Виж пълна версия : ASUS A7N8X - първи впечатления
GrigorBG
21.12.02 г., 02:41
Ники си каза първите впечатления.... тука е мястото да ги коментирате, да питате или да споделите вашите впечатления...
Ето и линк към ревюто:
тук (http://www.hardwarebg.com/reviews/a7n8x/a7n8x01.html)...
PARADOX_sf
21.12.02 г., 14:29
"... но за тези, желаещи да извлекат максимума от системата има по-добра и по-евтина възможност - конкурентната платка на EPoX... "
WOW... Верно ли? Аз имам едно от тези EPOX и при първа възможност ще го махна щото съм много "доволен" и много "clock-ва"...
П.С. Аман от тая реклама... Така беше и с kingmax aмa нещо и тя много се "clock-ваше"...
Ихаче дъното е хубаво и асус не пестат от кабели!
Stilian
21.12.02 г., 15:28
Epox варианта найстина е по-добър и на по-ниска цена :D ...
Най ме дразни, че NF2 за да е по-бърза от (KT333/400) ти трябват два модула памет :( ...
".....Epox варианта найстина е по-добър и на по-ниска цена......."
Все пак не бих се отказал от екстрите на Асуса дори и да загубя производителност, която ще се окаже не повече от процент най-много......ако наистина има разлика.
Това по принцип....А на практика :
Купих си въпросното дънце:.... радост , кабели, Дуал мемъри ченъл, ДВД та, кутийки, САТА раид и др.
Следва : инсталация в кутията, свързвам всичко, проверявам всичко, пускам....всичко ток.Инсталация на 2000 про, драйвери....После малко сандри, мандри, 3д маркове, сравнения, това съвсем на бързо.Последното което направих / и то наистина се оказа последно / сложих още един хард да прехвъля нещо от него на моя, шът даун, да махна въпросния хард, пускам : фановете въртят, зелената лампа /пауър лед/ си свети ама Асуса "го няма" - черен екран.И до там.....следва изскубване на всичко от дъното, клиър биос, смяна процесори, памети ...но "кръц" - Асуса спеше дълбоко !
Ми общо взето това е, чакам си дъното в момента.......нали е в гаранция...:)
А между другото дочих по световните форуми за проблеми на Епокса /НФорс 2/ със съвместимостта с GF4, нещо от сорта на 8к3 с GF3 ...има за това отделна тема на www.overclockers.com. .....доста голяма вече.
Stilian
22.12.02 г., 01:17
Ами разликата в производителността м/у Epox и Asus ще е по голяма от 1% :D ...
Тактовия генератор на Asus-a държи шина до 217MHz (даже май беше 211!), а Epox-а 250+ ... При условие че Epox бачка на 220MHz примерно, а Asus-a на 211, със сигурност ще имаме повече от 1% увеличение ... :p
Разбира се всеки си има свое мнение по въпроса :) ...
Имам предвид дуфаулт "шини и т.нт.." за производителността на платките.Между другото Асуса на дуфаулт го дават че е по бърз.217 е при Асуса сега мах ФСБ, не 211.Това в биоса
За тактовите генератори не съм се интересувал, но смятам че не те ограничават честотите , а самите производители на платките, което е въпрос на време и биос - казвам според мен.Но дори да не съм прав, по-високата шина на Епоска ще я ползвам може би само при 3ДМарка да речем или на Сандрата да бъзикам....не и когато работя.Пък въпрос на проби и тестове е дали наистина Епокса ще бачка на по-висока шина или само ще я има като възможна в биоса.......
Уфффф, кога ще ми дойде дънцето.... един ден не можа да укряка ..
Стилияне, аиде 15к member те зове, само 100 - тина точици остават..
