Виж пълна версия : поредната страница от мен
експериментирах тука с едно 3Д
и докато се занимавах със скриптове съвсем отървах визията
получи се скучно и затънало в зелено
давайте мнения и акъли как да разчупя дизайна и какво да вкарам още за да разнообразя
флаша е около 500К без компресия
http://www.daisy13.com/test.htm
Designer
27.04.05 г., 00:56
Ееее...
Много яко човече, искам и аз така да мога да правя 3D-та. Така, че мога да ти дам съвет само за 2D-то: повече градиенти и сенки, задължително рамка на първата страница.
Аве това ми се зареди за отрицателно време, колко е голямо???
SRG определено е доста приятна страницата... за на доста високо ниво. Браво.
Rostislao
27.04.05 г., 07:28
Ако всичко си е твое изделие и не си вземал нищо от никаде наготово, то не ми остава нищо друго освен браво да ти кажа. Зеленото определено не изглежда зле, още по малко отекчаващо ... малко да спамна ама да попитам ... зор ли се правят подобни неща, че ми е мания да се познамиавам. На какво ги правиш?
първа станица - прелодера просто съм я сложил заради скрипта за зареждане - има да се тъкми още
ще пробвам с рамка да видим как е
всичко по страницата е правено лично от мен
снощи обаче като се прибрах на домашният комп бях неприятно изненадан, че това нещо хецне и накъсва движението - домашния е паломино 1600+ с 1Г рам и ати 6800 128/128
ако може да споделите как върви при вас, че явно съм се олял с движението
колкото до направата:
3д макс -> обработка във шопа - > обработка и експорт от файървъркс ->импорт във флаш
отделно корел, фреехенд, суиш, плазма и за конец - дриймуивър
правенето не е проблем - проблема идва от вкарване и описване на над 70 артикула, което си е досада
страницата е малка - около 350К става с компресия, понеже ползвам външни модули, които се зареждат "он клик" или стрийминг, та да не се усеща от потребителя
та ако може да споделите как върви при вас и на какъв комп ще ви бъда много задължен
тук съм на А64 3200+ и не мога да усетя никакво забавяне
Мале човече, съвсем скоро предложих същата композиция на един клиент. Беше отхвърлено като твърде нестандартно решение и сега си правя поредния сайт от типа хедър-навигация-съдържание. Иначе за мен има няколко несъответствия:
цветовете не ми допадат.
ръкописния шрифт не ми се вързва.
концепцията на сайта няма нищо общо с логото (то това не е и много задължително, по-скоро препоръчително).
сниките определено могат да са по-добри
При мен на Пентиум 2Г, 512 кеш няма проблеми.
Иначе ако клиента го хареса няма проблеми :)
P4EE 3.9GHz & Dothan @2GHz върви просто прекрасно.... отново респект.
Много добър сайт.
Pa3KaTaH
27.04.05 г., 11:30
Конкретни препоръки.
Разкарай този motion от главния текст - идейно е, но не се чете. Чете се, но не е леко. Нали знаеш - не карай потребителите да се мъчат ;) Демек Usability ;)
На колко fps е ?
Малко ми се струва като насичанка въртенето на зеления елемента в ляво, бих му вкарал поне още 1/3 фрейма от 3д-то, за да стане малко по реално връткане :)
Иначе е идейно, но някак постно ми се струва.
Може би ще е добре да смениш фона с някакъв img, може би някакъм супер семпъл грид ...
Задължително разкарай тези 4 пръста празно отгоре, не карай потребителите да скролват за да видят всичко. Флаш+скрол е леко неадекватно ;) При мен на 1024 се налага скрол поне 2 реда за да видя целия флаш :)
Сещам се още много неща, но не мога да ги напиша всичките :D
Около main текста можеш да лепнеш някакъв изоблен шейп зад самия текст, така ще го откройш още повече и ще получиш допълнителна излюзия за пълнеж :)
Според мен пътищата са два - или го опрости още малко и ко гарай в минималистичен стил, или го поукраси :)
Не се сърди, градивни критики са.
Инак като цяло - приятен сайт, идеен,
идеален като концепция и почти като реализация,
но определено подобна фирма няма нужда от скандален и разчупен сайт, по скоро от класически такъв, но те или ти сте решили да хванете трудния път, за което поздравления :bow:
Дано по-често попадаме на такива иновативни уебсайтове, разработени не само за дизайнерски студия, а и за съвсем нормални фирми.
keep walkin'
Явно резолюцията си казва думата при мен на 1680х1050 се вижда прекрасно.... но явно на по-малка не е чак толкова изпипано....
