Виж пълна версия : Охладители продавани в България (част 1) - Охладители за AMD (Socket A/Socket 370)
GrigorBG
17.12.02 г., 04:16
Тука е мястото да изкажете мнение, предложение, коментар или забележка.
Самото ревю можете да намерите в раздел "Ревюта" на сайта
Loshia_NIKJAM
17.12.02 г., 10:50
Много благодарности....няма какаво друго да кажем.
От много време се търси отговор на въпроса кой е по по най в България.
Извън ревюто може да се зададе впроса къде стоят пред една АХ7 примерно Аксата и Кулър мастера, но това може да се прочете и в нета. Това с цел да се знае заслужава ли си трошенето на нерви и пари да ти докарат от вън едно такова животно или един ХеьтПайп ще свърши същата работа (е + два три градуса разбира се)
Thermalright AX-7 е "бащата" на хубавите охладители, при него може да ползвате и по маломощна 80мм перка (30-36CFM), а ефективността му не намалява. Самия радиатор е изработен от някаква странна сплав (не е алуминий както много хора си мислят) на която се лепи магнит.
За No. 1 въздушен охладител се смята Thermalright SLK-800, но той изисква доста мощна (шумна) перка за да е ефективен, а и има проблем с монтажа (поради тясната си основа не).
След тях се позиционира Vantec Aeroflow с 70мм TMD перка.
GrigorBG
17.12.02 г., 12:40
Абе имам АХ-7, но някак щеше да засрами останалите......
Това не пречи слд 1-2 дни да му пусна резултати тука вЪВ форума.
Originally posted by GrigorBG
Абе имам АХ-7, но някак щеше да засрами останалите......
Това не пречи слд 1-2 дни да му пусна резултати тука вЪВ форума.
Това ще е много добре !! Ако може обаче да не го тестваш с някаква зверска перка 80cfm , ами с нещо по-леко от рода на 55-60cfm .
GrigorBG
17.12.02 г., 16:48
Ще го пусна с 2-3 перки - да се види как се държи
Stilian
17.12.02 г., 16:58
Originally posted by GrigorBG
Ще го пусна с 2-3 перки - да се види как се държи
Така е най-добре ...
Браво за хубавото ревю :)
BTW AXP1400+@1743MHz | 1.85 | отделя около 87W ...
на 1.75V -> ~78W ...
alex_matrix
17.12.02 г., 18:09
Grigore
макар и свидетел на направата на част от ревюто
(имам предвид и кулърите по рафтовете):D :D
и виновник за отнемането на ценото време за ревюто
ревюто е много добро
дали и да не включим симбиозата дето я направихме с тебе
за незнаещите
8 см перка прозрачна на AKASA с регулатор на оборотите
и радиатора от TiTAN D5TB
при мене не дига повече от 42 С
при 25-30С градуса в кутията
е верно, че съм я модвал
друг въпрос е Epox-a да не отчита добре темповете от
T-bred-a - но последното ме съмнява
GrigorBG
17.12.02 г., 21:42
EPoX 8K3A наистина не чете правилно температурата на T-Bread... незнам защо, ама е факт. Затова и ревюто е с най-обикновенно Palomino.
Браво ! Много добро сравнение на вентилатори .
Все пак разлика от 1-2 градуса между Silver Mountain и Titan Cud говори , че Akasa се изладат .
Чакам с нетърпение АХ-7 , ако може пак при същите условия .
П.С. Да не сте оставили отворен прозореца , когато сте тествали Titan- а ? ;) Много добър ми се стори , а характеристиките му не са много показателни :p :D
GrigorBG
18.12.02 г., 00:11
Не се излагат.
"Сребърната Планина" се справя много добре. Интересно ще ми бъде как ще се справят ако има ASIII паста, а не скапана бяла - теста е с бяла, защото не ми се жертваха последните запаси от ASIII .....
Вярно е че AKASA се излагат. Ако има състезание между AKASA и TITAN - TITAN ще е заеме призовото ВТОРО място, а AKASA ще е предпоследна.
Абе нали уж CUD 725 и медния титан имат едни и същи радиатори , или се бъркам ?? Защо титана се представяше по-добре като е с по-слаба перка ?