GeniusLoci
23.12.02 г., 18:33
Ако съдя по работата с АСУС-а - определено не бих хвърлил парите за него в сравнение с Епокса - производителността на АСУС може да се окаже по-висока - това зависи и от настройките, а АСУС-а страдаше от кофти биос :)
Екстрите....ами чудя се що АСУС не пуска и по-евтин вариант...но пък цената му се смъкна доста - беше 160 и нещо долара - сега е 150 - това си е добре - Епокса е 120 и нещо крайна, дори и повече щото не знам как стои въпроса с ДДС
Парадокс - не си пробал АСУС-а та да се изказваш така - това че искаш да смениш Епокса не значи че няма да искаш същото и с АСУС ! Аз лично оставам на VIA:)
Cuci, на твойто му е мъртъв биос-а - да не би да си опитвал да го флашваш ?През уиндоуса особено? В комп.офис се счупват от работа сега, а Иво не сяда и за две минути, иначе досега да сме го оправили :)
"..............Cuci, на твойто му е мъртъв биос-а - да не би да си опитвал да го флашваш ?През уиндоуса особено? В комп.офис се счупват от работа сега, а Иво не сяда и за две минути, иначе досега да сме го оправили ................."
Не съм си и помислял да го флашвам, защото дъното така или иначе "пристигна" с последния биос, който всъщност се оказа бета.....
А за флашване под "Уиндоус".....само като си помисля и ме свива нещо.....
Подобно нещо ми се случва за пръв път /не казвам че не е възможно/ - едно дъно и един ден бачкане да не издържи, макар , че въобще....ама въобще да не съм го "назорвал"..:(
GeniusLoci
24.12.02 г., 02:46
Samo pitam, stoto mai samo tva mu e problema...dano de...
Ba4o Kiro
27.12.02 г., 15:46
Може BIOS-а да е "дал фира" от висока шина!
Май аз бях първият "късметлия" в BG който успя да "умъртви" единственото EPoX 8KHA+ (първата тестова бройка) след като го пуснах на 166 шина и то заспа. В последствие се наложи да се "префлашне" BIOS-а наново.
Originally posted by PARADOX_sf
"... но за тези, желаещи да извлекат максимума от системата има по-добра и по-евтина възможност - конкурентната платка на EPoX... "
WOW... Верно ли? Аз имам едно от тези EPOX и при първа възможност ще го махна щото съм много "доволен" и много "clock-ва"...
П.С. Аман от тая реклама... Така беше и с kingmax aмa нещо и тя много се "clock-ваше"...
Ихаче дъното е хубаво и асус не пестат от кабели!
Абе Мите, нали и мрцедес се разваля? Може ли само от това, че на теб ти се е случило скапано дъно да правиш обобщения за марката Epox. И като гледам сега "обожествяваш" едва ли не марката ASUS до първия момент в който се "опариш" с нея и ще запееш след това пак същата песен. Няма идеална марка, която да е лишена от бъгове и да не дава дефекти и за съжаление ASUS (особено за бъгове) и другите марки избщо не правят изключение в това отношение.
Така, че много правилно си е казано в ревюто, че наистина за хора които не им трябва RAID и S-ATA, Epox е по-евтината възможност.
За cuci:
А за проблема на 8RDA+ с GF4 около който се вдига шум - възможно е да е имало някакъв проблем с първия биос, ама аз проблем несъм имал с която и да е версия на биос-а. А за темата в overclockers.com - Ed като каже "добро утро" първо трябва да се погледне къде е слънцето, защото преди известно време така убеждаваше читателите си, че имал цял куп email-и от Epox, които му казвали, че на 8RDA+ PCI делителя не е заключен и макс. му стойност е 1/5 (дрън, дрън, пълни глупости!!!) .
P.S. Честно казано след почти месец работа с nForce2, просто няма сила която може да ме накара да се върна към VIA .
GeniusLoci
27.12.02 г., 22:26
100x :)
и аз съм с АСУС ама признавам - това не е наи-доброто им постижение :)
Stilian
27.12.02 г., 22:40
Originally posted by acdc
А за проблема на 8RDA+ с GF4 около който се вдига шум - възможно е да е имало някакъв проблем с първия биос, ама аз проблем несъм имал с която и да е версия на биос-а. А за темата в overclockers.com - Ed като каже "добро утро" първо трябва да се погледне къде е слънцето, защото преди известно време така убеждаваше читателите си, че имал цял куп email-и от Epox, които му казвали, че на 8RDA+ PCI делителя не е заключен и макс. му стойност е 1/5 (дрън, дрън, пълни глупости!!!) .
P.S. Честно казано след почти месец работа с nForce2, просто няма сила която може да ме накара да се върна към VIA .
Ами ето тук има интересно решение на проблема :
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?s=&threadid=6853
Общо взето явно Epox не са преценили много добре разположението на dimm слотовете спрямо карти с дълги платки като GF4 Ti4400, Ti4600 и Ti4200 на Ti4600 платка ... като при слагането се чупи някакво транзисторче ...
За Бачо Киро :
Касто писах по-горе не съм "назорвал" платката, в смисъл не съм "зверски овърклоквал". Така че НАПЪЛНО изключвам тезата ти за мъртъв биос от висока шина.И четейки по форумите съм почти убеден за - калпава партида биос чипове /дано не се окаже калпава платка само/...Първия пост от долната тема сякаш аз съм я писал, в смисъл, че е идентичен.
http://www.amdforums.com/showthread.php?threadid=177516&perpage=15&pagenumber=1
И още една тема :
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?threadid=6432
Лошо....много лошо.....
Гледам, че засега никой не е написал всъщност нищо интересно като озтив за ревюто.... та реших аз да кажа няколко неща... :
1. За първото нещо на Ники още веднага след пускане на ревюто му казах и вече го е оправил...
2. "Предна шина" - недей, това буквален превод на Front Side Bus ли е?!? Майтапиш ме.... по-добре да не го беше превеждал...
3."Друг интересен момент са двата SerialATA кабела - много производители биха се задоволили и с един..." - назови ми един производител на дъно със SerialATA контролер на него, който е приложил само 1 SATA кабел в комплекта.... баси.
4. "В това отношение VIA е крачка напред - южните (дори и северните) й мостове са ледени." - ти викаш колко платки с KT333/KT400 си тествал и си им пипал южния мост?!? Че аз завъртях тука доста и всичките до една им грееха VT8235 чиповете и то осезателно.... за ледени няма да говоря хич. Вкарай 200FSB и отново провери дали не грее VT8235 чипа...
5. "При настройките на паметта на A7N8X липсва CommandRate - а и SisoftSandra не показва стойност, но смея да предположа, че стойността е 1Т" - NVIDIA NForce2 чипсета не притежава подобна функция при настройките на паметта, това е "запазена марка" на VIA и SIS чипсетите за AMD.
За правописни грешки от рода на това, че по-малко има "тире" между "по" и "малко" няма да споменавам в детайли, такива грешки ги прави всеки.
:rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Преди да сте се настървили от командния щаб на HWBG искам само да кажа, че това не е с цел на заяждане ами с цел ревютата ( както нашите, така и вашите ) да са в крайна степен добре издържани и отсеяни от глупости.
Е и аз не искам да се заяждам, но не знам защо сте го захапали тоз младеж Ники. Всеки допуска грешки при писане. Вземете си прочетете внимателно ревютата също.
Например - дългото "Ревю на 57 видео контролера". Та там е бъкано с недопустими технически грешки:
ASUS V9280S 4600 8x - това е 4200 х8
GeForce 4 Ti 4600 (NV 25) Чeстота на ядрото 350MHz - 300MHz e
и т.н.
Правите ли разлика между микро и мили секунди (в ревютата на LCD дисплеите - пример: 15" LCD TFT дисплей LG 1510S)? То ако времето за опресняване бе микросекунди досега всички да сме с LCD монитори!!!
Виж за българския превод на някои термини и аз съм против, ама кой да слуша. То на времето имаше една личност проф. Шишков от СУ и той така ни караше да превеждаме всичко в статиите в сп. "Компютър за вас" и "Направи си сам" (пример: IBM се пишеше тогава ИБМ - партийна повеля, какво да ги правиш).