Иначе относно какво и е нужно на тази фирма :) може би имено разчупено и по-нестандартно мислене е необходимо да излезне от рамките на фирма за кухненски мебели....
Абе явно сте професионалисти... а и аз не съм много фен на флаша... ама не мога да разбера за чий ме завря в дясната част на екрана... по едно време се усещам, че съм се навел към монитора и съм се забил долу в дясно... ;)
Неекспертно ми мнение е че въпреки че става въпрос за бани... това зеленото държи доста 'студен' сайта... Не може ли да отвориш едно списание (или сайт) за обзавеждане, да си харесаш една баня и да пренесеш цветовете (на теракота, файанс, мебели) от там в сайта си?
Pa3KaTaH
27.04.05 г., 11:41
bobytt, ами явно.. ама стандарта за момента е 1024, и там определено при def. интерфейс на FireFox-а примерно има нужда от скрол за да обхванеш визуално всичко на куп :)
За 8х6 се подразбира, че е така, но все пак има и маса народ на 8х6 все още :)
Може би един скрипт да чеква и ако резолюцията е < 1024 да става в % а не в px. swf-то ?
Но това се подробности де ;)
edit
oZone, и за мен цветовете са не тамън, но всеки човек има различен вкус, а и шефа ако е казал `ей тези цветове` не виждам какво може да опяваме на srg за това ;) На него може и да му харесват :)
Иначе погледа се хваща в дясно долу заради по-тъмните цветове и сянката на зелените шкафове. На фона на другите по-бледи цветове тези два елемента (сянка+тъмен ъгъл) ясно се различават и окото ти се хваща за тях. Може би да се помисли за баланс на затъмненото ?
сега малко пред история
фирмата има отпечатан каталог и иска сайта да е в стила на каталога
това налага резедавата гама и ръкописният шрифт
за разстоянието горе на страницата - просто не мога да предценя правилно - аз съм на 1600х1200 и флаша изглежда като плюнка в средата на екрана - ще го оправя това, мерси
при главният текст изпаднах в "творческо безсилие" та затова е моушъна - на 30 фпс - май и него ще ракарам
със слагането на рамки и текстури ще е по сложно, понеже има концепция, към която ми се налага да се придържам
за анимациите - мисля че няма да мога да вкарам повече кадри, понеже и така е достатъ4но тежко и при големина от 250х450 на 3д кадъра имам пик от 256КБ поточна информация при основното въртене
логото - ами много е трудно да вържеш какъвто и да е дизайн с него - аз поне не успях
снимките са цмик и като ги върна в ргб си остават бледи и безцветни, но просто нямам физическото време да ги обработвам от роу формат наново
ще нанеса корекциите и ще видим какво ще се получи
мерси за напътствията
п.с.никога не съм се сърдил на критика, а и заради това пускам този пост
освен това аз не съм веб дизайнер, а предпечатар и имам големи пропуски, които гледам да запълня с питане :)
peperoni
27.04.05 г., 12:08
На 1.7 ghz cелерон флаша върви много зле.
Все пак поздравления, сайта е супер, като визия.
Но най-много ми хареса преливането на логото... мога да го гледам с часове :D...
Прелистването на артикулите ми е малко объркващо. Свикнал съм като натисна на горе да показва горен артикул. Пък и под next се подразбира този, който е отдолу.
Също така никъде не показваш в кой раздел е влязал потребителя.
ами прелистването е малко като при игрите "invert mouse" някой са свикнали така, други наопаки - не знам кое е правилно
колкото до разделите - подраздела е маркиран с бяло, а главните раздели ми се стори излишно да бележа, понеже не е някаква сложна навигация с 5-6 разклонения и не би трябвало да е проблем за потребителя да помни 1 назад - ще помисля по въпроса
Pa3KaTaH
27.04.05 г., 12:24
Srg, радвам се че не се сърдиш :beer:
Само една препоръка имам към теб, при разработването на сайтове е задължително да се придържаш, да се държиш, като нормалния офиспотребител, защото това е целевата ти аудитория. При преглед на нещо гледай 8х6, 1024х, по нагоре няма смисъл, но за тези двете все още е задължително да се внимава :)
И аз съм постоянно на по висока резолюция, но преглеждам на 1024 :)
Другото е за машините - цел са ти нормалните българи, които нямат дотан на 2гхц и п4ее ;) При мен, на п4@3.5, няма грам проблем, но щом има отзиви за супермега влачене на 1.7 (е, селерон, но пък е най-масовия)... Тук вече е малко сложно, или пренапиши скриптовете и оптимизирай като луд картинки и моушъни де що има, или разкарай просто някои луупващи се елементи. Някъде бях попаднал на една статия, че луупващите се анимации са лоши - мисля беше преведен материал от [bo], или пък някоя статия в groovemanifesto.... отделих малко време и наблюдавах реакциите на доста хора - оказа се, че този иначе този приятен елемент, е напълно ненужен, тъй като се гледа към него в първите 5 секунди при зареждане на сайта - докато се ориентира човек, докато се накефи на анимации и звуци (ако има). След това се преминава към самия контент. Та не е нужно да се товари допълнително машината на клиента. Направи всичко да се луупва примерно 2-3 пъти и това е :) (визирам в дясно горе май имаше някакъв такъв елемент).
