PDA

Виж пълна версия : Запояване

veelio
29.04.05 г., 19:54
значи ей ся си зех поялник и мултицет и реших да почвам и аз да прая нещо, и веднага седнах да се уча да запоявам но нищо не направих (не мога да си редставя че в пети клас имах 6 по трудово за запояване а сега една жичка не можах да запоя) та кажете някакви техники на запояване

ARMANI_L
29.04.05 г., 20:11
човек няма никви техники просто запояваш :))
да те питам тинол купи ли си? :) че без него малко трудно ще ти е

veelio
29.04.05 г., 20:14
с калай не става ли щото аз с тва се пробвах поне доколкото знам от бащата той с тва запоява

Executor
29.04.05 г., 20:19
Ами не ако си само с калай не става трябва преди това с една паста да обработиш за да се хване калая, затова най добре си вземи тинол. Той е калай и май флюс се казваше в едно.

veelio
29.04.05 г., 20:26
нещо не можах да те разбера доуточни се

antoni-1971
29.04.05 г., 20:34
Взимаш си паста за запояване,топваш в нея нещата които ще запояваш,допираш ги след това и разтапяш калая с поялника който преди това е включен в мрежата и загрял :)

Hajduk
29.04.05 г., 20:35
калай+флюс=тинол

RazorJack
29.04.05 г., 21:51
Аз пък все още си използвам аспирин на таблетки гхехехе :ghi:

antoni-1971
29.04.05 г., 22:08
става ,само дето цялата стая се умирисва на киселоч :)

Vancata
29.04.05 г., 22:23
Да ви питам има ли тънак тинол?Щото аз запоявам с дебел калай и флюс и треба да го остря некой пат калая или с едно жилце от жица но става една.До колкото съм виждал тинола е дебел май.П.П. сега поя с 40Ват поялник по едно дъно за пин мод но си мисла се че 60/80вата поялник ще е по добре но ме самнява да не нагрее много и да стопи отзад сокета,аз действам бързо ама :rolleyes:

BeeLee
30.04.05 г., 05:19
Споко, сокета е от бакелит, не се топи лесно :)
Според мен, за тия фини пин-чета не ти трябва много мощен поялник, освен ако спойките не са с голяма площ...
Нас ни учеха, че яката спойка не трябва да е голяма, не е "капка" и е лъскава - ако е без блясък, калай/тинол-а е прегорял и мое да причини смущениице. За ПЦтата тоя шум не е за пренебрегване, предвид малката мощност на сигнала.
Ако правите кабели, използвайте термо-свиваем шлаух. Той допълнително стабилизира спойката, ама трябва да се стяга с поялника :Р Иначе стаа къдрав и не стяга :D

veelio
30.04.05 г., 12:30
значи моя поялник е 30ватов и като почнах да запоявам един диод запоих му за крачетата две кабелчета после пробвах с мулрицета работече си после пробвах ня тези дже кабелчета да запоя още две и като го направих(след дълга игра и много изхабен калай) пробвах после с мултицета и диода вече не светеше възможно ли е по някакъв начин да съм го изгорил

Vancata
30.04.05 г., 14:20
Аз знам че интеграли можеш да увредиш с поялника затва с малко памук и.т.н..... ама диоди не съм имал тоз проблем.

TsvetanVR
30.04.05 г., 22:11
Хехе :)
Станахме двама некадърници с поялника :) :D
И аз май ще си взема 20-30Ватов щот моя сега е 100-так и май е много мощен и голям ! :)
Само незнам какъв :)
Ако може пак със спусък че е по-лесно :)

Vince
30.04.05 г., 23:24
Нас ни учеха, че яката спойка не трябва да е голяма, не е "капка" и е лъскава - ако е без блясък, калай/тинол-а е прегорял и мое да причини смущениице.
Смущенийце? Какви трябва да си тия смущенийца бре? :D

Спойката е добра, когато е лъскава и е сложен толкова тинол (припой), че да се покрият запояваните елементи - нито повече, нито по-малко. За фини спойки като светодиоди и други компютърджийски работи трябва да ползвате тънък припой (тинол) - примерно 1мм. За мощност на поялника - 20W стигат.

За тези, които не са запоявали много до сега тинола е сплав от 60% калай и 40 % олово оформена като тръбичка в която има флюс - подобряващ спойката, изчистващ окисите - в случая - колофон.