За правописните грешки нищо не казвам, че аз не съм учил в България. Според мен би трябвало статиите да ги преглежда филолог (коректор) и всяка статия би трябвало да я чете друг човек преди публикацията, защото автора и не може да си открие сам грешките.
Originally posted by Steve
Е и аз не искам да се заяждам, но не знам защо сте го захапали тоз младеж Ники. Всеки допуска грешки при писане. Вземете си прочетете внимателно ревютата също.
Например - дългото "Ревю на 57 видео контролера". Та там е бъкано с недопустими технически грешки:
ASUS V9280S 4600 8x - това е 4200 х8
GeForce 4 Ti 4600 (NV 25) Чeстота на ядрото 350MHz - 300MHz e
и т.н.
Правите ли разлика между микро и мили секунди (в ревютата на LCD дисплеите - пример: 15" LCD TFT дисплей LG 1510S)? То ако времето за опресняване бе микросекунди досега всички да сме с LCD монитори!!!
Чакай сега.... аз мисля да написах, че това не е с цел на заяждане, отбележи го!
Ако исках да се заяждам щях да напиша доста различни неща от това, което съм изложил в горния си пост - или примерно щях да го питам Ники от кога аджеба Diamond MAX+ 8 e предшественика на Diamond MAX+ 9?!?
УУУУУУУННННННИИИИИИИИККККККАААААААЛЛЛЛЛЛ ЛНННННОООО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
UNBELIEVABLE
Относно ревюто на 57 видеокарти - тука целта не е да си вадим кирливи ризи и да се ЗАЯЖДАМЕ ( накъдето се опитваш да отидеш ти ), ами да изкажем мнението си и да изложим коментар по темата - ако искаш винаги можеш да напишеш за това, което не ти харесва в съответната статия/ревю на CEG във форума....
Що се отнася до МОЕТО ревю на LG1510S - съгласи се, че превода на "ms" и баба знае, че е милисекунди.... правописната грешка както казахме няма нищо общо с такива грешки, които съм показал в горният ми пост....
Нека разграничаваме нещата, може ли? :rolleyes:
Казах в началото - не е заяждане, прочети последните изречения те се отнасят за Всички Български сайтове - ако ще се прави нещо, да е като хората. Все пак няма да ги четат само разбиращи от хардуер тези писания (те са си предназначени точно за малко разбиращите)!!!
Като казвам "Виж за българския превод на някои термини и аз съм против, ама кой да слуша", ето и лош пример от HardwareBG ревю:
Капацитет: 22.2 кубични фута за минута - CFM
абсурд е това да се првежда така навсякъде (за всеки охладител поотделно)!!!
GeniusLoci
04.01.03 г., 18:38
Originally posted by Mollov
Гледам, че засега никой не е написал всъщност нищо интересно като озтив за ревюто.... та реших аз да кажа няколко неща... :
2. "Предна шина" - недей, това буквален превод на Front Side Bus ли е?!? Майтапиш ме.... по-добре да не го беше превеждал...
3."Друг интересен момент са двата SerialATA кабела - много производители биха се задоволили и с един..." - назови ми един производител на дъно със SerialATA контролер на него, който е приложил само 1 SATA кабел в комплекта.... баси.
4. "В това отношение VIA е крачка напред - южните (дори и северните) й мостове са ледени." - ти викаш колко платки с KT333/KT400 си тествал и си им пипал южния мост?!? Че аз завъртях тука доста и всичките до една им грееха VT8235 чиповете и то осезателно.... за ледени няма да говоря хич. Вкарай 200FSB и отново провери дали не грее VT8235 чипа...
5. "При настройките на паметта на A7N8X липсва CommandRate - а и SisoftSandra не показва стойност, но смея да предположа, че стойността е 1Т" - NVIDIA NForce2 чипсета не притежава подобна функция при настройките на паметта, това е "запазена марка" на VIA и SIS чипсетите за AMD.
За "ледените" чипове... nforce-а му грее чипа АДСКИ много и на default честоти...а съм тествал ..поне няколко...КТ333/400 и няма НИЩО общо - наистина са си ледени в сравнение с това...
