PDA

Виж пълна версия : Kvo e terminalen adapter ??

nikolin
02.01.03 г., 12:53
Kvo e terminalen adapter ?? Iskah da si sloja ISDN ot poshtata ama da ne se nabutvam s tehnite skapi ISDN telefoni inache ofertata im izglejda bene . Obache ottam mi kazaha ako ne iskam takav telefon mi trebe tva chudo - terminalen adapter . Za LAN kartata mi kazaha che trebalo da bade 4 provodna . Are s kartata dolu gore mi svetna ama tva chudo - hich . Kvo e to i skapo li e ??

Dark Skywalker
02.01.03 г., 17:25
Терминалният адаптер е устройство, което се вързва към ISDN линията при крайния потребител. Към него се включват нормални аналогови телефони и факс машини.

За цената може и да греша, но е нещо от порядъка на $200-$250.

Dark Skywalker™

exe
14.01.03 г., 23:09
Едва ли ше намериш лесно ТА като самостоятелно устройство, отдавна се предлагат комбинирани такива (рутер,хъб,NT1/NT2 наведнъж). Замисли се дали скоростта която получаваш си заслужава кинтите. ... и не на последно място си помисли че хората са недоволни от ISDN поради педеразката политика на БТК (много малка зададена стойност на MTU, и после се чудиш от къде по дяволите имам толкова трафик тоя месец?!)

nike_d
17.01.03 г., 23:39
Originally posted by Dark Skywalker
Терминалният адаптер е устройство, което се вързва към ISDN линията при крайния потребител. Към него се включват нормални аналогови телефони и факс машини.

За цената може и да греша, но е нещо от порядъка на $200-$250.

Dark Skywalker™

Защо ми се струва, че това за което говориш се нарича NTU (Network Terminating Unit) а TA (Terminal Adapter) е самият така наречен ISDN модем (макар, че не е точно модем защото не работи с аналогов сигнал ами с цифров).

Dark Skywalker
18.01.03 г., 11:19
Originally posted by nike_d
Защо ми се струва....
Ами не знам защо ти се струва така, защо питаш мен? Ако аз греша, а ти си прав, приведи доказателства в своя защита и готово....
:ghi:

(Сега Penalty сигурно пак ще каже, че съм саркастичен....)

Dark Skywalker™

nike_d
18.01.03 г., 15:57
Ето ги и доказателствата :)

http://searchnetworking.techtarget.com/sDefinition/0,,sid7_gci213120,00.html

http://searchnetworking.techtarget.com/sDefinition/0,,sid7_gci214123,00.html

Dark Skywalker
18.01.03 г., 17:26
nike_d,

благодаря ти за дадените примери. Прочетох и двете дефиниции внимателно и не намирам противоречие между моето твърдение и написаното там.

NT1 (Network Termination Type 1) устройството изпълнява функциите на слой 1 от OSI модела - електрическо и физическо терминиране на мрежата, а също така осигурява и точка за диагностициране на линията. NT1 превръща линията от двупроводна (двупроводен е кабелът между местната АТЦ и абоната) в четирипроводна (каквато се използва от ISDN оборудването).

Доколкото ми е известно, в Европа и в България това устройство се поставя от доставчика на ISDN услугата, поради което го разглеждам като краен елемент на линията.

Към NT1 се свързва терминалният адаптер. В неговите задължения влиза мултиплексирането (възможността за две едновременни гласови или информационни повиквания, осигуряване на сигнализация и допълнителни услуги: Caller ID, Call Waiting и т.н.). Отново терминалният адаптер е устройството, което позволява свързването на аналогови устройства (телефонни апарати, факс машини, модеми, учрежденски АТЦ) към ISDN линията, като преобразува изходящия аналогов сигнал в цифров и обратно.

Както спомена exe, самостоятелните ТА устройства постепенно се изместват от интегрирани такива. Във всеки случай тяхната функция е ясна и именно те - а не NT1 - се именуват "ISDN модеми".

Въпреки това забележката ти е напълно основателна дотолкова, доколкото в първия си post некоректно съм отбелязал, че "терминалният адаптер се свързва към ISDN линията". Прав си да отбележиш, че ISDN линията и терминалният адаптер са разделени от NT1....

Доволен ли си от моето обяснение?:D

Dark Skywalker™

nike_d
18.01.03 г., 17:53
Абсолютно :)
:good: