Виж пълна версия : Linux върху RAID 0
Та значи положението е следното: 2x80 GB SATA HDD-та в RAID 0 (nVidia) с инсталиран Win Server 2003 в първите 5GB, още 5 заделени за Linux и останалото там.
Въпроса ми е как по ягодите да си инталирам Linux-a на тоя раид??? Като пробвам със SuSE 9.2 не ми чете раид конфигурацията от BIOS-a на чипа а си познава хардовете поотделно :( Рових за какви ли не глупости като dmraid и не знам си кво ама това го иска върху вече готова инсталация, не като при мен на чисто. Не намерих и никакви драйвери за пустия му раид под Linux...
Та ако някой знае нещо по въпроса ще съм му много благодарен ако не си мълчи :) Идеята ми е да си запазя уинбозките дялове като просто си вмъкна и Linux-ки (дистрибуцията не е от голямо значение, просто сусе-то си го намерих на цяло ДВД и затова) и дали ще имам проблем при dual boot-ването при тази ситуация :conf:
Трябва ти дистрибуция, която лоуд-ва от инитрд и зарежда драйвери за тоя твой "raid" контролер. Пробвай с по-юзърските редхати или мандрейк.
Направо съм clueless тука. Никога не съм прибягвал до такива devices.Или 3ware или софтраид или КУР!
Siemens
25.03.05 г., 00:19
аз съм със софтуерен РАИД 1 и редхат 9. Май е прав sertys - или някаква разпространена марка контролери или софтуерен.
Мда, не случайно тези RAID контролери се наричат fakeraid по ядрото/драйверите за Линукс :p Евентуално можеш да намериш драйвери и да си направиш custom инсталатор...
.... такива devices.Или 3ware или софтраид или КУР!
ах ако знаеш колко си прав !!!
Значи виж сега аз бях в същата ситуация преди един месец обача от тогава си пуснах РАИД 0 и направо се родих. Не е нужно да казвам че Виндовс с РАИД и без РАИД си е все боза и аз от този мой РАИД не можах да видя почти никаква печалба в производителността Обаче под Линукс ;) и със XFS файлова система :cool: :cool: :cool: :p .
Сега ще ти обясна как се решава проблема.
Проблема е в това че повечето производители продават хардуерни раид контролери обаче те са си фактически едни обикновени IDE или SATA карти, а пък раида се резлизира посредством драйвери.Тоест те са си един обикновен софтуерен раид.Ти за да си пуснеш "хардуерният" раид ти трябва да си си разделил правилно дисковете според твойте нужди и след това си пускаш софтуерен раид и след това си свиркаш. :cool:
То за тия евтини пари какъв хардуерен раид искаш?
Производителите отдавна са се изхитрили.
Единствено 3ware правят качествени истински хардуерни раид масиви обаче нема да ти казвам че тя и цената им е много "хардуерна" и "истинска".
Плюс това софтуерния раид има много преимущества пред хардуерният.
Софтуерният раид ти следи за евентуялни грешки при запис на информация, ниска цена висока производителност и още други.
Имай на предвид че производителността е наистина мнооооого висока.
Факторът на процесорната заетост е много малък тъй като много добре ги знаеш днешните процесори.Е ако ползваш селерон на 133МХз тогава . . . ще имаш проблем обаче иначе е направо ракета.
Аз имам Duron 1600MHz 2x80 Gb IDE RAID 0. И правя доста високи резултати, копиране 700 Мб файл за 25-28 сек (с старото ядро съм, ако го сменя около ще бъде 20).
Няма да ти казвам че останах мнооооого приятно изненадан когато пуснах 6 копирания наведнъж и . . . системата дори не трепна. А под Виндовс 2 копирания мах при това се бави и забива.
Дори използвам 350 Мб РАМ, ако си с 512 ще останеш още по доволен :cool: :cool: ;) ;) ;) .
Ами че ми е софтуерен райда ми е напълно ясно (лъжат на ниво BIOS на чипа) ама все пак не ми е много ясно mhydra как си го направил, правиш дяловете без изобщо да пускаш RAID в началото а само при инсталацията на Linux-а ли или ? Понеже мен въпроса ми беше дали няма някакъв начин да излъжа при инсталирането да ми прочете конфигурацията на дисковете от BIOS-а на чипа и да види двата харда като един. Същото което прави Windows-а като ти реве на някаква си дискетка. Идеята ми в общи линии е да си ползвам Windows и Linux от този RAID 0 :rolleyes:
Имах един документ който много добре обясняваше как става това нещо обаче сега не го намирам сигурно съм го изтрил.
Ще ти пбясня в общи линий.
Правиш един буутващ партишън който ти се явява /boot директорията под Линукс, на него се намира ядрото което се зарежда.Този партишън НЕ Е РАИД масив, той си е наи-обикновен дял.
Има едно основно правило :
ЛИНУКС НЕ МОЖЕ ДА БУУТНЕ ОТ РАИД МАСИВ, ТЪЙ КАТО ДРАЙВЕРЪТ И МД ДЕМОНЪТ ОЩЕ НЕ СА СЕ ЗАРЕДИЛИ. ТЕ СЕ ЗАРЕЖДАТ ПО НАТАТЪК В БУТТВАЩИЯТ ПРОЦЕС.
