PDA

Виж пълна версия : Hibernate / Stand By

squarepusher
18.01.03 г., 02:50
Интересно ми е в какво точно се изразява разликата между Hibernate и Stand-By в WinXp.

Iosif
18.01.03 г., 03:12
Stand By - Компютъра е включен. Хард дисковете, процесора и монитора и повечето компоненти не са активни. Компютъра се завръща в нормално състояние с натискане на произволен клавиш от клавиатурата или мишката.

Hibernate - компютъра се изключва напълно, като със Shut Down. Но запазва активните програми, след включването на компютъра програмите продължават своето действие.
Пример: Слушаш си на winamp някаква песен, стигнал си до средата, даваш хибернейт, компютъра се изгасява. Пускаш компютъра и winamp-а продължава да свири от там до където е стигнал, без да си го включвал.

squarepusher
18.01.03 г., 04:12
Originally posted by Iosif
Stand By - Компютъра е включен. Хард дисковете, процесора и монитора и повечето компоненти не са активни. Компютъра се завръща в нормално състояние с натискане на произволен клавиш от клавиатурата или мишката.

Hibernate - компютъра се изключва напълно, като със Shut Down. Но запазва активните програми, след включването на компютъра програмите продължават своето действие.
Пример: Слушаш си на winamp някаква песен, стигнал си до средата, даваш хибернейт, компютъра се изгасява. Пускаш компютъра и winamp-а продължава да свири от там до където е стигнал, без да си го включвал.

Че при мен при Stand By също ми се изключва PC ..
А да разбирам ли, че между Hibernare и Shut Down няма никаква друга разлика, освен че при Hibernate всичко, което е било в паметта, се хвърля на HDD ?

Iosif
18.01.03 г., 11:16
Ми да за Hibernate общо взето това става. Компютъра се гаси, само ти запазва работата.

За Stand By сигурен ли си че вентилатора на захранването не работи.

King Nothing
18.01.03 г., 11:59
При някои компютри в режим Stand By спират и вентилаторите - т.е. компютъра изглежда загасен, издава го само мигащата лампичка на кутията. При спиране на тока (или дърпане на щепсела) в това положение всичко се губи.
В режима hibernate цялата оперативна памет се прехвърля във файл на харда и комп-а се изключва. При включването му всичко се прехвърля отново в РАМ-а и си там от където си тръгнал. Когато е хиберниран той е изключен - можеш да дърпаш щепсела колкото си искаш.

squarepusher
18.01.03 г., 12:37
е в такъв случай какъв е смисълът от shut down ?

Iosif
18.01.03 г., 12:42
Ми ако не си гасиш компютъра със Shut Down паметта ще се понатовари. И ще трябва да рестартираш. А Shud Down си е стандартно.

Stand By е за да се пести енергия. :), примерно ако няма да работиш 20мин. пускаш му стенд бай, а може и да го нагласиш...примерно след 15мин. неактивност с машината автоматично да мине в режим Stand BY

Stand-By - на разположение съм
Hibernate - спя зимен сън
Shut Down - закриване

От SA Dictionary :D

King Nothing
18.01.03 г., 13:04
Ми ако не си гасиш компютъра със Shut Down паметта ще се понатовари. И ще трябва да рестартираш. А Shud Down си е стандартно.
Баси, нещо не вдявам к'во е тва "...стандартно" ?!
А паметта не се товари като работи комп-а (тя си е в номинален режим). Виндовс-а се омазва (ако е 9х) от продължителната работа и тогава е необходим рестарт.

squarepusher
18.01.03 г., 19:48

Stand By е за да се пести енергия. :), примерно ако няма да работиш 20мин. пускаш му стенд бай, а може и да го нагласиш...примерно след 15мин. неактивност с машината автоматично да мине в режим Stand BY

Stand-By - на разположение съм
Hibernate - спя зимен сън
Shut Down - закриване

От SA Dictionary :D

че при hibernate нали пак изключва паметта ? защо да се товари ?

