PDA

Виж пълна версия : Трима души,мрежа,интернет,хъб,кабели и т.н. HELP ME с две думи ...

VentzY
19.12.02 г., 00:25
В близост до мен живеят двама мой приятели с който искаме да си направим мрежа.От мен до единия има около 80 метра разстояние , а между тях двамата разстоянието е от порядъка на 20 метра.Какъв хъб да си купим ? Препоръчайте марка модел всичко.Кажете и за кабелите ? А за лан картите има ли нещо особено което трябва да се знае , абе много съм бос на тая тема.И като си направим мрежата ако си прекарам примерно аз някакъв нет всички ще нетим всеедно през един компютър , това значи че е добре да се направи така че на всички да е една и съша скоростта на нета , тоест да се дели на три , как става това ???

Много Ви благодаря.
Очаквам отговорите с нетърпение.
Чао засега.

ShakAttak
19.12.02 г., 13:07
Взимаш най евтиня HUB/SWITCH 10/100MBS(към 20-30$) и най добре да се монтира при човека дето е на 80м така ще ти трябват 3 кабела UTP(един от вас до тях 80м, един от от 20м за другия и 2-3м кабел от хъба към PCто при което е хъба).Мрежови карти като за начало ще са ти нужни 3 броя пак от най евтините ще ти свършат работа, само гледай да са от една марка и да са 10/100MBps за оптимална работа.Мога да ти намеря карти Surecom 10/100 за 14лв чисто нови с гаранция от фирма ако си от софия. Забравих да ти кажа също че кабелът в този случай трябва да е кръстосан (гледан с палчето надолу от ляво на дясно - бяло оранжево, оранжево, бяло зелено, синьо, бяло синьо, зелено, бяло кафяво, кафяво), а за интернета погледни темата "Кабелен Интернет" пусната от Sabrax там са описани възможните варианти.

QWERTY
19.12.02 г., 14:14
Между мрежова карта и хъб се ползва прав кабел. В случая на dyankof също ще трябват три прави кабела. Подредбата на жичките е тази, която е написал ShakAttak, само дето по този начин трябва да се кримпне и от двата края.;)

VentzY
28.12.02 г., 12:12
Здравейте,

мерси за отговорите , малко не разбрах ама нищо ще се оправим.

Отивам да чета в "Кабелен Интернет"

VentzY
28.12.02 г., 12:13
Обяснете ???
кабелен , ЛАН , ДСЛ ??? и т.н. ?
каква е разликата ?

ToHu
02.01.03 г., 10:31
Ами физическият интерфейс, в единият случай е по кабел, то това е малко широко понятие всички изброени са по кабел, явно имат в предвид кабел на кеблната телевизия. Второто е мрежа, локална, примерно из доста от по населените квартали доставчиците изграждат локални мрежи за пренос на нет-а. Третото изпозлва телефонна линия, това е високочестотно предаване на данните .. хм то всичкото е високочестотно, има в предвид в сравнение с обикновенният модем. Друг вариант е по радиоканал, дали с изпозлване на безжични мрежови карти, или на специални направени за целта у-ва няма значение. То това май са и най-разпространениете у нас методи за доставка на интернет, акто изключим нормалният телефонен модем. Като качество, локалната ,мрежа има предпостави да е начело, примерно добре изградена , спокойно може да е 100 mb въпреки че повечето ги правят 10 Mb. Кабелната телевизия също е сравнително добър избор, но много зависи от изпозлваната апаратура и модеми, каналът може и да се укаже доста тесен и недостатъчен. Радио връзката е добро решение, примерно аз съмс такава в офиса, до доставчика каналът е 5 Mb но ми го ограничават на около 2 mb, друг е въпроса тяхната връзка колко е че да ми доставят качествена услуга :) Според мен трябва да избереш по скоро доставчикът, а методът на пренос не е от чак такова значение. DSL-а също е добър вариант, линията ти е свободна, но не се знае, щом минаа през БТК, може да има проблеми от всякакво естество. Вариант е DSL по наета от БТК линия, но там имаш месечна такса за чифтовете които полваш.