Сега малко по-конкретно. Ставаше дума за фокуса на потребителя. Съвета ми е да намалиш малко сянката от зеленото и ще се получи окей, а ако сложиш сянка, по тъмно поле или някакъв фон, под главния текст, то фокуса според мен би трябвало да се пренесе там, и с това целта да е улучена :)
пс
точа cs2 - има го триал 30 дейс ;)
http://ftp.adobe.com/pub/adobe/photoshop/win/cs2/Photoshop_CS2_tryout.zip
Я елате пиленца при батко... да ми пейте сладко, сладко... :bow:
multy-layer-editing-и-оставам-без-въздух :)
"точа cs2 - има го триал 30 дейс" :) 4естито - пиши отзиви като го тестваш - аз нямам големи надежди
едит/вече се появи и в датата:)/едит
за целевата група - нямам идея с какво е - сайта е на английски, понеже пазара е за централна европа
знам, че се престарах с анимациите, но понеже ми казаха : направи го както ти харесва ... :)
по4ти навсякаде, кадето имам движение, съм го описал с АС и гледам да не ползвам туининг
сега ще разкарам няколко лооп елемента, но ще разбера резултата чак като се прибера в къщи :)
трябва да си взема един целерон на 600-900 да тествам на него май
"Съвета ми е да намалиш малко сянката от зеленото и ще се получи окей,"
за коя точно сянка говориш? за приливката или за имитацията на сянка
Designer
27.04.05 г., 13:11
И аз дърпам, вече CS2, дано да може да се "излекува"
Аве хора я си оправете браузърите
A7V266-C VIA KT266 / CPU:AMD Athlon 1333Mhz 266 Mhz BUS / RAM:1x256 Micron DDR 266 Mhz 1x256 PQI DDR 266 Mhz / Video: Chaintech GeForce 4 MX 440 64DDR 128 bit
Върви си перфeктно флаша.
А за съвмистимост, аз проверявам така
800х600 - IE, Maxton(MYIE2), FireFox, Opera
Ако имам нерви и желание преглеждам "поръженията" под Linux.
Pa3KaTaH
27.04.05 г., 14:22
Да де, за имитацията на сянката ставаше дума ;)
Много е черна и на общия фон грабва фокуса ;)
Иначе за cs2 - имам големи очаквания за него :)
До сега съм си ползвал photoshop7, cs не ми допадна хич, а и не съм ангажирал шефа да дава +200$ за едно CS в името... но сега като гледам ревюта - май cs2 ще има какво да предложи. Дано има схема за +200$ от 7 към cs2. Толкова е от cs към cs2 ...
До 2 часа е тук и ще го разцъкам бясно, и без друго имам един тон работа на главата, но е главно свързана с multilayerediting, а това е включено в 2ката ... :)
От вчера следобяд има и лекарство за ЦС2:
линк: :google:
Designer
27.04.05 г., 16:00
Ето го моето предложение за сенки и градиенти.
Може като рендерваш шкафа да му сложиш да рефвектира някаква снимка на баня и цвета му да не е зелен, в модерния в момента хром-никел (иноксхром или нещо подобно май се води)
П.П. Аве защо форума не бачкаше няколко часа? Или само при мене беше така.
П.П. Уф, още 2 часа докато се изтегли CS2-ката. Ееех, Тоя Counter Strike 2 от кога го чакам :D :D :D
Ето го моето предложение за сенки и градиенти.
Може като рендерваш шкафа да му сложиш да рефвектира някаква снимка на баня и цвета му да не е зелен, в модерния в момента хром-никел (иноксхром или нещо подобно май се води)
хубаво предложение, но как мислиш че може да се изпълни във флаш?
този глоу ще изяде ресурсите на браузъра, а и като цяло не се рендва добре
а самата мебел присъства в каталога - аз просто я направих в 3Д - така че не мога да променям цвета
и като цяло гледам да съм пестелив от към ефекти, понеже работя на доста голям формат - ако беше 500х300 клипа щях да се развихря до неузнаваемост :)
Designer
27.04.05 г., 16:42
Еми да с глоу-чото съм се изсилил малко, но всичко останало може да се прасне като растер направо, нали така и така не се ресайзва флаша.
