PDA

Виж пълна версия : Apocy Water

Apocalypse
25.04.05 г., 22:31
След много време и средства най сетне завърших проекта си който започна от една простичка идея и тя беше, "Защо не се направи водно на което резервоара се намира в радиатора". Та като го пообмислих, стигнах до заключението да се направи радиатор от медна тръба която да има формата на квадратна спирала и в тази спирала да се намира самият радиатор. След като направих няколко неуспешни радиатора използвайки мека медна тръба да я огъвам, минах на друг вариант, да използвам твърда права медна тръба Фи12, но тя да е нарязана на малки парчета по 11 и 12 см. За ъглите купих колена и първоначално пробвах със запояване, но като видях че за 2 пръстена ми отне около 6 часа работа и ставаше грозно го зарязах. Започнах да търся друг начин да свържа колената с парчетата и там Adler (Павел) ми даде едно лепило (Bison Epoxy Metal), което свърши ИДЕАЛНА работа. След това започнах бавно по бавно да сглобявам пръстените и да градя радиатора. След като сглобих няколко пръстена радиатора малко започна да добива желаната форма.
След като видях горе долу какви са ми границите на резервоара започнах да го правя него. Направих чертежите на аутокад като идеята ми беше да е кубче 10х10х10 см. GreyLord (Ники) ми намери материала и го изряза. Но аз исках освен да е обикновено кубче, да може да изолира шума от помпата и вибрациите й, затова от вътрешната страна на резервоара я облепих с гумена изолация. В крайна сметка се получи това.
Единия щуцер е за помпата, другия за вливане на водата от ПЦ-то в резервоара, а 3-тия е за пълнене на резервоара.
Едната перка духа към радиатора а другата изкарва въздуха. И двете перки реших да са ТТ Thunderblade 120мм защото имат 79 въздушен поток и са прилично тихи за този поток.
След като завърших радиатора, облепих външната страна на резервоара за да мога да изолирам въздуха от вентилаторите да отива само към радиатора. След това използвах медна тел от силов кабел за я навържа около радиатора да служи вместо ребра и за да застопори резервоара:
Това което оставаше да направя бе да сглобя кутията и да направя ел. веригата. Там ми помогна Bots' Revenge (Стефан) който свърза диодите и вентилаторите към ключетата и ми помогна за кабела който ще е връзката към ПЦ-то. Използвах петцветни диоди с 4 различни режима на светене които се редуват. В крайна сметка кутията беше наполовина готова и веригата напълно.
След като сложих и радиатора в кутията исках едната страна да е "падаща" за да мога да го отварям и да го човъркам по-натам и затова използвах панти. Сложих зелени маркучи, които са по мое мнение най-доброто решение за водно (но излизат много солено) и водното започна да добива вид.
Остана ми само няколко детаила които да оправя и да залепя и горния капак. След като всичко свърши, ето и крайния му вид
http://www.modsbg.com/_photos/cooling-solutions/apocy_water/10.JPG
А ето го и като е пуснато:
http://www.modsbg.com/_photos/cooling-solutions/apocy_water/11.JPG
Тестовете които му направих са следните:
на 7 волта при макс натоварване (1 час прайм) 47.5 градуса
на 12 волта при макс натоварване (1 час прайм) 45 градуса
на айдъл при 7 волта 35.5 градуса
на айдъл при 12 волта ???? градуса
Единственото сравнение което мога да направя е със SWC-то ми:
на 7 волта при макс натоварване (1 час прайм) 49 градуса
на 12 волта при макс натоварване (1 час прайм) 46 градуса
айдъл на 7 - 39 градуса
айдъл на 12 - 38 градуса
За съжаление процесора при е пред смърт (до 2 месеца ще е мъртъв) затова и градусите са в повечко, пък и май и датчика ми е заминал некъв да пийне нещо.
В крайна сметка водното като цяло е с размери 22х21х20 см, на 7 волта е много тихо, на 12 си е шумничко, недостатък е че помпата не се пуска с ПЦ-то а трябва ръчно да се пуска. Пълненето е малко мъка, на затова пък веднъж като се напълни водата не се изпарява защото е херматизирано и дори да го обърнете не може да потече нищо. Като му се махнат маркучите от щуцерите също не потича дори да е пълно, което го прави много удобно за махане от ПЦ-то и слагане.
Благодаря на ADLER, който направи това възможно! Без теб човече това щеше да ми остане само идея. Благодаря на GreyLord, който ми изряза и осигури всички материали за кутията и резервоара. Благодаря на Sugar4o който през цялото време ми даваше идеи и ме покрапяше и ми осигури половината от материалите за водното! Благодаря на Bots' Revenge за помоща около ел. часта, без теб нямаше да свети така ман, 10х. И благодаря на всички останали които през това време по един или друг начин ми помогнаха и насочиха!
Ето и архив с всички снимки и клипче:
http://www.modsbg.com/_photos/cooling-solutions/apocy_water/AW.rar

