PDA

Виж пълна версия : Въпрос относно международни посетители

|RABBIT|
09.01.03 г., 17:27
Зачетох се последно време по този форум - има какво да се чете, спор няма. Жив и здрав човека който ми каза, че има такова нещо. Проблема е, че като човек нервен и свикнал на високи интернет скорости (и двете качества са придобивки от работното място) ми се вижда твърде бавен форума. Въпроса е най-вече отправен към хора извън България - и вие ли чакате по 5 секунди да ви се отвори листата? Ако да, тогава темата е що-годе приключена. Ако обаче има някаква хитринка, смятам че може да бъде споделена от знаещите (умишлено не давам собствени идеи за "хитринки").

P.S. Имам личен въпрос по повод писането на кирилица/фонетика. Гледам тука там си пописват хората и на латиница, и не им се сменят/трият постовете. От друга страна в целия форум (поне каквото съм прочел досега) само Valeri може да претендира, че пише грамотно. Иначе тук-там все нещо липсва, на моменти даже крещящо. Аз лично също не претендирам да пиша грамотно, най-вече защото не съм писал на български от години. Съответно предпочитам фонетика най-вече поради скорост. Та въпроса, на който правилата не дават еднозначен отговор е: писането на кирилица е желателно или задължително?
Поздрави

P.P.S. Не познавам Valeri, горното изказване е базирано само на лични наблюдения.

Dark Skywalker
09.01.03 г., 17:51
За човек, който не е писал на кирилица от години, се справяш направо феноменално :)

Въпросът с употребата на кирилицата е решен в правилата на форума (http://hardwarebg.headoff.com/forums/showthread.php?s=&threadid=5393) (погледни ги, ако не си го направил). Там пише следното:

I. С регистрацията си на форума на HardwareBG потребителят декларира, че е съгласен със следните установени правила:

. . .

1.4 Да се старае да пише на кирилица. Форума на HardwareBG е български и официалният език и писменост на него са българските. Явни демонстрации на нежелание да се улеснява комуникацията във форума ще се смятат за “неуважение към останалите участници” със съответните последствия от това. Ако съдържанието на пост с латински букви позволява това, същия може да бъде конвертиран в кирилица със средствата на форума.

Вярно е, че някои членове на форума не спазват това изискване, но напоследък редица участници (в това число и аз) все по остро реагират срещу писането с латински букви. Аз лично просто не си давам труда да прочета някой post, написан на латиница, ако е по-дълъг от два реда. Така че в крайна сметка всеки участник трябва да реши за себе си дали иска да уважава другите участници или да бъде уважаван от тях, използвайки кирилица...
:)

Dark Skywalker™

Valeri
09.01.03 г., 17:56
1. Външният трафик от България е силно ограничен, защото е много по-скъп от локалния. Така си обяснявам аз трудностите при отваряне на много български страници, като виждам тенденция нещата да се влошават. Тук не става дума за free страниците, които не се виждат по подразбиране. Ако чакаш само по 5 sec. за отваряне на нещо от Headoff (сървъра, на който е форума), тогава си много добре, защото аз на моменти чакам по 5 min и не дочаквам. Не е проблем връзката ми с интернет, а това, че просто "нищо не идва".

2. Че гледам да пиша правилно и проверявам какво съм написал е вярно, но в нашия форум има хора, които се занимават професионално с езици (вкл. български) и също пишат правилно, плюс че могат да обяснят защо се пише така, а не иначе, което аз не мога да направя. Потърси, имаше една много добра тема за правописа в "Общи". На мен ми прави впечатление, че хората на около 25-30 години пишат по-правилно като цяло от тези на около 15-20 години, което за мен означава някакво разкапване на образователната система последните години (което не е нещо ново всъщност).

3. Писането на кирилица формулирахме като "препоръчително", но ще се мести постепенно смисъла към "задължително". Т.е. ако напишеш нещо на латиница, то няма да бъде редактирано, но ще ти бъде напомнено да се опитваш да пишеш на кирилица. Има всички условия за това, дори да пишеш от Индонезия. Настроението на повечето по-стари участници на форума е да пропускат дълги постове на латиница. Няма да коментирам степента на неграмотност на написан български текст с латински букви, защото всички сме виждали направо уникални буквосъчетания.

astromi
14.01.03 г., 15:56
И аз мислех от няколко дни да пусна една подобна тема.
Реално от около месец форума при мен направо пълзи :o
Една страница я зарежда по няколко минути ако въобще успее.
Това някакъв проблем на сървъра на форума ли е?
Едва ли е от доставчика ми. Поне други български страници се зареждат нормално.

