PDA

Виж пълна версия : Водна помпа на 12 волта?

BSGOLD
25.05.05 г., 13:44
Някой колега да е попадал на такава помпа в България?
Ако да, то къде и за колко?

Sugar4o
25.05.05 г., 14:22
в аквакор има един модел на фирмата sicce - малка помпа с дебит към 400 литра и към 50-60 сантиметра напор. Тя е 12 волтова и се продава с голям адаптер. Има и лапма към нея.
http://www.sicce.com/pdf_sicce/pompe/micra.pdf

BSGOLD
25.05.05 г., 14:46
Благодаря за своевременния отговор.
Забравих да уточня, че бих искал да е горе долу с възможностите на NOVA или по-мощна, а тази е 2 пъти по-слаба.
Идеята ми е да и подам ток от 12 волта на захранването, което ще бъде Фортрон 550, а не чрез адаптер от 220 на 12 волта.

mitku
25.05.05 г., 14:49
Ами... явно нЕма... иначе народа 'що щеше да 'зима Nova-та :) ... като гледам на никой с водно охлаждане не му се свидят 10-15W мощност от захранването, че да се бори с неудобството на 220V-овата помпа иначе ;)

Splendid
25.05.05 г., 15:43
Е що ? - може ида има ама да си мълчат гадовете :D

ASUSfen
25.05.05 г., 15:54
http://www.sidewindercomputers.com/
кирилица

Rear Admiral Floyd
25.05.05 г., 16:01
Swiftech помпите в Премиер груп са на 12V (и на дебела цена).
Иначе на теория (пък и на практика - ако не се лъжа някои от китовете на Koolance и Asetek са точно така направени) може да се направи едно малко инверторче от 12V на 220V - схеми в нета колкото искаш.

mitku
25.05.05 г., 16:03
Чей малко... никой не е казал, че по света никъде нЕма по-добър избор - въпроса е, че тук нЕма.. иначе почти 'сички "заводски" водни са с 12V помпи например ;)

Sugar4o
25.05.05 г., 17:26
Swiftech помпите в Премиер груп са на 12V (и на дебела цена).
Иначе на теория (пък и на практика - ако не се лъжа някои от китовете на Koolance и Asetek са точно така направени) може да се направи едно малко инверторче от 12V на 220V - схеми в нета колкото искаш.
мойте разговори с хора разбиращи от електроника доведоха до извода, че повечето подобни инвертори много "цапат" захранването. Ако някой има работещ такъв инвертор,който да не "връща" в захранването нека да сподели

mitku
25.05.05 г., 18:21
То ако е за добавяне на "нещо"... в случая - инвертор... далеч по-просто, по-евтино, по-безпроблемно (без странични нежелани ефекти, като върнатите хармоници), по-лесно и каквито щеш още предимства е да си добави човек едно обикновено реле за 220V, към което да си върже помпата и което да се "командва" от 12V-та например...и пак си стигаме на "изходна позиция" :p ... ама нали всеки иска да открие "топлата вода" и да направи нещо друго, а не туй което правят останалите :D

Rear Admiral Floyd
25.05.05 г., 18:36
мойте разговори с хора разбиращи от електроника доведоха до извода, че повечето подобни инвертори много "цапат" захранването. Ако някой има работещ такъв инвертор,който да не "връща" в захранването нека да сподели
Ами не знам, Innovatek продават стандартни 220V помпи Eheim на които са добавили инверторен модул. Самият модул се продава и отделно http://www.webshop-innovatek.de/00000094271139704/000000942713b3501/50142494350d4b925/501424943d0d8600c.html, та предполагам може да се направи читаво.
Иначе аз лично съм успявал да си оцапам захранването и с най-обикновено реле :)

Според мен ползата от такъв инвертор е, че при водно в кутията на компютъра нещата стават по- User Friendly. Иначе с реле е лесно, но има един неприятен момент - вкарването на 220V вътре в кутията на ПЦ-то, без пускане на допълнителен кабел към ел.мрежата. Навремто имаше едни звукови колонки, които се захранваха от 220 волта, но нямаха щепсел ами нещо като Т-образен разклонител, който стоеше м/у захранващия кабел и захранването. За жалост никъде не съм виждал да се продават такива разклонители, веднъж си направих такъв от подръчни материали но не стана много естетичен...

singularity
25.05.05 г., 18:49
Това мнение е изтрито от потребителя. За повече информация в тази тема (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?p=1146569)

acdc
25.05.05 г., 19:41
Значи нa всички помпи двигателите са за ~220V (включително и на Swiftech) и използват DC/AC конвертор +12V->~220V. При Swiftech е направен най-кадърно - с необходимия EMI филтър на входа така, че на практика не вкарва никакви смущения по 12V линията, ама се сещате и за цената на помпата.
Проблема е, че един такъв конвертор да се направи ще излезне колкото още една помпа (ако не и по-скъпо когато става дума за единични бройки), защото на изхода (към помпата) трябва да е синусуидално напрежението, а не както при евтините автомобилни конвертори "modified sinewave".
Какава е реализацията му? - той се състои от 3 основни блока
1. EMI филтъра на входа на 12V захранването - пасивен филтър с 1-2 дросела и няколко кондензатора
2. DC/DC boost convertor - импулсен конвертор (разбира се стабилизиран) +12V->+325/335V (в зависимост от конкретния тип MOSFET-и), който "свири" на 100 или 200KHz - това пак зависи от конкретния използван тип на MOSFET-е и на материала на ферита на импулсния трансформатор . Рализира се с 2 MOSFET-а, изправителни Шотки диоди, филтриращи кондензатори (високоволтови) и ШИМ контролер (PWM controler) и в зависимост от конкретния тип, може да се наложи да се свържат MOSFET-е през драйвъри.
3. DC/AC конвертор - целта му е да изработи синусуидално напрежение ~220V. Реализира се с 4 броя високоволтови (600V) MOSFET транзистора свързани в мостова схема (хората които са се занимавали със схемотехника на аудиоусилватели се сещат за какво става дума), които се управляват от един микроконтролер от типа примерно на Pic16xxx (реализации много), които служи за изработване на синусуидален сигнал 50Hz.

mitku
25.05.05 г., 23:17
... Навремто имаше едни звукови колонки, които се захранваха от 220 волта, но нямаха щепсел ами нещо като Т-образен разклонител, който стоеше м/у захранващия кабел и захранването. За жалост никъде не съм виждал да се продават такива разклонители, веднъж си направих такъв от подръчни материали но не стана много естетичен...
Именно - пък колко естетично ще стане е отделен въпрос. И моето е "отвън" един вид разклонение на захранващия кабел.
Отделно пък и вкарването на 220V в кутията не е "чак пък толкоз страшно" :p май забравихте, че AT-кутиите от "едно време" си имаха кабел за 220V, който минаваше точно 2 пъти през цялата кутия (т.е. в двете посоки), че и копче на лицевия панел и с тях сме си карали спокойно около 10-ина години. :D

The Penalty
26.05.05 г., 00:02
Е убу де, ма аз не мога да разбера защо е зора да е 12 волта помпата?
Нали хората са измислили релетата, слагаш си го на 5/12 линията и си ти захранва 220в помпа като пич (при мен е така).
Нещо не му намирам предимството на другия вариант... а едно реле се връзва с точно 4 жици... :rolleyes:

Sugar4o
26.05.05 г., 10:59
Пестиме щепсели, че и без това зад компютъра е "змиарник". :)
Пък и в моя случай ми трябва натоварване на 12волтовата линия, че всичко смуче от 5 волта и напреженията не изглеждат розови.
И както каза и адмирала - определено ще стане още по-подредено и удобно.
Ако нещото, което каза АСДС (не че разбрах много от него) направено добре, струва до към 25-30 лева бройката мисля, че бих вложил за 2-3 бройки. Така че ако някой има време, знания и желание нека се заеме с проектирането и изготвянето на подобно чудо :)