Loshia_NIKJAM
18.12.02 г., 01:32
Може титанския бакър да е по-хубав от този на Евъркул. Както Steve пък писа алуминия на АХ7 не е съвсем алуминии, така и при тях може да са различни сплавите. А причината може и да е в неточности на отчитането. Сигурно има и други фактори например колко е гладък радиатора отдоло.
Поне едно е сигурно че не платено ревю като голяма част от ревютата в нета.
GrigorBG
18.12.02 г., 01:46
Че не е платено давам ГАРАНЦИЯ!
И мен ме учуди факта че има разлика между титан-а и 725, но това си показа дъното, а 8K3A доказано мери от вътрешния датчик.
Ако знаете какви изненади има при Р4 охадителите..... не съм сигурен дали искам да пусна ревюто.....
За да кажете че ви дразня - 70-тина градуса не бяха проблем за някой охладители.....
Originally posted by Pavlin
Абе нали уж CUD 725 и медния титан имат едни и същи радиатори , или се бъркам ?? Защо титана се представяше по-добре като е с по-слаба перка ?
Бе на външен вид са си идентични , но може пък Titan да ползват до бори сплави от Evercool . И аз много се чудя .
Григоре - защо не пробваш Evercool с Титанска перка и Titan с перка на evercool . Това ще е решението на загадката ;)
Аз пък си бях харесал навремето ND 18-715 ама нямаше готино ревю за него (имаше няк'во на FrostyTech.com ама с някакви синтетични ли к'ви ли тестове).Сега се чудя дали да си го взема него или направо да си взема CUD-725 (ама много бучи тая фурия май, а?)..........
Satanail
19.12.02 г., 03:39
Originally posted by pileto
Сега се чудя дали да си го взема него или направо да си взема CUD-725 (ама много бучи тая фурия май, а?)..........
На отворена кутия малко трудно се спи, но иначе не е толкова шумен - брат ми тука сънува в момента и с топ не можеш го събуди :D
Stonefish
19.12.02 г., 06:05
Ако не са ти много изнежени ушите ще му свикнеш след 2-3 дена, но наистина е по-добре да е затворена кутията :D :D Дори е силно желателно :super:
Metanoia
19.12.02 г., 07:01
Усещам как ще заменим текущия ми цуулер за един от същата марка, но с цена 35 долара... а сегашния ще го нарежа (радиатора) и ще си го сложа ми охлажда чиповете на бъдещата видеокарта, че май само за т`ва го бива...
А вентилатора ще го лепна отзад на кутията...
П.П. Ай, като споменах за вентилатора та се сетих, че май ще трябва да сменям този от захранването на брат ми...
Абе от какво може да се предизвика изненадващо съобщение за boot falure и т.н. за Insert System Disk??? Че такова му изписало на момчето пък не знам какво да му кажа оттук. Вирус може ли да е?
Който е има възможноста да сравни един до друг идентичните модели на Титан и Евъркуул вече е достигнал до заключението че за направата и на двата куулера пресите(отливките) са еднакви, разликата при двата куулера в случая може да идва от различните велтилатори при двата производителя.
alex_matrix
19.12.02 г., 13:33
Originally posted by Goro
Който е има възможноста да сравни един до друг идентичните модели на Титан и Евъркуул вече е достигнал до заключението че за направата и на двата куулера пресите(отливките) са еднакви, разликата при двата куулера в случая може да идва от различните велтилатори при двата производителя.
Goro да не забравяме фактора прилепяне на радиатора към ядрото :D
би било хубаво да направите една табличка с кулерите, температурата на най-тежкия тест и цената към датата на ревюто във фирмата вносител на съответната марка.
Originally posted by alex_matrix
Goro да не забравяме фактора прилепяне на радиатора към ядрото :D
Е щипките им може да са различни не съм се вглеждал в тях. :)
Ревюто е много добро.
Съжалявам само, че не сте включили повече модели. Например много ме интересува как ще се впише CoolerMaster HSC-V62? Мисля, че е интересен модел.
Иначе, както казах - ревюто е много добро. Очакваме и продължението.. :-)
Sashooo
21.12.02 г., 00:14
Originally posted by Metanoia
Абе от какво може да се предизвика изненадващо съобщение за boot falure и т.н. за Insert System Disk??? Че такова му изписало на момчето пък не знам какво да му кажа оттук. Вирус може ли да е?
най-вероятно в BIOS boot ordera му започва със floppy и е сложил някаква не-системна дискета - маха я и рестартира
Metanoia
21.12.02 г., 02:30
Originally posted by Sashooo
най-вероятно в BIOS boot ordera му започва със floppy и е сложил някаква не-системна дискета - маха я и рестартира
Не е туй. Общите симптоми са скапан хард ми се струва по неговото описание... Чува се как харда развърта, след това гасне, пак развърта или нещо такова.... За ново плаче май. :mad:
GrigorBG
21.12.02 г., 02:38
И ние имаме жеание да тестваме АБСОЛЮТНО всичко, но не всичко се намира на родния пазар.....
Metanoia, ако дискът е от онези Quantum-и дето бяха с всеизвестните чипове на Philips TDA или аналога му на Panasonic, нищо чудно това да е проблема. След около година експлоатация кристалът на чипа остарява и се скапва (или буквално гърми).
На пръв поглед на чипа му няма нищо, но в действителност като поработи малко, гаси мотора на харда!
Metanoia
22.12.02 г., 11:13
Originally posted by Adler
Metanoia, ако дискът е от онези Quantum-и дето бяха с всеизвестните чипове на Philips TDA или аналога му на Panasonic, нищо чудно това да е проблема. След около година експлоатация кристалът на чипа остарява и се скапва (или буквално гърми).
На пръв поглед на чипа му няма нищо, но в действителност като поработи малко, гаси мотора на харда!
Точно туй ще е, Adler. С Panasonic е. Май наистина това лято трябваше да му сложа едно радиаторче да го охлажда.
Сега дали ще може някой да го оправи за свестни пари или веднага да търся да купувам друг HDD?
и втората за Intel охладители ?
Какво мислите за ND18-715 и DP5-7jd1B ???
Кой от двата ми препоръчвате за Athlon XP 1700+ ???
bye
Абе въобще за този процесор и да е тих охладителя ...
И за паста кажете нещо плс
...
GrigorBG
29.12.02 г., 02:10
Скоро и то ще се появи :-)
Искам и аз да усетя малко празниците :-)))))
Ако няма да клокваш този е подходящ.
Да запитам кога ще бъде готово ревюто за Р IV кулери?
Нямам търпение да видя кой вентилатор прави 70*?:D
Originally posted by Adrian Kamenov
Да запитам кога ще бъде готово ревюто за Р IV кулери?
Нямам търпение да видя кой вентилатор прави 70*?:D
Нещо ми подсказва ,че няма да е само един :) . Григорее , работиш ли по въпроса за вмъкване на AX7 в първата част от ревюто или някакви резултати да дадеш ? Искам да го видя какво може :rolleyes: .
Ето ти резултати:
A7V8X, TBred 2400+@2064 (172x12) default Vcore
Idle - 36.2 градуса
Full Load - 45.5 градуса (Prime 95 - след 7 часа)
и това е с малката 80mm перка (36CFM).
INTeres
03.01.03 г., 20:04
Здравейте!
Имам въпрос относно конкретен охладител - Akasa AK-824.
Наскоро си купих система Athlon XP PR1700 с този модел
охладител. Вярно, че е много тих, но странното е, че
температурата при мен постоянно е около 63 градуса +/-1.
Нормална ли е такава температура и на какво може да се
дължи тази разлика от 7 градуса между моята система и
резултатите от тестовете?
Процесорът не е овърклокван. Motherboard Monitor показва,
че оборотите на вентилатора са по спецификация - около
2550. Радиаторът е добре закрепен и му сложена паста.
Originally posted by Steve
Ето ти резултати:
A7V8X, TBred 2400+@2064 (172x12) default Vcore
Idle - 36.2 градуса
Full Load - 45.5 градуса (Prime 95 - след 7 часа)
и това е с малката 80mm перка (36CFM).
Уффф , това никак не ми помага . Искам да го видя редом до другите(по-специално редом до CUD-725 или до медния титан) и на процесор ,който грее малко повечко , както беше в статията . Ако сложиш някой от горните охладители и при същите настройки и температура в кутията дадеш температура на процесора ще съм ти много признателен . Няма нужда да пускаш Prime95 за 7 часа , достатъчни са 15min или пък за 15min на Toast ще ти вдигне температура , която никога няма да видиш на Prime95 ;) .
