PDA

Виж пълна версия : Uninstal na XP

Adrian
27.12.02 г., 13:48
Как се маха ХР?
По-точно как е маха опцията да се избира коя система да заредиш.Примерно имаш ХР и искаш да се върнеш към 98 какво се прави?
Естествено знам решението с формата,обаче има ли някакъв друг начин?
Сега в момента има избор да зареда 2 ХР-та-като едното няма начин да заредиза защото просто га няма.

Dark Skywalker
27.12.02 г., 13:53
Няма вариант да инсталираш Windows 98 след XP. На теория може би е възможно, но момците от Microsoft не препоръчват такива изпълнения. Аз също.

Ако те смущава boot менюто, което съдържа излишни entry-та, можеш да редактираш файла boot.ini в коренната директория на С: и да премахнеш ненужния ред, асоцииран с копието на ХР, което вече го няма.

Dark Skywalker™

P.S. Абе обмислял ли си варианта да си "поскъсиш" малко сигнатурата... като мен, примерно
;)

Adrian
27.12.02 г., 14:34
Ей колко бързо си решавам проблемите!
Благодаря за помоща всичко е наред сега.:D
Пс.Оправих Я.;)

dumi
05.01.03 г., 21:55
Originally posted by Dark Skywalker
Няма вариант да инсталираш Windows 98 след XP. На теория може би е възможно, но момците от Microsoft не препоръчват такива изпълнения. Аз също.

Айде пък да не може, какво искаш да кажеш с това че не се препоръчва... Е ако го качваш на същия дял естествено ще стане яко мазао, но ако го инсталираш на друг става абсолютно безгрижно.

Dark Skywalker
05.01.03 г., 22:10
Originally posted by dumi
Айде пък да не може, какво искаш да кажеш с това че не се препоръчва...
Ами знам, че ако споменеш на Microsoft Support, че си извършил подобен героизъм, ти казват да направиш format и reinstall и да не ги занимаваш повече.... пък някой ако иска -- да пробва! Даже няма да се впускам в спекулации относно реакцията на Windows 98 Setup при откриването на NTFS дяловете...

Аз лично не виждам причина да инсталирам Windows 98 въобще, да не говорим за комбинация с Windows 2000 или XP, но на всеки както му се иска!!

Колкото до "безгрижие" и Windows 98... ами някак си на мен не ми се връзват двете думи.

:)

Dark™

dumi
06.01.03 г., 05:04

Колкото до "безгрижие" и Windows 98... ами някак си на мен не ми се връзват двете думи.

:)

Dark™
Мда Windows 98, къде къде по-добре се вързва с "БОЗА" :D :D

В поста имах предвид че самата инсталация на 98, след като е имало инсталирано вече XP е безпроблемна, безгрижна и т.н. , стига да знаеш какво, как и защо правиш. :D
Аз лично съм качвал NT4.0 + 98 на един partition.
Говоря принципно, без да твърдя че имало смисъл, че подобна комбинация е безмислена на практика, нешто си се обозвало и т.н.

Dark Skywalker
06.01.03 г., 10:16
Ами баща ми -- знаейки добре какво прави и движен от чисто любопитство -- е пробвал да инсталира Windows 98 върху 2000 (вярно, не върху ХР, но то разлика почти няма в този случай) и настъпи каша голяма (проблеми с драйвери, с Recycle Bin и прочие).

Затова и препоръчвам съвсем конкретно да се избягва такава постановка....

Dark Skywalker™

dumi
08.01.03 г., 02:39
До предо няколко месеца на компютъра си имах window2k+Win98, и мога да заявя че двата ОС-а си работиха напълно независимо и не си пречеха взаимно. За Recycle Bin незнам защото при мене е забранен и не го използвам. Иначе никакви проблеми основно "съжителствово" на двата Win-a. За какви проблеми със драйвери може да става на въпрос, нямам идеи как може да се получи това. Харда ми има отделно парче за 2к, което не се вижда под 98, а дяла на Win98 съм го скрил да не се вижда под 2к. 2К го изпозвах като основна OS, а 98 ми трябваше за да подкарам една програмка.
Абсолютно никакви проблеми и забележки, това е от моя личен опит. Dark Skywalker кажи в какво се състои основния проблем, не съм специалист и незнам какви са проблемите които могат да възникнат от такава постановка.... (освен Recycle bin-a)

pe6o
08.01.03 г., 10:32
Dark Skywalker кажи в какво се състои основния проблем, не съм специалист и незнам какви са проблемите които могат да възникнат от такава постановка.... (освен Recycle bin-a)

