PDA

Виж пълна версия : Идея за дублирано водно охлаждане?!

-ExE-
01.05.05 г., 19:49
В момента съм с вентилатор Igloo 7200. Така температурата на ЦПУто (атлон 64 300+) не се вдига над 44 градуса.

Хрумна ми следната идея:
Да се пробият множество дупки напреко ребрата на радиатора (максимално близо до процесора) и там да се вкарат тръбички за допълнително охлаждане(с вода която да циркулира имам предвид).
Как мислите? Лесно изпълнимо е, но дали ще има голям ефект. Надеждата ми е да изтискам още 150-200 МНз от процесора.

zizirixo
01.05.05 г., 19:58
Идеята я бива. И аз си мислих нещо подобно ( 10-тина медни тръбички които да минават между ребрата на CPU-то) но незнам дали ще има някакъв ефект...

Bots'_Revenge
01.05.05 г., 20:56
Няма смисъл. С вентилаторите вкарваш въздух със стайна температура, а ако ползваш второ водно, то ще има много малка контактна площ с радуатора на първото. Дори и да постигнеш голяма контактна площ между двете водни охлаждания, второто ще работи отново на стайна температура и ще се смесва с работата на перките като същевременно ще намалява ползата от тях, защото тръбите ще нарушават въздушния поток. Никаква полза няма да има.

Phantom
02.05.05 г., 00:47
Съгласен съм с горния пост. Ако ще слагаш водно дето да ти минава през радиатора направо си вземи един воден блок и вържи водното към него-така определено ще е по-ефективно

FEAR BG
02.05.05 г., 22:48
Добре Дошъл във Форума :)

Хрумна ми следната идея:
Да се пробият множество дупки напреко ребрата на радиатора (максимално близо до процесора) и там да се вкарат тръбички за допълнително охлаждане(с вода която да циркулира имам предвид).

С една дума: ЗАЕБИ :)

RazorJack
02.05.05 г., 23:12
Само с тръбички няма да минеш.
Обаче може да направиш така: изцяло меден квадратен блок, и горната част от блокчето вместо да е от плексиглас, да използваш готов охладител с ребра и с него да затвориш блока.
Макар че и само водно ако е направено кадърно ще е предостатъчно и няма смисъл. Обаче ако си купиш някое евтино готово водно дето не върши особена работа, така може да си вдигнеш производителността.

Vitkur
03.05.05 г., 17:05
На това в сигнатурата ти "АMD Athlon64 3000+ @ 3500+ (2200MHz)" искаш да добавиш "още 150-200 МНз"? Т.е. около 2400Mhz?

Затова не ти трябва водно, а това което си замислил е по-трудно от "чисто" водно и по-малко ефективно.

Доколкото знам кулъра ти е добър (то и от тези 44градуса се вижда), така че предполагам клока ти се ограничава от нещо друго.... водното помага при големи клоци над 2500, където проца вече грее сериозно, защото се работи с волтажи над 1.55В... а това май не е целта ти.

За справка - същия проц при мен ходи до 2500 с кулъра от подписа+некъв вент.... а и да си създадеш толкова главоболия/разходи за "още 150-200 МНз" - ти си знаеш...

-ExE-
03.05.05 г., 18:06
Само с тръбички няма да минеш.
Обаче може да направиш така: изцяло меден квадратен блок, и горната част от блокчето вместо да е от плексиглас, да използваш готов охладител с ребра и с него да затвориш блока.

Това много се доближава до първоначалната ми идеиа, пък и ще охлажда по добре :) Мерси за съветите. Идеята е да си спретна водно, но понеже ще го правя аз (не ми се дават 160$) ми се иска да е дублирано, за да не ми изгори процесора веднага като спре. Пък и да може ако спре да downclock-на и пак да използвам компа.

И между другото, не тръгват ли тръбите за вода от пексигласа? Ако сложа охладител, няма ли да трябва да го пробивам и дори резба да им слагам? (за да се закрепят тръбите)

Phantom
03.05.05 г., 22:05
Това много се доближава до първоначалната ми идеиа, пък и ще охлажда по добре :) Мерси за съветите. Идеята е да си спретна водно, но понеже ще го правя аз (не ми се дават 160$) ми се иска да е дублирано, за да не ми изгори процесора веднага като спре. Пък и да може ако спре да downclock-на и пак да използвам компа.

И между другото, не тръгват ли тръбите за вода от пексигласа? Ако сложа охладител, няма ли да трябва да го пробивам и дори резба да им слагам? (за да се закрепят тръбите)
Не знам гигабайтите, но повечето дъна си имат anti-burn shield-на солтека ми така се казва. Казваш му след колко градуса да се гаси компа. Стане ли над 75 съм го направил да гасне....

RazorJack
03.05.05 г., 23:28

Еми принципно да, ама кво ти пречи щуцерите да ги сложиш отстрани ?
В смисъл и в двете части от блока изрязваш един канал, и като се допрат частите образуват кръг и там щуцерите ги слагаш и ги лепиш и оплътняваш с бизон или заваряваш.

-ExE-
04.05.05 г., 20:01
Мерси :) залавям се за работа. Като спретна водното ще ъплоудна снимки