Виж пълна версия : Epox и T-bred = отключен множител?
perfect-blue
15.05.05 г., 22:54
Здравейте.
Четох статия на PCmagazine от юли 2004,че Епокс 8rda3+ отключва множителя на т-бред процесори.
Днес забелязах една стара статия на hardwarebg за ЕРоХ EP-8RGA+,и там писше: "Промяна на множителя на процесора в диапазона от 3 до 24 (дъното “отключва” само Thoroughbred процесори)!"
Четох,че отключване на т-бред е по-сложно,не стандартното едновремешно със молив,а със запълване на микроямите,прогорени по процесора.
Процесорът ми е т-бред 2400+/2 Гхз 15х133 (7.5х266).Имал съм дъно Епокс 8rda+ и не съм успял да отключа множителя през БИОСа.
Интересува ме доколко е вярно,че ЕРоХ EP-8RGA+ ,и 8RDA3+ могат да отклю4ат т-бред,по-специално ,ако си взема такова дъно,ще мога ли да бутам множителя на моя процесор.
(лично мен малко ме съмнява,но може някой да е пробвал...)
Gugushev
15.05.05 г., 23:07
Дъното само по себе си няма опция "Отключване на ЦПУ" .Профа е или отключен или не. Ако на старото ти дъно не си можел да сменяш множителя значи не е отключен. Аз съм с 8рда3+, ама Тортъна си ми е отлкючен по принцип. А тия работи с моливите и пътечките ги има на много места, ако ти се рисува потърси по-сериозно из нета :D Ама първо си виж маркировките на ЦПУ-то и пусни един сърч с тях в Гугъл или ги пусни тук. Оттам може да разбереш отключен ли е или не.
Общо взето четене му е майката :D
Ако професора не е отклучен просто забрави дъното да го отключи. ;)
Такава "магия" няма. Само, ако си е фабрично отключен или си си поиграл малко с него, за да го отключиш... :ghi:
Nicholas
15.05.05 г., 23:28
Отключването на множителя не може да бъде функция на дънната платка.
Чрез нея можеш само да променяш множителя на вече отключен процесор.
:yoda:
perfect-blue
15.05.05 г., 23:40
мдааа...както си мислех..зна4и,много здраве на които са писали ревютата за отключващите платки...
но все пак аз питах,понеже еднаата статия е писана от авторитет : http://hardwarebg.com/reviews/Epox/8rga%2B/8rga%2B04.html -
Кирил Венев - Ba4o Kiro
Георги Кузманов - Creep
Григор Стоичков - GrogorBG
Nicholas
15.05.05 г., 23:44
мдааа...както си мислех..зна4и,много здраве на които са писали ревютата за отключващите платки...
но все пак аз питах,понеже еднаата статия е писана от авторитет : http://hardwarebg.com/reviews/Epox/8rga%2B/8rga%2B04.html -
Кирил Венев - Ba4o Kiro
Георги Кузманов - Creep
Григор Стоичков - GrogorBG
Промяна на множителя на процесора в диапазона от 3 до 24 (дъното “отключва” само Thoroughbred процесори)!
Чети внимателно. Дъното има възможност за промяна на множителя на процесора. Думата [отключва] е сложена в кавички!!! Мисля, че написаното в ревюто отговаря на действителността.
Тъй, историята е следната... Преди появата на т.н. SuperLocked Т-Бред-и (след 40-та седмица 2003, ако склерозата вече не ме е хванала окончателно :p ) множителите на Т-Бред Б процесорите можеха да се сменят свободно от БИОС-а само на някои избрани платки, в началото май само Епокс и Абит, не съм сигурен за Асус, и то базирани само на nF2...
После се появиха и платки от други производители, както и базирани на други чипсети, които правеха същата магия... След което АМД врътнаха кранчето :(
Тъй, историята е следната... Преди появата на т.н. SuperLocked Т-Бред-и (след 40-та седмица 2003, ако склерозата вече не ме е хванала окончателно :p ) множителите на Т-Бред Б процесорите можеха да се сменят свободно от БИОС-а само на някои избрани платки, в началото май само Епокс и Абит, не съм сигурен за Асус, и то базирани само на nF2...
После се появиха и платки от други производители, както и базирани на други чипсети, след което АМД врътнаха кранчето :(
Точно така. На моя MSI (сигнатурата) на фабрично отключения ми процесор немога да променям множителя въпреки, че дъното има в БИОС-а такава опция. Това става след свързване на последното мостче на L3, ако не ме лъже паметта. Докато на ЕПОКС, АСУС и АБИТ(предполагам е имало и други производители) с излезлите по това време чипсети можеше.
Авторски права на vBulletin