За предната шина няма да коментирам...употребяват го в няколко далеч по-стари и доказани издания, а са го измислили далеч по-образовани от мен хора...
MSI...
Да де, запазена марка...и част от работата с паметта, която не знам дали я има ... както съм казал - НЯМА я в BIOS...
Май са ми допустими правописните грешки... ако толкова иска някой да седи да ги проверява...аз гледам да стават все по-малко...
А за наследника на Макстор...ами какво не му е НАСЛЕДСТВЕНОТО...120GXP да не би да не е предшественик на 180GXP
Originally posted by GeniusLoci
За "ледените" чипове... nforce-а му грее чипа АДСКИ много и на default честоти...а съм тествал ..поне няколко...КТ333/400 и няма НИЩО общо - наистина са си ледени в сравнение с това...
Е Ники, не си прав за това. Наистина малко по-топъл е nForce2 но съвсем малко!!!
Абе Ники, що ме нервираш бре?!?
MAX Plus8 и MAX Plus9 излезнаха почти по едно и също време, какви предшественици и надшественици бре?!?
120GXP е наистина вече предшественик на 180GXP, излезна поне 6 месеца преди втория!
Е Ники, не си прав за това. Наистина малко по-топъл е nForce2 но съвсем малко!!!
Не е точно така... дори и при 166FSB MCP-T чипа грее наистина много.... при 200FSB и нагоре вече става.....
Иначе за SPP си прав...... не е много повече от VT8377...
GeniusLoci
05.01.03 г., 02:36
Да бе...на моя южен мост даже лепенка съм лепнал, а съм на 200MHz FSB...и към 40PCI и не се нагрява повече от 25-30 градуса, а на nforce-а не можеше да му се пипне чипа... то даже май на cuci дъното от това се е минало...сега му е в мен биос-а, но никъде не ще да се флашне...
Наистина си пареше това чудо :(
GrigorBG
05.01.03 г., 02:49
Тоше,
това че е излезнал малко след него не го прави равен.... Единия просто е по-стар модел от другия - оправени бъгове, подобрена производителност и т.н.
Незнам защо продължаваш да се заяждаш - ако искаш питай момчетата от Макстор дали единия е наследник на другия...
Да бе...на моя южен мост даже лепенка съм лепнал, а съм на 200MHz FSB...и към 40PCI и не се нагрява повече от 25-30 градуса, а на nforce-а не можеше да му се пипне чипа... то даже май на cuci дъното от това се е минало...сега му е в мен биос-а, но никъде не ще да се флашне...
Не се е минало дъното ми от това, не е...
От както "се мина" се ровя в световните форуми и още никой не може да обясни защо се получава така.Естествено хипотези има, но като стане дума за това, всички му викат "DEAD SYNDROME".Между другото пуснах 3 меила до Asus, описвайки ситуацията , но така и отговор още няма......работели по въпроса.....
Доста "опарени" има.
Лошото е че "опарените" от "белите страни" им подменят платките по най-бързия възможен начин, а в момента моя биос бил у теб....
Знам , че искаш да помогнеш на колегите от Computer office ама не е там работата...все пак дъното си беше на 1 ден и нямаше 3-4 часа работа /поне у мен/...
Един пич от Австралия му подменят платката за 2 седмици и половина, а аз стоя без РС вече месец при положение , че в Мост платки има...проверено.....аз не съм малоумник....
А по темата за ревюто - харесва ми.За техническите грешки - не са фатални, пък и кой не греши.
Ники, продължавай все така !
Ще си чакаш. За България (защо изобщо си мислиш за белите държави бре - тях ги забрави и като имаш RMA проблем хич не им чети форумите), Asus платките се подменят (RMA) след около 3 месеца.
Аз една Asus GF4200 я чакам от 2 месеца и кусур и още я няма.
