PDA

Виж пълна версия : Кабелен интернет

Sabrax
18.12.02 г., 14:08
здравейте :)

значи имам следния въпрос:

почти нищо не отбирам от това и ми е нужно някой да ми обясни дали може да стане въобще. един съсед ще си пуска кабелен интернет и идеята ми е дали може накак да се включа към него и да си делим парите.

ако може то кажете какъв hardware ще ми е необходим

ShakAttak
18.12.02 г., 15:07
Първо трябва да направите мрежа между вас и за целта ще ви трябва UTP кабел (до 150-200 метра) и две мрежови карти, които е препоръчително да са 100MBps. След това ще трябва да се вземе още една карта (инсталира се на компютъра с интернета и може да е 10MBps няма значение) и към нея се включва интернета и след като вече сте в мрежа е въпрос на настойки да се направи sharing. Аз лично така съм направил и 5 компютъра ползват 1 интернет и ти препоръчвам да провериш как провайдерър следи трафика и абонатите за да няма проблеми после, не трябва и да се злоупотребява с натоварването на връзката понеже се дели между абонатите в района и шанса да се осетят става по голям. По добре не бързай и изчакай да чуеш и други препоръки по въпроса. Айде успех.

IPOC
18.12.02 г., 15:34
Два варианта :
1) Рутер който разпределя нета към двама ви
2) При този който е нета се слага втора карта и с нея шерва нета към другия .
При вариант 1) и двамата ползват нет постоянно. При 2) този който е с нета трябва да си е включил компютъра , за да може другия да ползва нет ( да има мрежя ) .

Кой вариант си избираш, за да кажя какво ще ти е необходимо ?

Sabrax
18.12.02 г., 15:54
ами предполагам че ще е първия вариант, защото с рутер ще стане доста по скъпичко май

IPOC
18.12.02 г., 16:18
Ако не смятате да ползвате рутер , както е казал ShakAttak, трябва ви изградена мрежя между двата компютъра .
Този който е с нета е с две лан карти , а другия с една .
Този с нета е вързан с теб в мрежя , а от другата карта взема нет . Не е задължително да е лан карта .
мрежята м/у двете pc-та става с Утп кабел ( ако е вътрешна мрежя ) или СТП или Фтп ако е външна . Кабела е с къстосана двойка . Ползваш някакъм Win shering , ако сте под Win .

IPOC
18.12.02 г., 16:19
Originally posted by Sabrax
ами предполагам че ще е първия вариант, защото с рутер ще стане доста по скъпичко май

Незнам какво разбираш под рутер , но и един P133 с 64 рам ще ви свърши добра работа .

Sabrax
18.12.02 г., 16:32
а ако не те затруднявам можеш ли да кажеш и с какво трябва да го оборудвам рутера евентуално защото имам един Пентиум 200 ММХ с 32 рам и евентуално мога него да го използвам

IPOC
18.12.02 г., 18:21
Платка по която получавш нет и една лан карта с която ще се вързвате вие . Трябва ви най елементарен суич или хъб ( в зависимост броя на усерите , за начало 4 портов ) . Слага се или Win NT или Линук . Ако няма дист , имаше тема за програми по една дискета , които ще извършват рутирането . Една от тях е freesco ( скоро ми я казаха и още не съм си играл с нея ;) ) . Общо взето това ви трябва . Излиза малко по скъпо от предния вариант с около $30-$35 , но си има много преимущества .

Sabrax
18.12.02 г., 18:58
е то е ясно че ще има преимущества :)

мерси много за сега ако реша да го права така ще питам още :)