Виж пълна версия : Труден Избор - 60GB дискове
GrigorBG
04.01.03 г., 11:09
Надявам се ревюто на Ники да ви е полезно при бъдещ избор на диск.
Тук е мястото за въпроси, коментари и ( или ) забележки :-)
Самото ревю можте да прочетете тук (http://www.hardwarebg.com/reviews/hdd1202/hdd1.html)...
IBM- ския диск има ли ограничение за максимално допустимо време на работа на ден като предишният им модел?
На мен ми се струва, че баракудата отново е най-добре балансираният диск.
Един съвет към Ники: Прави картинките с графиките по-големи, трудно се четат (особено легендата отдолу). Постепенното появяване е много ефектно, ама може би е добре да става само един път при зареждане, защото докато ги гледа човек и те изчезват и пак се появяват, което малко дразни.
GrigorBG
04.01.03 г., 13:43
Аз съм с 120GXP и мога да ти кажа, че няма ограничение.
Лично аз постнах новината на сайта веднага щом прочетох, но от тогава насам освен че това се отрече няма и оплагвания.
Картинките на всички ревюта ще бъдат оправени скоро.
Originally posted by QWERTY
Прави картинките с графиките по-големи, трудно се четат (особено легендата отдолу). Постепенното появяване е много ефектно, ама може би е добре да става само един път при зареждане, защото докато ги гледа човек и те изчезват и пак се появяват, което малко дразни.
Тук си абсолютно прав . Наложи се да махам отметката play , защото много дразни факта , че картинките изчезват и пак се появяват . Мисля ,че е достатъчно само един път да се заредят .
Както е споменато в една друга тема има малки правописни грешки ,но не са фатални .
Като щяло ревюто е много добро. Смятам , че можеше да се пусне Maxtor на ATA 100 , за да може и така да се сравни.
От IBM официално ли го отрекоха, или пак слухове? Въпросът е какво ще стане ако такъв диск се сложи на машина, която работи по 24 часа на денонощие и се гаси по веднъж на два месеца - примерно някой сървър от нисък клас. Може ли да му се има вяра и до колко? За старата баракуда наблуденията ми са: 9 месеца работа 24/24 без проблеми за сега. Разбира се, който не е гъмял яко - той не прави старателно бекъп, но поне да не залагаме бома още предварително...:p
GrigorBG
04.01.03 г., 14:00
Ако се замислиш може да се сравни с много неща, но времето не винаги стига, а и не сме като anandtech - да си имаме каквото поискаме когато поискаме
Добро е ревюто. Показва точно това, което се очаква - сравнява дискове, които ще се ползват тук и успява да направи сравнение от което си личат предимствата и недостатъците (това се прави тудно). Аз лично си направих изводите, което означава, че Ники си е свършил работата добре. Забележките са само в оформлението.
Originally posted by QWERTY
Забележките са само в оформлението.
"DiamondMax Plus 9 е достоен, както ще се убедите, наследник на успешната серия DiamondMax Plus 8 на Maxtor"
kamosoft
04.01.03 г., 15:02
Ima si wsichko towa review :), oswen temperaturite.
Iskam da naprawq i edna zabelvka otnosno shuma na diskowete. Siguren sym, che ako wsichki wentilatori sa na 5V, shte byde ochewidno kolko golqma e razlikata mevdu shuma ot seagate i ibm. Nawremeto bqh ostanal s wpechatlenie, che razlikata mevdu shuma na 120gxp i baracuda 4 ne e osobena i si wzeh ibm, oshte syvelqwam ...
Sofware za naglasqne na shuma na ibm, premahwa shuma izdawan pri tyrsene, shumyt ot wyrteneto na plochite obache ne move da se namali.
GrigorBG
04.01.03 г., 15:13
Mollov,
за втори път постваш тази забележка - ОБЕЩАВАМ да кажа на Ники да си го оправи.
Лично мен никога не ме е дразнил шума на IBM дисковете. Искам да чувам че имам нещо в кутията - ако е прекалено тихо ми е терсене.
