PDA

Виж пълна версия : Фреоново охлаждане "домашна изработка"

litlefoot
03.05.05 г., 22:05
Незнам дали някои друг е пробвал схемата но работи перфектно.
А тя е следната:
Взимате си (или си имате) водно охлаждане в моя случаи spire за 105 долара и просто прилепвате за него радиаторче от малък хладилник в случая минибар, които взех за 80лв. като бракуван но беше с работещ компресор. Втъзката става с добра термопаста може и българска но задължително се прави една кутия от пвч примерно за да се избегне някоя нежелана капка конденз. Първо бях песимист защото компресорчето шуми прилично и хаби ток за 7-8 лева на месец, обаче за температури около 4-5 градуса на дъно и процесор в пълно натоварване си мисля че си струва.
На мене цялото упражнение ми излезе около 250лв с всичко:)

Twinsis
03.05.05 г., 22:13
Пъвро браво за ентусиазма но доколкото помня охлаждането се нарича "воден чилъл" и е мноооого далече от фреоново охлаждане. Не е зле да дадеш и някакви снимки, все пак ми е любопитно да видя каква изолация си направил, понеже това е основния проблем при тези охлаждания.

tony
03.05.05 г., 22:50
Този воден чилър , дето се използва по разни офиси и се води ,,WATERDISPENSER" , и струва около 80лв. Представлява една пластмасова кутия в/у която се нахаква една 20 л. бутилка и има две канелки - за топла и студена вода. Студената се охлажда от компресорен агрегат 80W. За тия пари можеш да купиш по западните сайтове някаква си помпа- а при нас малка хладилна инсталация?
- Не . Не сме пробвали! Или поне аз не съм пробвал - нито някой за който да е пробвал пък съм чел . Така че, пробвай - и знай че никак няма да сбъркаш. Сигурно ще свалиш CPU-то до стайна температура. За конденз се съмнявам да се получи. Ще ти излезе по-евтино от колкото да купуваш радиатор и вентилатор и т.н.. Крайният резултат ще бъде 100MHz по-нагоре отколкото да кажем едно добро водно - монтирано във кутията.Но определено ще бъде едно, наистина- безшумно охлаждане.

Elvis
04.05.05 г., 02:16
tony тук (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=19695&page=19&pp=25) ме светнаха, че тези охладителите за вода не били достатъчно мощни за тази цел.

acdc
04.05.05 г., 09:20
Едно, че е маломощно и нестава а и за 80лв не е компресорно ами с пелтие елементи ;)

Mollov
04.05.05 г., 12:09
Зависи.... има модели и с компресор.... те стават, ама ше трябва малка преработка.... а дали няма да има конденз - ае през лятото при 30С стайна температура и 5С вода най-малкото маркучите ще се запотят яко... предполагам и блока покрай тях...

Darknauss
04.05.05 г., 12:16
просто прилепвате за него радиаторче от малък хладилник
Ъъъ как се прилепва?Какъв е това радиатор?Нищо не разбрах :( :conf:

acdc
04.05.05 г., 12:51
Зависи.... има модели и с компресор....
E то има ама те не струват по 80лв :D

tony
04.05.05 г., 23:01
Нека сега малко да доизясним някои предимства на такъв диспенсер . Относно цената - може би струва 120лв. не повече . Те са във две разновидности - единият вероятно и по скъпият е със мини бар , и малко по-висок , другият е по-малък ( но само на височина) - агрегатите са еднакви. Не е възможно да не могат да работят продължително. Има си компресор , масло ,изпарител , кондензатор и т.н..Трябва само да се преработи изпарителя . Изпълнението е издържано за питейна вода, не за максимално ефективно охлаждане. Значи - серпантината на изпарителя е навита около един алум. съд отвън , а от вътрешната на съда се охлажда водата за пиене . Та същноста на тази преработка се състои в това - серпантината да се вкара вътре в съда и да бъде във водата която ще се върти през водният блок. Понеже имах подобна идея за такова приложение на чилъра имах възможност да го поогледам подробно. Ако се направят тези изменения- ше лади ,та ше лади .

Elvis
04.05.05 г., 23:34
Хубав и малък (100-150W) компресор на старо (Данфос примерно) може да си закупиш за около 60 лв (ако търсиш и не те работят). Изпарители, кондензатори и тн - за още толкова и предполагам, ще хартиса за пълнене с фреон. Така ще получиш нещо доста по-мощно и качествено от тази китайска системка, която нищо чудно да се скапе на първият месец.

ПП: Никой конвенционален компресор за хладилник или подобна инсталация не е предвиден да работи без прекъсване. При по-добрите компресори сработва защита и спират, а другите си "заминават" безвъзвратно :)

Mollov
05.05.05 г., 00:22
Ае не мога да разбера що някои продължават да превеждат името на производителя на компресори Danfoss (Данфос) - Дамфус.... като не знаете правилно името, пишете го или на английски или въобще не го цитирайте... :rolleyes: :mad:

Ето и линк към сайта - http://www.danfoss.com/

acdc
05.05.05 г., 00:45
Ако се направят тези изменения- ше лади ,та ше лади .
А с конденза как ще се оправиш? - изолации,бла,бла,бла.... и в крайна сметка ще придобие вид на фреонка, само дето като охлаждащи способности ще е на космически години от нея ;)
То щом човек реши да слага компресор, не е ли по-добре да не се занимава с глупости, ама да си направи нещо истинско - фреоново? Пак толкова пари ще му излезне една самоделка колкото да прави компресорен чилър и водно! ;)

Elvis
05.05.05 г., 01:50
*** off ***
Съжалявам за грешката, няма какво да кажа в мое оправдание (не бързах и не ми се спеше :) ) просто не бях сигурен за произношението, защото го чух само веднъж от мой много близък, имащ фирма за хладилна техника. Разпитвах го, за да ме ориентира в цените и спомена тази марка, като най-най-най. Та понеже човека е професионалист и му вярвам реших да споделя тук, но явно не съм запомнил добре (не беше скоро този разговор). Смятам, че се е разбрало в крайна сметка какво имам в предвид.

tony
05.05.05 г., 05:09
При фреоновите директно охл. cpu-то -там са много по-ниски температурите. Там требва добра изолация -това се предполага че вече е коментирано и всеки си го има в предвид . При водния вариант е въпрос на настройка. Термостат може ли да се сложи?-може. Аз лично не бих гонил температури по-низки от стайната. Изолацията има инфо как да се направи. Да не навлизаме в подробности . Едно е да изолираш сокета и дъното под и зад него, друго е да изолираш само водният блок . Има занимавка . Но ако вижда човека перспективата - тишината на първо място ; сега само за това се сещам, и ( 10 С - по ниска температура)- може да се захване.Това неудобство- че са свързани с маркучи двете кутии има и предимство. Вадиш водния блок , слагаш перка и ръчкаш биоса за по-малко волтове и херци и давай на Lan party.

tony
05.05.05 г., 17:20
А с конденза как ще се оправиш? - изолации,бла,бла,бла.... и в крайна сметка ще придобие вид на фреонка, само дето като охлаждащи способности ще е на космически години от нея ;)
То щом човек реши да слага компресор, не е ли по-добре да не се занимава с глупости, ама да си направи нещо истинско - фреоново? Пак толкова пари ще му излезне една самоделка колкото да прави компресорен чилър и водно! ;)

Би ли ме светнал какво представлява изпарителя за охл. на CPU-то , и кой ги прави или продава и цена . А пък истинското е сполучлива бройка процесор .