_65536_kb_sec_
01.05.05 г., 02:42
offffff
a be kakwi sa tiq raboti
zapoqwaneto ama ka`estwenoto e cqlo izkustwo
za naj elementarno zapoqwane trqbwat kalaj (tinol) i kolofon (ama kato si kupuwate kolofon si wzemete ot toq deto e w muzikalnite magazini za cigulka i wiolon`elo ]oto toq ot Konrad smyrdi a drugiq miri[e na borowa gora ..:))) )
ina`e pyrwo malko se potapq w kolofona `owkata
i posle malko tinol i se zapoqwa
kato se zapoqwat kabeli pyrwo te se kalaidiswat i ako e neobhodimo se usukwat predi towa.....
na`i ob]o wzeto edna spojka kolkoto po lyskawa e tolkowa po ka`estwena e.
ina`e nedejte da prekalqwate s tinola i ne trqbwa da styr`at "mustaci" ot spojkite

veelio
01.05.05 г., 03:52
ми аз не знам какво точно е моето нещо дето запоявам ама аз поне мисля чее се казва калай начи то представлява тел която е мека тънка и лъскава

Private
01.05.05 г., 09:28
... та кажете някакви техники на запояване...В тази (http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=53542) тема обсъждахме видовете поялници. Ето и нещо по-конкретно:

Практическо ръководство за запояване (http://www.elexp.com/t_solder.htm) - HTML формат
Практическо ръководство за запояване (http://www.astro.umd.edu/~harris/docs/WellerSoldering.pdf) - PDF формат

Vince
01.05.05 г., 22:54
ми аз не знам какво точно е моето нещо дето запоявам ама аз поне мисля чее се казва калай начи то представлява тел която е мека тънка и лъскава
Еми най-вероятно използваш точно тинол. Виж дали в центъра има колофон. И не се казва калай, ако трябва да се говори технически грамотно, а тинол или припой както писах. Калая си е калай, тинола за запояване е негова сплав.

TsvetanVR
01.05.05 г., 23:18
Ами аз си мажа жичките с кулофон и после ги запоявам с калай - няма смисъл от тинол (2в1) :)

TsvetanVR
01.05.05 г., 23:20
Еми най-вероятно използваш точно тинол. Виж дали в центъра има колофон. И не се казва калай, ако трябва да се говори технически грамотно, а тинол или припой както писах. Калая си е калай, тинола за запояване е негова сплав.

Абре ти не правиш ли разлика между калай и тинол ? тинола е смес от калай и кулофон !
И точно неговото е калай - имам цяла макара с него !

ARMANI_L
01.05.05 г., 23:56
Абре ти не правиш ли разлика между калай и тинол ? тинола е смес от калай и кулофон !

дам дам, определено не е калай а точно си е тинол

smokee
02.05.05 г., 15:38
дам дам, определено не е калай а точно си е тинол
Защо бе има и калай на мека тел.Това ,че е на тел не ознавава ,че е задължително тинол. ;) А тинола каквото и да има вътре ако струва 1/3лв не очаквай нещо хубаво от него.И аз доста съм се мъчил с тези боклуци и се чудех,защо спойките ми стават винаги сиви,но после си взех едно роло тинол на Филипс за 12лв мисля ,че беше и направо се родих.Също важно нещо е върха на поялника ти да е лъскав а не някаквъв раждясъл и не много мощен,защото ако е 100вата ще ти изгаря направо тинола/калая.Повече от 30/40вата не трябва да е :)

veelio
02.05.05 г., 17:37
тинол или калай не го знам точно какво е сега ще ви кажа кво пише на него
TIN STAR SOLDIER 63% FOR ELECTRONICS

ПП:Да се похваля неска си запоих два диода и две съпротивления и вмомента светят в компа много съм радостен че най накрая направих нещо сам самичак :D :D :D :D :D :D

EDIT:имам едно въпросче че още не съм разбарал как се работи с мултицета :D колко ампера са 5 и 12 волта на кабелчетата на молекса

veelio
02.05.05 г., 19:16
и още едно въпросче максимум колко диода мога да навържа на един молекс

_65536_kb_sec_
02.05.05 г., 22:25
emi zawisi na kolko wolta
na 12W move da se zaka`at 4 dioda posledowatelno
a na 5W mah tri dioda

veelio
02.05.05 г., 23:12
тва на един молекс
щото аз до ся на молекса имам 6 диода (4 един приател ми ги направи преди няколко месеца и 2дето неска ги сложих)

Vince
03.05.05 г., 01:33
Аз разликата много добре я правя. Колко пъти трябва да казвам, че с чист калай (било то с колофон или не) не се запоява! Използва се сплав от калай и олово. Освен това кОлофон се пише с "о". Ако някой не си е направил труда да погледне статията дето е дал Private:

The most common alloy is some combination of tin and lead. Certain tin-lead alloys have a lower melting point than the parent metals by themselves. The most common alloys used for electronics work are 60/40 and 63/37. The chart below shows the differences in melting points of some common solder alloys.

Tin/Lead Melting Point
40/60 460 degrees F (230 degrees C)
50/50 418 degrees F (214 degrees C)
60/40 374 degrees F (190 degrees C)
63/37 364 degrees F (183 degrees C)
95/5 434 degrees F (224 degrees C)

Таблицата по-горе показва процентното съдържание на калай (tin) и олово (lead) в най-разпространените припой.

veelio, това което използваш (TIN STAR SOLDIER 63% FOR ELECTRONICS) е явно припой с 63% съдържание на калай в него, който е един от най-често използваните както се вижда от таблицата.