едит- попаднах на добро ревю на най-добрата по мое мнение помпа на пазара - http://www.systemcooling.com/swiftech_mcp350-01.html

BSGOLD
26.05.05 г., 13:28
Точно, както каза Шугарчо.
Моето водно, което е бившето на Crazy_hatter успях да го натъпча в кутията. Сега ще ми кажете, че е глупост да го вкарвам вътре, но всичко това е коментирано многократно и не мисля сега да повдигаме въпроса отново. Има си реленце, но за да не ми минават 220V кабели през кутията и да излизат отзад през планките ми се искаше да сменя помпата с 12 волтова, кутията да си е затворена отвсякъде и да спестя един контакт.
Тези помпи, които Адмирала посочи, наистина са на баснословни цени, поне за нашите стандарти.

Ако идеята на ACDC може да се реализира в рамките на 20-30 лева и аз съм склонен да я пробвам.

tony
27.05.05 г., 13:38
Този вариант е за удобство на модерите дето не са много запознати с електрото. Иначе, никакъв проблем с междинно реле да си подаваш 220в. от пров. от PSU-то , без щепсели и др. външни кабели - и никакъв проблем с допълнителните ватове в кутията . И не на последно място - излиза много по-евтино.

Yovchev
27.05.05 г., 19:59
Пък и в моя случай ми трябва натоварване на 12волтовата линия, че всичко смуче от 5 волта и напреженията не изглеждат розови.

... мда , напълно ми е познато... моето захранване се държеше като бетон, когато му вързах 4х50W пелтиета на 12-то волта :D и направо замърка...
3,3 -> 3,44
5 -> 5,19
12 -> 12,20
но за жалост само 12А през пелтиетата :( ...е то цялата линия ми е 17А :)

kurnishona
28.05.05 г., 17:06
Ако идеята на ACDC може да се реализира в рамките на 20-30 лева и аз съм склонен да я пробвам.

дипломната ми работа беше нещо подобно и засъжаление мнението ми е че ако се прави в бг няма да стигнат 50 лв за части , още толкова за платка и кутия (метална, задължително, те смущенията които ще бълва няма да са само по кабелите а и ефирни) и едно 50 за труд..... отидоха 150-200. ако се прави в китай ще е 3-4-5 пъти по-ефтино. ама докато се навие някои да ги направи.... че да внесе...

pino
30.05.05 г., 00:07
Аз съм със Swiftech и вярно, че цената и е много дебела ама е с 3.2 метра напор.Иначе преди години си поръчах от Конрад една на 12в. 600л/ч непотопяема (виж сн.) излезе около 35 лв. с доставката.Без щуцери е ,но едва ли са проблем да се монтират.Имаха и потопяема 1200л/ч.

BSGOLD
30.05.05 г., 14:57
Благодаря pino.
Май и аз ще трябва да прежаля 120-130 лв. за Swiftech.

kurnishona
31.05.05 г., 11:20
Аз съм със Swiftech и вярно, че цената и е много дебела ама е с 3.2 метра напор.Иначе преди години си поръчах от Конрад една на 12в. 600л/ч непотопяема (виж сн.) излезе около 35 лв. с доставката.Без щуцери е ,но едва ли са проблем да се монтират.Имаха и потопяема 1200л/ч.
а нещо като продуктов номер в каталога на конрад. и откой точно? (тука във варна са два един 'истински' и един 'фалшив')

Elvis
31.05.05 г., 14:24
Този вариант е за удобство на модерите дето не са много запознати с електрото. Иначе, никакъв проблем с междинно реле да си подаваш 220в. от пров. от PSU-то , без щепсели и др. външни кабели - и никакъв проблем с допълнителните ватове в кутията . И не на последно място - излиза много по-евтино. Ами и аз точно така си го представям. Някой от по-горе изказалите се може ли да обясни, защо това решение не е за предпочитане? -Да си изкараш 220V от захранването и да ги управляваш с едно електромагнитно реле от 12V. Една дупка с гумен маншон на захранването и кабел излизащ от нея, е значително по-евтин вариянт от тия конвертори и чудеса, които явно също внасят смущения.

