PDA

Виж пълна версия : Кирилицата и форума

qaser
09.01.03 г., 00:21
Ще цитирам точа 1.4 от правилника:
1.4 Да се старае да пише на кирилица. Форума на HardwareBG е български и официалният език и писменост на него са българските. Явни демонстрации на нежелание да се улеснява комуникацията във форума ще се смятат за “неуважение към останалите участници” със съответните последствия от това. Ако съдържанието на пост с латински букви позволява това, същия може да бъде конвертиран в кирилица със средствата на форума.

Искам да попитам щом официалния език и писменност са българските защо всички менюта и хелпове са на английски? Не че имам някакви претенции но виждам как когато някой, който не е свикнал с правилата на форума и напише нещо с латински букви всички модератори и не само те му се нахвърлят и започват да му обясняват че форума е български, за разни правила и т. н. т... Някак си не изглежда добре форум в който влизат само българи и задължително трябва да пишат на кирилица а менютата освен че са написани на латиница ами и на английски.

Гледах някъде за опция която да сменя менютата на български но не намерих. Ако някъде има такава (сигурно здраво е скрита), тогава се извинявам и нека някой модератор да изтрие поста.

gaburko
09.01.03 г., 00:30
good point :-))
дайте да ги преведем тези неща - ако някой модератор прочете това - съгласен съм да участвам във превеждането на форума - знаете ми мейла, има PM - давайте...

QWERTY
09.01.03 г., 00:57
Първо - Превеждането на менютата на форума е доста сложна задача. Би отнело десетки часове труд.
Второ - По общо мнение и съгласие стигнахме до извода, че менютата е по-добре да останат на английски, тъй като така са по-ясни. Всички са свикнали на менюта на английски, а много хора изразиха възражения против менюта на български.
Трето - Правете разлика между просто менюта (думи, изрази, които са станали почти стандарт и диалект), които поради горните съображения са на английски и описателните текстове в рамките на форума, които са изцяло на български език. Това са хелповете и често задаваните въпроси (FAQ).

П.П. Аз лично бих се наел с превеждането и на менютата и няма да се противя, но настоявам предложението да бъде обмислено добре и да бъде гласувано.

Edit: П.П.2 Има още нещо - аз мога да подменя текстовете, линковете, падащите менюта и бутоните. Тоест това, което се реализира от php-то и се визуализира посредством html. Бутоните които са картинки обаче трябва да се прерисуват наново. Второто не се наемам да правя - трябва човек със доста по-сериозни умения във фотошопа.

G-Point
09.01.03 г., 02:16
В този ход на мисли нека и аз да кажа нещо, понеже виждам че има незачитане на правилата от по-новите членове на форума не може ли да се сложи един pop-up който да се отваря като влиза някой като Guest или User да речем с по-малко от 50 поста и на който pop-up да пише с големи червени букви че писането на кирилица е повече от препоръчително. Така и на новите юзери ще се напомня постоянно това правило. На мен ми писна да се мъча да разчитам йероглифите на тоя или оня.

Valeri
09.01.03 г., 03:23
Originally posted by qaser
Някак си не изглежда добре форум в който влизат само българи и задължително трябва да пишат на кирилица а менютата освен че са написани на латиница ами и на английски.

Като прочетох това изречение и ми стана малко смешно. Значи българският език си има писменост и тя е с използването на кирилицата, също както и английският език си има писменост, която използва латиницата. Дотук говорим за "езици". Някой ще се хване ли обаче да изясни какво точно се нарича предаването на звуци, подобни на български език, с използването на латински букви? Май има някакъв проблем с предаването на звуците, защото всеки си интерпретира "писането" по негов си начин... Вярно? В тази връзка съм по-склонен да коментираме писането на английски език на HWBG, отколкото измислянето и прилагането на някакви нови езици и писмености.

За бърникане по софтуера на форума с цел превеждане на опциите и менютата НЕ съм съгласен. Знам, че има способни да го направят коректно хора, но пък и знам, че английският език има по-добра "компютърна терминология" от българския. Аз лично при софтуери с български интерфейс винаги търся вариант с английски такъв, просто защото Open/Edit/Save ми звучи по-ясно от Отвори/Редактирай/Запиши. Така е, защото по компютрите има обикновено 20 програми с Open/Edit/Save и една единствена (или нито една) с Отвори/Редактирай/Запиши. Каквото и да си говорим, българският език е непопулярен по света... така се е случило. За сметка на това обаче не виждам причина да комуникираме помежду си правилно* на него. Аз ползвам натискане на Ctrl за улесняването на четящите. Не е сложно никак...