BlooDFan
03.05.05 г., 02:25
защо спойките ми стават винаги сиви,но после си взех едно роло тинол на Филипс за 12лв мисля ,че беше и направо се родих.Също важно нещо е върха на поялника ти да е лъскав а не някаквъв раждясъл и не много мощен

уау ти луд ли си ? Аз като дам 3-4лв за тинол и ме боли сърцето, /при условие че има и за 1/ а ти 12 . колкото до върха и да не е лъскав пак може стига ти да можеш :D аз днеска правих леко модче на харда си , залепих 3 радиатора за по-големите чипове с "топъл силикон" /топи се при около 80-90 градуса/ след това завих една перка 60мм за най-големия /повече от 15 градуса не вдига/ и я запих за платката на харда... не е нищо особено само де не ти треперят ръцете

TsvetanVR
03.05.05 г., 10:06
Защо бе има и калай на мека тел.Това ,че е на тел не ознавава ,че е задължително тинол. ;) А тинола каквото и да има вътре ако струва 1/3лв не очаквай нещо хубаво от него.И аз доста съм се мъчил с тези боклуци и се чудех,защо спойките ми стават винаги сиви,но после си взех едно роло тинол на Филипс за 12лв мисля ,че беше и направо се родих.Също важно нещо е върха на поялника ти да е лъскав а не някаквъв раждясъл и не много мощен,защото ако е 100вата ще ти изгаря направо тинола/калая.Повече от 30/40вата не трябва да е :)
I kak da go napraq lyskav ??? Da go kalaidisam li :D
Srry 4e ne pisha na kirilica ama sym na drug komp det q nqma taq "extra" :)
Shte edit-na dove4era kat se pribera

smokee
03.05.05 г., 10:36
уау ти луд ли си ? Аз като дам 3-4лв за тинол и ме боли сърцето, /при условие че има и за 1/ а ти 12 . колкото до върха и да не е лъскав пак може стига ти да можеш :D аз днеска правих леко модче на харда си , залепих 3 радиатора за по-големите чипове с "топъл силикон" /топи се при около 80-90 градуса/ след това завих една перка 60мм за най-големия /повече от 15 градуса не вдига/ и я запих за платката на харда... не е нищо особено само де не ти треперят ръцете

Е да де ,то ако става дума може и без да запояваш,само да ги осучеш,но тук говорим за качествени спойки ,и аз лично не бих тръгнал да запоявам по някое дъно за 150$ с тинол за 2лв от някоя сергия,и някой поялник,който морето е изхвърлил на брега :) .И да не е задължително да е лъскав,аз казах,че е по-добре с лъскав връх,инче ако ти е ръждясал,спойката ще се замърси от попадналите частици от върха на поялника и и се влошава качеството.. :rolleyes:

I kak da go napraq lyskav ??? Da go kalaidisam li :D
Srry 4e ne pisha na kirilica ama sym na drug komp det q nqma taq "extra" :)
Shte edit-na dove4era kat se pribera
Еми малко трудно ще го "направиш лъскав" ,но пък можеш да си купиш от магазина например,една хубава човка е 3/4лв и в съчетание с поялник от 3/4 лв ще върши почти същата работа като поялниците от 20/25лв ;)

p13
03.05.05 г., 10:52
Едно време имаше едни цигани ,които обикаляха по улиците и викаха : Аиде калаиджията. Ако решите да правите мод на дънна платка с поялник от 4лв. и калаи от 2 лв. ,а още по лошо и ако ви е за първи път, по-добре се обърнете към тях ,те са добри калайджии. Запояването (качественото) на дънни платки изисква необходимите инструменти и материали ,не работа за дилетанти.

TsvetanVR
03.05.05 г., 11:11
Ami dnes ili utre shte ida da si vzema hubav poqlnik shot v4era nqmashe i vzeh nqkav ot 1.60lv :)
Sorry pak za latinicata !
ю

veelio
03.05.05 г., 11:14
и на мене ми се иска да си направя мод на харда ама само като приблежа отверка до него или поялника ще се разтреперя като вибратор като ония от клипа на ya mama

p13
03.05.05 г., 11:22
На хард диска мод не му е нужен , достатъчна е една ефтина перка ,която да обдухва чиповете на контролера му. Не се лъжете да лепите радиаторчета с топъл силикон ,защото той не е термопроводим и вместо да охладите чиповете със сигурност ще ги прегреете.

TsvetanVR
03.05.05 г., 11:29
На хард диска мод не му е нужен , достатъчна е една ефтина перка ,която да обдухва чиповете на контролера му. Не се лъжете да лепите радиаторчета с топъл силикон ,защото той не е термопроводим и вместо да охладите чиповете със сигурност ще ги прегреете.

Veelio sigurno si misli za slagane na djam4e ama tova spored men e slojni4ka operaciq zashtoto ne trqbva da popadat prashinki !
A ina4e az bih zapo4nal s mod na nai-evtinite 4arkove :)
Sory pak za latinicata

veelio
03.05.05 г., 11:37
аз точно за харда тва мислих ама и аз ся съм се захванъл с мод на клавиатурата мишката колонките кутията(лек мод) като за начало да се науча пък посел ще му мислим нантатак.