p.s. ревюто е орязано от към снимки поради ограничението на форума. Затова има само 2 по 100 кв. Истинската статия може да я намерите тук:
http://forum.modsbg.com/viewtopic.php?p=1755#1755

poseydon
25.04.05 г., 22:48
Евала Сашо, дано и занапред да продължаваш да ни радваш с подобни невероятни модове.

peperoni
25.04.05 г., 22:53
Хехе, поздравления Апок, много добре е станало и бая си си поиграл. За първи път виждам такъв радиатор (или резервоар трябва да го нарека), но още повече ме радва ефективността му :). Само реленце остава да му сложиш и заспива ;)

Twistеr™
25.04.05 г., 23:07
Много добра работа Apocalypse :clap:
Поздравления :good:

Cenzor
25.04.05 г., 23:15
Супер!
Ама аз ли недовиждам, но на какъв процесор и на какъв волтаж са тези тестове? :rolleyes:

Apocalypse
25.04.05 г., 23:28
T-bred 2400+ на дефоулт волтаж и честота

Cenzor
25.04.05 г., 23:34
T-bred 2400+ на дефоулт волтаж и честота
:rolleyes: Леле, явно наистина ЩЕ мре този процесор.
С Бартон 2500+@3300+ @1.79V и TR2 M3 SE съм правил 55-56 градуса, сега с ALX 800+ vantec spectrum е макс 46-47 градуса(от диода) и idle 38-39.

Apocalypse
26.04.05 г., 00:41
Кво ми говориш, като натисна бутона ресет не пали. Трябва да го изгася и да чакам 5 мин докато може да се пусне пак иначе не тръгва.

Vancata
26.04.05 г., 00:57
Тука май най много трябва вече да се притисняваш не от темперетурите ами от евентуално наводненйе :D

Иначе водното е цвер!
едит:А шумноизолацията е страхотна идея,според мен най голямата гъзария в тва чудо е че е супер компактно водно дето се вика и отгоре на кутията можеш да го фанеш с два болта :)

Apocalypse
26.04.05 г., 11:56
аха, и също като махнеш маркучите водното не потича през щуцерите и това го прави много удобно за откачане и местене.

Vancata
26.04.05 г., 12:42
Тези щуцери с клапани ли си или нещо подобно защото да си разнасяш водното без да го празниш е голяма гъзария ако и на самия маркуч и на там дето влиза щуцера има такава клапа не харчиш и грам вода :) от къде си взел тея щуцери?

veelio
26.04.05 г., 13:27
поздравления много добре си го измислил
но щом водното от вътре си го оплепил с гума и е станала някаква шумо изолаия това значе ли че ако си облепя кутията на компа ще шуми по малко защото ако е така ей ся отивам да си търся гума

Cenzor
26.04.05 г., 13:36
това значе ли че ако си облепя кутията на компа ще шуми по малко защото ако е така ей ся отивам да си търся гума
Точно това значи. Но и температурите ти ще се вдигнат доста, защото освен звукоизолация, ще си направиш и топлоизолация. :D

Apocalypse
26.04.05 г., 15:07
Vanca ми щуцерите съм ги взимал от Иво, но защо не тече като махнеш маркучите, еми защото нивото на щуцерите са НАД нивото на резервоара и така колкото и да е пълно водното не може да проте през щуцерите ако не го наклониш. Но аз си напраих една тапичка от 2 Г обрзни щуцера, която като махна маркучите да я сложа на 2-те щуцера на водното и така вече ще е херматизирано отново и НЯМА начин да потече от където и да било.

V I P E R
26.04.05 г., 17:22
Поздравления и от мен. Хвърлил си бая труд в това, което е похвално. Кефя се като виждам такива мащабни проекти да се появяват тук.

Иначе не те ли притеснява, че самият радиатор е доста рестриктивен по отношение на дебита? С каква помпа си всъщност?

Apocalypse
26.04.05 г., 20:17
мани мани, таа помпа едва избутва водата до горе ;)
Базик, абе помпата е nova ама наистина се притесних по едно време за дебита. Но за късмет със съвсем малко го минава границата. Ако бях сложил още 3 пръстена няма да избута. За да излезне от водно трябва минимален дебит от 1.2 метра воден стълб. Тази е с 1.7 метра...