Проблеми има ако сложиш двата ОС-а на един дял (партишън). Това дори не знам дали е възможно, но ако някой успее да го направи ще е голяма боза. Ако са на два отделни дяла, както е при тебе, няма никакви проблеми, естествено.

Dark Skywalker
08.01.03 г., 11:58
Ама вие не сте прочели внимателно какво съм казал. Аз твърдя, че представлява проблем да се инсталира Windows 98 след Win2K или ХР. Официалното обяснение е (да отговоря на Pe6o), че Windows 98 забърсва boot record-а и прави инсталацията на Windows 2000/XP неизползваема.

Но понеже съм добър по душа, се разрових из мрежата, и ето тук (http://www.petri.co.il/install_win98_after_xp.htm) открих една статия, посветена на това как се инсталира Windows 98 след ХР (и как се възстановява boot record-а след това). Ако ви се занимава - моля! ;)

Между другото, Dumi, не разбирам какво значи да се "забраниш" Recycle Bin и да не го използваш...?

Dark Skywalker™

pe6o
08.01.03 г., 13:53
Ама вие не сте прочели внимателно какво съм казал. Аз твърдя, че представлява проблем да се инсталира Windows 98 след Win2K или ХР. Официалното обяснение е (да отговоря на Pe6o), че Windows 98 забърсва boot record-а и прави инсталацията на Windows 2000/XP неизползваема.

Това за boot record-а го бях забравил, ама какво да правя като отдавна не се занимавам с Вирус 98. Между другото това се оправя лесно - просто пускаш една инсталация на 2К до първия рестарт. Колкото да си сложи boot loader-a и после само си оправяш boot.ini-то.

Между другото, Dumi, не разбирам какво значи да се "забраниш" Recycle Bin и да не го използваш...?

Dark Skywalker™

Ми сигурно има предвид отметката "Don't move files to Recycle Bin. Remove files immediately when deleted."

Dark Skywalker
08.01.03 г., 14:54
Originally posted by pe6o
Ми сигурно има предвид отметката "Don't move files to Recycle Bin. Remove files immediately when deleted."
Абе на мен ми е пределно ясно, че става дума за това, но се правя на наивник и питам. Ясно е, че не можеш просто да "изключиш" Recycle Bin :)

Dark™

dumi
09.01.03 г., 05:59
че Windows 98 забърсва boot record-а и прави инсталацията на Windows 2000/XP неизползваема.

Win98 си прави boot record, на активния дял. Т.е. ако преди инсталацията, направиш активен дяла този на който ще инсталираш WIN98, boot сектора на Win2k/XP ще си остане. След инсталияцията връщащ да ти е активен дяла на 2k/XP. Копираш си boot-сектора от WIN98 дяла в един файл, примерно win98.bin, копираш този файл в главната директория на 2к/ХР, и redaktira boot.ini файла на WIN2k/xp, като добавяш най-отдолу следния ред.
win98.bin="Winboz 98"
Това е накратко цялата фолософия около инсталирането на 98 върху 2к/хр.

Dark Skywalker
09.01.03 г., 08:02
Ако го обясняваш на мен -- мерси, но никога няма да го направя...
:p

Dark™

JoZ
11.01.03 г., 06:28
Аз не мислех, че сериозно пишете за инсталация на 98 върху
2к или хр, но ако на някой му се налага да ползва 98 върху
което и да е от другите две аз му препоръчвам да ползва
VMWare. Ползвам 2к в работата и се налага да съпортвам
понякога 98 та съм го инсталирал и работи без проблеми. Като
за капак работят едновременно.