King Nothing
18.01.03 г., 20:16
Originally posted by squarepusher
че при hibernate нали пак изключва паметта ? защо да се товари ?
Значи явно си се объркал от поста на Iosif. Когато си хибернираш компютъра той е изключен. Можеш да го разглобиш, след това пак да го сглобиш и като го включиш ще продължи от там където си му дал hibernate. Това е. Сега изясни ли се картинката?

Iosif
19.01.03 г., 00:46
Ми аз кога съм казал, че при хибенейт компютъра стои включен?

JoZ
19.01.03 г., 07:48
На моя лаптоп има три такива неща. Явно едното се
припокрива с една от функциите които сте изброили по-горе.

Имам turn off (т.е. shutdown), stand by, има едно копче на
което пише suspend, но предполагам е същото като stand by
и ако го затворя по време на работа (примерно като си пиша)
в момента всичко си спира само, само една лампичка отвън
мига на определени интервали (предполагам за да показва, че
все пак се ползва някаква енергия) та сигурно това е
hybernate. Не мога да зная със сигурност за последното
защото когато го правя затварям монитора.

Има проблем когато правя stand by или suspend. Често след
такава операция като пусна пак лаптопа и малко след това
"увяхва". Не винаги, но нещо не го кефи много, много тази
функция, докато ако го затворя (т.е. hybernate) почти никога
нямам проблем. Рядко при hybernate ако е стоял ден-два така
wireless не работи след пускане и се налага рестарт.

Някой да има идея защо гърми xp home при suspend? Казва
да си проверя хардуера или да съм ъпдейтнел байоса. Не съм
го правил аз лаптопа, а и никога не ми прави мизерии та малко
не ми се ще да човъркам да ъпдейтвам каквото и да е, ама
все пак... защо ги прави тези номера?

Iosif
19.01.03 г., 16:23
Suspend е с максимално малко консумация на енергия.

squarepusher
20.01.03 г., 02:46
а това, че при stand-by ми изкл. PC (спират вентилаторите) нормално ли е ?

Iosif
20.01.03 г., 17:27
Абсолютно нормално е да спрат вентилаторите при стенд бай, тъй като компонентите не са активни и няма загряване.
При мен този вентилатор на захранването продължава работа и при стенд бай, иначе всички други са off.

squarepusher
21.01.03 г., 03:25
Абсолютно нормално е да спрат вентилаторите при стенд бай, тъй като компонентите не са активни и няма загряване.
При мен този вентилатор на захранването продължава работа и при стенд бай, иначе всички други са off.

Хе, да ама аз имах в предвид, че като стартирам Stand-By, той направо си изключва :) после като цъкна power-бутона си стартира win отначало, все едно че съм го бил Shut-down-ал :)
странни работи :)

kris
22.01.03 г., 09:25
Има два вида stand-by затова при някои се гаси всичко, а при други продължават да работят венртилатори и бог знае още какво.
Стандартния stand-by е с настройка в биоса S1 - тогава продължават да работят вентилаторите.
За да се изключват наистина всички компоненти, настройката трябва да се смени на S3.
Za S3 - хич не е ясно дали ще работи при съответната конфигурация и софтуер... При мен например работи чудесно, докато не инсталирам някакъв софтуер за записвачка (пробвал съм Disk Juggler, Nero, Roxio)- след инсталацията на който и да е PC-то зависва при събуждане от stand-by....

squarepusher
23.01.03 г., 03:28
Originally posted by kris
Има два вида stand-by затова при някои се гаси всичко, а при други продължават да работят венртилатори и бог знае още какво.
Стандартния stand-by е с настройка в биоса S1 - тогава продължават да работят вентилаторите.
За да се изключват наистина всички компоненти, настройката трябва да се смени на S3.
Za S3 - хич не е ясно дали ще работи при съответната конфигурация и софтуер... При мен например работи чудесно, докато не инсталирам някакъв софтуер за записвачка (пробвал съм Disk Juggler, Nero, Roxio)- след инсталацията на който и да е PC-то зависва при събуждане от stand-by....
е, мерси. това не го знаех, че има 2 вида Stand-by. но доколкото разбирам е по-добре да си остана със S3, щом при S1 се получават зависвания на системата ...