ЛИНУКС ВИЖДА ОТДЕЛНО УСТРОЙСТВАТА ДОКАТО НЕ СЕ ЗАРЕДИ MD ДЕМОНЪТ.
Когато ти буутваш ядрото се вика от дялът /boot и се зарежда md демонът се зарежда с зареждането на ядрото тъй като той е компилиран в ядрото (би трябвало).Той инициализира масивите и . . . готово.
Как можеш да инсталираш ликукс върху раид масив?
Много просто в fdisk при инсталацията трвбва да си направиш раид масивите който желаеш и отделяш /боот като отделен дял който НЕ Е раид масив.
Той трябва да си е обикновен дял, ако искаш след това да можеш да си буутнеш Лин.
Всичките тези действия НЕ пречат на същестуването на бозата.
След това си буутваш нормално и пожелание можеш да превключиш на боза или на Лин.
Естествено сам се досещаш че не е толкова просто колкото ти го описвам обаче като тръгнеш да го правиш това нещо по НИКАКЪВ начин не закачай дяла на Виндовс.Иначе рискуваш след това да го качваш наново.
А пипнеш нещо и целият дял отива на кино. :p :p :p
EDIT : Между другото като имаш вече раид масив на Виндовс доволен ли си от него?
Защото аз не усетих някакъв голям прираст в производителността.
Но това естествено е под Виндовс.
Малко информация : цък (http://www.tldp.org/HOWTO/Software-RAID-HOWTO.html)
Ето това ти представлява един софтуерен раид масив :
raiddev /dev/md0
raid-level 0
nr-raid-disks 2
persistent-superblock 1
chunk-size 4
device /dev/hda7
raid-disk 0
device /dev/hdd7
raid-disk 1
Това е съдържанието в файл /etc/raidtab (този файл по принцип го няма но ти ще го създадеш).
След това само пишеш raid0run /dev/md0
И . . . си щракаш с пръсти :p :p :p .
RasAlgeti
06.10.05 г., 12:14
Ае тва "е така, ама не съвсем" е (като оня виц с японците и компютрите, които се оказали всъщност руснаци и компоти).
Хем се опитваш да му обясниш за софтуерния РАИД под линукс, хем наместваш и неговия ХостРаид (такъв дето от контролера се определя, ама не е баш хардуерен)
Та Fr0sT с тва нещо се занимаваш от половин година, не го ли направи бре? :)
Имаш няколко варианта, гледай внимателно:
1. Оте&аваш бозата и си слагаш на тоя комп само Линукс със Софтуерен РАИД (с mdadm или raidtools, препоръчвам първото). За така избраното решение, ще трябва да изключиш каквато и да била поддръжка на РАИД на контролера. Освен това ще можеш да си направиш РАИД масив не от целите дискове, ами само от отделни части от тях - това е много полезно, защото примерно суопа няма нужда да ти е в РАИД масив, ще можеш да си отделиш място, което не е в РАИД и др. Също така ще можеш да си сложиш боза на някое място по дисковете, което си заделил, като разбира се няма да ползва РАИД. В тоя случай не ти трябва част, от която да зареждаш в началото, нужно е обаче в да имаш компилирана поддръжката на РАИД в ядрото.
2. Използваш ХостРаид-а, заедно с драйвери, които вървят в ядрото (разбира се, ако има такива, ако няма пък ти много искаш тоя вариант, ще трябва да погледнеш вариант 3). Тоя вариант ше е по-мъчителен за теб, щото ше ти тряя още един диск, на който предварително да качиш Линукса и да му настроиш ядрото, и след това да го прехвърлиш на частта от РАИД-а, която си отделил за него.
3. Използваш ХостРаид-а, с компилирани на модули драйвери от производителя (ако няма сорсове, това е начина). Тук е почти същото като във вариант 2, но с разликата, че 3-тия диск, който там използваш за временен държач на линукса тук трябва да остане за постоянно, за да можеш от него да зареждаш.
Не съм съвсем изчерпателен, но ако се спреш на някой от вариантите мога да ти обясня, препоръчвам ти първия - най-лесен е, най-добра производителност (ХостРаид-а е ужасен от към производителност, повечето производители на такива контролери, хем не пускат драйверите с отворен код, хем сякаш са ги писали с краката си), различно разделяне на дисковете, имаш избор дали да имаш раид или не и т.н.
Бих добавил към препоръките, които е писал RasAlgeti да се ползва първия вариант само със софтуерен РАИД и да не се пуска този от дъното и това, че и в Бозата може да си се ползва софтуерен РАИД, ако толкоз пък искаш РАИД. И няма да имаш никакви грижи със смотаните драйвери за РАИД от производителя на контролера и всичко ще си е на 6.
Просто си ползваш софтуерен РАИД и в двете ОС. Е, вярно, че както каза mhydra, няма да можеш да работиш с данните от РАИД-а на бозата в Линукса, нито обратното, ама нищо не ти пречи да си оставиш на някой от дисковете един FAT32 дял и на него да си слагаш нещата, до които искаш да има достъп и от двете.
Авторски права на vBulletin