Виж пълна версия : Аватарчета
pesho_p
24.12.02 г., 03:46
If you have more than 50 posts, you may also specify your own custom avatar.
Е, питам аз сега: що за приумица е това?! Защо да не мога да си сложа мое си още сега? Защо се гледа количестовото а не качеството? И това означава ли, че сега трябва да се "навра" в раздел "Железария" или "Далавери" и да почна трупам "капитал" с исказвания от сорта на (примерно):
"awe nekoi da mi kawe kak da si klokna videoto 4e ne6to igrite mi sekat? i kak da izkarma o6t 100 to4ki na 3dmark 6toto mi e ot zizneno vazno zna4enie?"
:argh:
Ако зорът e да се покрие някаква количествена характеристика :rolleyes: то не е ли по-добре (във всеки случай ще е ДОСТА ПО-СПРАВЕДЛИВО) да се въведе и точкуване (оценка) на постовете, както на Slashdot например, и след това вместо:
X=Пост_1+...+Пост_n
резултата да се смята като:
X=Пост_1*Точки_1+...+Пост_n*Точки_n,
и нещата веднага си идват на място... :D
Dark Skywalker
24.12.02 г., 10:42
Кой и как ще определя рейтинга на твоите post-ове?
Ако решиш да трупаш бройка, без да пишеш качествени работи, рискуваш по времето, когато можеш да си поставиш собствен аватар, никой да не чете изобщо това, което си писал.
Хайде имай малко търпение....
Dark Skywalker™
pesho_p
24.12.02 г., 15:38
Кой и как ще определя рейтинга на твоите post-ове?
Модераторите, кой друг?
Отваря се например тема "Проблем с еди-що-си-там" и постовете се оценяват на базата на това доколко са свързани с темата и в помощ ли са на отворилия темата. В момента в който проблемът е решен, "собственикът" казва едно "Благодаря, вече всичко е наред." и затваря темата (както е във форумите на ixbt.com, например).
Не може човек да пита за нещо си, а други да си се задяват помежду си и да пускат мнения от сорта: "Абе, мързеше ме да отварям нова тема и заради това ще пиша тука...". Такива неща или трябва да се трият, или да се слага оценка "-1", а форумът да предлага възможност да се филтрират мненията с определена оценка и да показва "по подразбиране" такива с оценка от над 0 до 5 (Slashdot.com например, въпреки че там не е точно форум).
Или смяташ, че модераторите не са достатъчно кадърни, че докато така или иначе четат постовете и да ги оценяват (на каква база вече казах).
Но така като гледам май няма да се получи... :(
Dark Skywalker
24.12.02 г., 20:18
Пешо,
За разлика от теб аз не се съмнявам в качествата и възможностите на модераторите в HardwareBG. Ако изпитваш съмнения -- моля, форуми в Интернет дал Господ.
Твоята вяра в безграничното желание на модераторите да отделят по 24 часа в денонощието на форума е трогателна, но сега те съветвам да залегнеш ниско и да се покриеш добре, преди някой от тях да прочете твоите размисли и да стовари върху теб цялата си Модераторска Сила и Мощ.
Абе виждаш ли се какви ги пишеш бре, човече Божий.... Само за справка към 19:00 часа днес:
HardwareBG Forum Statistics:
• Members: 1,291
• Threads: 4,844
Моля ти се, помисли малко по-трезво по въпроса с рейтингите и модераторите.....
Или просто пишеш, за да събереш лелеяните 50 post-а?
Хайде весела Коледа и ти пожелавам малко повечко търпение през новата година ;)
Dark Skywalker™
pesho_p
24.12.02 г., 22:47
Не ме разбираш правилно: не става въпрос всички ДОСЕГАШНИ постове да се оценяват, а това да става занапред - примерно от 1 Януари (новите правила и т.н.). И при положение, че модераторите така или иначе трябва да прочетат ВСЯКО едно мнение не виждам проблема в моето предложение. Това би трябвало да спре доста хора да спрат да постват глупости на места различни от раздел "Общи", но просто явно както вече казах няма да се получи (липса на желание, типичната българска разпасаност и прочие...).
Колкото до "Members: 1,291" - не съм сигурен дали и 1/5 до максимум 1/4 са активни участници. Останалата част са главно временни "гастрольори" и хора регистрилали се само за да зададат 1-2 въпроса (което не биха направили, ако можеше да се поства като "Гост" примерно). А като сметнеш хората с по няколко регистрации в сегашния форум и "мъртвите души" останали от предишните версии на форума... :rolleyes:
Вместо да даваш сумарния размер на постовете би ли казал броят постове на ден, дори приблизително, както и броя на хората с права на модератори? По колко поста на човек на ден се падат? Колко от постовете са с повече от 3-4 изречения? Колко време отива за прочитането на едно изречение?
Така че нещата не изглеждат толкова страшни на практика.
Въпросът е да има желание за затягане на дисциплината и поощряване на качеството за сметка на количеството. Именно и в това се състоеше идеята ми.
Що се отнася до моето писане: досега се старах да помагам с каквото мога и все ми се ще да вярвам, че макар и с малко, колкото ми е било по силите, съм успял.
Това обаче ми е последният пост. Аватарчето да върви по дяволите. Както ти каза - форуми бол.
