Виж пълна версия : Помощ при избор на нов GSM апарат и оператор
Здравейте!
След близо 3 годишна вярна служба на Сименс Ц25 реших, че е време да взема нещо по-съвременно... Като поразгледах какво се предлага се оказа, че пазара ври от модели (буквално десетки) всякакви.:rolleyes: Може да се каже, че ми се образува затруднение да сравня толкова много модели и да избера най-подходящия. Та молбата ми е за помощ от по-печени юзъри при избора. Условията са следните:
Цена - до 350 лева. Период за презареждане на батерията - максимално дълъг, т.е. исках да кажа по-дълго да изкарва :)
Чувствителност - добра. Наличието на безполезни глезотийки също е изискване. Ами горе долу това е.
Също ако може кажете за 2-рия оператор - доволни ли сте. (само да не се изроди в спор). Мтел са ми ясни.
Като поглрднах какво съм написал е малко разхвърляно, но нямам време за редакции - бързам.
Предварително благодаря на всички, които ще вземат отношение по темата.
Дали за тази цена не може да се намери Сименс S 45? Много добър телефон, а и си свикнал със Сименс. За оператор - ако не пътуваш често извън града - Глобул, иначе Мтел. Аз след три години в Мтел минах на Глобул и се родих - сметките ми са в пъти по-малки.
За апарат мисля че Ериксон Т65 ще ти върши много добра работа. Издържа 10 дена с нормално говорене, има глезотиики, има и GPRS - това в скоро време ще бъде много полезна екстра, особено ако си на dialup достъп.
Виж саита http://gsmarena.com , там можеш да сравняваш много апарати и да видиш кой ти харесва, но все пак трябва апарата и да ти поседи малко в ръката за да видиш дали ти е удобен :)
Виж тук - http://nebula.spaceports.com/~gsms/index.htm
При това е на български :)
Ilian359
08.01.03 г., 14:07
Originally posted by stani
има и GPRS - това в скоро време ще бъде много полезна екстра, особено ако си на dialup достъп.
Братле, според теб GPRS ще е на цената на Dial-Up и в пъти по-бърз, така ли? Според мен тази услуга никога няма да бъде пусната. Ако не ти е ясно защо - потърси в Google за GRRS и D2 Vodafone.
И аз съм за Т65 или R600! Избягвай Siemens C55, Alcatel 512, Telit, V-серията на Motorola. М-Тел удължиха промоцията на R600, от която апаратите свършиха на втория ден - очевидно чакат доставка.
зa T65 пише, че е модел от 2001 год. - е ли това голям минус...? A също нямал и Джава (сетих се за Джаба ):D
R600 - струва ми се малко 150 часа стенд бай... това на практика ми намирисва 3-4-5 дена макс., а? Ха и той бил от 2001 год. модел...според мобил ревю...
и 2-та нямат полифонии :(
като е гарга да е рошава!
Ilian 359, защо да се отбягва Сименс Ц55? Аз към него се бях насочил в интерес на истината.
Значи за GPRS-a - очаква се в скоро време да бъде пуснат от поне единия мобилен оператор, а скороста е 56.6kbit/sec, което не е зле според мен, поне няма да е по-лошо от dial-up. От Ериксон също бих препоръчал R520, малко е голям като размер и има външна антена, но е претъпкан буквално с екстри, има и Bluetooth (тоест може да се ползва безжично hands-free)
Ilian359
08.01.03 г., 20:27
За Siemens C55 съм писал вече защо трябва да се избягва. Разгледай темите в този форум отпреди месец за С55 и ако не се лъжа - "кабел за данни за С45". С две думи - много, ама много бъгав телефон.
За Ericsson - винаги са били с добри батерии поне през първите месеци. Мисля, че 4-5 дни са добър интервал на зареждане. Просто тези 2 модела, които споменах са почти изчистени от бъгове, държат се стабилно и имат всички необходими функции.
За какво ти е Bluetooth? Нали говорим за апарат до 350 лева. Bluetooth слушалките струват по толкова.
