PDA

Виж пълна версия : Traffic Control

ShakAttak
20.12.02 г., 13:42
Интересуваме как мога да разделя интернет връзката, така че 5 машини да ползват зададена от мен скорост, примерно при обща скорост 20Kbps да се раздели на 5 и всяка машина да може да ползва интернета със скорост 4Kbps без да се надвишава и без да може да го променя друг освен Admin, понеже като сваля някой нещо изсмуква цялата връзка и другите едвам сърфират. Мисля че трябва да има софтуер за целта но не можах да намеря подходящ и за това се обръщам към вас, ако някой знае как става точно нека ме светне ще съм много благодарен.:rolleyes:

ai_sektir
20.12.02 г., 14:12
Стандартното решение за линукс е iproute2 пакета, включващ програмката tc (traffic control) - прочети Advanced Routing howto там са описани повечето неща. Препоръчвам ти да си свалиш някои готов скрипт за работа с tc - да речем https://sourceforge.net/projects/cbqinit
тва е ако има грижи свиркай

nike_d
20.12.02 г., 14:36
За трафик контрол аз залагам на FreeBSD + IPFW/IFPW2 .
Трафик шейпъра му е адски прецизен.
:D :D :D :D :D :D

Ilian359
20.12.02 г., 21:10
Подкрепям въпроса. А за Windows бихте ли препоръчали нещо?

ShakAttak
20.12.02 г., 23:49
Да и аз трябваше да уточня че става въпрос са Windows XP, имам и LINUX но все още не мого да работя с него:) .

King Nothing
21.12.02 г., 16:45
Total Traffic Control 3.0

успех ;)

Papesha
31.12.02 г., 11:39
Тази тема ми стана интересна. Имам същия проблем...
В момента сървъра ми е с уиндоус98 + уинруут. Трябва ли да махна уинруута за да инсталирам трафикконтрол, или работят заедно? Само моля ви се не препоръчвайте да мина на друга ОС, защото и в други топици съм обяснявал, че не ми е възможно.

Piatnik
31.12.02 г., 13:08
Пробвайте това: http://www.bsb.net.ru
Работи под вин 9х. Аз този Total Traffic Control 3.0 неможах да го подкарам под вин 9х.
King Nothing ти за този Total Traffic Control се скъса да го препоръчваш, да не ти плащат за това ? :D
По-горе посочената програмка е доста малка (151 k архива) и има що годе прилични възможности за настройка.

Тодоре, е те сега се пише Успех ! ;)

Papesha
31.12.02 г., 14:17
Piatnik,
blagodarja za barzija reply. I wse pak imam njakolko vaprosa:

BSB is a program for the limiting of transfer speed of HTTP-data downloaded to IP-address

Tova oznachava li, che limit varhu FTP njama?
Ioshte ne mi e jasno, trjabva li da mahna winroute, za da tragne tozi programa.

Piatnik
01.01.03 г., 14:38
По принцип ти конфигурираш кой порт да бъде ограничен но на мен не ми се е налагало да ограничавам повече от един и не съм разглеждал дали може да се конфигурират повече от един.
Относно winroute, незнам но нищо не ти пречи да пробваш при евентуални конфликти ще ти напише какво му пречи в log файла. Но си мисля че няма да има проблем защото тогава каква ще е идейата от програмката.
За FTP-то сега се сещам дали да не рутираш всичко през порт 80 или пък да се опиташ да пуснеш два пъти BSB с различни конфигурационни файлове (това последното ми се вижда обаче глупаво :) ).
Ако закъсаш ще се пробвам да помагам. Успех!

QWERTY
01.01.03 г., 20:54
Originally posted by Piatnik
дали да не рутираш всичко през порт 80

Това като как ще стане по-точно? На мен ми прилича, че посоченият от теб софтуер е предназначен да прави трафик шейпинг на http сървър, а не на рутер. Ти за какво си я ползвал?

Piatnik
01.01.03 г., 23:56
Ползване е силно казано. Аз опитвах да огранича нещо друго на съвсем друг порт а не и-нет. Пък и не мисля че човекът задал този въпрос го интерисува специално какво аз съм се опитвал да правя а как да си ограничи трафика или да го раздели. Аз съм посочил конкретна програма със съответният линк и намиращата се там съответна информация за нея за разлика от тебе където не виждам как точно помагаш в случая. Още повече съм написал че ще помагам с идеи ако имам такива. Никаде не съм казал че аз лично съм го ползвал да ограничавам и-нет трафик !

Това е от самия саит:

The purpose of creation and existence of the program: To make the work easier for networks administrators in regulating the access to the Internet from the LAN.

Възможно е да не е приложима (програмата) 100 % за това но пък на сетком е споменаван няколко пъти.

QWERTY тогава би ли помогнал ти на човека който пита как да си ограничи и раздели трафика под вин ?

QWERTY
02.01.03 г., 00:40
Аз ако можех да му кажа с коя програма да си свърши работа - щях да го направя. Вероятно съществуват такива софтуери под уиндоус, но на мен не са ми известни (никак не съм задълбавал да търся). Мисля, че всеки нормален човек е редно да се ориентира към линукс още във фазата "проучване на проблема".

От тези две изречения, които сте преписали от документацията, мога да предположа, че софтуерът реализира трафик шейпинг за http трафика, който се рутира, за ftp трафика не е ясно, а за всичко останало е почти сигурно, че няма да работи.

BrowseMan
02.01.03 г., 01:31
Намерих няколко програмки чрез които може да се рутира интернет само с една дискета, има и firewall, но няма възможност за ограничаване на трафика и конекциите. Ако някой знае и такова приложение на една дискета с горе споменатите изисквания, ще съм много благодарен ако назове името му.

Papesha
02.01.03 г., 12:05
Total Traffic Control я инсталирах. Определено може да свърши работа, но изискванията към машината са невероятни!!! Пентиум 3 на 600 МХц. 256 РАМ ...
Това силно надвишава възможностите на сървърчето ни...
Някой знае ли дали има ДОС емулация за Линукс??? Защото КУЕРТИ е прав, че комай само с линукс ще стане работата. :(

QWERTY
02.01.03 г., 19:21
Originally posted by Papesha
Някой знае ли дали има ДОС емулация за Линукс???

Искш да си пуснеш ДОС-овска програма под Линукс или обратното?

IPOC
02.01.03 г., 19:32
Originally posted by QWERTY
Искш да си пуснеш ДОС-овска програма под Линукс или обратното?

Предполагам , че иска да си пусне линукс приложелия под Дос или Win .

QWERTY
02.01.03 г., 19:40
Originally posted by IPOC
Предполагам , че иска да си пусне линукс приложелия под Дос или Win .

В такъв случай отговорът е "няма".

Metanoia
03.01.03 г., 04:49
Защото КУЕРТИ е прав, че комай само с линукс ще стане работата. :(
Що ве? BSB rulz отвсякъде. Ако не се лъжа предишния ми шеф беше инсталирал точно тази програма на предната ми работа и си вършеше идеално работата! Настройваш ftp и http и т.н. на един порт и си свиркаш!!! Пробвай сам и ще видиш!

Papesha
03.01.03 г., 09:53
Трябва да пусна ДОС програма под Линукс. Изобщо, проблема е, че компютъра който е сървър има и други функции - ползва се за една малка база данни под ДОС в един магазин... Ако успея да я подкарам тази база данни под Линукс, си решавам проблемите...

QWERTY
03.01.03 г., 11:16
Трябва да пусна ДОС програма под Линукс. Изобщо, проблема е, че компютъра който е сървър има и други функции - ползва се за една малка база данни под ДОС в един магазин... Ако успея да я подкарам тази база данни под Линукс, си решавам проблемите...

Пробвай с това: http://sourceforge.net/projects/dosbox/ Не мога да ти помогна много, защото не съм го пускал, но не вярвам да е трудно.

Това ДОС-овското програмка някаква ли е? Ако е нещо просто го преправи за линукс. Никак не е добре да се ползва един компютър за толко различни задачи.

ai_sektir
03.01.03 г., 20:12
или пък ...
dosemu което го има от 100 години в Линукса, работи и има доста документация ;) което както Гошко знае е доста важно - а за мноо години :)

QWERTY
04.01.03 г., 04:34
Originally posted by ai_sektir
което както Гошко знае е доста важно - а за мноо години :)

Абе май по-важно е качеството, а не количеството. Щото помниш с уайърлеса кво беше - малко, ама за сметка на това грешна...:p