ПП: Може би за комерсиални нужди нещата стоят малко по-различно. Едва ли всеки който си купува водно ще иска да си ровичка по захранването. Аз за други причини да се използва конвертор не се сещам.

ASUSfen
31.05.05 г., 14:41
От тази (http://store2.data.bg/asusfen/new/DSC00425.JPG) снимка може да се види как съм го решил проблема аз
Релето е вътре в захранването и съм сложил на захранването отзад извод като за захранване не монитор, където е включена помпата
Помпата се включва и изключва с компа , няма опасност да прегрее процесора или нещо подобни и не се налага помпата да работи малко след като е изключен компа (даже с пелтие)
Лошото е ( а може би добро) ,че кабела на помпата (220V) е извън кутията и че перката на захранването вече не се побира вътре и е извадена отвън
Но аз нямам намерение скоро да затварям компа , та да ми пречи кабела на помпата , а и захранването пасна перфектно под радиатора и не ми пречи ,че перката е вън
Сега съм намислил да се сложи защита , ако спреводата да се върти да се гаси компа,и тъй като компа няма да прегрее за секунди мисля да се гаси от power бутона , като се подаде импулс, но още не съм сигурен дали е най-добрия вариант, че ако забие някоя програма и няма да изгасне :p и ще има пушилка
Ми тва е моя опит

Elvis
31.05.05 г., 15:47
А по какъв начин смаяташ да регистрираш спирането на водният поток в системата.

ASUSfen
31.05.05 г., 16:45
Еми дебитомер или квото там му се има или от захранването на помпата ,ако спре захранването на помпата да гаси компа

kurnishona
31.05.05 г., 17:12
Еми дебитомер или квото там му се има или от захранването на помпата ,ако спре захранването на помпата да гаси компа
поне на работа му викаме датчик за поток. Ползвасе по инсталациите за парно и топла вода за защита, има ги за различни дебити и може да се настройва. има си н.о.и н.з. контакт.
схема на връзване: през н.з. контакт го връзваш за едно времереле примерно 5с. при пуск поток няма но все докато минат 5с ще тръгне водата и ще прекъсне веригата. ако водата спре н.з. контакт се затваря и след 5с. сработва времерелето. наи-добре го вържи към ресета. Убива го на място :indi: ако не ти е ясно прочети пак.

ASUSfen
31.05.05 г., 17:26
Ква е идеята с ресета ? то ако само се рестартира и пак не тръгне потока( примерно се е скапала помпата ) ко ще стане ?
Ако се върже към power-a и спре помпата ще се получи като задържане на бутона и ще изгасне след 3-4сек
На мен идеята ми беше да подава само импулс и да се получава , все едно си щракнал power-а и компа ти се softpoweroff- ва

tony
31.05.05 г., 17:29
Тук има нещо такова ...http://overclockers.com/tips1122/index02.asp

Sugar4o
31.05.05 г., 18:48
говоря на изуст защото не съм го пробвал, но ми се струва възможно - нали помпата създава магнитно поле около себе си. В момента в който гръмне това поле вече го няма. Защо тогава да не сложим една пула до помпата и тя ще бъде затворена докато има магнитно поле.Хммм трябва да експериментирам дали ще сработи.

НО крайна сметка какво като спре помпата - бавно се покачва температурата на процесора докато стигне безопасната граница задена в биоса и компютъра се гаси сам. Виж при видеокартите не съм сигурен как стоят нещата

ASUSfen
31.05.05 г., 18:59
Прав си , но не винаги сработва защитата или сработва доста късно ( от опита казвам) маркучите омекват и не дават да ги пипнеш ( парииии) и ако не са добре изолирани стегнати ...
А идеята с дебитомера май е по-добра ,защото сработва и в случаи не само на спиране на помпата , ами и при всички останали при които водата спира да се върти ( откачване на маркуч примерно)
а това за видеокартата ме накара да се замисля ,да се сложи датчик за тем на блокчето и като превиши някаква предваритепно оказана норма пак да гаси компа, че няма вградено такова ( някои карти имат датчици , но гасят ли компа ?)