GPRS ще е много по-лошо от dial-up, защото ще се плаща на трансфер. В Германия себестойността на един мегабайт е около 12 марки, заради което D2 обяви огромни загуби от тази услуга. Затова не вярвам на нашия пазар да бъде пуснат - тук интересът ще е още по-малък, себестойността за оператора - още по-висока, а цената за абоната - непосилна. Например един мегабайт на оператора ще му излиза 20 лева, той ще иска от теб 5, за да те зариби. Но ти дали ще дадеш 5 лева за един мегабайт? Нещо такова се получи в Германия.
cluster_bg
08.01.03 г., 23:56
stany:
Значи за GPRS-a - очаква се в скоро време да бъде пуснат от поне единия мобилен оператор, а скороста е 56.6kbit/sec, което не е зле според мен, поне няма да е по-лошо от dial-up.
Е, какво? Да не би да го пуснете на достъпни цени? Само месечната такса от 14,40 за номера за данни е достатъчен фактор да не се вържем!
Ilian359
09.01.03 г., 13:52
Originally posted by cluster_bg
Е, какво? Да не би да го пуснете на достъпни цени? Само месечната такса от 14,40 за номера за данни е достатъчен фактор да не се вържем!
За това се сърди на оператора си. При М-Тел номерът за данни е 12 лева с ДДС и се купува еднократно - не се плаща всеки месец.
cluster_bg
09.01.03 г., 20:52
Да, и аз това точно имам в предвид. Въпреки че това се компенсира донякъде от месечната такса.
Но надали М-Тел ще пуснат GPRS преди Глобул.
А ако искам да се свържа (да, дори и на 9600bps) към нормален интернет през ЖиСиЕм с активиран номер за данни на М-Тел, по 6ст. на минута ли ще отчита? Или разговор с БТК?
G-Point
09.01.03 г., 22:08
Originally posted by cluster_bg
Да, и аз това точно имам в предвид. Въпреки че това се компенсира донякъде от месечната такса.
Но надали М-Тел ще пуснат GPRS преди Глобул.
А ако искам да се свържа (да, дори и на 9600bps) към нормален интернет през ЖиСиЕм с активиран номер за данни на М-Тел, по 6ст. на минута ли ще отчита? Или разговор с БТК?
Ако набереш +359881000 ще ти се таксува по 0,06лв на минута, а ако набереш който си искаш доставчик няма да ти казвам каква ще е месечната ти сметка :D
Metanoia
09.01.03 г., 23:04
Само искам да задам един малко offtopic въпрос - някой да си е купувал GSM оnline и дали ще ми препоръчате подобно нещо, защото видях в един онлайн магазин Сименс S35i за 179 лв., нещо, което ме устройва напълно за нов телефон, с гаранция и т.н.
Edit - http://www.bg-gsm.net/ e сайта!
cluster_bg
09.01.03 г., 23:08
Зависи... но ми се струва, че онлайн и гаранция в България са понятия, които няма как да бъдат свързани:
Да си представим следната ситуация:
нещо в телефона се скапва (вероятността, колкото и да е малка я има). Налага се сервиз, кой го поема?
Originally posted by G-Point
Ако набереш +359881000 ще ти се таксува по 0,06лв на минута, а ако набереш който си искаш доставчик няма да ти казвам каква ще е месечната ти сметка :D
За истински интернет ли става въпрос или за WAP?
Честно казано, обаче, не мога да разбера защо GPRS би струвал толко... Аз правя следната сметка - за нормална телефония е нужен около 14400 bps. При това положение един мегабайт би се развнявал на около 10 минутен разговор. Тоест това е някъде между 5 и 7 лева с ДДС. Тази цена смятам за сравнително приемлива.
[QUOTE]Originally posted by Metanoia
....Сименс S35i за 179 лв....
модела там е C35i...
za kvo mu e na 4ovek gprs u BG nito se poddarga nito skoro 6te se poddarga ot m-tel globul moge i da pusnat nekoj test.
Po vaprosa za T65 ne go prepora4vam v nikakav slu4aj slaba antena kofti bateria (kapsulirana) zabiva na nekoi mesta po dobre si zemi nokia ili samsung
За GPRS-a от Глобул
Не знам точен срок кога ще го пуснат и на каква цена, и да питам ще ми кажат че това е вътрешна информация и да не я разпространявам :(
На мене GPRS-a ми звучи добре защото dial-up-a ми прави много гадни номера, например искам от нас само да си проверя пощата, което би ми отнело 5 минути, но с мизериите на БТК си губя половин час а нервите не мога да ги сметна, ама и те са много.
За домашен интернет мечтата ми е да падне монопола на БТК и върху последната миля, та да може стабилните фирми като орбител и спектрум да пуснат DSL достъп, така е навсякъде, така че стане и тука, само ако може да е по-скоро :)
Ilian359
10.01.03 г., 12:15
Абе, Stani, какви ги дрънкаш? Хайде да направим една проста сметка. При Глобул цената за предаване на данни по канал 9600 е 30ст./мин. без ДДС - т.е. 36 стотинки. Но GPRS не е канал със скорост 56.6, а е точно 6 канала по 9600, защото GSM поддържа само толкова. Значи, когато сваляш нещо, ти ще заемаш точно 6 канала, следователно ще плащаш 6 разговора. Понеже GPRS се таксува на трансфер, продължавам със сметките. При тази скорост 1 мегабайт се сваля за 3 минути (смятай, ако не вярваш). 3 минути по 6 канала по 36 стотинки = 6.48 лева за мегабайт - това е само трафичният разход при готова и оптимизирана мрежа с много свободни честоти, КАКВАТО ГЛОБУЛ НЯМАТ. От тук следват разходи за: закупуване на нови честоти, за да не страда телефонията; изграждане на по-бързи преносни линии до базовите станции; нов софтуер на контролерите (в най-добрия случай е само софтуер); нов софтуер на централата; лиценз за GPRS, самият интернет и т.н. Така себестойността на един мегабайт ще стане над 30 лева. Но понеже няма да повярваш, че е така, ще те попитам цената от 6.48 лева на мегабайт или по-конкретно 25 лева за емпетройка, ти ще можеш ли да си я позволиш ?!!?!??
Originally posted by Ilian359
Абе, Stani, какви ги дрънкаш? Хайде да направим една проста сметка. При Глобул цената за предаване на данни по канал 9600 е 30ст./мин. без ДДС - т.е. 36 стотинки. Но GPRS не е канал със скорост 56.6, а е точно 6 канала по 9600, защото GSM поддържа само толкова. Значи, когато сваляш нещо, ти ще заемаш точно 6 канала, следователно ще плащаш 6 разговора. Понеже GPRS се таксува на трансфер, продължавам със сметките. При тази скорост 1 мегабайт се сваля за 3 минути (смятай, ако не вярваш). 3 минути по 6 канала по 36 стотинки = 6.48 лева за мегабайт - това е само трафичният разход при готова и оптимизирана мрежа с много свободни честоти, КАКВАТО ГЛОБУЛ НЯМАТ. От тук следват разходи за: закупуване на нови честоти, за да не страда телефонията; изграждане на по-бързи преносни линии до базовите станции; нов софтуер на контролерите (в най-добрия случай е само софтуер); нов софтуер на централата; лиценз за GPRS, самият интернет и т.н. Така себестойността на един мегабайт ще стане над 30 лева. Но понеже няма да повярваш, че е така, ще те попитам цената от 6.48 лева на мегабайт или по-конкретно 25 лева за емпетройка, ти ще можеш ли да си я позволиш ?!!?!??
Обещавам да разпитам подробно за GPRS-а.
За мрежата и ресурсите на Глобул не се тревожи, не е като да няма :)
Ilian359
10.01.03 г., 14:09
Originally posted by stani
Обещавам да разпитам подробно за GPRS-а.
За мрежата и ресурсите на Глобул не се тревожи, не е като да няма :)
Разпитай. А за мрежата се притеснявам, защото съм я ползвал.
Metanoia
10.01.03 г., 15:06
Originally posted by yas
модела там е C35i...
Тогава ми се решават душевните терзания - отпада! :ghi:
Ilian359
10.01.03 г., 15:38
Metanoia, една позната сподели, че е много доволна от обслужването в http://www.etrade.bg , а апаратът, който е купила е наистина качествен.
Originally posted by Ilian359
25 лева за емпетройка, ти ще можеш ли да си я позволиш ?!!?!??
Еее, чакай сега... Много ясно, че няма да се свалят емпетройки. Това е само за бизнес цели - повече от ясно. Като отиде някой тежък бизнесмен на ски в някоя зачукана хижа да може да си води бизнеса, така както го е правил от офиса. Тоест това включва основно кореспонденция, което не харчи никак много трафик.
Склонен съм да ти вярвам, но от друга страна съм убеден, че пълноценен мобилен интернет рано или късно ще има.
Ilian359
10.01.03 г., 17:23
Originally posted by QWERTY
Еее, чакай сега... Много ясно, че няма да се свалят емпетройки. Това е само за бизнес цели
И аз това писах.
Авторски права на vBulletin