Виж пълна версия : Hibernate / Stand By
squarepusher
18.01.03 г., 02:50
Интересно ми е в какво точно се изразява разликата между Hibernate и Stand-By в WinXp.
Stand By - Компютъра е включен. Хард дисковете, процесора и монитора и повечето компоненти не са активни. Компютъра се завръща в нормално състояние с натискане на произволен клавиш от клавиатурата или мишката.
Hibernate - компютъра се изключва напълно, като със Shut Down. Но запазва активните програми, след включването на компютъра програмите продължават своето действие.
Пример: Слушаш си на winamp някаква песен, стигнал си до средата, даваш хибернейт, компютъра се изгасява. Пускаш компютъра и winamp-а продължава да свири от там до където е стигнал, без да си го включвал.
squarepusher
18.01.03 г., 04:12
Originally posted by Iosif
Stand By - Компютъра е включен. Хард дисковете, процесора и монитора и повечето компоненти не са активни. Компютъра се завръща в нормално състояние с натискане на произволен клавиш от клавиатурата или мишката.
Hibernate - компютъра се изключва напълно, като със Shut Down. Но запазва активните програми, след включването на компютъра програмите продължават своето действие.
Пример: Слушаш си на winamp някаква песен, стигнал си до средата, даваш хибернейт, компютъра се изгасява. Пускаш компютъра и winamp-а продължава да свири от там до където е стигнал, без да си го включвал.
Че при мен при Stand By също ми се изключва PC ..
А да разбирам ли, че между Hibernare и Shut Down няма никаква друга разлика, освен че при Hibernate всичко, което е било в паметта, се хвърля на HDD ?
Ми да за Hibernate общо взето това става. Компютъра се гаси, само ти запазва работата.
За Stand By сигурен ли си че вентилатора на захранването не работи.
King Nothing
18.01.03 г., 11:59
При някои компютри в режим Stand By спират и вентилаторите - т.е. компютъра изглежда загасен, издава го само мигащата лампичка на кутията. При спиране на тока (или дърпане на щепсела) в това положение всичко се губи.
В режима hibernate цялата оперативна памет се прехвърля във файл на харда и комп-а се изключва. При включването му всичко се прехвърля отново в РАМ-а и си там от където си тръгнал. Когато е хиберниран той е изключен - можеш да дърпаш щепсела колкото си искаш.
squarepusher
18.01.03 г., 12:37
е в такъв случай какъв е смисълът от shut down ?
Ми ако не си гасиш компютъра със Shut Down паметта ще се понатовари. И ще трябва да рестартираш. А Shud Down си е стандартно.
Stand By е за да се пести енергия. :), примерно ако няма да работиш 20мин. пускаш му стенд бай, а може и да го нагласиш...примерно след 15мин. неактивност с машината автоматично да мине в режим Stand BY
Stand-By - на разположение съм
Hibernate - спя зимен сън
Shut Down - закриване
От SA Dictionary :D
King Nothing
18.01.03 г., 13:04
Ми ако не си гасиш компютъра със Shut Down паметта ще се понатовари. И ще трябва да рестартираш. А Shud Down си е стандартно.
Баси, нещо не вдявам к'во е тва "...стандартно" ?!
А паметта не се товари като работи комп-а (тя си е в номинален режим). Виндовс-а се омазва (ако е 9х) от продължителната работа и тогава е необходим рестарт.
squarepusher
18.01.03 г., 19:48
Stand By е за да се пести енергия. :), примерно ако няма да работиш 20мин. пускаш му стенд бай, а може и да го нагласиш...примерно след 15мин. неактивност с машината автоматично да мине в режим Stand BY
Stand-By - на разположение съм
Hibernate - спя зимен сън
Shut Down - закриване
От SA Dictionary :D
че при hibernate нали пак изключва паметта ? защо да се товари ?
King Nothing
18.01.03 г., 20:16
Originally posted by squarepusher
че при hibernate нали пак изключва паметта ? защо да се товари ?