П.П. Относно кирилицата - доста се изписа по темата, но ще бъда кратък:
Някой го мързи да използва таговете на кирилица, пък мен ме мързи да разшифровам писаниците на латиница, и колкото са по-дълги толкоз повече ме мързи :D

chavv
08.09.07 г., 17:25
И аз мислех от няколко дни да пусна една подобна тема.
Реално от около месец форума при мен направо пълзи :o
Една страница я зарежда по няколко минути ако въобще успее.
Това някакъв проблем на сървъра на форума ли е?
Едва ли е от доставчика ми. Поне други български страници се зареждат нормално.

П.П. Относно кирилицата - доста се изписа по темата, но ще бъда кратък:
Някой го мързи да използва таговете на кирилица, пък мен ме мързи да разшифровам писаниците на латиница, и колкото са по-дълги толкоз повече ме мързи :D
kude sa tagovete?! ne sto ne gi namiram v helpa, edno vreme imase :(
proba
jajata s izbor na klaviatura otstrani NE raboti s Firefox 2.06, nito e dostypna pri edit na post.... a tag za fonetica niama?!

mitku
08.09.07 г., 17:55
Напротив... "джаджата" отстрани под иконките си работи "като слънце" (аз също съм с "лисица"), явно имаш някакъв проблем със секюрити настройките и нещо спира скрипта (погледни си настройките)... и/или нещо по бисквитките (изтрий ги).
Относно неналичието на "джаджата" при "Edit" - по принцип е така (някой ден сигурно ще бъде добавена и там), НО нищо не ти пречи да натиснеш копчето "Go Advanced" и там си е налична "джаджата".

Private
08.09.07 г., 18:02
...jajata s izbor na klaviatura otstrani NE raboti s Firefox 2.06...Аз съм със Firefox v2.0.0.6 и кирилизатора си работи нормално.

imweasel
08.09.07 г., 21:06
В допълнение за Лисицата има чудесен БГ речник проверяващ правописа докато си пишете мнението.
Голяма полезност: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/browse/type:3

billys
09.09.07 г., 00:28
Аз съм със Firefox v2.0.0.6 и кирилизатора си работи нормално.

Аз,също!Никакъв проблем.

Cenzor
09.09.07 г., 01:06
Бате chavv, къде го изрови тоз' тема от миналото век ? :ghi:

chavv
09.09.07 г., 13:00
ne znam - presna lisica 2.06 + extensioni:
Ad block plus (sprian za proba - bez efekt)
Mr Tech Local Install
Tab Mix Plus

nisto ne sym i pipal! :(

Ебаси - едит- адвансд - работи, а просто от "отговор" - не ?! 2 пъти пробвам... се едно върнете таговете :)

Ba4o Kiro
09.09.07 г., 19:40
При мен всичко работи "ОК". И при "Post new Thread", и при "Reply" и при "Advanced Edit". Проблема е някъде в твоя телевизор.
Браузърите с които го тествам е IE7 и Firefox 2.0.0.6.

Cenzor
09.09.07 г., 19:44
Opit za polzwane na tagowe

Очевидно опита е неуспешен....

Private
09.09.07 г., 19:47
...се едно върнете таговете :)Таговете са значително по-неудобни от този кирилизатор.
Пишеш на латиница, слагаш тагове, излизат грешки, започваш проби
коя латинска буква да сложиш, за да я интерпретира тага правилно...
Сега всичко се вижда в момента на писането.

Ba4o Kiro
09.09.07 г., 19:47
Да, таговете не работят. Вместо тях има вграден кирилизатор...

Pesho®
09.09.07 г., 20:01
Вграденият кирилизатор работи, но не и във WYSIWYG режима.

SecondShoe
18.09.07 г., 05:57
В САЩ съм на DSL и всичко ми се отворя с нормална скорост, в никакъв случай не мога да кажа, че е бавно. Никога не ми се е случвало да се отваря бавно форума, но аз и не съм се скъсал да влизам :) . Виж, на датата форума обаче изобщо не се мъча да отварям вече защото първо не се зареждат картинките изобщо, а текста докато дойде, то съмнало.