GeniusLoci
06.01.03 г., 01:48
ще ти я сменят... - оставиха ми биоса на 23-24 декември, ма то празници... а и не бачкат до утре - ще им го върна (с диагноза :))
Какво значение има, че южния мост пече ?!? Мойто 8RDA+ бачка абсолютно стабилно до 220Mhz (кагато някой успее да подкара VIA с 3 DDR модула на 200МHz на макс агресивни настройки, да дойде да ми се обади!) без допълнително активно охлаждане на северния мост! Ако ще и с 100C да пече южния нали си върши работата перфектно??? Засега не ми е известен друг чипсет който може да работи на толкова екстремни честоти! К'во повече мога да искам от него???
Какво значение има, че южния мост пече ?!? Мойто 8RDA+ бачка абсолютно стабилно до 220Mhz (кагато някой успее да подкара VIA с 3 DDR модула на 200МHz на макс агресивни настройки, да дойде да ми се обади!) без допълнително активно охлаждане на северния мост!
Ти си болен мозък да го ползваш така, а пък това е едно супер яко, късметлийско дъно, че да работи при тези условия... :rolleyes:
Аз нещо експириънсвъм проблеми с Epox 8RDA+ . Ще пробвам с последните драйвери на nvidia и съответно по-нов биос , ако има за дъното , ама засега системата е стабилна до момента ,в който не пусна някоя игра . Иначе минава всякакви тестове на процесора и на паметта и на доста понижени настройки в 3D забива почти веднага . Не е от видео картата . Дано с по-нови драйвери да се оправят нещата :rolleyes: .
Originally posted by Pavlin
Аз нещо експириънсвъм проблеми с Epox 8RDA+ . Ще пробвам с последните драйвери на nvidia и съответно по-нов биос , ако има за дъното , ама засега системата е стабилна до момента ,в който не пусна някоя игра . Иначе минава всякакви тестове на процесора и на паметта и на доста понижени настройки в 3D забива почти веднага . Не е от видео картата . Дано с по-нови драйвери да се оправят нещата :rolleyes: .
Ако си с Chaintech GF3 Ti200 просто няма какво да се чудиш. Сменай е веднага, че е много бъгава карта
V I P E R
09.01.03 г., 13:06
Какво значение има, че южния мост пече ?!? Мойто 8RDA+ бачка абсолютно стабилно до 220Mhz (кагато някой успее да подкара VIA с 3 DDR модула на 200МHz на макс агресивни настройки, да дойде да ми се обади!) без допълнително активно охлаждане на северния мост! Ако ще и с 100C да пече южния нали си върши работата перфектно??? Засега не ми е известен друг чипсет който може да работи на толкова екстремни честоти! К'во повече мога да искам от него???
Колко ти е волтажа на чипсета. Защото доста хора по западните форуми си правят волт мод за да може да работи дъното синхронно с 2 ДДР модула над 200FSB. Ти колко макс FSB можеш да достигнеш като паметта и шината са синхронни. Защото от асинхронен режим няма никакъв смисъл. Поне така четох по форумите.
Originally posted by V I P E R
Колко ти е волтажа на чипсета. Защото доста хора по западните форуми си правят волт мод за да може да работи дъното синхронно с 2 ДДР модула над 200FSB. Ти колко макс FSB можеш да достигнеш като паметта и шината са синхронни. Защото от асинхронен режим няма никакъв смисъл. Поне така четох по форумите.
Ами почти 1.7. Това 220 е синхронна шина!!! Иначе несъм толкова богат та да прежаля гаранцията и да го модвам
Ами почти 1.7. Това 220 е синхронна шина!!! Иначе несъм толкова богат та да прежаля гаранцията и да го модвам
Как 1.7 бре?! Може би искаш да кажеш 1.57?
Не е ли малко множко тоз волтаж.....не че няма да издържи, но едва ли е 1,7 V
Originally posted by Creep
Как 1.7 бре?! Може би искаш да кажеш 1.57?
И при мен е ~1.57В .
Значи проблема с видео картата го оправих и сега си върви като пушка . Проблема идваше от включения SBA . И още един tip ще дам , пробвайте с изключен FW . Разликата не е голяма , ама (поне при мене е така) кадрите се качват леко . Нещо от рода на (това е първия тест на 3D Mark 2001 ) - от 129.5 се качват на 133 като изключа FW .
Originally posted by cuci_
Не е ли малко множко тоз волтаж.....не че няма да издържи, но едва ли е 1,7 V
1.7V да не кажа, че е нормално..... вече над 1.85V идва малко нанагорно, някои ги пускат на 2.0V за 220MHz+.... но това са от "слабите" платки, другите тръгват с по-малко vdd на толкоз...
V I P E R
12.01.03 г., 12:21
Много волтаж ти подава. ?????
Ако е така вероятно затова си джиткаш на 220FSB. Твоето дъно май си е фабрично моднато :).
Аз пък не вярвам фабрично да му пуска 1.70V на чипсета. Пък и Denis го няма да каже дали е имал предвид 1.57V или пък не се е объркал и колкото и да не ми се вярва, неговата бройка в действителност да пуска 1.70V...
Дениссссссс, казвай бре, човеко! ;) ;) ;)
Sashooo
12.01.03 г., 13:40
Защо в тестовете сравнявате ASUS A7N8X само с други дъна на Асус, а не например с EPoX-8RDA+.
GeniusLoci
13.01.03 г., 01:26
както предвидливо си бях написал - дъното беше тествано МНОГО набързо, щото точно тогава голям глад беше за тях... Нямахме възможност да го вземем и да го сравним с едни и същи компоненти с EPoX-а...
Chertoianov
13.01.03 г., 22:07
За едно и също дъно ли говорим? EPoX 8RDA+? Какви загрявания на северния мост? Единственото, което направих е да разкарам дъвката, която беше между чипа и радиатора и да сложа истинска паста. Сокета на процесора и радиатора на Северния мост са така сложени, че въздуха, който охлажда процесора след това обдухва и радиатора на северния мост. Нищо му няма. Около 35-36-37 градуса. Засичам го с мултицет с термосонда. Това при шина 200.
Още като си го взех пробвах с памет TwinMos DDR333 на мой приятел, която стигаше 200MHz шина от раз и при това на CL2 . Предела на паметта беше 205 MHz. Това с първия биос (оттогава излязоха поне още 2-3) и без всякави модвания. За това дъно да работи на честоти над 200MHz не е овърклок. Всичко работи точно така , както си искаш. И PCI, и AGP.
Освен това мога да кажа още две неща. Това дъно е по-бързо от VIA дори и с един чип памет при равни честоти. И другото, което открих, че докато старото ми VIA дъно при еднаква шина и еднаква честота на процесора ми правеше 4900 точки на CPU теста на PCMark2002, а сега прави 5150 точки. Правете си изводи. Аз вече си ги направих.
Единственото, което забелязах като минус е по-бавната работа на IDE контролера в сравнение с този на VIA . Но това са 2-4%. Прежалих ги.
GeniusLoci
13.01.03 г., 22:57
Никой не отрича, че nForce-a е по-добър от ВИА...но не мога да гласувам подобно доверие с ръка на сърцето за АСУСА...още повече и олекотената версия е 150 доларес...
------------------Sorry, Mollov-----------------------;)
Никой не отрича, че Епокса е по-добър от ВИА...
Амммм..... ъ-ъ-ъ-ъ какво? :conf:
Със старото ми дъно KT266A при едни и същи настройки на PC Mark 2002 CPU : 4065 , сега с Epox 8RDA+ - 4289 . На mem теста давах 3749 , срещу 4348 сега . SuperPi 1M - 1'21 , сега 1'11 . 3D Mark 2001 - 8372 , срещу 8826 . На Quake 3 давам по-малко кадри 183 срещу 169 , но това си мисля , че е от звука , защото ползвам вградения звук . На сандра-та , разликите са минимални .
medunski
16.01.03 г., 14:07
hi аз съм с A7N8X с последния BIOS от страницата на АСУС - някакава бета от 07.01.2003(май нещо такова беше?!).Още :2400+;2х256 TwinMOS DDR333; ASUS 8420 128DDR;Maxtor 80GB 7200 ATA133.Дъното ми е съвсем ново(както и останалото) и още не съм в час с него - прдимно се занимавах до сега с инсталации и настройки.НО VCore по default е нагласен на 1.65V a в Monitor Hardware(както и в Aida) показва 1.69-1.71V.Защо така?Освен това за FSB имам като опции 100;133 и 166.Защо нямам 200?Как мога да го пусна на 200?Как мога да вдигам FSB през 5 или 10?И наче системата на default бачка много стабилно и дава яки резултати на тестовете обаче като overclock май хич я няма :(( Е все още не съм я разбъзикал напълно но ще се разбере скоро...Дайте съвети!
GeniusLoci
17.01.03 г., 06:25
Ти да не си с "орязаното"...него не съм го тествал и не знам дали не са му резнали и биоса...
само тва остава...
може и самия биос да е попроменен щом си сложил нов...ще проверя...
medunski
17.01.03 г., 09:28
Ами от Мост го взех - не е Делукс а обикновения вариант.Как да разбера дали е орязано и какво му е орязано?
GeniusLoci
18.01.03 г., 02:52
През седмицата ще проверя...
medunski
19.01.03 г., 20:11
В момента съм му сложил BIOS 1001E от 13.01.2003 но за FSB просто нямам опция за 200 а само 100;133;166
GeniusLoci
01.02.03 г., 03:47
Originally posted by Chertoianov
За едно и също дъно ли говорим? EPoX 8RDA+? Какви загрявания на северния мост? Единственото, което направих е да разкарам дъвката, която беше между чипа и радиатора и да сложа истинска паста. Сокета на процесора и радиатора на Северния мост са така сложени, че въздуха, който охлажда процесора след това обдухва и радиатора на северния мост. Нищо му няма. Около 35-36-37 градуса. Засичам го с мултицет с термосонда. Това при шина 200.
Още като си го взех пробвах с памет TwinMos DDR333 на мой приятел, която стигаше 200MHz шина от раз и при това на CL2 . Предела на паметта беше 205 MHz. Това с първия биос (оттогава излязоха поне още 2-3) и без всякави модвания. За това дъно да работи на честоти над 200MHz не е овърклок. Всичко работи точно така , както си искаш. И PCI, и AGP.
Освен това мога да кажа още две неща. Това дъно е по-бързо от VIA дори и с един чип памет при равни честоти. И другото, което открих, че докато старото ми VIA дъно при еднаква шина и еднаква честота на процесора ми правеше 4900 точки на CPU теста на PCMark2002, а сега прави 5150 точки. Правете си изводи. Аз вече си ги направих.
Единственото, което забелязах като минус е по-бавната работа на IDE контролера в сравнение с този на VIA . Но това са 2-4%. Прежалих ги.
Ха сега и аз съм с такова и ви хванах!
Не печело - пече та се къса - и през цялото време не сте разбрали че си говорим за южния мост - северния го мани -махнах "дъвката" исложих вентилатор и сега е "леден", хехе..
обаче южния - мамооо...това е като печка - повече от видеокартата ми грее тука спор със VIA-та просто няма..
Проблемс обаче имам...
Клокнах го с първия биос и никакви ядове - ден и нещо не съм го и рестартирал - въртя там тестове, рових се и какво ли не на 200 шина...
Ъпдейтнах биоса - никакви ядове, но след първия clear cmos който направих (това бях забравил че се прави с АСУС-а...) 200 шина нанай си.. бачка но като пуснеш филм преимерно и след две минути се рестартира - и не е от настройки на паметта или CPU- и двете ги свалих много, пък и работеше на 200 при CL2/2/2/4, а сега 4-ката се опъва и на по-нска честота..гаднооо..
Има разни дребни неща дето ми липсват като се сетя за асусчето..ма ще ги прежаля...
2.Стига го хвалили бре..чак пък толко не е добро...особено драйвера на звука - и работата на самия звук - не знам от шината ли от какво - но не е добре..
:banana:
Авторски права на vBulletin