PDA

Виж пълна версия : 3DS max - въпроси и отговори

Rostislao
09.05.05 г., 08:01
Слагам тази тема, за да е по-пригледно като се задават въпроси за 3Д студио, защото темата, в която го коментираме сега на пръв поглед няма нищо общо с това. Така че, ако искате да питате нещо, каквото и да е то стига да е свързано с 3Д студио, предлагам тук да е мястото. Не че знам отоговорите на всички въпроси, но пък не съм единствения човек във форума, така че се надявам темата да послужи правилно :D

seldon
17.05.05 г., 22:50
знаете ли дали има някаде да се провежда курс по 3дстудио,?

amtior
19.05.05 г., 23:30
защо четворката не може да се инсталира на XP

Ivan M.
20.05.05 г., 00:03
Не се инсталира или не можеш да я подкараш? Пробвай с 4.2.

NoDude!
25.05.05 г., 00:16
Цялата четворка има стара версия на глупавата си защита (забравих как се казваше в момента). Имаше начин като сложиш една версия на защитата, изтриеш нещо реджистрито, после инсталираш макса........ Абе играчка беше, направо слагай нещо по-ново и оставяй харда да дерзае.

Rostislao
25.05.05 г., 08:35
Честно казано с 5-тицата ще ти е по-добре. Не е кой знае колко тежка, но определено подобренията са осезаеми. Имаш реактори, което повярвай си е супер удбссво при каквито и да било положения, а на всичкото отгоре е със новите си алгоритми за рандериране, което ще рече че рендва до 2-3 пъти по-бързо от 4-ката на места. Така че не се чуди въобще.

lubbo
27.05.05 г., 20:20
Max 5-цата е удобство(ах... тази 5-ца),обаче 6-цата е още по голямо удобство.Имам проблем с мах5 при export в .ds на модела.т.е губят се детайли от модела като го отворя с друг редактор.Та не е проблем в другия редактор,щото като го import-на отново в макса...си е половин модел.Някой да е имал този проблем.....?

GIPSON
04.06.05 г., 00:01
Здравейте, да карам по същество: имам една сграда направена на 3DS MAX-a и има камера която пада отгоре надоло, на мен ми трябва да я направя да се завърти 360 градуса около сградата и да го експортна във файл разбираем за IE (това го знам) и по възможност да се сложат дръвчета и хора.

Общо взето е това, някой ако може да даде материал за това или ако може той да го направи да ми пише пм и също и възнаграждението което иска за тази работа.

poseydon
04.06.05 г., 11:43
знаете ли дали има някаде да се провежда курс по 3дстудио,?

И мен ме интересува същото. Знае ли някой къде има уроци по 3Д студиото. Може и някой човек, който разбира повече, за частно преподаване.

asdasdasd
11.06.05 г., 19:34
Добър ден :D Пиша тук като пълен и абсолютен ЛАМЕР в тази област ,защото тук имам само бели петна. Днес се решиш да спра да употребявам ПЦ-то за модове , клокове , гамес и др. а да правя нещо полезно с него :) И за това ще ви помоля да ми дадете някакъв линк за АКТУАЛНА версия и всичко останало каквото трябва да направя за да мога да започна.Предварително ви благодаря!

ПП: Като начинаещ обещавам в началото само да си мълча и да чета какво пишат БОСОВЕТЕ (Вие... :D )

arkiton
11.06.05 г., 22:25
погледна ли линковете от предната тема?

Rostislao
15.06.05 г., 12:40
Чесно казано мисля, че е редно да започнеш със най-новата версия, а именно 7 (поне не съм чул за 8), но няй основното нещо за начало са идеите. Реализирането на идеите на 3ДСтудио за начинаещ са жив ад, само че именно този ад те научава на супер много неща. Просто ако имаш идеи и време, нещата не са непосилни. Просто ще те накара да четеш много и всякакви неща и ще се научиш лека полека. Ама без идеи не търгвай да се занимаваш.

g3gmm
18.06.05 г., 13:10
Здравейте, да карам по същество: имам една сграда направена на 3DS MAX-a и има камера която пада отгоре надоло, на мен ми трябва да я направя да се завърти 360 градуса около сградата и да го експортна във файл разбираем за IE (това го знам) и по възможност да се сложат дръвчета и хора.

Общо взето е това, някой ако може да даде материал за това или ако може той да го направи да ми пише пм и също и възнаграждението което иска за тази работа.

Направи модели на дръвчета и хора или си изтегли, сложи ги около сградата. за завъртането на камерата има много начини. Един от лесните е да я свържеш с помощен обект, намиращ се над сградата на височина на камерата, която да завъртиш около оста му. За експорт може да използваш .gif .vrml .avi
Ако смяташ че браузира на този който ще разглежда графиката потдържа vrml, използвай него.

g3gmm
18.06.05 г., 13:14
Добър ден :D Пиша тук като пълен и абсолютен ЛАМЕР в тази област ,защото тук имам само бели петна. Днес се решиш да спра да употребявам ПЦ-то за модове , клокове , гамес и др. а да правя нещо полезно с него :) И за това ще ви помоля да ми дадете някакъв линк за АКТУАЛНА версия и всичко останало каквото трябва да направя за да мога да започна.Предварително ви благодаря!
Според мен ще ти свърши работа всяка версия след 4. Изтегли си и книга за начинаещи, има на БГ или си купи- има в книжарниците по 20тина лева.

arkiton
18.06.05 г., 15:01
Един хубав сайт на тази тема - http://www.3dbuzz.com

Mordos
20.06.05 г., 21:36
Здравейте хора имам един много смешен проблем но все пак е проблем...ще може ли да ми кажете как мога да направя така че предмета да мога да го движа на горе и на долу преди можех ама сега нещо стрелкичката за нагоре ми я дава в сиво все едно не е активна каквато и всъщност е а другите две стрелкички са червени предмета мога да го движа само по повърхността ... ако можете моля помогнете...

Ivan M.
21.06.05 г., 01:28
Добре дошъл!
Просто натисни "х" от клавиатурата. :)

Mordos
21.06.05 г., 19:08
Аве хора имам и друг проблем значи сега съм с 7-мицата и нямам сериен номер остаат ми още няколко дни може ли да ми кажете от де мога да си намера или просто кажете един...

XaMaB
22.06.05 г., 12:11
1-800-869-3504
ето ти един номер, директно от тук (http://www.discreet.com/)

Edit: ми това не е сериен номер а теУефонен. Звъниш и питаш какъв ти е серийния номер и активейшън кода за легалното ти 3д студио.
Да беше отворил линка.

vegasis
25.06.05 г., 23:59

Първо триеш ключовете за камерата - така нямаш движение.
После правиш новото движение. Има няколко варианта :

1. Правиш ръчно анимиране - селектираш Animate и завърташ на 360 гр.
2. Правиш път (сплайн или Nurbs крива) и връзваш камерата за пътя чрез Path контролер.
3. Ротацията на камерата можеш да я координираш спрямо dummy обект, с вързан Look At контролер за камерата и отново Path контролер за обекта.
4. Можеш да използваш израз за прецизна ротация.
5. Можеш да напишеш на Maxscript контролер за управление на камерата и да го компилираш.

durev
08.07.05 г., 14:36
... ами счупих се да рова ама не намерих темата :conf:
някой от вас беше пуснал линк с некав тест за 3д макс като идеята беше да се надпреварват юзерите от форума (кои процесор работи по бързо ; производителност и т.н.).
моля някой ако знае темата да ми я каже просто искам да си тесвам пецето :o

srg
08.07.05 г., 16:26
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=26877
това?

durev
08.07.05 г., 17:35
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=26877
това?

да много ти благодаря ;) :)

Jmaes0888
08.07.05 г., 18:57
Сори за офтопика, но изобщо не се занимавайте с 4-ката под ХР! Ще ви скъса нервите и пак няма да я подкарате! :brick:

vegasis
10.07.05 г., 23:53
Сори за офтопика, но изобщо не се занимавайте с 4-ката под ХР! Ще ви скъса нервите и пак няма да я подкарате! :brick:

Така е - прав си.
4-ката и 6-цата имат кофти кракове - след дни или седмици се оказва, че краковете не работят правилно - отново иска да се кракне.
Естествено след 20 краквания вече ми скъса нервите.
За 5-цата имаше гаден проблем : модула CS не сработваше под корпоративен лиценз. Аз естествено намерих цаката, но не я помня сега.
Ако някой се интересува ще потърся.
За сега се очертава , че 7-цата е най-добре, но много рам-ец дърпа.
Между другото вече излезе и SP1 за 7-цата.

Ivan M.
11.07.05 г., 11:55
Едно досадно проблемче:
При работа с по-тежка сцена, при pan-ване, се включва някакъв режим на изобразяване на обектите с кубове. Не че е нещо фатално, но много ме дразни. Знаете ли от къде се изключва това?

Rostislao
12.07.05 г., 16:54
Ами на мен поне не ми се е случвало, което ми подсказва, че версията ти е друга. Би било редно подобен проблем да се коригира от properties на perspective-ата. Там разгледай за подобна шашмалогия, но предполагам, че е с цел, по-лесно движение и премахването на якия сеч при подобни маневри. Ако все пак те дразни, там е мястото кадето трябва да поогледаш. Все пак кажи с коя версия си.

vegasis
13.07.05 г., 02:11
Едно досадно проблемче:
При работа с по-тежка сцена, при pan-ване, се включва някакъв режим на изобразяване на обектите с кубове. Не че е нещо фатално, но много ме дразни. Знаете ли от къде се изключва това?

Значи отиваш на опциите на перспективата например. Има меню Adaptive degradation. Махаш отметката на Bounding Box за General degradation.
Това е за 5-цата. За други версии беше по-различно менюто.

Ivan M.
13.07.05 г., 09:50
Със 7-цата съм.
По подразбиране в меню Adaptive degradation са включени опциите wireframe и lit wireframe, съответно за general и active. Пробвах различни варианти, но промяна няма. Разгледах и хардуерните настройки и на ривата и на драйвера на видеото, но нищо не открих.
Проблема се явява и на двата компютъра.

vegasis
13.07.05 г., 11:27
Със 7-цата съм.
По подразбиране в меню Adaptive degradation са включени опциите wireframe и lit wireframe, съответно за general и active. Пробвах различни варианти, но промяна няма. Разгледах и хардуерните настройки и на ривата и на драйвера на видеото, но нищо не открих.
Проблема се явява и на двата компютъра.

Направи update до 7.5. Може да е грешка на програмата.
Не случайно излязоха два Service Pack-а за 7-цата толкова бързо.
Аз работя на 5-цата. За 7-цата трябва много повече рам.

Rostislao
13.07.05 г., 12:16
Сега ... нека изясним, че това не е проблем а олекотяване и съм 99% сигурен, че е заложено нарочно. Аз имам 7-цата, но именно проблема с рама ме спъва. Сложи си една 5-тица и си ти. Разликите са малко, а тия проблеми просто ги няма.

Ivan M.
13.07.05 г., 17:05
Рама е 2ГБ, а видеото е 6800гт, едва ли не ми стигат ресурси. Този номер ми го е правил и на предните версии. Не съм 100% сигурен за 5-цата, но за 6-цата съм убеден. Явно не ме бива много за моделиране :). Да не би проблема да е от импортване на dwg-та?

vegasis
13.07.05 г., 17:28
Рама е 2ГБ, а видеото е 6800гт, едва ли не ми стигат ресурси. Този номер ми го е правил и на предните версии. Не съм 100% сигурен за 5-цата, но за 6-цата съм убеден. Явно не ме бива много за моделиране :). Да не би проблема да е от импортване на dwg-та?

Това си е нормално. Явно не следиш броя на полигоните (използвай Poly counter).

feanor
13.07.05 г., 19:45
Едно досадно проблемче:

Просто натисни "О" - ако не си си променял шорткътите, това ще изключи деградацията.

- Rostislao - разликите между МАХ5 и МАХ7 са ОГРОМНИ.

- 7.5 не е Service Pack, а нов МАХ, само за Subscribed Users (за тестване на Cloth & Hair разширенията), затова прави доста проблеми. Като ги изчистат, ще го пуснат като МАХ8.

www.3dbg.com

Ivan M.
13.07.05 г., 19:45
Гледам да не натоварвам излишно сцените си. След чиста инсталация всичко си е ОК. Когато мина през някой много тежък файл, включва се този начин на изобразяване и си е така за всички нататък, независимо стари или нови.
Освен при използване на "раn", при преместване, когато дам курсора в/у гизмото, се включва пък "wireframe" режим. По всичко изглежда, че трябва нещата да се оправят от там където каза по-горе, но уви.....

vegasis
13.07.05 г., 23:58
7.5 не е Service Pack, а нов МАХ, само за Subscribed Users (за тестване на Cloth & Hair разширенията), затова прави доста проблеми. Като ги изчистат, ще го пуснат като МАХ8.

Още не съм го слагал, но като гледам мизерния му размер от 130 Mb помислих, че е пореден SP.
Между другото 5-цата е далеч по-удобна и лека от 7-цата, а нововъведенията помагат само за анимационно време. За реално време и за работа с гейм енджини няма нищо ново.

Ivan M.
14.07.05 г., 00:34
Просто натисни "О" - ако не си си променял шорткътите, това ще изключи деградацията.

- Rostislao - разликите между МАХ5 и МАХ7 са ОГРОМНИ.

- 7.5 не е Service Pack, а нов МАХ, само за Subscribed Users (за тестване на Cloth & Hair разширенията), затова прави доста проблеми. Като ги изчистат, ще го пуснат като МАХ8.

www.3dbg.com

Много, много благодаря!!! Да е*а гадното "О". Имам навик да надписвам материали и обекти, но понякога, в бързината, не пиша където трябва. Трябва да разкарам шорткътите, които не използвам.

XaMaB
14.07.05 г., 11:24
в бубу.то има пуснати 2 яки двд-та с видеотуториалс за гейм девелъпъри с 3д студио. аз преполових вече първото и много им се кефя. Въпреки че автора малко кофти ползва клавишни комбинации и докато повтаряш действията се озъбваш да разбереш какво е сменил незабелязано

feanor
14.07.05 г., 13:34
^ Живо съм заинтересуван, но нямам връзка към бубу-то. Заглавието на двд-то можеш ли да ми дадеш ? И (евентуално) на коя фирма е ?

XaMaB
14.07.05 г., 17:50
http://estore.discreet.com/dr/sat4/ec_MAIN.Entry17c?CID=0&SID=37482&SP=10007&PN=5&PID=696107&DSP=&CUR=840&PGRP=0&CACHE_ID=0
това е ориджинал продукта