Значи явно си се объркал от поста на Iosif. Когато си хибернираш компютъра той е изключен. Можеш да го разглобиш, след това пак да го сглобиш и като го включиш ще продължи от там където си му дал hibernate. Това е. Сега изясни ли се картинката?
Ми аз кога съм казал, че при хибенейт компютъра стои включен?
На моя лаптоп има три такива неща. Явно едното се
припокрива с една от функциите които сте изброили по-горе.
Имам turn off (т.е. shutdown), stand by, има едно копче на
което пише suspend, но предполагам е същото като stand by
и ако го затворя по време на работа (примерно като си пиша)
в момента всичко си спира само, само една лампичка отвън
мига на определени интервали (предполагам за да показва, че
все пак се ползва някаква енергия) та сигурно това е
hybernate. Не мога да зная със сигурност за последното
защото когато го правя затварям монитора.
Има проблем когато правя stand by или suspend. Често след
такава операция като пусна пак лаптопа и малко след това
"увяхва". Не винаги, но нещо не го кефи много, много тази
функция, докато ако го затворя (т.е. hybernate) почти никога
нямам проблем. Рядко при hybernate ако е стоял ден-два така
wireless не работи след пускане и се налага рестарт.
Някой да има идея защо гърми xp home при suspend? Казва
да си проверя хардуера или да съм ъпдейтнел байоса. Не съм
го правил аз лаптопа, а и никога не ми прави мизерии та малко
не ми се ще да човъркам да ъпдейтвам каквото и да е, ама
все пак... защо ги прави тези номера?
Suspend е с максимално малко консумация на енергия.
squarepusher
20.01.03 г., 02:46
а това, че при stand-by ми изкл. PC (спират вентилаторите) нормално ли е ?
Абсолютно нормално е да спрат вентилаторите при стенд бай, тъй като компонентите не са активни и няма загряване.
При мен този вентилатор на захранването продължава работа и при стенд бай, иначе всички други са off.
squarepusher
21.01.03 г., 03:25
Абсолютно нормално е да спрат вентилаторите при стенд бай, тъй като компонентите не са активни и няма загряване.
При мен този вентилатор на захранването продължава работа и при стенд бай, иначе всички други са off.
Хе, да ама аз имах в предвид, че като стартирам Stand-By, той направо си изключва :) после като цъкна power-бутона си стартира win отначало, все едно че съм го бил Shut-down-ал :)
странни работи :)
Има два вида stand-by затова при някои се гаси всичко, а при други продължават да работят венртилатори и бог знае още какво.
Стандартния stand-by е с настройка в биоса S1 - тогава продължават да работят вентилаторите.
За да се изключват наистина всички компоненти, настройката трябва да се смени на S3.
Za S3 - хич не е ясно дали ще работи при съответната конфигурация и софтуер... При мен например работи чудесно, докато не инсталирам някакъв софтуер за записвачка (пробвал съм Disk Juggler, Nero, Roxio)- след инсталацията на който и да е PC-то зависва при събуждане от stand-by....
squarepusher
23.01.03 г., 03:28
Originally posted by kris
Има два вида stand-by затова при някои се гаси всичко, а при други продължават да работят венртилатори и бог знае още какво.
Стандартния stand-by е с настройка в биоса S1 - тогава продължават да работят вентилаторите.
За да се изключват наистина всички компоненти, настройката трябва да се смени на S3.
Za S3 - хич не е ясно дали ще работи при съответната конфигурация и софтуер... При мен например работи чудесно, докато не инсталирам някакъв софтуер за записвачка (пробвал съм Disk Juggler, Nero, Roxio)- след инсталацията на който и да е PC-то зависва при събуждане от stand-by....
е, мерси. това не го знаех, че има 2 вида Stand-by. но доколкото разбирам е по-добре да си остана със S3, щом при S1 се получават зависвания на системата ...
Авторски права на vBulletin