Mollov
05.05.05 г., 19:50
Изпарителя представлява НЕЩО КАТО водният блок за водното.... с канали и т.н.... но с малко по-друга конструкция.... в повечето случаи е с цилиндрична форма...

За правенето - еми на фреза..... само чертежа да дадеш.... но идва скъпо...

chris73
05.05.05 г., 20:29
/офф

За голямо съжаление самоделната фреонка не се прави така лесно, както самоделно водно, освен ако някой не е хладилен техник, а приятела му - фрезист :)

Трябва и мед да се заварява/запоява, да се пълни с хладилен агент...

Абе не е за всеки (затова залагам на мощно Пелтие, ама нещо не мога да си намеря :( )...

Mollov
05.05.05 г., 20:53
Ае да имаш някой на фреза да ти изкара изпарителя, после не е много трудно някой хладилен техник да ти завари прилежащите "маркучи" и да го напълни с газ.... Само чертежи да имаш и да ги покажеш и на двамата ;) Но е важно и да се пресметне поставянето на изолацията, начин на закрепване и т.н.
За направата на фреоново си трябва четене.... щото е важно капиляра и кондензатора да са пресметнати за нуждите на ползване.... от капиляра зависи как ще се подава втечнения газ и така се оптимизира за съответният товар. Кондензатора пък ако е прекалено малък ще влошава КПД-то на цялото охлаждане.

Но все пак Peltier елемента според мен е по-капризен тип охлаждане.... щото за мощен елемент ще ти трябва и яко захранване, стабилен воден блок, отново изолация, вероятно и water chiller (щото при 225W елемент примерно и 120W процесор не ми е ясно какво нормално водно ще държи температурата на топлата страна на елемента под 60С в най-добрият случай) и т.н.

chris73
05.05.05 г., 21:03
Би било върха, ако се появи някой "Sugar4o" на фреонките и ни направи по една за 300-400 лв :)

P.S. Пелтието ще се захранва отделно, мисля и регулатор да му направя, според темп. на проца.

Разчетите са ми 100W от проца и още толкова от Пелтието - към 200W общо. Ако водното се сдуха, ще добавя втори радиатор(сега е SWC 2x12cm), естествено с изцяло медно водно блокче...

Mисля че Adler имаше нещо подобно, преди да минe на phase-change...

P.P.S. Преди време(може би половин година, се говореше, че ще се внасят(или правят) фреонки на по-тънки цени, ама нещо после нищо не се чу?

Mollov
05.05.05 г., 21:07
Ае то Dary преди време май предлагаше някакви, ама освен, че е доста занимавка, си требват и много паре... щото само частите ще ти легнат на около поне 350лв., а за труд и евентуално някаква печалба въобще не смятам в тия пари...

tony
06.05.05 г., 02:26
Май всеки стреля напосоки. Понеже имам що годе опит - сръчност , и аналитичен ум , и ПРАКТИКА..... на времето съм си чел редовно учебниците ( не искам да се самоизтъквам или да се правя на голяма работа- тогава нямаше други удоволствия освен руски филм по БНТ) и може би старомоден - научих (всъщност живота ме научи ) че - първо скочи- после кажи- хоп !!! Проблемацията е, че се поставят по-големи цели от( финансовите, и техническите възможности дори на екип от инжинери )вместо да направиш едно водно в/у което да градиш следващ етап - чилър -пелтие - фреоново - течно азотно( което има продължителност 5-10 мин. дори по кратко )скачаме направо на фреон ,като си въобразяваме че със 250 лева работата сама ще се свърши. Ами то едно зареждане на климатик на автомобил струваше 60 лв. лани ( сега не знам колко) около 200мл.фреон 22 . Та нататък сами правете калкулация колко ще стане - фрезист , хладилен техник , конструктор ,и пр.. Нека да сме реалисти 200-300MHz отгоре не сруват 300 евра - дори за паралия като Бил Гейтс.

Mollov
06.05.05 г., 18:52
Значи от сигурен източник знам, че Vapochill LS струва 430 Euro cost.... но това е цена, получена от компоненти и труд "на едро".... т.е. не смятаме производството на една бройка, ами на 50 или 100 примерно.... но и LS-а е доста по-сериозна и професионална работа за разлика от една самоделка, която вероятно няма да има дори вградена проста електроника за температури и елементарен контрол.... примерно....

Повечето хора не си правят сметка, че едно фреоново охлаждане, което го смятаме да го ползваме за 24/7 си е бая занимавка... наистина не казвам, че е нещо изключително трудно за разбиране и употреба, но и не е като да сложиш воден блок или да си направиш custom AIR охлаждане... а направата на фреоново от 0-ла си е доста сериозна работа.

RaHzElChO
06.05.05 г., 18:57
Мисля,че Молов е много прав и съдя по Adler,защото редовно си говорим по icq-то и в момента има проблем с неговия Абит и не може да го оправи без да свали дъното,а това значи да маха всички изолации против конденз и изпарители и тн и тн,просто не е за всеки да хване и да си сложи Phase Change.

laferche
29.12.05 г., 13:26

Аз искам да попитам при това фреоново охлаждане какви ще са температурите на процесора, колко пари ще ми струва(да си го направя) и от къде мога да го купя готово(и пак за колко пари) ???

vankostrong
29.12.05 г., 19:29
Аз искам да попитам при това фреоново охлаждане какви ще са температурите на процесора, колко пари ще ми струва(да си го направя) и от къде мога да го купя готово(и пак за колко пари) ???
Добре дошъл във форума :)
с фреоново охлаждане се постигат температури под 0 но всичко зависи от моща на фреоновото и с колко е повишен волтажа на проца който хладиш ии поваярваи ми не искаш да знаеш колко $$$ струва едно фреоново охлаждане ;)
и ползваи търсачката и чичко гугъл че като минат празниците почва да деиства едно проклятие

V I P E R
29.12.05 г., 19:53
от къде мога да го купя готово(и пак за колко пари) ???
1750 лв струва готовото в България. Ако си склонен да дадеш тия пари ще ти кажа къде да отидеш.

iaskata
29.12.05 г., 23:20
Vapochill LS струва 1560 лв в мултирама. Там държи една P4-ка на 40-50 градуса под нулата... Май със клок.

laferche
30.12.05 г., 15:15
1750 лв струва готовото в България. Ако си склонен да дадеш тия пари ще ти кажа къде да отидеш.
Ехеееееееееееееееееееееее аз да не съм луд, по хубаво да си зема един процесор на 5000 Гхз ако има такъв де отколкото за такова охлаждане, фреоново отдавна се отказах, по навитак съм за водно !