Мога да кажа, че Silver Mountain вдигаше около 7 градуса над AX-7 при същите условия.
Stilian
04.01.03 г., 02:09
Silver Mountain I или II ???
II разбира се, го пробвах и с преходник 60-80mm перка - за нищо не става (особено като видиш и цената му).
Originally posted by Steve
Мога да кажа, че Silver Mountain вдигаше около 7 градуса над AX-7 при същите условия.
Хм... 7 градуса разлика си е огромна цифра! Сигурен ли си, че е било при едни и същи условия?!
sashkata
18.01.03 г., 18:01
Ей, ревюто е страхотно. Таман си сменяй конфигурацийната и го четох и си взех ND18-715. Тих и ефективен, макар cpu да не е много мощно :-)) (Duron 1100). Освен това е и със 6 отвора на щипките, а е и истински мъник.
Относно по-горе обсъжданата тема с HDD, аз имам един Quantum, който е със чипове на Panasonic, но не съм имал проблеми - от три години ми е.
Metanoia
20.01.03 г., 22:29
Originally posted by sashkata
Ей, ревюто е страхотно. Таман си сменяй конфигурацийната и го четох и си взех ND18-715. Тих и ефективен, макар cpu да не е много мощно :-)) (Duron 1100). Освен това е и със 6 отвора на щипките, а е и истински мъник.
Относно по-горе обсъжданата тема с HDD, аз имам един Quantum, който е със чипове на Panasonic, но не съм имал проблеми - от три години ми е.
Ни моа са докопам аз до един АХ-7... пък и брат ми отиде да учи в автото, а не "Хладилна техника" и няма да може да ми направи фреоново... :mad:
А иначе и аз 3 години нямах проблем ама ето че сега имам!
A кога ще видим 2-та част на ревюто? :)
GeniusLoci
22.01.03 г., 14:36
хаха - директно пращайте въпроси за това ревю на:
grigorbg@mail.bg
:D :D :D :D :D
Благодарности и от мен за ревю-то :)
Имам едно въпросче - кой е най-тихият охладител?
Трябва ми за Duron 1100, знам че не грее, но трябва да има перспектива в охладителя :)
CoolerMaster DP5-7DJIB май е много слабичък...
Evercool ND18-715 или Titan CU5TB? Втория не е ли доста шумен? 28 срещу 32 dB. Тия 4 dB много ли се усещат?
Stonefish
29.01.03 г., 13:30
на някакъв сайт пишеше че 1 децибел е практически незабележима разлика в шума, докато 3 децибела вече ясно различима.
Що не включихте Spire вентилатори във вашето ревю?
Имат поне 4 охладителя одобрени от АМД,новите им
модели са много яки. Например Falcon1/2 са много тихи.
Zalman 6000 AlCu/Cu също е в ценовата категория на
Silver mountain , но в тих режим направо кърти - 20db.
Друг е въпроса , че вносителите не искат да внасят подобни
вентилатори.
GeniusLoci
06.02.03 г., 21:56
ами на втория въпрос си си отговорил сам...
а на първия - когато правихме теста се "чакаха" още тия Спайъри...после се появиха...
Очаква ли се скоро ревюто със P4 охладителите ?
Marin Pyce
15.04.03 г., 14:06
Да сте 4ували за използваната от руснаците на времето реактивна тяга с витлов двигател?
Зна4и слага6 2 перки като 1 се върти по 4асовниковата стрелка, а другата обратно.
Не съм се ровил из пазара, кажете знаете ли за вентилатори с посока на въртене обратна на тази, с която се въртят пове4ето. В краен слу4ай с обратно напрежение 6те стане, но за6то ако има и готови!
GeniusLoci
16.04.03 г., 10:30
Ревюто за Р4 охладителите - ами питайте Григор., но според мен е по-вероятно да се направи ново някой ден. Няма какво толкова - изненадите бяха че CoolerMaster за Р4 не струват, а един Titan и един Evercool (еднакви са - не помня точно модела но ще го проверя - с медна основа, отгоре е с игли, не ребра) избиват рибата.
За противоположните перки..
Няма перки..може би някакви за съвсем друга техника - да.