GeniusLoci
04.01.03 г., 18:27
Моллов - ТАКА СИ Е!
моя е от по-старите..както се оказа..и е по-бърз от всичките тия...а това че се скапваха не значи че не се продаваха :)
Графиките ще ги оправя...
А за шума...не трябва да се сравняват по-старите серии...IBM-а е ТИХ, много тих и не е много сигурно, че Seagate-а е по-тих...
Макстора не искам да го пускам на АТА100...че ако нямаш такъв контролер не си го взимай...:) То това му е предимството..
Metanoia
05.01.03 г., 04:35
Originally posted by GrigorBG
Лично мен никога не ме е дразнил шума на IBM дисковете. Искам да чувам че имам нещо в кутията - ако е прекалено тихо ми е терсене.
Вече изгорелият ми 4.3 Куантум така приятно си стържеше при четене, че вече ме дразни адски тази Баракуда като не я чувам да чете! ;)
А иначе ако наистина няма ограничение за IВМ и времето за работа аз стигнах до извода, че той е най-бързия диск. И след като не е шумен... /все пак някои хора искат тишина/
Последно има ли някъде споменато за ограничението за работа на IВМа или не?
GeniusLoci
06.01.03 г., 01:49
май не...
MartinBG
06.01.03 г., 12:52
Originally posted by Mollov
"DiamondMax Plus 9 е достоен, както ще се убедите, наследник на успешната серия DiamondMax Plus 8 на Maxtor"
Originally posted by GeniusLoci
Моллов - ТАКА СИ Е!
моя е от по-старите..както се оказа..и е по-бърз от всичките тия...
Както Mollov e "загатнал" ;) , DiamondMax Plus 9 НЕ Е наследник на DiamondMax Plus 8. По-скоро е наследник на 6L серията. DM Plus 8 и 9 се появиха горе-долу по едно и също време на пазара, като DM Plus 8 e ориентиран към по-непретенциозните откъм дисково простаранство (макс. 40GB), а невероятните линейни скорости при четене в нач. на диска ги има само при 40GB модел (почти 60 МБ/сек). При 30ГБ версия падат до към 50МБ/сек. Както се отбеляза и оформлението на таблиците не е много удобно.
Иначе като цяло е добро ревюто :) :D ;)
Еми Мартине.... сега след като му дадохме една и съща информация от две независими места дано да отиде и да попрочете за какво става дума и престане да спори.... :o
Samo ne stopliam kakvi sa tia diskove IBM ..........
Sled kato veche 2 dni kato opitash da vlezesh v supporta na IBM za hard disk te prashta tuk: http://www.hgst.com/
Ei dneska oshte edin DTLA zapochna pytia kym velikite diskovi poleta .... :( , chakam da mine testa da mu prebroia bad-ovete .... 18 meseca rabota..... vtoria za poslednite 2 sedmici, 5-ti obshto (ot 30 ) :(
mrezhata
06.01.03 г., 17:47
Не видях нищо за това, а мисля, че е важно.
GeniusLoci
07.01.03 г., 02:59
Originally posted by mrezhata
Не видях нищо за това, а мисля, че е важно.
Зависи откъде купуваш... Maxtor-и има и с 12 и с 24 месеца - с доплащане 1%...
IBM вече са с година, Seagate също.
Поправки по ревюто ще има - благодаря ви..., но ще са след някой друг ден по "технически причини":p
А ще пуснеш тестове и на Maxtor DiamondMax 9, щото тези в ревюто са на DiamondMax 8 и са "малко" слаби за 9 ....
Лично правих тестове на DiamondMax 9 преди 10-тина дни и са далеч над резултатите от ревюто.
Ba4o Kiro
07.01.03 г., 14:23
Originally posted by SesikO
А ще пуснеш тестове и на Maxtor DiamondMax 9, щото тези в ревюто са на DiamondMax 8 и са "малко" слаби за 9 ....
Лично правих тестове на DiamondMax 9 преди 10-тина дни и са далеч над резултатите от ревюто.
Недей да лъжеш!!!
Ти прави тестове на Diamond MAX 8, а не на "9" ;)... Спомни си че беше "Slim Size". Това е "8"-мица!
Действително "8"-мицата май е най-бързият диск в момента. За съжаление капацитета му е малък (до 40GB), но който търси "MAX Performance" - определено това е неговият избор...
Само ще спомена че Maxtor Diamond MAX 8 40GB започва да "чете" от 60-63MB/s в началото на плочата и "сваля" до 40-38MB/s в края! Направо ми "изпаднаха зъбите" като го видях... "9"-ятката определено е по-бавна но има модели с по-голям капацитет...
GeniusLoci
07.01.03 г., 15:44
Лично правих тестове на DiamondMax 9 преди 10-тина
Content-Disposition: form-data; name="message"
Недей да ми казваш кво да пускам - мен ме е яд че не пуснах на 8-ца, а ти ме убеждаваш че слаби били за 9-ка...
НЕ Е ПРЕДШЕСТВЕНИК, убедих се:(
Sorry, да ме извиняват всички засегнати и излъгани дни и са далеч над резултатите от ревюто.
Недей да ми казваш кво да пускам - мен ме е яд че не пуснах на 8-ца, а ти ме убеждаваш че слаби били за 9-ка...
НЕ Е ПРЕДШЕСТВЕНИК, убедих се:(
Sorry, да ме извиняват всички засегнати и излъгани..
То само от Maxtor подобна дивотия...
GeniusLoci
07.01.03 г., 15:46
ма кво се побърка тоя форум..???
mrezhata
08.01.03 г., 23:31
60 GB, 7200 RPM
Пуснаха ми го, преди да го купя - тих като чучулига!
Супер тих е!
Аз съм щастлив!
А, има и температурен датчик .
Радвам се, че си доволен от диска, ама че е супер тих.....айде недей...
kamosoft
09.01.03 г., 10:49
Originally posted by chavv
Sled kato veche 2 dni kato opitash da vlezesh v supporta na IBM za hard disk te prashta tuk: http://www.hgst.com/
Weche hitachi poprawqli ibm diskowe
http://www.xbitlabs.com/news/story.html?id=1041819541
mrezhata
09.01.03 г., 11:12
В сравнение с Maxtor DiamondMax 60 - 30GB, 7200 rpm не се чува!
GeniusLoci би било добре да се включат още 2 реални теста на харддисковете - за копиране на от себе си на себе си да речем 1GB малки файлове и 1GB zip архив за да се придобие реална представа от бързината на харддисковете . Още нещо - шумът който се чува от хардисковете от местенето на главите ли е или характерното свистене...
За топлоотделянето - можеше да изкажеш мнение дали трябва принудително охлаждане на харддиска или просто си е леко топъл.
Малко ми изглежда странен теста на Maxtor-а с HDTach.Да не би да нещо да не е било наред защото не мога да повярвам ,че с тази крива на запис Maxtor-a ще изпревари като скорост Baracuda V . Според мен трябваше да се тестват повече харддискове - например Maxtor D740X,IBM 120GXP,Maxtor DMax8.
GeniusLoci това са моети препоръки а не забележки;)
Като цяло ревюто ми хареса.
Мен лично ми предстои закупуване на нов диск и изчетох доста неща ,но в крайна сметка се обърках и не знам какъв да си купя.Като размер сам решил да е или 60 или 80 GB . Жалко че го нямаше в теста WD защото ме изкушава с големия си буфер :) - пък и го хвалят по ревюта и тестове.Ако някои има WD с 8МБ кеш нека каже нещо за печенето , шума и бързината на този диск и усеща ли се наистина полза от този кеш.
GeniusLoci
25.01.03 г., 01:15
прав си за копирането от себе си на себе си....бях направил по един дял и не се сетих...