Cenzor
30.12.05 г., 15:43
Ехеееееееееееееееееееееее аз да не съм луд, по хубаво да си зема един процесор на 5000 Гхз ако има такъв де отколкото за такова охлаждане, фреоново отдавна се отказах, по навитак съм за водно !
Къде успя за два часа между постовете отдавна да се откажеш- само ти си знаеш.. :D :rolleyes: :D

amd641965
30.12.05 г., 17:51
Vapochill LS струва 1560 лв в мултирама. Там държи една P4-ка на 40-50 градуса под нулата... Май със клок.
-40,50 градуса..Толкова студено не е ли нездравословно за CPU-то :insane: ?

Thoth
02.01.06 г., 19:45
Ами поне от моите скромни познания по работата на ПП елементи е точно обратното, при по-ниски температури процесора работи по-бързо, което обяснява защо един процесор на AIR дава n мхз, на вода повече и тн... Надявам се сега някой който си е научил по-добре уроците да ме подкрепи като разкаже какво ставаше с nPn прехода щот' мен ми пада мъгла в тая част от теорията :D

По въпроса за фреони, чилъри и пелтиета - тва го виждам като пълен екстремизъм, съчетан с голям парализъм(дори и само за ток :rolleyes: ). Аз се задоволих с самоделка вода. Това да хванеш един "хладилник" и да го накараш да работи по 24/7 според мен е доста "ефективно", да не говорим за вариянта да дадеш ~500Е за вапочилл, но всеки решава какво да прави с парите си.

Vanu
02.01.06 г., 21:24
бе не знам как се отразява, гледах едно време някакъв филм, в който като обезвреждаха бомба поливаха кабелите и с течен азот, което давало 2 секунди преднина на сапиорите, т.е. - аз го разбирам като че електропроводимостта се нарушава. Бе кви ги пиша, голем смех ще падне :D

tony
02.01.06 г., 22:43
Гледах в един сайт едно подробно описание на изработване на фреоново охл.. Човека даде цени на елементите дето е купил.Общо взето не по скъпо от едно водно - но си беше наясно с хладилната техника. Реално той сам си го завари ,вакумира и зареди с фреон. Всичко това после го монтира на една маса отдолу агрегата отгоре дъното. Но за да изглежда подредено това нещо, ще трябва доста допълнителна работа . Но иначе сваляше -45--25. Това е охлаждане за клокъри - не ми се и мисли за такава работа .http://www.extremecooling.net/index/content.php?article.38

05.01.06 г., 17:29
Реално погледнато едно фреоново не е чак толкова скъпо за правене - наистина е възможно да се направи фреоново на цена малко по-висока от цената на едно водно. Проблема е в това че колкото по-ниска цена се гони - съответно толкова повече информация , опит , сръчност и време са необходими - просто едното е за сметка на другото. Разбира се прави се и известен компромис с характеристиките на системата. И на мене от доста време ми се иска да си направя фреоново - но като погледна реално на нещата ефекта който бих постигнал не оправдава времето и усилията които са необходими за направата на фреоново.

acdc
05.01.06 г., 21:02
Абе аз знам от Dary (а това е единствения човек у нас който е най-наясно с това "направи си сам фреоново"), че само чарковете излизат към 500лв. Все пак говорим за нови чаркове, а не за употребявани

Mollov
05.01.06 г., 21:27
Абе аз знам от Dary (а това е единствения човек у нас който е най-наясно с това "направи си сам фреоново"),

AAAAAAA, така ли? и ше се обиждаме сега....!!!! :D

Ти ше видиш... ше си оправя аз Classic-а и после да видим какво ще говориш пред хората... лош човек... :ghi:

Иначе частите не са чак 500лв.... и за по-малко пари можеш да сбереш необходимите неща...

asdasdasd
05.01.06 г., 22:55
Ъъ...Аз да попитам, не е ли най-добре, да се говори, с някой човек който поправя хладилници, и да му обесним, за какво ни трябва. Той ще си направи там всичко, само ще му дадем, да мери по сокета на процесора, ядрото на видеото, и чипсета, и готово :D Смятам, че така ще излезе най-сигурно, а и 100% най-надеждно. Все пак, хорицата, така преживяват...

The Penalty
05.01.06 г., 23:01
Ъъ...Аз да попитам, не е ли най-добре, да се говори, с някой човек който поправя хладилници, и да му обесним, за какво ни трябва. Той ще си направи там всичко, само ще му дадем, да мери по сокета на процесора, ядрото на видеото, и чипсета, и готово :D Смятам, че така ще излезе най-сигурно, а и 100% най-надеждно. Все пак, хорицата, така преживяват...

Бегай да се наспиш!

amd641965
05.01.06 г., 23:13
мисля си,че има доза истина тука ;) .Все пак гледам ги по снимките-използва се горе-долу технологиятата на хладилници.Същия двигател имат и компресор и онази метална решетка на хладилниците отзад,също присъства,все едно гледаш ПЦ-то е станало хладилник :D Ама е доста неудобно,ако си сложиш такова охлаждане то сума място ще заема и на тоя двигател трябва място да търсиш

xeo
05.01.06 г., 23:53
абе не е точно хладилник защото това трябва да работи 24/7 :p и като изработка не е кои знае каква философия обаче проблема с конденза е направо огромен... иначе като цифра се завърта околко 500лв :rolleyes:

acdc
06.01.06 г., 00:47
....обаче проблема с конденза е направо огромен... иначе като цифра се завърта околко 500лв :rolleyes:
Абе там е работата, че не е проблем, защото много отдавна има доста добри решения по въпроса, а и реотани могат да се намерят при нужда.
Проблем е електрониката, защото за да стане като някое Вапо, трябва да се разработи електроника която посредством микроконтролер да управлява цялата система

xeo
06.01.06 г., 01:02
има фирма която се занимава точно с това и цената на самия контролер е 30-50лв... докато за конденза ако не е заводски евапоратора с кита не знам какще се направи

vutov
06.01.06 г., 02:05
Е това българина е страшно нещо.
Ще даде повече пари ( реално, ще си мисли, че са по-малко, защото ще са пръснати на доста дребни суми, тук 100 лева, там 10 лева, ...)
отколкото ако си купи готово фирмено, но няма да си го купи.
Ако може сам да си го направи, ако ли не, ще стой на въздух и толкоз.

iaskata
06.01.06 г., 07:32
Ще даде повече пари ( реално, ще си мисли, че са по-малко, защото ще са пръснати на доста дребни суми, тук 100 лева, там 10 лева, ...)
отколкото ако си купи готово фирмено, но няма да си го купи.
Ако може сам да си го направи, ако ли не, ще стой на въздух и толкоз.
Не знам от коя планета падаш, ама явно трябва да свериш цените и после пак да пишеш в тази тема. :rolleyes:

Във всички случаи може да се изброят страшно много причини, поради които фреоновото охлажадне за PC е глупава идея. Нито съм такъв екстремист, нито има смисъл, нито имам място, нито имам пари, нито имам на какво толкова да го сложа това фреоново, че да дам в най-добрия случай 500-600 лв за нещо, което ще ми глътне сумати ток, ще ми създаде проблеми с кондензи ще ми загрозява гледката към PC-то и т.н.

06.01.06 г., 11:58
За всички които мислят че едно фреоново излиза майка си и баща си ще направя една груба сметка колко биха стрували реално материаите за направата на едно фреоново в домашни условия. Това е най-евтиния вариант и цените които давам са приблизителни - не съм ги проверявал от доста време и е възможно да варират негоре или надолу. Така , започваме с комппресора - свестен компресор втора ръка или нов компресор марка "по-добре не питай" се намира за около 60 лева. За кондензер най-лесно и евтино е да се използва такъв от стар хладилник, те са предвидени да разсейват по около 80-90 W така че ще трябват 2 - втора ръка или от вторични суровини или откъдето намерите са по около 10 лв. - общо 20 лв. За изпарителя ще ви требва кръгло парче мед с диаметър 5-6 см и дължина около 15 см. - не знам колко би струвало - но предполагам че едва ли е повече от 20 лв, още 10 лв на някой стругар за да ви направи самия изпарител. Ще трябват и медни тръби 6 мм и 10мм - по около 3 метра , при цена 3 лв на метър това прави 18 лв. Една гъвкава тръба - около 20 лв., капилярна тръбичка 5м по 2 лв метъра - 10 лева. Ще ви трябват още дърво, силикон и дунапрен за изолация, колофон и припой - и това е всичко. Като инструменти не ви трябва нищо екзотично - клещи, секачки, бормашина , газова горелка или оксижен, котлон. До тук материалите излязоха общо 158 лв. Мисля че цената е напълно приемлива. За вакумирането на системата ще ви трябва още един компресор - назаем от някой познат хладилен техник, от домашния хладилник или откъдето успеете да намерите. За да не купувате фреон и да плащате за зареждане системата се пълни с пропан-бутан. Чистия пропан е известен като газ R290 и е съвместим с газ R22, мисля че температурата му на изпарение беше около -40 С, но не съм много сигурен, цитирам по спомен. Не е много разпространен по обясними причини - леснозапалим и взривоопасен. Наличието на бутан в сместа намалява качествата на газа , но температури от порядъка на -25С са все още реално постижими. Тъй като газа не е опасен за атмосферата има лесен начин за пълнене на системата без специални инструменти - системата се вакумира и след това се пълни бавно с газ докато ключа за високо налягане на компресора не изключи - след това изпускаме малко от газта докато компресора отново заработи.
Всичко което съм писал по-горе не е най-добрия и ефективен начин за изграждане на фреоново охлаждане , но за сметка на това е най-евтиния и най-лесно изпълним в домашни условия. Реално погледнато е вузможно да се направи фреоново охлаждане за 150-200 лв. - съизмеримо с цената на едно водно охлаждане.

xeo
06.01.06 г., 12:01

то ако излиза колкото заводското едвали някои ще се пъне да го прави :rolleyes: истината е че идва 3 пъти по-евтино и българина си е направил сметката:ghi:

@Avatar7 не точно така с сметките... как ще изолираш евапоратора да не кондензира то ако става толкова лесно охооо 70% от хората в форума ще са на фреон и аз в това число :D

06.01.06 г., 12:35
Изолацията на изпарителя не е чак толкова сложно колкото си мислят повечето хора - или поне не е нерешим проблем. При използването на тази (http://overclockers.ru/images/lab/2004/09/12/12-b.jpg) конструкция на изпарителя , около изпарителя се прави тяло от дърво (в двете прикачени картинки), което се използва и за закачане към сокета (http://www.overclockers.ru/images/lab/2004/10/14/20b.jpg). Цялата конструкция допълнително се изолира с дунапрен. От двете страни на платката всичко около сокета се залива със силикон и се покрива с дунапрен за допълнителна изолация. Може евентуално да се наложи да се монтират радиатори на транзисторите на захранването - в случай че температурата на самата платка не е достатъчно ниска за да ги охлажда. Като цяло проблема с конденза е сравнително лесно и евтино решим.

Boing
06.01.06 г., 12:40
Изолацията на изпарителя не е чак толкова сложно колкото си мислят повечето хора - или поне не е нерешим проблем. При използването на тази (http://overclockers.ru/images/lab/2004/09/12/12-b.jpg) конструкция на изпарителя , около изпарителя се прави тяло от дърво (в двете прикачени картинки), което се използва и за закачане към сокета (http://www.overclockers.ru/images/lab/2004/10/14/20b.jpg). Цялата конструкция допълнително се изолира с дунапрен. От двете страни на платката всичко около сокета се залива със силикон и се покрива с дунапрен за допълнителна изолация. Може евентуално да се наложи да се монтират радиатори на транзисторите на захранването - в случай че температурата на самата платка не е достатъчно ниска за да ги охлажда. Като цяло проблема с конденза е сравнително лесно и евтино решим.

EЙ това българина е голяма работа ,дай му само акъл да дава.Пич ти тоя изпарител от мазата ли ще си го извадиш ,защото струва 60-100$ най-евтиния вариант и с тея компресори ,за които говориш от хладилник)че и втора употреба) на 2 ден са изгоряли безвъзвратно,да не говорим ,че с тоя газ ,ако постигнеш и температури на водно на изпарителя ще е чудо.Ако по твоите сметки излиза 150-200лв аз ти давам 300лв за работещо фреоново което държи отрицателни температури на процесора под товар(и конденза не е "никакъв"проблем :p ) ,100% печалба за теб.Хайде като си толкова отворен действай ,а не сипи само акъл,който явно ти липсва или не си наясно с конкретната материя.

xeo
06.01.06 г., 12:43
Не знам за братята руснаци но е много "хилава" та изолация като гледам кита на вапочила... едвали като нарежа сабото на комшииката ще си реша проблема:lolsign:

06.01.06 г., 13:10
Boing, а ти като си толкова отворен да те питам тебе колко си наясно с тая материя - или просто знаеш че хладилника е "голямо бяло нещо дето прави студено". Щото аз мога да ти кажа че съм работил като хладилен техник почти една година - и през ръцете ми са минали повече хладилни системи отколкото ти си виждал през живота си. Занимавал съм се с хладилни ккамиони, климатици, хладилни камери, камери за дълбоко замразяване с каскади , чилери - системи от които се съмнявам въобще да си имаш някаква представа. Не обичам да се самоизтъквам ама най ме дразнят такива разни изказвания на разни недорасли хлапета , които вместо да кажат нещо смислено и конструктивно знаят само да критикуват.
Защо си мислиш че със този газ нищо няма да стане? Температурата на изпарение на R290 при атмосферно налягане е -42,1 С, ако вместо само да критикуваш се поразровиш в интернет ще видиш че доста хора използват пропан-бутана като евтина алтернатива и постигат под товар температури от порядъка на -25С -28С. И още едно голямо предимство на R290 - напълно е съвместим по масло и по всичко с R22 - това ще рече че спокойно можеш да вземеш система използваща R22 и директно да я заредиш с R290.
Що се отнася до компресора - проблема на повечет компресори е прегряването. Компресорите предвидени да работят 24/7 са предвидени да работят без допълнително охлаждане. Ако на един обикновен компресор му се направи кожух и му се сложи вентилатор да го охлажда не е проблем да работи непрекъснато.
За твое сведение 200 лв излизат материалите, дай още 300 лв за труда и времето което ще си загубя и го имаш фреоновото.

P.S. Между другото не знам какво си имал предвид като си си избирал ника , ама ако си имал предвид известната американска компания за производство на самолети - да знаеш че се пише "Boeing" :worry:
P.P.S. Извинявам се на всички участници във форума ако острия тон на отговорами ги е подразнил, но самия аз бях доста ядосан от изказването на Boing.

xeo
06.01.06 г., 13:19
е щом се занимаваш с хладилници що говориш за прегряване на копресора като се получава точно обратното!? :conf:

tony
06.01.06 г., 13:21
Какво би стимулирало изработването на такъв охладител- едва ли стотината Mhz. Според мен основно някаква евентуална печалба,или дипломна работа на хладилен инжинер.Това че джаджите ще струват към 200лв. хич не е успокояващо.Хладилният техник ще си върже добра надница, а резултата не е гарантирано успешен.Даже и да му се хване цаката едва ли някога ще може (този който го развие в действие) да спечели от труда си подобаващо.За тази дейност няма фенове,а още по-малко спонсори. Така самосиндикално не вярвам някой да се захване-все пак ще има разходи .

Boing
06.01.06 г., 14:17
Какво би стимулирало изработването на такъв охладител- едва ли стотината Mhz. Според мен основно някаква евентуална печалба,или дипломна работа на хладилен инжинер.Това че джаджите ще струват към 200лв. хич не е успокояващо.Хладилният техник ще си върже добра надница, а резултата не е гарантирано успешен.Даже и да му се хване цаката едва ли някога ще може (този който го развие в действие) да спечели от труда си подобаващо.За тази дейност няма фенове,а още по-малко спонсори. Така самосиндикално не вярвам някой да се захване-все пак ще има разходи .

Aми нали виждаш на предната страница приятеля ,който е 81 набор и ме нарича недорасло хлапе:) ,а май е обратното иска 300лв за труд и 200лв за части от скрабта изровени и накрая за 500лв сигурно ще направи творение с двете си леви ръце ,с които той ,бил някога си ,ремонтирал хладилници и за няколко дена може да имаш работещо охлаждаен и 200мхз по-висок клок :)
Както казах само дава акъл ,който няма ,а за ника ми гриже не бери по-нясно съм от теб кое как се пише "хладилни" технико :lolsign:

06.01.06 г., 14:54
xeо, не се получава обратното. Всички проблеми които съм срещал при компресорите се получават по 2 причини - 1. Прегряване на компресора, ефекта е същия като при прегряването на който и да е електромотор. 2. Чупене на клапаните на компресора , което се получава при неправилно пълнене на системата или при връщане на течност (недобре изпарен фреон) във компресора по линията на ниското налягане.

tony, направата на едно фреоново охлаждане би го стимулирало същото което би стимулирало направата на водно или даването на 30$-40$-50$ за някое по-екстремно въздушно охлаждане. Идеята е сам да си направиш охлаждането ,а не да плащаш друг да ти го прави - не само защото излиза по-евтино , но и защото кефа е по-голям. Фреоново охлаждане изработено в домашни условия не може да се сравнява със готово такова, но и цената е несравнимо по-ниска. А и едно фреоново охлаждане , което ти държи -25с на процесора, мисля че ще ти даде повече от 200 Mhz отгоре.

Boing, идеята на фреоновото охлаждане за което съм писал е да излезе максимално евтино и сам да си го направи. Тогава наистина ти трябват около 200 лв и знания които ти едва ли имаш. А 300 лв ще ти струва времето и усилията които ще отделя за да видиш че идеята е напълно изпълнима и приложима. Така че вместо да осмиваш и критикуваш хвани попрочети малко , та да можеш да осмислиш това което съм написал в предните си постове !

rager
06.01.06 г., 15:08
Не знам за братята руснаци но е много "хилава" та изолация като гледам кита на вапочила... едвали като нарежа сабото на комшииката ще си реша проблема:lolsign:
оффтопик малко - викаш твоята " въздушна нинжата" кърти и рути, що ти е "фреон"? ти (а и не само ти) и в тази тема, както и за водните - хем гроздето е кисело, хем никога не си виждал asetek или nventiv, освен може би на картинки. как може да пишеш толкова убедено (отново аналогия с темата въздух vs вода), за нещо от което нямаш никаква представа? а че гроздето е кисело - това е ясно.
няма никакви пречки да се изработи "домашно направено" охлаждане с промяна на фазата. не е евтино, не е лесно за изработка, но някой ентусиаст с желание и нужната квалификация ще се справи без проблем. ако толкова се съмняваш - на overclockers.ru има десетки статии и теми за подобен вид охлаждания. някои от тях надхвърлят и най-смелите ти фантазии и очаквания за това какво може да се изработи от някой обикновен човек. а това, че ти не искаш/не можеш/нямаш нужните познания/нямаш и опит - недей плю произволно.

Boing
06.01.06 г., 15:11
xeо, не се получава обратното. Всички проблеми които съм срещал при компресорите се получават по 2 причини - 1. Прегряване на компресора, ефекта е същия като при прегряването на който и да е електромотор. 2. Чупене на клапаните на компресора , което се получава при неправилно пълнене на системата или при връщане на течност (недобре изпарен фреон) във компресора по линията на ниското налягане.

tony, направата на едно фреоново охлаждане би го стимулирало същото което би стимулирало направата на водно или даването на 30$-40$-50$ за някое по-екстремно въздушно охлаждане. Идеята е сам да си направиш охлаждането ,а не да плащаш друг да ти го прави - не само защото излиза по-евтино , но и защото кефа е по-голям. Фреоново охлаждане изработено в домашни условия не може да се сравнява със готово такова, но и цената е несравнимо по-ниска. А и едно фреоново охлаждане , което ти държи -25с на процесора, мисля че ще ти даде повече от 200 Mhz отгоре.

Boing, идеята на фреоновото охлаждане за което съм писал е да излезе максимално евтино и сам да си го направи. Тогава наистина ти трябват около 200 лв и знания които ти едва ли имаш. А 300 лв ще ти струва времето и усилията които ще отделя за да видиш че идеята е напълно изпълнима и приложима. Така че вместо да осмиваш и критикуваш хвани попрочети малко , та да можеш да осмислиш това което съм написал в предните си постове !

Понеже културно ми отговори на моя не дотам културен пост ,породен от твоя преден ,ще ти отговоря и аз културно:)
Писах ,че само даваш акъл ,че можеш ,а нищо не правиш и няма да направиш особенно за 150-200лв дори с части от боклука да вземеш.Чел съм достатъчно по въпроса и съм що годе наясно с материята ,но не заявявам като теб ,че мога да го направя и ,че е лесно ,затова съм ти отговорил в тоя ми тон.Тея температури за които говориш отрицателни няма как да ги постигнеш ,не и на процесор под товар ,това че системата е възможно да постига тея температури не означава ,че те се пренасят точно толкова отрицателни и в кристала на процесора и то под товар там ниски положителни температури да достатъчно добре за да дадат 200-250мхз на процесора с малко по-високо напрежение ,но повече няма как и с моднати яки фреонови охладители над 300мхз разлика от въздушен са трудно постижими за процесори на АМД говоря при Интел се постига повече МХЗ логично.Та това ми е идеята не казвай "аз ,мога ,то е лесно и евтино" ами го направи ,щом така мислиш не вкарвай в заблуда хората с цени и материали ,както казах само изпарител качествен е 100$ и зареждане с фреон по-качествен си наясно колко струва ,оттам време труд и материални и доста над 500лв ,мисля ще ти е сметката ,което е доста далеч от твоите сметки 150-200лв и "разбирането" ти
Айде мир и действай ,не само празни приказки:)

rager
06.01.06 г., 15:27
е щом се занимаваш с хладилници що говориш за прегряване на копресора като се получава точно обратното!? :conf:
xeo, в компресора има електромотор, който както и всеки друг се загрява при продължителна работа. като чуеш на хладилника ти да се включва компресора го изчакай да поработи няколко минути и го пипни колко е топъл (ще опиташ да отличиш кое е компресора, нали?). в този случай допълнително охлаждане не се предвижда, защото се предполага, че хладилникът трябва да работи "активно" в малък процент от времето. при продължителна работа обаче на един хладилен компресор е задължително да му се осигури адекватно (и/или активно) охлаждане. кажи ми се сега кое е "точно" и кое е "обратното"?

06.01.06 г., 15:37
Boing, прав си че няма да направя фреоново - не защото не мога , а защото не ми трябва и нямам време да се занимавам. Това което съм писал е най-евтиния вариант и е наитина приложим в домашни условия. Тук ситуацията е същата като да си правиш водно или да си купиш готово - да си го купиш е по-лесно и по-ефективно, да си го направиш обаче е по-евтино (ако разбира се не смятаме вложения труд и време, а при мене времето е доста ограничен ресурс). 200 лв са напълно постижими като цена за домашно направено фреоново. И защо реши ча само изпарителя ти излиза 100$ ? Ето този изпарител (http://overclockers.ru/images/lab/2004/09/12/12-b.jpg) не гълта много материал и е евтин за изработка - всеки стругар ще ти го направи за 10-ина лева. Ако говориме за качествена система , при която цената не е от значение защо направо не се спреш на двуконтурна система , със 2 компресора във втория контур и газ R1150 ? Тогава температури от -110 С -120 С на процесора са напълно постижими. Е разбира се няма да струва 200 или 500 лева ама нали сме "екстремисти"? Ама май няма да ти стигнат знанията за такава система - щото не става само с чете, трябва си и опит който ти едва ли имаш! Без да се обиждаш!
И след като се поуспокои малко кажи ми кое от това което съм предложил в първия си пост е невъзможно, неизпълнимо или неприложимо ? Само че моля те говори конкретно , а не общи приказки !

xeo
06.01.06 г., 15:38
оффтопик малко - викаш твоята " въздушна нинжата" кърти и рути, що ти е "фреон"? ти (а и не само ти) и в тази тема, както и за водните - хем гроздето е кисело, хем никога не си виждал asetek или nventiv, освен може би на картинки. как може да пишеш толкова убедено (отново аналогия с темата въздух vs вода), за нещо от което нямаш никаква представа? а че гроздето е кисело - това е ясно.
няма никакви пречки да се изработи "домашно направено" охлаждане с промяна на фазата. не е евтино, не е лесно за изработка, но някой ентусиаст с желание и нужната квалификация ще се справи без проблем. ако толкова се съмняваш - на overclockers.ru има десетки статии и теми за подобен вид охлаждания. някои от тях надхвърлят и най-смелите ти фантазии и очаквания за това какво може да се изработи от някой обикновен човек. а това, че ти не искаш/не можеш/нямаш нужните познания/нямаш и опит - недей плю произволно.

ми нинджата ми е супер и рути твоито водно(7 ръка зглобено от генерала:la:..)а ти що си толкова убеден че не съм виждал фреон?и съм говорил с трима такива ентусиасти и знам какви проблеми имат момчетата такаче не ми обесняваи за фреона и моите познания като не знаеш какви са.

по темата... единия от проблемите е че при идле на процесора фреона се връща в компресора доста охладен и тогава чупи клапани но кадърен контролер оправя нещата... за мен си остава евапоратора и конденза основен проблем :rolleyes:

а за цената много трудно ще падне под 350-400 дори и без данфус и прочие

06.01.06 г., 15:55
xeo, проблема с връщането на недоизпарен фреон в компресора се решава лесно , правят се две неща : тръбите на високото и ниското налягане (грубо казано студената и топлата тръба) които вървят до изпарителя се запояват заедно , за да може горещата газ която идва от кондензера да загрява и доизпарява студената газ , която идва от изпарителя . Другото което се прави е точно преди компресора да се направи серпантина с няколко навивки на тръбата на ниското налягане , за да се забави скоростта на потока на студената газ и да се даде възможност на фреона да се доизпари.

rager
06.01.06 г., 15:59
ми нинджата ми е супер и рути твоито водно(7 ръка зглобено от генерала:la:..)
ей, злобна душица си ти - това ли ти е комплекса, моето водно? че даже и сравнения правиш, както винаги без да имаш идея за какво говориш (генерала няма общо, ама ти нали всичко знаеш, да не те оспорвам сега, за 7-ми път вече).

а за цената много трудно ще падне под 350-400 дори и без данфус и прочие
което няма никакъв смисъл. продават се (не в България, разбира се) phase-change процесорни охлаждания 2ра ръка на съвсем достъпни цени. със всичките им екстри - контролери, дисплеи, софтуер за наблюдение и управление, изолации, нагреватели, китове за монтаж и т.н. това при една домашна изработка ще липсва или ще бъде направено възможно максимално опростено.

xeo
06.01.06 г., 16:03
при температури на върнатата газ от -30-40ц работрата не толкова проста защото под товар се получава точно обратното

@rager изобщо не ми е до твоито водно или нечие друго просто ти във всяка тема изтъкваш моята нинджа ако ти толкова мерак ще ти продам една и да се реши въпроса:naughty:

06.01.06 г., 16:23
Поблема не е в ниската температура на газта (имаш газ предвидена да пренася няколко стотин вата топлина, която попада в компресор , който се нагрява от един киловат електродвигател), а когато газта не се е доизпарила и стои все още на капки - клапаните се чупят именно от тях , когато компресора се оптита да сгъсти недоизпарената газ фреона в тезно състояние се сгъстява по-малко отколкото в газообразно, при което или компресора работи по-трудно и загрява или се чупат клапаните. Проблема се решава както ти писах по-горе - с някаква форма на топлообмен. При двуконтурните системи с R23 или R1150 , където температурите на изпарената газ са около -100С се прави следното - използва се общ топлообменник с 3 кръга - в единия се върти R22 , която охлажда кондензиращата нискотемпературна газ , във втория се върти кондензиращата газ и във третия се върти изпарената нискотемпературна газ , която се загрява и доизпарява преди да попадне в компресора. Правенето на някакъв топлообменник не е единственото решение , но е най-простото и приложимо в домашни условия.

xeo
06.01.06 г., 16:33
начи проблема е в газта и че тя охлажда прекалено и маслото на компресора от там и порблема с клапаните проблема се решава много лесно с контролер

06.01.06 г., 17:00
Значи просто няма начин количество газ която е в съсътояние да пренесе няколкостотин вата топлина да преохлади компресор в който двигателя е киловат (примерно). Също така няма проблеми с преохлаждането на маслото по простата причина че газта няма досег с маслото. При буталните компресори (Dorin примерно) маслото се намира в картера на компресора и смазва коляновия вал, мотовилката и буталото , без да има досег до маслото. Газта влиза в главата на компресора , през смукателния клапан попада в цилиндъра , гъстява се и излиза през изпускателния клапан. Самите клапани представляват едни най-обикновенни пластини, плоски пружини, нямат нищо общо с клапаните на автомобилите. При движението си не се стрият никъде, просто се огъват , и поради тази причина нямат нужда от смазване. Метала от който са направени се различава от този на обикновенните пружини и е предвиден да работи при ниски температури , без да става крехък и чуплив. Тази пластини се чушят само когато компресора се опитва да сгъстява течност, и по-точно се чупи само клапана който спира сгъстяващата се газ да не се върне в линията на ниското налягане. Този проблем най-лесно се познава по манометрите - чуваш че компресора работи, а разликата между високото и ниското налягане е минимална и стрелката на манометъра трепти.

xeo
06.01.06 г., 17:42
без контролер по начина които описа не мисля че ще стане ако е обратното още по-добре ;)

acdc
10.01.06 г., 00:23
Абе xeo за какви контролери говориш, които да управляват компресора?
Да не би случайно във вапото да има контролер за това?!? Там има електроника, ама тя е за друга цел - да управлява реотаните, мери температурите.... и да осигури интерфейс към PC-о за да може и под "джама" със съответния фирмен софтуер да се управлява.
Това с ненатоварено състояние (празен ход) е много отдавна решено (още в зората на хладилната техника и Avatar7 е споменал за него решение) и няма никакъв проблем - хората за целта правят допълнителна камера където да се изпари недоизпарения фреон, защото това вече е опасно ако постъпи в компресора.

Основния проблем при фреоновите не е проблема с конденза - отдавна е решен достатъчно ефективно с разни неопренови изолации, които ги има в изобилие у нас. Написах го и в предния пост, че и реотани се намират, така че който иска и такива може да сложи - естествено без регулатор, или с някакъв елементарен аналогов и без възможност за контрол под джама, ама все пак това е самоделка и ще върши същата работа . Проблема е в това, че е времеемко за монтаж фреоновото, освен това сокета се маца с бяла паста в промишлени количества и реално после неможе да се изчисти на 100% и ако ти се наложи да пробваш някой друг процесор, след 1-2 монтажа/демонтажа, ще ти се изпари набързо желанието.

P.S. Ти може да им се смееш на руснаците, ама нищо, че имат такъв "убит" външен вид техните самоделки, вършат същата работа като три пъти по-скъпите фабрични, нали ? ;)

xeo
14.01.06 г., 23:20
абе за руснаците беше по скоро шега..:)но за да има една и съща температура под товар и идле трябва котнролер при марковите таа работа я върши компа ама самоделката неможе стова отапда и купуването на инверторен компресор които е един тон пари ;)

tony
14.01.06 г., 23:44
Виж ХЕО компресора си е компресор , а мощноста се регулира чрез инвертор . Това е действително скъпо устройство , но не вярвам да регулират по този начин мощноста при положение че има много по-сигурни начини като например електро управляем байпас м/у високото и низкото налягане на комресора . Не съм запознат подробно с това което предлагат ASETEK VAPORCHILL-КАТО ГОТОВ ПРОДУКТ, но не вярвам да се хвърлят на умишлено оскъпяване (усложняване ) на изделие което при гаф ги закопае .

xeo
14.01.06 г., 23:52
нали знаеш че сичко което се прави масово излиза евтино;)абе аиде някои да даде един смислен чертеж тука и да видим кво може да се направи аз съм по съгласен 500-600леа за фреон то колкото за водно:ghi:

MPMUK
15.01.06 г., 14:40
Аз онзи ден докато си четях темата се сетих за прозоречните климатици.До колкото знам те също са на принципа на смяна на фазата.Колко трудно може да е да се преустрои подобно устроиство?Питам защото цената им не е висока а са мощни в сравнение с компресорите от хладилници. Ще трябва да се направи изпарител, да се смени газа и да се подсигури охлаждане на компресора. Ако греша поправете ме.

zero
15.01.06 г., 15:08
Аз онзи ден докато си четях темата се сетих за прозоречните климатици.
И аз съм си го мислел имам един такъв от руските(доста ток гълта :D ), няма причина да не стане , трябва да се добави колектор в които да се доиспарява фреона , както беше споменато по-горе ... :)

На прикачената снимка е една такава самоделка , предполагам че голямото квадратно нещо , изолирано в горната част е този доиспарител..

rager
15.01.06 г., 17:59
http://overclockers.ru/hardnews/21053.shtml
http://overclockers.ru/hardnews/21121.shtml
очакваме OCZ Cryo-Z да се появи на масовия пазар след 2-3 месеца. даже цената да е малко по-висока от предварително обявените граници (300-350-400$), при така описаните възможности ще бъде отличен избор. това ще бъде малко по-скъпо от върхово марково водно охлаждане на asetek например.

16.01.06 г., 11:23
Ако тази фреонка на OCZ наистина дойде на 300$ крайна цена (поне така пишат братушките) то направо се губи смисъла човек сам да си прави фреонка. А и забелязах една приятна особенност - на снимката с компресора се вижда че системата е със R134a - това означава че директно се зарежда със R404a и започва да постига температури около -26С : -28С под товар. Единствено само може да се наложи да се сложи по-мощен вентилатор на кондензера. Едва ли ще си утрепам една-две седмици да седна да си направя фреонка , ама ако тази дойде на тази цена определено ще си взема една !

xeo
16.01.06 г., 23:57
абе то ако е на таа цена е златно :D ама нещо ме съмнява и в белите държави да излезне толкова ефтино а до като доиде до тука ще като видео картите:cussing:

evilution
17.01.06 г., 13:45
Идеята за чилер, в който да се охлажда течност ми се струва доста по-лесно изпълнима. Ако се направи съд, в който да се охлажда течност някаква и през него минава серпентина от водно охлаждане дали не могат да се ползват готови компоненти от стария хладилник в мазето?

17.01.06 г., 18:27
Иддеята ти е възможна но не е приложима - не си струва. По простата причина че един средностатистически хладилник би се справил с около 100W, което означава че с този чилер ще можеш да си охлаждаш само видеото или процесора. Цялото упражнение е безсмислено понеже веднъж правиш фреоново, след това правиш и водно и накрая ефекта пак е минимален. По-добре и с по-малко усилия и пари си направи фреоново. При един чилер имаш същите проблеми като при едно истинско фреоново - конденз и т.н. Чилер си струва да се прави ако искаш едновременно да охлаждаш процесора, дъното , видеото - тогава си струва защото имаш по-голяма свобода при конструкцията на изпарителя и си спестяваш проблемите които би имал ако направиш фреоново с няколко изпарителя. Но в твоя случай просто не си струва!

acdc
17.01.06 г., 23:24
абе за руснаците беше по скоро шега..:)но за да има една и съща температура под товар и идле трябва котнролер при марковите таа работа я върши компа ама самоделката неможе стова отапда и купуването на инверторен компресор които е един тон пари ;)

За коя температура (подгряващата от реотаните, или работната на изпарителя на процесора) говориш да е постоянна при idle и fullLoad?

xeo
18.01.06 г., 23:50
мисълта ми беше че при идле на процесора не се налага компресора да работи на пълни обороти.. и обратрното за тази работа има контролер и тои е пари:)

acdc
19.01.06 г., 02:19
мисълта ми беше че при идле на процесора не се налага компресора да работи на пълни обороти.. и обратрното за тази работа има контролер и тои е пари:)

Къде ги тези контролери?
Аз незнам и един модел на Vapochill и Prometeia да имат такова управление. Ти ако знаеш някой, кажи ;)

P.S Ти ако си мислиш, че фабричните фреонки държат една и съща температура в натоварено и ненатоварено състояние, просто грешиш. И при тях тенпературата е във функция от натоварването. - то в това няма нищо лошо

xeo
19.01.06 г., 19:08
имат самото пц е контролера всмисъл като е под товар компресора работи по интензивно и обратното:)

tony
19.01.06 г., 20:26
Имам такова питане - На колко вата се равнява хладилната мощност:
ако електрическата мощн. на ел.двигателя е да кажем -100Вата. Отговор от вида - по-голяма , или по-малка , ме устройва(само от професионалисти)

ASUSfen
19.01.06 г., 20:34
Не е нужно да си професионалист да се сетиш ,че има загуби -> по-малка

acdc
20.01.06 г., 16:23
имат самото пц е контролера всмисъл като е под товар компресора работи по интензивно и обратното:)
Нещо си в голяма грешка, защото няма такова нещо!!!
Има контрол, но той е за реотаните, тоест в зависимост от околната температура и натоварването се управляват, но за компресора няма. То само хипотетично си помисли един конвенционален компресор, като как ще му управляваш двигателя толкова лесно (трябва си честотен регулатор) - нали се сещаш, че тогава в хладилниците нямаше да слагат комутиращи релета, които се управляват от термостата! Та затова в нито едно фреоново няма тази схема описана от теб

evilution
20.01.06 г., 23:51
Иддеята ти е възможна но не е приложима - не си струва. По простата причина че един средностатистически хладилник би се справил с около 100W, което означава че с този чилер ще можеш да си охлаждаш само видеото или процесора. Цялото упражнение е безсмислено понеже веднъж правиш фреоново, след това правиш и водно и накрая ефекта пак е минимален.

Ами разбирай го по следния начин. Имаш водно и просто слагаш радиатора в стария хладилник от мазето/гаража. Остава само проблема с конденза. А може и каскадно, радиатор нормален на водното, после още един в хладилника.

xeo
21.01.06 г., 14:00
Нещо си в голяма грешка, защото няма такова нещо!!!
Има контрол, но той е за реотаните, тоест в зависимост от околната температура и натоварването се управляват, но за компресора няма. То само хипотетично си помисли един конвенционален компресор, като как ще му управляваш двигателя толкова лесно (трябва си честотен регулатор) - нали се сещаш, че тогава в хладилниците нямаше да слагат комутиращи релета, които се управляват от термостата! Та затова в нито едно фреоново няма тази схема описана от теб

по тази логика независимо от натоварването компресора работи по един и същ начин? :conf:

acdc
21.01.06 г., 14:27
Разбира се, то няма какво да му се управлява - неизпарения фреон се доизпарява в допълнителната камера (това е основния проблем, да не се получи изпарение в компресора и затова се добавя допълнителна изпарителна камера), така че не виждам в какво намираш проблем? ;)

tony
21.01.06 г., 19:25
Седни си .....Пиша ти 2-ка.

ASUSfen
21.01.06 г., 21:03
Ха сефте :D

Yovchev
08.05.06 г., 13:15

Ами .. ето ти зависимосста за NL11F (Danfoss)

tony
08.05.06 г., 22:40
каква е електрическата мощност на този NL11F( ако е компресор) ? - и картинката става ясна.

acdc
09.05.06 г., 09:52
Абе не са я дали в PDF-a, което ми е много странно

V I P E R
09.05.06 г., 10:37
Има ли хора в София, които могат да споят различните елементи от една система качествено. Аз засега съм намерил компресор, главата и изпарителя, но все още чета по разни форуми как е най-добре да се направи SS. Интересува ме също така в БГ къде могат да се намерят различни газове, какви могат да се намерят и евентуално какви са цените.

Yovchev
10.05.06 г., 18:24
..... в БГ къде могат да се намерят различни газове

http://hamex-bg.com/index.html

Тука трябва да имат :D :D , ама няма цени на сайта :o

Едит: Тук има и цени ама май са голееми шишета :D :rolleyes:
http://www.centro-clima.com/index.html

Yovchev
13.06.06 г., 12:54
Тая темичка май позамря...

Накой да има представа от къде мога да намеря накой друг кондензер втора употреба.. става дума за по - компактните, използвани при агрегатите с активно охлаждане ?

Накакви идеи... .

V I P E R
13.06.06 г., 13:08
Йовчев .. за втора употреба кондензатори можеш да потърсиш в сервизи където поправят климатици или хладилници, но аз ти препоръчвам да си купиш нов. Не са скъпи чак толкова на фона на другите части от системата.

Чек дис аут: http://www.yanevbg.com

А ти имаш ли представа колко струва Данфос NF11L че тия от Данфос не ми връщат мейли, явно БГ офиса им за нищо не става и ще трябва направо на място да ходя. В Европа чисто новите такива са по 90 Евро, но в БГ си мисля, че трябва да е малко по-евтино.

Twinsis
13.06.06 г., 18:21
Yovchev я влези в ICQ да ти обясним малко за кондензери на килограм :)

V I P E R
13.06.06 г., 20:52
Обясни тук де не се стеснявай ;)

Или ми подфърли нещо в Кюто и на мен :D.