Виж пълна версия : Идеи за охлаждане на захранване
MeHgeJleeB
05.05.05 г., 17:23
Има ли алтернатива на въздушното охлаждане на захранването и ако има каква е тя?
Мислил съм за водно което да охлажда радиаторите на полевите транзистори (понеже те отделят по-голямата част от топлината), но не съм много сигурен до колко могат да карат другите елементи без въздушен поток и по тоя случай давам думата на по-вещите от мен :)
Phantom
05.05.05 г., 21:20
Аз съм си отварял и двете захранвания и гледам има само два радиатора. Е не знам всеки радиатор колко "неща" хлади, но примерно ако хлади един чип не е проблем примерно да се вземат два вга блока на Залман и да се сложат на местата на радиаторите. Малко обработка и си става захранване със водно. Е разбира се може и сам да си направиш блокчето ако имаш опит. На днеска или вчера си го мислих на това същото. Не би трябвало да е трудно.
Е колко идеи имам само ама да имах зелено...ееех...
_STARTER_
05.05.05 г., 22:52
няма смисал от водно за захранване само ще си играеш.
Аз вчера си моднах JNC-to, пробих отвор от долната страна за 60 мм вентилатор. Пуснах го да вкарва въздух а стандартния отзад си изкарва, и двата са на 7 волта и не се чува а определено има разлика във температурата на захранването доста по-хладно е. Перката съм я сложил точно над радиаторите.
Phantom
06.05.05 г., 00:37
няма смисал от водно за захранване само ще си играеш.
E как да няма смисъл? Ако гониш тишина? Ако всичко останало ти е на водно, хардовете са супер мега изолирани да не се чуват и единственото нещо дето ръмжи е захранването няма ли да ти е гадно че си дал сума ти пари и накрая нахалното пак се обажда...това примерно само
ASUSfen
06.05.05 г., 02:56
Някъде гледах захранване с водно и от тогава си мисля двете ми захранвания да ги направя с 1 блокче и 1 12см вентилатор на 7в за да охлавда и останалите елементи на захранванията
TsvetanVR
06.05.05 г., 12:18
Ае само аз ли обичам да ми шуми ??? :)
Phantom
06.05.05 г., 12:40
Обаче има още нещо. На сега отворих старото захранване-всеки "радиатор" представлява една алуминиева пластина дебела 2-3мм разрязана и малко разчленена в горния край. Обаче не това е проблема-всеки радиатор хлади по 3 интегрални схеми. Още по-лошо я, че тия интеграли или каквото са там са доста по-ниски от околните кондензатори и намотки. Не знам дали при фортрона ми пак е така, но не вярвам да е много по-различно. май единствения начин ще е водните блокчета да се закрепят върху радиаторите. Ако някой го направи да разправя:)
А някой обмислял ли е тези интегралки (които всъщност са транзистори ама както и да е) дето са на радиаторите да се изкарат извън захранването и да се лепнат на един голям радиатор който няма нужда от перка да ги охлажда, а вентилатора в захранването на 5 волта колкото да движи там да изкарва въздуха от кутията.
ASUSfen
06.05.05 г., 13:07
Е , то водното охлаждане на захранването така се прави , изкаравт се с кабели транзисторите и се лепват на водно блокче .Но трябва нещо да движи въздуха в захранванията , че и другите елементи топлят( макар че като има струя не си личи , но ако няма ще започнат яко да греят)
Руски челен опит (http://www.overclockers.ru/lab/15862.shtml) :banana:
Абе то транзисторите и диодите много лесно могат да се охладят с водно - прави се един голям воден блок и на него се захващат транзисторите и диодите и с кабелчета се удължават краката им. Но има един проблем - как ще се охлаждат дроселите и импулсния трансформатор??? Без вентилатор нЕ става! То става само, че вече мощността на която може да издържи захранването е 1/2 - което ще рече, че един 300W Fortron няма да може да се товари повече от 150W без опасност да изпуши!!! Ако сте се заглеждали по безвентилаторните захранвания предполагам сте забелязали, че са общо взето за малка мощност. Ако се опиташ да захранваш с такова някоя яко клокната система с някое 6800GT, вероятността да го овъглиш е много голяма.
ASUSfen
06.05.05 г., 14:12
Мда , затова трябва освен водното да има и въздушен поток за останалите елементи на захранването
При мен 12см перка сложена отпред на двета захранвания ,мисля че ще свърши работа
MeHgeJleeB
06.05.05 г., 17:20
KONOKO, мерси за интересното предложение. По някаква и аз не знам каква случайност на скоро се сдобих с абсолютно същия радиатор :) ако не намеря някой по-компактен вариант с това ще бъде.
acdc, има логика в думите ти :) но все пак ако се изкарат транзисторите и се остави само перката на 7В няма ли да се получи? Или при по-голям товар ше трябва да викам пожарната? :)
kurnishona
06.05.05 г., 22:10
я мернете с фазомер някой от радиаторите.....
и по водата която е проводник.....
БУМММММММ
отварял съм няколко захранвания (дори и фортрон) и все някой от радиаторите е офазен. не всички елементи (транзистори) им слагат изолационни подложки защото се влошава топлоотдаването.
П.П
които си направи харда по тих от фортрон с 120мм перка да ми се обади. ще му подаря един.
ASUSfen
06.05.05 г., 23:33
За харда има начин споко , ама става бавен (има цяла тема, може и да са повече):(
Може ли да си получа фортрона сега :P
е като не са словени изолационни пластинки , ти да не си малък !??!?!
и споко , като си на вода ще преживееш малкото намаляване на топлообмена от изолационните пластинки , а аз защо навсякъде където съм гледал по захранванията си има ? .... аааа не съм гледал JNC i codegen ;)
Както и да е , това с водното охлаждане е пражено жече , а май и тема във форума има , така че ... СТАВА
та кога каза мога да си взема фортрона ? ама поне да е 350W ,че си имам 300 ;)
ПС: или не съм разбрал правилно , хард ще ми подариш :P ама да не PATA ,че съм с 8rda+
Поздрави
The Penalty
07.05.05 г., 00:01
http://zfz.com/projects.asp?request=liquidenermax550w
И JNC-то си има подложки и мостове... :D :D :D
Това с извеждането на транзисторите е пълна смехория... Преди няколко месеца правих едно импулсно захранване под надзора на шефа и там се стараехме транзисторите да са възможно най-близко до дроселите и импулсните трансформатори. Да не говорим, че като опроводявах правех цели медни зони, а не с някакви си пистички. Цялата идея е да се премахнат всички възможни шумове. Шефа разправяше как правели пак някакво импулсно захранване докато са били още неопитни (явно), което като се пуснело и не можело да се чуе нито една радио станция на 5 метра от него.
Сетете се какво ще стане ако тръгнете да удължавате краката на транзисторите с някакви си проводници и да ги изнасяте извън захранването. Ще си направите заглушител за радио сигнали, а и най-вероятно ще ви изгорят по-нежните компоненти в компютъра... От шумовете де...
Така че мислете други варианти... И аз искам тихо захранване!
ASUSfen
07.05.05 г., 23:24
George , имаш право ( и аз така мислих ), но това е правено :conf:
Трябва да намерим повече информация за проекта и да видим дали не е изпушил в последствие :P
leonardo_vd
09.05.05 г., 22:31
аз моето съм го изкарал извън кутията във долния щкаф на бюрото! а и не е голяма разправия само малко удължаване на кабели:)
Аз мисля да направя като WinXP (не защото и мойто е JNC) Но след като си сложих регулатор на оборотите се оказа че захранването се чува най-силно. Мисля да взема 2 silent blade 80 и 120 мм да сменя стария и да изрежа ламарината от долу и да сложа директно там 120. Стига да има малко място вътре защото иначе ще стърчи от вън и ще опира в радятора на процесора.
Авторски права на vBulletin