Предложението на G-Point е много добро, според мен. Ако може да се направи без особени промени по оригиналния скрипт, нямам нищо против. Само да няма ефект на "безсмислени постове" до достигане на бройката 50, защото българинът все някакъв тарикатлък гледа да измисли. На "старите" членове на форума, които особено държат да пишат с латински букви, мога да кажа, че просто аз лично ще обръщам постовете им в кирилица (когато имам възможност), пък каквото се получи... Ако не се чете добре, съжалявам. Прередактиран и обърнат пак в "латиница" пост ще изтривам. Нямам намерение да обяснявам на никого повече защо е желателно да пише на кирилица. Участието на форумите на HWBG не е задължително.

* - за особен правопис не можем да претендираме, но примерно qaser може да прегледа къде се поставят препинателни знаци. Само в горното негово изречение липсват 4 броя.

Dark Skywalker
09.01.03 г., 12:02
...защо всички менюта и хелпове са на английски?
Я кажи кой точно help е на английски? Сигурен ли си, че става дума за нашия форум? Защото аз съм сигурен, че съм превел собственоръчно цялата помощна система на грамотен български и че qwerty си е играл не по-малко от мен, за да я качи на сайта...

По въпроса с останалите непреведени текстове: принципно би било хубаво, ако преведем и тях на български, но се опасявам, че това наистина ще бъде много трудоемко, защото едва ли когато е разработван софтуерът на форума, е било предвиждано интерфейсът да се превежда на друг език. Най-вероятно текстовите стрингове са в тялото на използваните скриптове, а не са изнесени в отделен файл. Затова и мисля, че едно подобно начинание не се рентира.

Принципно няма никакъв проблем да кирилизирам използваните бутони, но нека някой ми каже как да сбутам българския превод на фразата 'User CP' примерно в едно такова малко бутонче.... Валерий е прав, английският език в това отношение е много по-удобен от българския.

От друга страна е факт, че повечето нови потребители изпитват затруднения с откриването на точните функции и значение някои от бутоните и иконите. На мен например ми трябваше около седмица, за да се ориентирам в значението на всички икони, появяващи се вляво от заглавието на някоя тема в общия списък. (Веднъж съвсем спонтанно ми грейна, че черното печатче върху плика означава, че съответният потребител е изказал мнение в темата....) Затова може би трябва с някой от "старите вълци" да си поиграем и да съставим един tutorial относно външния вид и основните положения при ползване на форума.

Какво мислите по въпроса?

Dark Skywalker™

qaser
09.01.03 г., 20:29
Dark Skywalker: Наистина f.a.q. е на български извинявам се не бях погледнал преди да пусна темата но си спомням че като влязох за първи път беше на английски и затова не погледнах пак (пък може и да се бъркам нещо).

Valeri: Не си ме разбрал правилно. Аз също подкрепям идеята да се пише на кирилица и определено така е най добре. Мисълта ми беше че ако и менютата са на български това ще дава на посетителите по-ясна представа че се намират във форум където се използва само кирилица. Вярно е че менютата написани на английски са по-ясни и че българският език не е популярен в компютърната област, но мислех че една от целите ви да въведете правилото за кирилицата е точно популяризирането на българският език.

Kакто и да е. Дали с български или английски менюта няма чак такова значение и в двата вариянта форумът си е супер. Пък и не се бях замислял преди да пусна темата каква голяма играчка е да се преведат текстовете и да се направят наново картинките.

Valeri
09.01.03 г., 20:50
..., но мислех че една от целите ви да въведете правилото за кирилицата е точно популяризирането на българският език.

Не, единствената цел е улесняване на комуникацията. Нямам нищо против да комуникираме на различен от българския език, стига да е по-удобно за всички. В този форум влизат само българи (май) и българският език е доста популярен в така създалото се микрообщество. Само където говорим за този български език, който сме учили всички в училище, а не за тези многото български езици, които са измислили Пешо, Гошо, Драган или Иван (съвпадението е случайно) в мързела си да натискат един клавиш повече при писане...

GeniusLoci
10.01.03 г., 05:09
Dark Skywalker - за побирането на надписа на бутона - мисля че е достатъчно безмислено след като изскача tool tip с достатъчно подробно описание. Ако някой не изобщо в час с английския език - да пита - никой няма да му се кара за това. Но за писането на кирилица - май напоследък (откакто спрях и аз да употребявам латиница) се появиха много "нежелаещи" да ползват нашата писменост, а вероятно или почти сигурно е, че на работните си места имат клавишна комбинация за превключване - просто ги мързи !

GeniusLoci
10.01.03 г., 05:12
Dark Skywalker - за побирането на надписа на бутона - мисля че е достатъчно безмислено след като изскача tool tip с достатъчно подробно описание. Ако някой не изобщо в час с английския език - да пита - никой няма да му се кара за това. Но за писането на кирилица - май напоследък (откакто спрях и аз да употребявам латиница) се появиха много "нежелаещи" да ползват нашата писменост, а вероятно или почти сигурно е, че на работните си места имат клавишна комбинация за превключване - просто ги мързи !
Иначе и аз имам забележка - махнете или намалете времето между два поста - на мен 60 секунди са ми много - чета много бързо и обикновено не се налага да давам големи обяснения...
Всъщност не съм сигурен за целта на това условие, така че не се хващайте за думата;)

GeniusLoci
10.01.03 г., 05:13
а и не мога да разбера защо ми дава ...60 сек...а поста ми го има...?
кеша на IE, предполагам.