Даже тия градиенти във векторен формат мисля, че заемат повече място от 1 растерен фон. А анимациите ще са ти избледняване (fade) на растера, може да го нережеш на слоеве и игра с линиите по ръбовете.
А иначе глоу-чото може да ти е в последния кадър на шкафа като падне долу, нали не мърда, а докато се върти, то и да го имаше нямаше да се вижда.
800х600 растер ми качва големината с 85К
с глоу идеята не е лоша, но се обезмисля сянката, която дава обем и переспектива на цялата страница
Design не се прави с "ефекти", а с идеи, концепция и последваща реализация. Ефектите могат единствено да ти помогнат, но не и да решат основни проблеми каквито имаш още в идеята.
Аз бих започнал начисто, без анимацията, само направи един статичен, "замръзнал" темплейт как във бъдеще ще ти изглежда страницата. След като бъде одобен проекта се захващай да си губиш времето с анимацията.
например аз направих парво това:
http://mirofashion.com/radikom/lapalapa2.htm
постарай се да изчистиш проблемите още в началото ;)
Designer
27.04.05 г., 17:51
800х600 растер ми качва големината с 85К
с глоу идеята не е лоша, но се обезмисля сянката, която дава обем и переспектива на цялата страница
Много бе, макс 50 -60КB. Като изтриеш векторния фон, който е в момента не ти ли пада обема, все пак е векторен градиент и той заема място.
П.П. Ей сега инсталирам си CS2-ката :D
Ivan M.
28.04.05 г., 01:34
Нямам си идея от уеб дизайн, изказвам мнение като наблюдател, който се занимава с мебели /не за баня/.
Design не се прави с "ефекти", а с идеи, концепция ......
Ясно, че си изчистил идеята, но не виждам нищо различно от това, което има във всеки магазин за хранителни стоки - нашарени опаковки, нишесте в случая. Вероятно това трябва и да е целта, но на мен ми е все тая. Ще погледна сайта, ще се порадвам на шаренията и толкова, все пак това е някакво си нишесте.
Вероятно това е сайта, за който пишеш по-горе.
Точно идеята на Srg ми харесва, и си мисля че няма никакъв проблем с нея. Лично на мен ми говори за модерна и гъвкава фирма с готови решения за баня. На сайта има всичко, което ти трябва за да си избереш мебел, освен това е подредено достатъчно добре за да се ориентира всеки, може би само декорите трябва да са на отделна позиция.
Това, което на мен не ми се вързва е този "механизъм", който се появява при смяна на продукти-аксесоари. Много е футуристичен :). Върти ми се идея за отваряне на врата или изтегляне на чекмедже от зеления шкаф в началото. Естествено реализацията нямам идея как ще стане :D .
Ясно, че си изчистил идеята, но не виждам нищо различно от това, което има във всеки магазин за хранителни стоки - нашарени опаковки, нишесте в случая. Вероятно това трябва и да е целта, но на мен ми е все тая. Ще погледна сайта, ще се порадвам на шаренията и толкова, все пак това е някакво си нишесте.
Ми това беше в общи линии целта на занятието - нали трябва да се хареса на този дето порачва (или поне така си мисли той). Щом съм го постигнал и той го е харесал значи дизайна е сполучлив. Като няма обективни критерии, човек се осланя на собствените си.
Примера го дадох със съвсем друга цел - исках да кажа, да не си губи времето да прави анимация на концепция, която може по принцип да не се хареса. Първо да направи статичен модел, а след като се одобри да се продължи нататък.
Сега като го гледам втори път (и с по-цветните мебели) не ми изглежда зле... но все още съм на мнение че всичко трябва да се изнесе по в ляво и да се намалят малко тези менюта.... Дали няма да е удачно wire елементите по механизма да се заменят с нещо солидно? А и картинките не виждам никаква нужда да се изрисуват с този странен ефект след като се заредят...
Ivan M.
28.04.05 г., 11:59
... исках да кажа, да не си губи времето да прави анимация на концепция, която може по принцип да не се хареса....
Абсолютно съм съгласен, това трябва да е начина на работа. Не случайно 99% от 3Д проектите започват със сториборд. Предното ти изказване прозвуча така, все едно идеята не е добра, затова ти опонирах :).
Designer
28.04.05 г., 12:26
...Първо да направи статичен модел, а след като се одобри да се продължи нататък.
Е то може и да е имало и да е бил одобрен. Щом вече рарежда продуктите, значи със сигурност е одобрен.
Авторски права на vBulletin