Много е шумно - по-добре повече пари за качествена перка (една делта няма да е много по-шумна, а си е е*@ ти чудото)
nightyj
18.04.03 г., 17:30
Абе незнам ма според мен Spire правят по-добри охладители от Titan съотношеие цена качество,що не ги включите и тях и са достъпни на пазара.
GeniusLoci
20.04.03 г., 12:42
Защото трябва да се вземат и тестват....
Тогава ги чакаха..
Тоз кулер - фалкон рок II е добър горе-долу , може да се сравнява сякъш с Евъркуула и Титана - куд725 и ку5тб , някой да знае коя фирма го продава в бг ? Хардуер бг-то ? Колко струва ? цената сравнима ли е с цените на горепосочените 2 други охладителя ?
Sugar4o
06.05.03 г., 21:36
Originally posted by Marin Pyce
Да сте 4ували за използваната от руснаците на времето реактивна тяга с витлов двигател?
Зна4и слага6 2 перки като 1 се върти по 4асовниковата стрелка, а другата обратно.
Не съм се ровил из пазара, кажете знаете ли за вентилатори с посока на въртене обратна на тази, с която се въртят пове4ето. В краен слу4ай с обратно напрежение 6те стане, но за6то ако има и готови!
мисля си че това ще доведе до реактивни звуци
GeniusLoci
07.05.03 г., 01:42
Originally posted by VentzY
Тоз кулер - фалкон рок II е добър горе-долу , може да се сравнява сякъш с Евъркуула и Титана - куд725 и ку5тб , някой да знае коя фирма го продава в бг ? Хардуер бг-то ? Колко струва ? цената сравнима ли е с цените на горепосочените 2 други охладителя ?
Абсолютно не може да се сравнява - АБЕ ВИЕ ВИДЯЛИ ЛИ СТЕ ГО КАК ИЗГЛЕЖДА - какво толкова само му повтаряте името - щото напомна на някои други именити или?
Тоя изглежда точно като най-евтините Титани..малко мед отдолу и чукана с кирка и лопата алуминиева сплав отгоре, с бавна перка с малко CFM! Како ви се е наврял в устата - за 2-3 долара не вярвам да се оръсите толкова..тих бил..тих е ама не охлажда -като искате и тихо и ладно и евтино -Evercool ND718 или там какъвто беше, а не тоя боклук Спайър..:argh: :argh: :argh:
Не може да го включа в ревюто просто щото повече алуминиев радиатор в компютъра ми няма да влезе. Нито смятам че има място там. Камо ли за Spire...те ВИНАГИ са били най-пръчкавите охладители..
nightyj
07.05.03 г., 19:15
Originally posted by GeniusLoci
Абсолютно не може да се сравнява - АБЕ ВИЕ ВИДЯЛИ ЛИ СТЕ ГО КАК ИЗГЛЕЖДА - какво толкова само му повтаряте името - щото напомна на някои други именити или?
Тоя изглежда точно като най-евтините Титани..малко мед отдолу и чукана с кирка и лопата алуминиева сплав отгоре, с бавна перка с малко CFM! Како ви се е наврял в устата - за 2-3 долара не вярвам да се оръсите толкова..тих бил..тих е ама не охлажда -като искате и тихо и ладно и евтино -Evercool ND718 или там какъвто беше, а не тоя боклук Спайър..:argh: :argh: :argh:
Не може да го включа в ревюто просто щото повече алуминиев радиатор в компютъра ми няма да влезе. Нито смятам че има място там. Камо ли за Spire...те ВИНАГИ са били най-пръчкавите охладители..
Мде да знам не съм съгласен с това мнение новите има цоолерчета са по-добри от тези на Titan и Evercool.Микро Фолоу 2 например.
GeniusLoci
07.05.03 г., 21:49
Я ми кажи ти точно този пускал ли си го - прословутия Falcon Rock?
nightyj
09.05.03 г., 16:53
Originally posted by GeniusLoci
Я ми кажи ти точно този пускал ли си го - прословутия Falcon Rock?
Това към кой беше насочено,иначе със ръка на сърцето си признавам,че фалкон рок неможе да се мери с евъркул цуд.
GeniusLoci
09.05.03 г., 18:04
Сори, аз бях неясен - към VentzY...;)
Авторски права на vBulletin