Dark Skywalker
24.12.02 г., 23:40
Явно ти не разбираш, че не е в прерогативите на модераторите да оценяват качеството на всяко съобщение. Най-малкото това са хора с познания, значително надвишаващи нивото на средния user във форума. Това, което на тях би им се видяло безполезно, може да спаси кожата на някой новобранец.
Ето, ти мислиш, че "глупостите" в този форум са много -- сам казваш, че "Това би трябвало да спре доста хора да спрат да постват глупости....". Ами да беше дал някакъв конкретен пример за човек, който post-ва глупости, за да достигне лелеяните 50 post-а и да се облегне назад доволен!
Виж, Пешо, аз имам проблем с идеята някой да оценява качеството на моите post-ове, особено ако не подхожда към тази задача от гледната точка на консуматор на информацията в тях. Въведеш ли механизъм за оценка, базиран на субективния човешки фактор, ще отвориш гигантска кутия с червеи. И пак няма да си съгласен с оценките, раздадени от модераторите, това ти го гарантирам!
Ако направиш Search, като подредиш членовете на форума по брой публикации, можеш да се увериш, че най-новата публикация на участник, попадащ в последната десетка от списъка с първите петстотин в класацията е датирана поне от средата на ноември. Тук говорим за хора с по няколко post-а, но това са пак активни участници във форума! Така че твоята теория за "мъртвите души" малко се разминава с реалността тук. Въпреки това именно тази ти теория, както и твоите собствени действия показват защо един участник във форума трябва да направи поне 50 post-а, за да получи правото на собствен аватар --- откъде накъде всеки "гастрольор" или "сърдитко" (визирам тебе, без да искам да те обидя), който е публикувал няколко отговора, трябва да товари сървъра и да ми генерира излишен трафик, карайки ме да разглеждам някакъв аватар, при положение, че може още утре да зачезне и повече да не се появи? Макар и механизмът да не е съвършен, границата от 50 публикации донякъде гарантира сериозността на съответния участник.
Ако наистина си искал да се пребориш за правото да имаш собствен аватар (толкова ли е хубаво нещото, което си искал да сложиш?), нямаше да се откажеш така бързо от спора с мен. Ако наистина искаше само да споделяш знанията си с другите, нима аватарът щеше да бъде това, което те спира? Но както и да е, явно тази дискусия вече няма значение, след като си се врекъл повече да не post-ваш тук... Пожелавам ти да намериш това, което търсиш :)
Dark™
Това за оценяването на постовете е глупаво . Съвета ми към пешо (поредния ;) ) е да има малко търпение . Ако пише малко тъй или иначе няма да види файда от картинката си защото ще я вижда мноого рядко . Ако пише средно много или много няма да има проблем с тези 50 поста . Имаше някакво съображение ,с което е въведено правилото за 50 поста , ама не си го спомням :cool: . Съгласен съм , че качеството на постовете е от голямо значение . Мисля , че във този форум почти няма бройкаджии , но има тук таме се намират спамаджии :D .
Лично мнение:
50 поста са общо взето границата над която един потребител може да се смята за редовен. За адаптирането на участника към правилата и организацията на форума е необходимо време - най-малко месец. Имало е участници изключения, които така и не успяват да се адаптират. Идеологията на личния аватар и личната титла е точно тази - да покаже ангажираността на даден потребител. Те са малка "награда" и не бива да се приемат като самоцел. Въпроса с безсмислените постове мисля, че е уреден в новите правила. Мисля също, че идеята за оценяване на постовете не е добра - ще се заложи конфликт във всеки пост, ще натовари изключително много модераторите, а няма да доведе до желания резултат.
Пешо, зорът е да се покрие точно качествена характеристика - в рамките на тези 50 поста ще дадеш възможност на останалите да се зпознаят с характера ти и ако има нещо неприемливо да бъдеш коригиран. Спомням си, че в един от първите си постове директно беше обидил друг участник, след което се поправи - за 50 поста тези неща се изчистват. Останалите те оценяват неформално точно по съдържанието, а не по броя, аватара или титлата, уверявам те.
Metanoia
27.12.02 г., 03:30
Originally posted by pesho_p
Вместо да даваш сумарния размер на постовете би ли казал броят постове на ден, дори приблизително, както и броя на хората с права на модератори? По колко поста на човек на ден се падат? Колко от постовете са с повече от 3-4 изречения? Колко време отива за прочитането на едно изречение?
За информация - работя в НЕТ-клуб и по 12 часа на ден съм във Форума... е, с прекъсвания естествено. Та да споделя, че освен ако не съм нощна смяна или ако не успея да прочета новите неща от форума сутринта, нещо което се случва често, ми се налага да идвам в почивното си време като клиент в клуба за да не изпускам много от интересните теми и постове. Сам си прави сметката дали човек, който работи "по-сериозна" от моята работа дали ще има време да чете и да оценява всички постове. Безсмислено е, разбираш ли? Аватар така и така ще си получиш ако си редовен. За пример мога да ти дам GeniusLoci, който е част от екипа, но така и така не му сложиха личен аватар докато не натрупа 50 поста.
И за "мъртвите души" не си прав. Познавам двама души - rozovata pantera u Zygot, които четат редовно тук, но не постват... особено Zygot!
Авторски права на vBulletin