Виж пълна версия : Проблем с 5VSB.
Проблема много ме спече. Получи се без да правя нищо пускам си пц-то и ми тръгва нормално после си цъкам с мишката и изведнъж почва да ми пищи на умряло. Конф:Abit KV8-PRO 3deye,A64 2800+,VGA R9800PRO,1G ddr 400Hz. Не е клокнато нищо (знам че е грехота). Интересното е че сега не ми пилка след като го рестартирах няколко пъти.Интересува ме какво е това 5VSB и за какво служи за защо като си рестартирах пц-то няколко пъти ми се оправи и сега е доста по-малко от 6.00. Мерси.
Ето го и проблема на screen:
http://andipic.hit.bg/prob.JPG
Dark Skywalker
21.05.05 г., 23:05
Няма от какво да се вълнуваш. Тези +5V Stand By не оказват влияние при работеща машина, функцията на тази линия е да осигурява дежурно захранване и възможност за палене на машината от клавиатура, мишка, LAN и т.н. Вероятно алармата е сработила заради друго напрежение, не заради тези 5V.
Като гледам параметрите, не е като да не си клокнал. Клокнал си и още как. При това AGP/PCI lock не ти работи, та честотата на двете шини е малко височка. Внимавай да не загубиш информация!
P.S. Вземи я преоразмери малко тази картинка, има си ограничения за размерите...
Private
21.05.05 г., 23:51
Какъв модел е захранващия блок и колко е работил?
За по-сигурно измери напреженията и с мултицет.
5VSB се формират в захранващия блок от отделен импулсен преобразувател,
който постоянно е под напрежение и при изключен компютър работи без охлаждане.
От него първоначално се захранва и чипа, контролиращ целия захранващ блок.
Аз бих се притеснил от скачане на това напрежение с цял волт.
Толеранс на напреженията според ATX спецификациите:
ATX v2.01
+5V 5% = 0.25V
-5V 5% = 0.25V
+12V 5% = 0.6V
-12V 5% = 0.6V
+3.3V 4% = 0.132V
+5VSB 5% = 0.25V
ATX v2.03
+5V 5% = 0.25V
-5V 10% = 0.5V
+12V 5% = 0.6V
-12V 10% = 1.2V
+3.3V 4% = 0.132V
+5VSB 5% = 0.25V
Няма от какво да се вълнуваш. Тези +5V Stand By не оказват влияние при работеща машина....
Абе те не оказват (като изключим автоматиката за вклюване и изключване), ама ако излезне от строя....просто става страшно, защото това е единствения модул, който няма кьорава защита.
Private
23.05.05 г., 10:11
...това е единствения модул, който няма кьорава защита...Мисля да добавя защита от пренапрежение за 5VSB на току-що закупения ми Fortron FSP-300.
Едната идея е с този (http://www.st.com/stonline/books/ascii/docs/5616.htm) специализиран защитен диод, другата с MOSFET, комбиниран с ценеров диод.
Тази схема би била приложима и за други модели ATX захранващи блокове.
Здравейте пак съм аз.
Продължението на историята е както следва:
Спря машината изцяло...Занесох я на сервиз, защото е в гаранция и там ми я оптавиха и си бачкаше дооооо днес. Пускам преди малко и пак това пилкане :( И пак ми е скочила стойноста на 5VSB и аз му махнах алармата и спря да пилка ама си е на същите стойности. Понеже не разбирам от hardware и не мога да се справя с проблема, дали да не ходя да го дам овреме пак да го оправят или да чакам докато изгърми. Малко ми е спечено да не гръмне и HDD с него всъщност. Какво ще ме посъветвате ?
Авторски права на vBulletin