PDA

Виж пълна версия : най-добра (бърза) файлова система за SWAP

dumi
05.01.03 г., 21:26
Използвам OS WIN2K и имам отделно парче (512MB), което използвам само за SWAP. Каква файлова система да му сложа и размер на клъстъра за да работи MAX бързо.
Харда ми е Maxtor Dmax plsy 7200rpm, 20GB.

Iosif
05.01.03 г., 22:59
На мене ми се вижда че с ФАТ32 ще да е по-бързо, защото ФАТ е по-барзо от НТФС. Най-добре си сложи повечко РАМ.

GeniusLoci
06.01.03 г., 01:58
От хора които се занимават с това от доста време и са си правилиекперименти - FAT, чист FAT...НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ !
Слагах и NTFS и FAT32 ама ми се струва по кофти - гледай процесорно време при натоварване...

dumi
06.01.03 г., 05:12
Значи FAT16 да му слагам.... Ако като размер на cluster-a ?, знам че за големи файлове (в случая само един) по-добра скорост на четене/запис се постига при по-голям размер. Това значи ли че ще е най-добре да го форматирам partition-а с MAX-лно голям по размер cluster.

Valeri
06.01.03 г., 05:30
dumi, сложи си още поне 128MB RAM и забрави за такива гимнастики! Ще усетиш ли 5% по-бърз swap, ако въобще има и толкова? Ако искаш ефект, тогава си сложи още памет и премести swap-а на друг физически диск, ако имаш възможност. Без достатъчно RAM каквото и да форматираш и както и да го правиш никаква видима разлика няма да имаш.

SS_SGP
07.01.03 г., 00:35
Originally posted by Valeri
dumi, сложи си още поне 128MB RAM и забрави за такива гимнастики! Ще усетиш ли 5% по-бърз swap, ако въобще има и толкова? Ако искаш ефект, тогава си сложи още памет и премести swap-а на друг физически диск, ако имаш възможност. Без достатъчно RAM каквото и да форматираш и както и да го правиш никаква видима разлика няма да имаш.

Да, но за без пари опитай FAT16 с максимален рамер на клъстера.
То на 512МВ и не може FAT32.

SS_SGP
07.01.03 г., 00:37

И аз съм така, вече винаги си отделям виртуалната памет на отделно устройство. И ПО-ВАЖНОТО - ако искаш максимално бързодействие направи устройството по-близо до началото на диска. Аз си инсталирам на С: системата и веднага след това - на D: само SWAP файла.

GEMINI
07.01.03 г., 01:26
Тази тема е доста интересна, но имам един въпрос :
Как се настрoйва Windows-а да използва определения дял са SWAP и съответно как се деактивира SWAP-файла?

Valeri
07.01.03 г., 01:53
Originally posted by SS_SGP
И аз съм така, вече винаги си отделям виртуалната памет на отделно устройство. И ПО-ВАЖНОТО - ако искаш максимално бързодействие направи устройството по-близо до началото на диска. Аз си инсталирам на С: системата и веднага след това - на D: само SWAP файла.

Значи за отделен дял на FAT16 за swap разлика няма да види, но нека пробва, щом има желание да експериментира. Това за 512MB и FAT32 не разбрах какво имаш предвид... Ако местиш swap на друг физически диск има смисъл (това имам предвид под "устройство", скорост се печели от двете механики), но ако го местиш на друг дял на един и същи диск пак си губиш времето с експерименти без ефект. При всички случаи swap-а няма да е по-близо до началото на диска отколкото да създадеш фиксиран swap веднага след инсталацията на OS на първия дял.

Valeri
07.01.03 г., 02:01
Originally posted by GEMINI
Тази тема е доста интересна, но имам един въпрос :
Как се настрoйва Windows-а да използва определения дял са SWAP и съответно как се деактивира SWAP-файла?

Не си казал за коя версия на Windows питаш, но разгледай по-внимателно My Computer -> Properties -> Advanced, ако си с 2000/XP. Също така OS Windows има Help and Support, там можеш да намериш насоки какво и къде се прави. Няма указания/изисквания от Microsoft swap-a да се намира на отделен дял, създава се по подразбиране на стартовия дял. Virtual Memory (още swapfile или pagefile) не се препоръчва да се спира дори и при 2GB RAM. За причините също може да се намери информация на страницата на Microsoft.

GeniusLoci
07.01.03 г., 04:05
да но swap на дяла на уина подпомага МНОГО бърза и трудна за поправяне фрагментация - това е идеята на отделния дял - иначе е вярно, че на друго устройство е по-идейно ;)

dumi
07.01.03 г., 05:20
Значи за отделен дял на FAT16 за swap разлика няма да види, но нека пробва, щом има желание да експериментира.
Ами разлика ще има според мене, понеже когато SWAP-а се намира примерно върху системния дел на Windowsa той бързо се фрагментира..., трансфера пада с поне едно 50% спрямо когато е бил дефрагментиран.
Относно файловата система, разликата между FAT32 4kb cluster, и сегашната FAT16 64kb cluster по-мои преценки от няколкото груби теста които проведох е не повече от 5%-10%.

dumi, сложи си още поне 128MB RAM и забрави за такива гимнастики!
[/B]
Ами имам проблем със закупуването, понеже SDRAM-a който в момента внасят фирмите е с 32MB чипове, а i440BX поддъжа MAX 128Mbits(16МБ) плътност на чиповете и ги лови на
полувина.
Търся си в момента подобна RAM на старо но засега без упсех.

Valeri
07.01.03 г., 06:48
Originally posted by dumi
Ами разлика ще има според мене, понеже когато SWAP-а се намира примерно върху системния дел на Windowsa той бързо се фрагментира...

Нали затова говорим да се фиксира размера на swap, който е създаден след инсталацията на OS. Задаваш примерно 512MB swap и OS вече не го пипа. Така няма от какво да се фрагментира. Освен това можеш да кажеш на програми като Norton SpeedDisk да ти преместят swap файла в началото на диска. NU2002 работи коректно под 2000/XP, пробвал съм.

Originally posted by dumi
Ами имам проблем със закупуването, понеже SDRAM-a който в момента внасят фирмите е с 32MB чипове, а i440BX поддъжа MAX 128Mbits(16МБ) плътност на чиповете и ги лови на
полувина.
Търся си в момента подобна RAM на старо но засега без упсех.

Ще намериш такава памет, убеден съм. Ето miroslav в една друга тема в "Хардуер" казва имал такива. Потърси и му се обади да го питаш. Този вариант ти решава проблема със скоростта от един път и няма да си губиш време да правиш нови партишъни и да местиш swap на тях.

Iosif
07.01.03 г., 23:11
Абе Думи ти ли ми беше писал мейл за 128 PQI SDRAM-ката дето и бях пуснал обява в дир.бг и ме питаше по колко мб са чиповете или нещо такова? Да ти кажа още не съм я продал ма се чудя дали да я продавам. Иначе е точно май такава каквато търсиш. Двустранна с 8 чипа от всяка страна. Но във момента със сигурност продавам TOSHIBA SDRAM PC100 64MB Made In USA (Japan chipove) работи на 140MHz FSB така че мисля ще ти върши идеална работа ти си на 139MHz FSB доколкото изчислих. Тамън 192 ще станат и аз самият съм с толкова в момента и работи добре машината.

dumi
08.01.03 г., 02:02
Да, аз бях. Ама ми се иска да е поне 128-ца, щото и без това слотовете ми са кът (1-вия слот ми се застъпва от cooler-а).
Ако решиш да я продаваш пиши.

Iosif
08.01.03 г., 18:53
OK