шума от главите се чува при Maxtor-а...при останалите е по-скоро свистенето...
от допълнително охлаждане не се нуждае нито един от дисковете...
и аз исках повече...но не става бързо и за кратко - не съм от хората дето обичат да си седят с чуждите части...и да ги бавя...
Maxtor D740X -вече не се намират освен на старо и при това никой не беше очарован от тях....
IBM 120GXP - само мост май още ги мъчат...лично за мен не са добри - неслучайно тая фабрика в унгария я закриха...и аз имах такъв и гръмна...събирам чужди мнения с удоволствие - по темата за 120GXP, естествено..
Maxtor DMax8 - миии..то стана ясно че 8-ците са аналог на 9-ките с размер до 40 ГБ, но засега все още не мога да вляза и да си поправя ревюто...извинявайте още веднъж!!!
Maxtor-a е бърз...това че различните бенчове дават различни резултати е съвсем друга тема...за съжаление резултатите им имат огромни разлики в някои случаи...за съжаление....
WD няма....колкото пъти съм споменал досега WD и ме гледат накриво...аз ги харесвам и не съм имал проблеми...но МНОГО са хората дето не ги признават...8МВ буфера не ти требе...вземи си две 40-ки Maxtor DM+8...това е най-бързо...разбира се ако ти се дават толкова кинти,де...:D ;)
GeniusLoci не те обвинявам в нищо..Със сигурност да ти дадат даден компонент не е толкоз лесно и напълно те разбирам за това че не искаш да ги бавиш.Явно на фирмите не им е достатъчно да кажеш ,че "компонентите бяха любезно представени ..." от еди коя си фирма.Твърде малко фирми работят за имидж,повечето правят всичко само за пари.
За 2 DMax8-ци наистина нямам пари пък и нямам RAID....Все още се чудя дали да си взема Seagate или Maxtor DMax9 с капацитет 80GB.Имах Maxtor D740X 40GB и ми идваше малък-като качиш малко mp3-ки и филми и почвах да са чудя какво да изтрия за да има място...
Тествах един DMax8 40GB и наистина е доста бърз... и чак ми хареса как вари.Не мога да реша кое е по-важно за мен скоростта или капацитета...Ако можеше да е бърз диска и с голям капацитет щеше да е най-добре...IBM-ите ме притесняват защото един приятел има 120GXP и той има ограничение за максималните часове работа.Ще ме дразни да имам такова ограничение.Така и не успях да разбера дали 180GXP имат такова ограничение.Пък и аз съм от Шумен и ми е проблем да си купя 180GXP.Не ми се плаща и ДДС нещо.То който трябва не го плаща ...Защо аз да го плащам:)
Ще помисля още няколко една и ще си заплюя един :) Какъвто такъв ... :)
GeniusLoci
25.01.03 г., 23:02
Вземи си тогава Seagate...
Metanoia
28.01.03 г., 01:29
Originally posted by GeniusLoci
Вземи си тогава Seagate...
Да ама и за него се плаща ДДС... или поне аз платих!:D
rosen76
26.02.03 г., 00:08
Originally posted by chavv
Samo ne stopliam kakvi sa tia diskove IBM ..........
