкова бавно)). А разлика в зареждането на уиндоус със 70 и 700 фонта найстина има и вече ко написах Sashoo.
Както се казва: Make Peace, not forum arguments ;)

edit: Опа, оплесках малко работата, нека някой модератор да изтрие този пост моля!

NoDude!
23.08.03 г., 12:42
Фотошопа ги зарежда? :rolleyes: Я сега, за единият му експеримент, напиши една 40-редова колона текст на фотошоп, флаш или фриихенд и една такава колонка на илюстратора. Когато се опиташ да преместиш колоната на първите 3 програми гледаш слайдшол(жестоко насича) а на илюстратора не нали? Това се получава защото илюстратора найстина зарежда фонтовете(без да работиш на него гълта 50% повече рам) а другите 3 програми само ги прочитат(от което доиде моето учудване, защо се бавят толкова (защо ги прочитат толкова бавно)). А разлика в зареждането на уиндоус със 70 и 700 фонта найстина има и вече го написах Sashoo.
Както се казва: Make Peace, not forum arguments ;)

Bombera
23.08.03 г., 17:11
Насичането не е от зареждането на шрифтове, ами е до реализация на draw-ването на обекти. Фонт се зарежда точно с един ред C код и попълване на структура. Разбира се има узасно много уговорки какво се прави с фонта СЛЕД като се зареди, но би бил глупав алгоритъм да се зареждат шрифтове, след като си написал 40 реда текст с някои от тях,а и нуждата от това ми се губи - да се зареждат шрифтове, когато се мести сложен графичен обект, след като той е нарисуван вече с тези шрифтове. Друг е въпроса, ако програмите, на които сече са стигнали до суапване. Само мога да кажа, че каквито и да е други операции по време на рисуване са абсолютно ламерска имплементация на алгоритъма и се съмнявам програмистите на тези програми да са сторили това:) Намирам горния пример за неуместен.

Може да се спомене че Корел Фотопейнт примерно по дифолт прилага антиалайзинг на текста и обекта се рисува доста по-бажно от на Дроу да речем, където се запазват векторните описания. Това определено може да се пробва за 0 време и няма нищо общо с шрифтовете, инсталирани на ПЦто

NoDude!
23.08.03 г., 21:05
OK, that makes sence... приема се :cool: