PDA

Виж пълна версия : Мощен регулатор на оборотите на вентилатор (способен е да издържи 80мм торнадо)

nplus
06.04.05 г., 16:02
Да наистина, дори и 92мм, но не гарантирам за 92мм.
Само, че няма къде да кача статията.Който има възможност да ми прати ЛС, за да му прата статията и да я качи за да я видят повече хора.

nplus
06.04.05 г., 20:34
Качих статията на форума.Бях забравил, че има такава възможност :p

SeT
06.04.05 г., 21:47
До като е време оправи снимките че нямат никакъв фокус и човек който не знае какво гледа може само да гаде

Иначе другото е перфектно

HEPBAKA
06.04.05 г., 23:09
Мощен регулатор, то си има такива готови. Ето моя нексус поне по документи се води да издържа МАХ 2 92 торнадота. А всеки който повече разбира може да смени малко кондензатори и да издържа доста повече. На мен това ми го направи един пич в Кунтаров и спокойно си качуля в момента по 4 торнадота на канал и няма никакви проблеми.

veelio
07.04.05 г., 00:31
1-во Картинките са много лоши (не обичам да правя забелешки ама нищо не разбрах)
2-ро Ако се намалят оборотите на вента по малко ли ще "бръмчи"

acdc
07.04.05 г., 00:39
Само, че няма къде да кача статията.Който има възможност да ми прати ЛС, за да му прата статията и да я качи за да я видят повече хора.
Да, ама някой и друг път с този транзистор!!!! ;)
Сега обясни на хората как ще управляваш 12W (12V/1A) с линеен регулатор в който като управляващ елемент се ползва транзистор BC337-40 с параметр - Pc=0.625W, Ic=500mA (импулсен 1А) при изпълнение на Philips и STMicroelectronics и Pc=0.625W, Ic=800mA (импулсен 1А) в изпълнение на Fairchild и Onsemi (Motorola)?!?

Хора, като нещо нЕ разбирате, по-добре нЕ пишете глупости, защото някой който хептен нищо нЕ разбира може да ви повярва и последствията (в този случай ще са само един изгорял транзистор) може да са доста неприятни :indi: !

chris73
07.04.05 г., 01:03
Съгласен.

Нормално е да не разбират(не всеки е завършил електроника), ама те и гайдове пишат, и в нета ги качват. И понеже този "регулатор" не е изгорял на момента(или са го пробвали със слаб вент), си мислят че са направили революция, и че на Vantec и Zalman ще фалира бизнеса с регулатори :)

Освен това си имаме точно такава тема тук (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=53933) от VIPER.

Затова моля модераторите да видят дали не нарушава правилата, и ако да, да я изтрият/затворят.

veelio
07.04.05 г., 01:30
да ама ако може отговорете ми на въпроса

OgiDogi
07.04.05 г., 01:41
Качих статията на форума.Бях забравил, че има такава възможност :p
Остава да се сетиш и къде се свързва "висящия" извод на резистора, защото според схемата от картинка 4 ми става ясно, че нищо не ти е ясно :D
Ако направиш една проста сметка (използвайки закона на Ом) ще разбереш, че тези 100 Кома са твърде голяма стойност. В един момент токът през базата на транзистора няма да е достатъчен да го отпуши и вентилаторът ще спре. По-надеждно ще бъде с делител на напрежение от резистор 3.3 К към маса и потенциометър 4.7 К към +12 V. Ще осигуриш базов ток, достатъчен да отпуши всеки уважаващ себе си средномощен транзистор. Ако ти трябва повече мощност - слагаш емитера на средномощния към базата на мощен за 15 - 20 А (схема Дарлингтон) и закачаш колкото вентилатора може да издържи захранването :D

chris73
07.04.05 г., 01:55
2-ро Ако се намалят оборотите на вента по малко ли ще "бръмчи"

Естествено, защо иначе да му намаляваме обороотите (от там и производителността)? Само че в случая Торнадото става "безшумен" чак на 5V...

Rear Admiral Floyd
07.04.05 г., 03:04
Ебаси "статията"... поне като преписваш, преписвай вярно... откъде го изкопа тоз 1 ампер ?!?
http://www.overclockers.com/tips910/

OgiDogi
07.04.05 г., 09:33
Disclaimer: Neither the Author or Overclockers.com takes any responsibility for any damage if you attempt what is shown here. This article is for information purposes only.

...a maximum of 1 ampere if the LM-317 is well cooled...

# The circuit consists from just 2 parts (1 BC337-40, 1 potentiometer);
# Cost: About 25 cents;
# Max. 500mA (enough for für 5 80mm fans)
# Needs no heatsink;

Абе радостното е, че поне ходи да чете отнякъде. Проблемът идва от източниците на информация и недоразуменията при превода (в случая от немски на английски и после на български).
Да ме извинява Christoph Jadanowski, ама на куково лято ще върже 5 вентилатора по 80 мм с този регулатор, че и без охлаждане на транзистора.

The Bandit
07.04.05 г., 10:50
Моля пишете по-нататъшните коментари в тази тема http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=53933&page=1&pp=25 която е с абсолютно същия предмет на дискусия.