Ei dneska oshte edin DTLA zapochna pytia kym velikite diskovi poleta .... :( , chakam da mine testa da mu prebroia bad-ovete .... 18 meseca rabota..... vtoria za poslednite 2 sedmici, 5-ti obshto (ot 30 ) :(
Ami da....:D Kato widis syporta na HITACHI:
http://www.hgst.com/hdd/desk/ds180gxp.htm
stawa mnogo intereno - wse pak wse pak si pise 4e serijta e na IBM, no ot druga strana tehnologijta i garancijta e na Hitachi - http://www.hgst.com/hdd/support/pre_rma.htm, taka 4e kato se gowori za IBM diskowe....... oswen towa i fabrikata im w Ungarij bylwa takiwa produkti, a az naprimer dokato rabotih wyw Varna sym imal dosta problemi sys tezi diskowe- dostaweni ot ASBIS, da ne goworim pyk za MAXTOR ili biwsij QANTUM sys Philips 4ipowe za uprawlenie na motorite- namotkite na powe4eto motori za wyrtene na plo4ite dawaha na kyso i 4ipowete gorjha dosta efektno, a serijta s takiwa 4ipowe, we4e s marka MAXTOR pak ne bese kakto trjbwa.... samo se zapitajte zasto im smyknaha garancijta......:D
rosen76
26.02.03 г., 00:29
Originally posted by Billy
GeniusLoci би било добре да се включат още 2 реални теста на харддисковете - за копиране на от себе си на себе си да речем 1GB малки файлове и 1GB zip архив за да се придобие реална представа от бързината на харддисковете . Още нещо - шумът който се чува от хардисковете от местенето на главите ли е или характерното свистене...
За топлоотделянето - можеше да изкажеш мнение дали трябва принудително охлаждане на харддиска или просто си е леко топъл.
Малко ми изглежда странен теста на Maxtor-а с HDTach.Да не би да нещо да не е било наред защото не мога да повярвам ,че с тази крива на запис Maxtor-a ще изпревари като скорост Baracuda V . Според мен трябваше да се тестват повече харддискове - например Maxtor D740X,IBM 120GXP,Maxtor DMax8.
GeniusLoci това са моети препоръки а не забележки;)
Като цяло ревюто ми хареса.
Мен лично ми предстои закупуване на нов диск и изчетох доста неща ,но в крайна сметка се обърках и не знам какъв да си купя.Като размер сам решил да е или 60 или 80 GB . Жалко че го нямаше в теста WD защото ме изкушава с големия си буфер :) - пък и го хвалят по ревюта и тестове.Ако някои има WD с 8МБ кеш нека каже нещо за печенето , шума и бързината на този диск и усеща ли се наистина полза от този кеш.
Da ti kaja WD si e klasika i kato izklu4im njkoj problemi s razpoznawaneto(naj we4e ako e sam na kanala, no towa bese za malkite serii)- moga da kaja za 60GB, 4e se dyrji prekrasno i s dosta nisyk sum.Za nagrjwaneto- topli si leko, ne ne e taka frapirasto kato pri MAXTOR naprimer-wse pak oborotite sa dosta, ina4e toplinata ot komponentite na platkata e nizka, da ne goworim 4e i cenata im e dosta primamliwa. A za skorostta na 4etene samo moga da kaja da probwate na njkoj sistema s XP-Pro da slojite AVP antivirus- naprawo e kosmar - ako swap fajla stane po-goljm(200-300MB i nagore) naprawo sistemata uwiswa, dokato pri 98 ili 2000 njma takyw problem.Taka 4e parametrite sa hubawo nesto, samo deto ako OS ne se nastroi kato horata..... tej nastrojki po podrazbirane, naprawo ubiwat skorostta.Da ne goworim,4e pod linux, dostypa do fajlowata sistema e po-byrz, otkolkoto pri Windows masini. Ami nakratko maj WD si ostawat sys srawnitelno postojnno ka4estwo i pone ne prawjt problemi i pri po-prodyljitelna rabota:)- pone az sym s takowa wpe4atlenie:D
GeniusLoci
26.02.03 г., 01:06
Пост №9 ти е - я се стегни и ПИШИ НА КИРИЛИЦА - такова количество шльокавица никой няма да прочете..мислех че сме се разбрали.
rosen76
26.02.03 г., 23:15
Ако съсрвъра ти е на немски ще те питам аз тебе как ще пишеш на български.......питай WEB админа на mail.bg хубаво ли му е като му пиля на главата, че половината поща ми е на немски
... ок! вече ще ползвам по често Ctrl:D
GeniusLoci
26.02.03 г., 23:42
има тагове ....текст на латиница.....
има и бутон БГ ....какво повече...
Авторски права на vBulletin