kurnishona
31.05.05 г., 22:05
Ква е идеята с ресета ? то ако само се рестартира и пак не тръгне потока( примерно се е скапала помпата ) ко ще стане ?
Ако се върже към power-a и спре помпата ще се получи като задържане на бутона и ще изгасне след 3-4сек
На мен идеята ми беше да подава само импулс и да се получава , все едно си щракнал power-а и компа ти се softpoweroff- ва

идеята е че релето ще е сработило и ще го държи в ресет докато не отидеш и не исключиш захранването. до тогав процесора ще е спрял и няма как да грее.

ако искаш импулс и после ресет ама се усложнява и НАПИЧА работата. доста бързо ще прегрее.

ASUSfen
31.05.05 г., 22:13
Няма да прегрее за 3-4 секунди , нужни за да спре компа при постоянен импулс към power-а ( все едно си задържал power-a)

pino
31.05.05 г., 23:10
НО крайна сметка какво като спре помпата - бавно се покачва температурата на процесора докато стигне безопасната граница задена в биоса и компютъра се гаси сам. Виж при видеокартите не съм сигурен как стоят нещата
За какво вярно си условнявате живота Sugar4o е напълно прав.

Sugar4o
01.06.05 г., 10:57
А идеята с дебитомера май е по-добра ,защото сработва и в случаи не само на спиране на помпата , ами и при всички останали при които водата спира да се върти ( откачване на маркуч примерно)

Поначало си прав, но се замислих какво би станало ако се откачи маркуч... най-вероятно ще има пръски до тавана и ще се наложи частичен ремонт на стаята :p
А иначе наистина сериозно се нагряват маркучите без поток (по-точно горния). Веднъж не бях включил релето и пуснах компа - зареди ми уиндоус и ми показа 65 градуса от датчика. Почудих се защо така и изключих компа. Като пипнах маркуча и подскочих :D

ReVo
01.06.05 г., 13:14
Има едни термометри с "уставка", т.е. настройва се на каква температура да сработи контакт. Може да се върже към бутона Power и да си даунва компа по нормален начин.

ASUSfen
01.06.05 г., 13:17
Такова нещо може да се сложи на всяко блокче и да се настрои, каква е мах работната температура и след това да изключва, даже и да се изкарат ЛЦД-та на кутията (ще стане като атомна електроцентрала :))

Elvis
01.06.05 г., 14:24
Ако е като Чернобил, по-добре да не става :)

ПП: Кви са тези термометри, колко са големи и какво по-точно представляват? Къде се ползват?
Дай някаква по-подробна инфо, ако ти е възможно.

BSGOLD
01.06.05 г., 16:56
Хмм, току що от Премиер Груп ми дадоха цена 175 лв. за Swiftech MCP600.
Ще си карам на 220 волта, докато намеря някой, да ми я внесе от чужбина.

acdc
02.06.05 г., 22:29
Поначало си прав, но се замислих какво би станало ако се откачи маркуч... най-вероятно ще има пръски до тавана и ще се наложи частичен ремонт на стаята :p
А иначе наистина сериозно се нагряват маркучите без поток (по-точно горния). Веднъж не бях включил релето и пуснах компа - зареди ми уиндоус и ми показа 65 градуса от датчика. Почудих се защо така и изключих компа. Като пипнах маркуча и подскочих :D
Значи аз доста съм мислил по въпроса със защитите и съм стигнал до следния извод.
1, Необходим е дебитомер за да може да следи дали помпата работи, и ако не да изключва PC-o
2. Необходимо е да се следи и налягането на системата (електронни датчици -бол) именно поради тази причина която си изтъкнал - изтичане от системата
Необходим е още един трети контролен датччик - "задклавиатурен и задмониторен" датчик, ама за него нямам идея как да се конструира :ghi::lolo::ghi: