Виж пълна версия : Реверанс към новобранците
Joredos
21.03.05 г., 13:33
В последно време наблюдавам,че доста от новите членове не схващат,че е задължително да се пише на български и пишат на шльокавица,при което минава модератора и овършвава темата като изтрие поста и пише да се пише на български.От там,докато темата си я види новия пич и докато асимилира за какво става въпрос и останалите,който са минали през темата му я отсвирват.Вярно е че с регването си на ника те декларират съгласието си с правилата,но не вярвам,че на някой модератор ще му отнеме повече от минута да препише с български букви поста му поне да не се губи нишката на темата,докато не я погледне отново създателя и.
Dark Skywalker
21.03.05 г., 14:36
но не вярвам,че на някой модератор ще му отнеме повече от минута да препише с български букви поста му поне да не се губи нишката на темата,докато не я погледне отново създателя и.
Хайде, моля ти се... Нямаме си друга работа по цял ден.
За каква нишка на темата може да става дума? Проблемът е, когато някой отговори на въпрос, зададен на шльокавица, въпреки че авторът му е в нарушение на правилата. Отговаряйки на taka napisan post, се толерира писането на kirilica, което не ми допада.
Вече нямa ли предупреждение ако няма символи на кирилица?
Въпреки че сигурно е обсъждано десетки пъти писането на kirilica не трябва да се толерира по никакъв начин! Дори ако трябва направо да им се трият постовете, а това да е на първо място в правилата и с главни букви. Като пита 'защо ми го няма поста?' му се казва - 'Прочети си правилата.' Така ще има някаква заинтересованост от негова страна, също и разбиране че правилата тук се спазват.
Joredos
21.03.05 г., 15:11
Преди да погледне някоя тема модератора и вече има отговорили идва модератора и мненията "увисват".Все пак това не го предлагам като правило,но просто темите остават незавършени,новобранеца се сдухва и спира да пише.
Вие сте шефовете и аз бих реагирал като теб Дарки,но въпреки това нека не отблъскваме новите членове така като им се трие поста.Вече повече форуми изискват задължителен български езикно хората са свикнали с това,че във форум пишеш на език,който ти е най-удобен.Пък и едно топло приемане във форума би показало позитивно отношение и от новия човек.
The Bandit
21.03.05 г., 15:56
Ами аз самият много дълго време точно така правех и пренаписвах на добра воля постовете (въпреки, че нямаше такава установена практика сред останалите модератори), но сега вече спрях по няколко причини:
1. Чисто обективно - в разделите, които чета (Общ хардуерен,Често задавани, Уиндоус, Софтуер, Мобилни у-ва) напоследък постовете на латиница станаха толкова много, че вече нямам възможност да пренаписвам всеки такъв, още повече, че те понякога са толкова неразбираемо написани, че и 20 мин. няма да ми стигнат да ги дешифрирам.
2. Голяма част от пишещите на лат. НЕ обръщат никакво внимание на молбата да се пише на български и едва когато видят, че просто няма да могат да ползват форума ако не го спазват, почват да пишат нормално. За съжаление принудата се оказва единствено ефективна в повечето случаи (дори и при наличието на [bg] тага)
3. Ако тръгна на всеки писмено с РМ да напомням за правилата - едно че по няколко пъти на ден трябва това да правя, второ, че те я си прочетат РМ-а, я не. А има и още по-фрапантни случаи - онзи ден delian примерно праща РМ с молба за това на един юзър, онзи директно го напсувал ?!?
Всеки момент (надявам се) скриптът за проверка за кирилица ще е пак на линия и тогава тези проблеми ще намалеят. А и аз лично гледам учтио да редактирам постовете, така че да не действа чак отблъскващо :)
онзи ден delian примерно праща РМ с молба за това на един юзър, онзи директно го напсувал ?!?
Смятам ,че вече е баннат нали?
По темата : не е голяма загуба ,че се затриват постове на шльокавица -повечето хора въобще не ги четат.
Dark Skywalker
21.03.05 г., 19:11
Преди да погледне някоя тема модератора и вече има отговорили идва модератора и мненията "увисват".
Ами ако питаш мен, такива теми трябва да отиват директно в коша.
Не стига, че някой прописал с несъществуваща азбука, а някой друг се направил на Добрата ламя Спаска и набързо отговорил...
:rtfm:
observer
21.03.05 г., 20:44
Не знам дали е приложимо тук, но вижте форума на daobg.com - там поначало като тръгнеш на пишеш си е на кирилица, чак ако много държиш да вкараш латински букви има едно бутонче за превключване. Това го направиха заради потребителите от други страни, които не могат да си сложат кирилица поради някаква причина.
Dark Skywalker
21.03.05 г., 20:50
Абе и ние тук имахме предупреждение, ако някой тръгне да пише на шльокавица. Проблемът е, че след преминаването към 3-та версия на софтуера трябва да се сложи пак съответният скрипт.
Rebellious Mind
21.03.05 г., 20:56
Да това наистина е много добро решение.
Тази уеб клавиатура мисля, че на dir.bg се появи първо и сега я има по доста форуми - Клавиатурата на Кредор (http://kredor.com/bg/wkinstr.shtml)
Защо не я сложите тук и да направите default-ия език, на който да седи да е български фонетичен и тогава по ще се усещат новите потребители.
+ напомнянето, да се пише на български, ако някой много инатест почне на латиница
+ както в Дата.БГ в полето за писане да има текст, предупреждаващ, че ако текста не е написан на кирилица той ще бъде изтрит от модераторите
Последното ще помогне много си мисля.
ivasilev
21.03.05 г., 21:56
оу това е много неудобно моля ви се не слагайте тази "яка клавиатура", на един форум се сблъсках с нея и честно казано не е толкова яка
мисля че съобщението което ако няма кирилица или кирилизиращ таг не допуска публикуване на мнение е най-добре
Че кво пък му е колкова лошото на Кредор-а, примерно нещо такова (http://forum.abv.bg/cyr2lat/) , въпреки, че е междинен вариант и води до писане на развалена кирилица, все пак за потребителя е много по-удобно отколкото [bg] тага според мен. А и да не говорим, колко е по-лесно за четене.
Rebellious Mind
22.03.05 г., 02:23
Че кво пък му е колкова лошото на Кредор-а, примерно нещо такова (http://forum.abv.bg/cyr2lat/) , въпреки, че е междинен вариант и води до писане на развалена кирилица, все пак за потребителя е много по-удобно отколкото [bg] тага според мен. А и да не говорим, колко е по-лесно за четене.
Аз говорех за една друга клавиатура (то си е клавиатурна уеб подредба) а не транслейтър - въпреки, че този на Кредор се справя абсолютно перфектно и най-голямата шльокавица се превръща в българска реч :D
Смятам ,че вече е баннат нали?
Естествено ;)
Аз в началото оставях червен текст в съобщенията, написани на kirilica с молба да си оправи мнението, иначе то ще бъде изтрито. Практиката показа, че това няма ефект - почти никой не го правеше. Явно хората пускат теми и после не се интересуват от тях.
В момента практикувам да изпращам ПМ (наистина е досадно, но какво да се прави) и да изтривам темата. С това смятам, че обръщам достатъчно персонално внимание на потребителя, давам му възможност да се поправи ако иска и така, показвайки му къде е сбъркал не го отблъсквам. Има доста хора, които ми благодарят на ПМ за предупреждението. Е, има и такива, като споменатия по-горе. По никакъв начин обаче не можете да ме накарате да преписвам мненията на участници, които ги мързи да прочетат правилата и да превключат подредбата на клавиатурата си.
За да не "увисват" мнения, които са отговор на изтрити в последствие съобщения, ще повторя един призив от преди известно време:
Уважаеми потребители, за да не насърчавате писането на kirilica в нашия форум, моля не отговаряйте на мнения, написани в разрез с правилата, а рапортувайте такива мнения на модераторите!
Ето една алтернатива на Kredor:
http://www.momche.net/res/inputlocale/
gkirilov
22.03.05 г., 13:09
molq ne slagaite Kredor-a ili ako go slovite ostawete i BG-tag-a. Pri kredorite primerno w BMW i AUDI klub ima problemi s nemskite klawiaturi (ili pone az imam de).
Mislq `e edin predupreditelen nadpis s GOLEEEEMI `erweni bukwi w ekrana za postwane ]e e ot polza.
Уважаеми потребители, за да не насърчавате писането на kirilica в нашия форум, моля не отговаряйте на мнения, написани в разрез с правилата, а рапортувайте такива мнения на модераторите!
Това е решението!
Практикувам го, за репорт по-скоро не се сещам.
savaman
24.03.05 г., 17:50
е нали като реша да въведа поста на латиница се появява съобщение.как така другите успяват да пишат на латиница.за справки атача
До преди 2-3 дни не се появяваше.
Ето една алтернатива на Kredor:
Напълно подкрепям!
Това работи чудесно и е доста по-интуитивно за работа от BG tag-а.
Ей, това е екстра яко. Има някаква мисъл в него, предполагам речник. Бачка много сладко. Пример:
majka --> мъжка
maika --> майка
Пробвайте, не се шегувам. Ето пак линка (http://forum.abv.bg/cyr2lat/)
GeniusLoci
28.03.05 г., 18:26
оу това е много неудобно моля ви се не слагайте тази "яка клавиатура", на един форум се сблъсках с нея и честно казано не е толкова яка
мисля че съобщението което ако няма кирилица или кирилизиращ таг не допуска публикуване на мнение е най-добреАбсолютно съм съгласен. Онова чудо понякога така ме "ебава" при смяната на кирилица-латиница от собствената ми клавиатура, че (понеже не гледам много екрана като пиша) най-редовно свършвам с цял пост на латиница, при положение, че е трябвало да бъде кирилишки според моето РС..
Така или иначе, трудно ми е да повярвам, че нямате кирилица където и да сте - няма зала, където да няма инсталирана, а вкъщи - е, има си я в Windows - ако не може да пишете на БДС и ви липсва фонетична, а не може да си я сложите (ъ?!?), ще се научите и на БДС.
Твърдо съм ЗА да се трият директно постовете на шльокавица. да са чели правилата. В момента може и да смекчите една идея "наказанието", защото липсва проверката, но ако има проверка и все пак е пробутал шльокавица (а и това го има, барабар с ползването на бг тага за една буква) - изобщо да не се чуди къде му е поста.
BTW - що не пуснете едно затворено стики с ОГРОМНИ букви ПИСАНЕТО НА КИРИЛИЦА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ? Поне няма начин някой да "не го види"...
Ей, това е екстра яко. Има някаква мисъл в него, предполагам речник. Бачка много сладко. Пример:
majka --> мъжка
maika --> майка
Пробвайте, не се шегувам. Ето пак линка (http://forum.abv.bg/cyr2lat/)
Тва лично на мен ми е безкрайно неудобно. Проблемът идва точно в това че въпросният скрипт се прави на прекалено умен. Аз например пиша стриктно на фонетична кирилица и майка бих написал точно majka, защото й e j. Да, ама с тоя скрипт ще напиша нещо друго. Интересно ми е как скрипта ще направи разлика между "гений" и "гении"...
С две думи - ни мъ кефи...
gtzvetkov
28.03.05 г., 18:41
Представям си ако напиша "majka majka", дали тоя или някой друг скрипт няма да го хванат като "майка ти е мъжка"? :rolleyes:
А защо никой не обръща внимание на това:
Няма никакви забележки от мен!
А защо никой не обръща внимание на това:
Няма никакви забележки от мен!
И аз съм за него, но май не им се занимава... :rolleyes:
Авторски права на vBulletin