Dumfree
26.04.05 г., 20:43
Страхотно е станало! Идеята за херметическото затваряне е супер. :yeah: :yeah: :yeah:
Ако може и една питанка - от къде мога да намеря такива "преходчета" за маркучите като тези дето излизат от кутииката на помпата.

nplus
26.04.05 г., 21:22
WOW!Патентовай идеята!Ще можеш да осъдиш много хора, защото идеята е страхотна и със сигурност все някой ще я направи.

peperoni
26.04.05 г., 22:10
... Ако може и една питанка - от къде мога да намеря такива "преходчета" за маркучите като тези дето излизат от кутииката на помпата.
Тези "преходчета" са въпросните щуцери, за които стана дума в по-горните постове. А за информация от къде могат да се купят ползвай търсачката на форума... ;)

Apocalypse
27.04.05 г., 01:12
nsplus ми бате, аз съм го направил вече, така че следващия който направи такова нещо подобно не може да каже че идеята е нагова, така че това ми стига ;)

Sugar4o
27.04.05 г., 11:09
WOW!Патентовай идеята!Ще можеш да осъдиш много хора, защото идеята е страхотна и със сигурност все някой ще я направи.
не се сещам кое да патентова само .... водата или медните тръби :D
А второ като това няма! това си е "APOCY" WC :)
Сигурен съм че втората версия ще е още по-добра ;)

V I P E R
27.04.05 г., 12:22
Аз съм виждал преди време такива проекти, така че нищо ново под слънцето. Важното е че човека се е постарал.

П.С. Имаше едно време един който беше заровил към 500 метра тръби в задния си двор и така си охлаждаше процесора. Казваше че било супер когато валяло сняг :).

TsvetanVR
27.04.05 г., 12:28
Аз съм виждал перди време такива проекти, така че нищо ново под слънцето. Важното е че човека се е постарал.

П.С. Имаше едно време един който беше заровил към 500 метра тръби в задния си двор и така си охлаждаше процесора. Казваше че било супер когато валяло сняг :).
Хехе тва за задния двор ме изкефи :)
А наистина ще е добре да го патентоваш :)

Adler
28.04.05 г., 18:58
....Сигурен съм че втората версия ще е още по-добра ;)

Вярвай ми, втората версия, ще е нещо наистина добро. Дано всичко стане добре и на следващото ЛанПарти със Сашо ще покажем нещо интересно, но за момента нищо няма да казвам като инфо, щото още сме в процес на проектиране. Като стигнем до някакъв междинен етап ще има и снимков материл. Най-важното обаче е, че ще се постараем да стане стилно, така че да гали окото, а и да лади добре :beer:

RazorJack
28.04.05 г., 19:13
Не че нещо ама ... кво ще стане ако в един хубав ден помпата се замърси и започне да трака и се наложи да я извадиш и почистиш? :D

flashfreak
28.04.05 г., 19:21
Не че нещо ама ... кво ще стане ако в един хубав ден помпата се замърси и започне да трака и се наложи да я извадиш и почистиш? :D
Ами маха капачето което е направил подвижно чрез панти и си я оправя ;)

RazorJack
28.04.05 г., 19:22
Я пак? :ghi:

flashfreak
28.04.05 г., 19:31
Оу.. сега видях пак снимките от направата.. може и да не е толкова лесно :)

Apocalypse
29.04.05 г., 01:00
мии вадя радиатора с много мъка, ама наистина много. После разплитам телта и вадя резервоара. После с чук го преработвам за да стигна до помпата и като я смажа и приготвя, режа нов резервоар и го правя наново. За съжаление по лесен начин няма засега...

Sugar4o
29.04.05 г., 11:41
като го врътнеш както ти казах капака ще ти е на болтове и силикон така че ще може да се отваря и после само ще "възстановяваш" силикона и си завиваш болтчетата :cool:
дали казах, че съм сигурен, че версия 2 (ако има воля и пари за нея) ще е доста по-обмислена. Просто като направиш нещо и виждаш къде може да се пипне още малко, че да стане по-добро :)
Още веднъж поздрави на Апоцито!!! Един от малкото във форума на модърите дето освен говорене и прави нещо! :hand:

nickulus
13.05.05 г., 22:09
brawo apocy мноо добре се е получило.супер идея е да сложиш резервоара вътре в радиатора