Ba4o Kiro
10.01.03 г., 11:50
Originally posted by GeniusLoci
а и не мога да разбера защо ми дава ...60 сек...а поста ми го има...?
кеша на IE, предполагам.

Това за 60-те секунди е без значение... Виж иначе не е зле като имаш да казваш нещо да го пишеш в един пост, а не в три отделни! Малко е дразнещо като видя три поста от един човек през 3 секунди!
Щом си се сетил още нещо просто си едитваш предния пост ;)...

GeniusLoci
11.01.03 г., 00:58
Сори Кире...а какво ще кажеш за unlog-ването след определено време - пише, пишеш и накрая трябва пак да влизаш - ми не съм машинописка;)
Горните са така защото, както казах IE ме върти нещо - сега слагам Opera-та

Valeri
11.01.03 г., 07:00
Сори Кире...а какво ще кажеш за unlog-ването след определено време - пише, пишеш и накрая трябва пак да влизаш - ми не съм машинописка;)

Не знам той какво ще каже, но аз мога да кажа, че никога не съм го виждал това. Още някой ми беше споменал преди време за такъв (д)ефект, но след това се установи, че проблемът не е във форума. В момента обаче не си спомням за какво ставаше дума.

JoZ
11.01.03 г., 20:00
Бисквити?

GeniusLoci
12.01.03 г., 03:04
Ми незнам...и днес си говорихме на срещата - случва ми се и в работата, и в ..още едно място и в къщи - днес пак ще пробвам - разрових из настройките и добавих насилствено сайта, барем стане...

Metanoia
12.01.03 г., 04:41
Originally posted by Valeri
Не знам той какво ще каже, но аз мога да кажа, че никога не съм го виждал това. Още някой ми беше споменал преди време за такъв (д)ефект, но след това се установи, че проблемът не е във форума. В момента обаче не си спомням за какво ставаше дума.
Аз бях този некъдърник. :D
Трябва да си включиш:
Automatically login when you return to the site? (uses cookies)
Browse board with cookies?
като ставаше май само и с първото! :)

П.П. Пост номер 900! Скоро ще направя 1024 и ще черпя всички варненци, които се съберат за една среща, но подозирам, че най-много аз, Satanail и Zigot ще се съберем! :mad:

edit2: Да знаете много по-добре изглежда сигнатура като е намалена! Просто сам се кефя, а и предполагам, че и на другите им е по-удобно така! Препоръчва се!

Mikis
12.01.03 г., 16:16
Две думи за локализацията. Специално аз ползвам всьо що намеря на български и има свестен превод. Като се почне от Уин ХП на БГ, Офис ХП на БГ и се свърши с малките и безплатни програмки. Нямам проблем с менютата. Локализация трябва да има защото най-малко дава право на избор, а това е много важно. Никой не може да накара някой, който е свикнал с англ. интерфейс да го смени, но тези, които искат трябва да могат да четат на БГ. И още нещо много важно: локализираните продукти не са за тези, които от 10 и повече години (и аз съм от тях :)) ползват компютри. Локализацията се прави за тези, които тепърва се захващат с това - 10 годишните хлапета, които гледат компютъра с широко отворени очи :), за учениците и общо за подрастващите. Иначе разговори, като този http://www.bgit.net/?id=50945 ще са масово явление. Затова си мисля, че да се преведе форума е повече от добра идея.

Metanoia
13.01.03 г., 14:50
Принципно и аз съм съгласен, че всичко, освен надписите на иконките и особено подсказките трябва да се преведат на български...
И като си казал, че ползваш локализирани продукти - да можеш да ми кажеш от къде се теглеше локализацията на WinXP?

Mikis
13.01.03 г., 15:11
Пробвай това: http://free.techno-link.com/bubo/Programki/Win_XP/winXP.officeXP.bulgarian.language.pack.r ar
Иначе във free.techno-link.com, както и в другите фрии-та го има. Търсиш +winxp +bul < 4 MB. Само провери за вируси преди да инсталираш!:D

JoZ
13.01.03 г., 17:14

Ако си фен на opera сложи това http://www.avantbrowser.com
и вЕрвай ми ще го оставиш за постоянно. Базирано е на ie
кърнъл, но до там. Хубавото му е, че е надстройка, а не
инсталираш цял нов софтуер. Мен специално много ме кефи
това, че килва popups, а също, че всички browsers са ми в
един прозорец.

JoZ
02.02.03 г., 08:05
Голям проблем ли е да се сложат някъде в централните
настройки за форума два реда?

<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1251">
<meta http-equiv="Content-Language" content="bg">

Предполагам, че ще спестите някоя и друга солена дума на
доста хора!

QWERTY
02.02.03 г., 11:09
Originally posted by JoZ
Голям проблем ли е да се сложат някъде в централните
настройки за форума два реда?

<meta http-equiv="Content-Language" content="bg">

Предполагам, че ще спестите някоя и друга солена дума на
доста хора!

Първият ред го има. Вторият може да се добави, но какъв е смисълът от него?

JoZ
02.02.03 г., 19:27
Може и да го има, но аз с view source не го виждам и затова
зададох въпроса. Между другото и browser-а ми не го вижда,
и доста често се налага да прекодирам заредени страници.

За проба: опитайте в source да намерите 1251 (е не точно на
тази страница - много ясно).

QWERTY
03.02.03 г., 00:29
Абе Joz, дали да не идеш на очен лекар? :rolleyes:

Четвъртият ред, от горе на долу, в сорса на тази страница (и на всяка друга) е:

Ти къде гледаш? :conf:

Dark Skywalker
03.02.03 г., 08:10
При мен в Mozilla също няма Content-Type като при JoZ!

JoZ
03.02.03 г., 10:03
Освен да изчакаме още някои които не го виждат и да ходим
групово на очен лекар :cool:

Гледам с IE6 + Win2K Pro или IE6 + XP Home/Pro. Е възможно
нещо да не е наред при тези конфигурации, но когато
обикновено нещо го има в сорса дори и browser-а да ми е
скапан, то би следвало да си се вижда поне в сорса. Дано не
греша в съжденията си. А със сигурност няма такъв ред който
да съдържа 1251 според мен.

Изобщо не се заяждам и мога да не се обаждам по въпроса
повече. Просто ще си сменям кодировките както до сега ...

Споменах само, че би било добре. Ето това виждам като
първи редове, точно на страницата на която пиша в момента:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head><title>HardwareBG Forums - Кирилицата и форума</title>
<meta http-equiv="MSThemeCompatible" content="Yes">
<style type="text/css">

QWERTY
03.02.03 г., 10:51
Originally posted by JoZ
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head><title>HardwareBG Forums - Кирилицата и форума</title>
<style type="text/css">

:shock: :conf: :spy:

Значи нещо форума се базика... Това не би трябвало да е така. Откога е така?

Dreamer
03.02.03 г., 13:12
Миии... vBulletin :PP Същата работа е и тук:<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head><title>HardwareBG Forums - Reply to Topic</title>
<style type="text/css">

Погледни Wrappers-а.

JoZ
03.02.03 г., 22:56
Originally posted by QWERTY
Значи нещо форума се базика... Това не би трябвало да е така. Откога е така? [/B]

Аз от месец съм регистриран и съвсем малко преди това открих
форума ви, та не мога да дам мнение от кога е така. Аз мислех,
че си е по принцип така.

Може да е защото примерно не ползвам bg peering и ме реже
някой филтър по случая - imho.

Не е голяма работа да променям кодирането, като освен това
не винаги се налага да го променям, бил казал случайно е
какво ще се падне, но пък от своя страна е нормално
защото (погледнато от при мен) няма точно описано кодиране.

Е така звуча на български след два дни само английски :-(
Виждам, че не е добре ама не мога да го оправя сега, някак не
работи добре.

Dreamer
04.02.03 г., 13:15
JoZ от BgIRC?

QWERTY
04.02.03 г., 13:33
Работата е ясна, но нещо администрацията не можеме да се съгласуваме. Аз съм останал без пароли и нищо не мога да направя, а Goro тези дни е труднооткриваем...

G-Point
04.02.03 г., 19:51
при мен въпросния ред се вижда...

Valeri
12.02.03 г., 18:07
1. Редът и при мен си го има... WinXP + IE6 с всички ъпдейти. Кирилицата си работи OK.

2. 10-ина дни не съм влизал във форума и гледам пак огромно количество постове на латиница... :( Гледам и често има 3-4 модератори/администратори да браузват форума в момента, в който гледам и аз, обаче няма никаква реакция (това е критика)! Докога аз трябва да съм най-лошия от всички? Нали се борехме уж повече хора форумът ни да стане по-добро място? Нека по-старите участници да напомнят на по-младите за това, когато видят нещо нередно (това е молба)!

JoZ
15.02.03 г., 22:12
И при мен реда вече се вижда. Благодаря на qwerty!

Goro
16.02.03 г., 17:04
Originally posted by JoZ
И при мен реда вече се вижда. Благодаря на qwerty!

Просто на VB стила липсваше encoding и вече е ОК!